Tempomat v avtomobilu: kaj je, plus in minus

Nekateri vozniki vedo, kaj je tempomat v avtomobilu. Medtem pa je to stari sistem, ki je prej samo ohranil hitrost avtomobila, vozniku pa ni bilo treba držati pedala za plin. Ta sistem je zagotovil dodatno udobje in udobje pri vožnji po tirih in avtocestah. Zaradi tempomata je voznik pri kolesu manj utrujen. Tudi teoretično to pomaga zmanjšati porabo goriva, saj motor pri uporabi sistema enakomerno deluje in njegovi vrtljaji ne skočijo.

Kaj potrebuje tempomat v avtomobilu?

Ta sistem je potreben za dodatno udobje pri potovanju na dolge razdalje. Na primer, če mora voznik priti iz enega mesta v drugo, če je premagal te 500-600 kilometrov, potem bo v avtomobilu brez tega sistema imel 5-6 ur (odvisno od hitrosti gibanja), da zadrži pedal za plin, kar je dejansko enako držanju desne noge v neprijetno situacijo. V času potovanja želite spremeniti položaj noge, vendar tega ne morete storiti. Zdi se, da je to malenkost, toda držanje pedala za plin 5-6 ur je pravzaprav zelo težko.

Aktiviranje tempomata v avtomobilu lahko voznik privošči sprostitev pedala za plin. Sistem bo dovajal gorivo v zgorevalno komoro ne preko pedala za plin, ampak preko posebnih pnevmatskih pogonov. Voznik lahko nadzoruje hitrost z gumbi načelado (običajno je 5 gumbov).

Upravljanje sistema

Zdaj, ko razumemo, kaj je to - tempomat v avtomobilu, lahko ugotovite, kako deluje. Za ta sistem je na volanu običajno 5 gumbov:
 • gumb za vklop /izklop, ki aktivira in deaktivira sistem.
 • Zaklepanje in nastavitev hitrosti pri visoki hitrosti. To pomeni, da lahko voznik po pospešku do zahtevane hitrosti preklopi trenutno hitrost in spusti pedal za plin. Poznejši kliki na ta gumb bodo povečali hitrost 1 km na uro.
 • Če je moral voznik pospešiti ali upočasniti, medtem ko uporablja tempomat s pritiskom na pedal za plin ali zavoro, se parametri tega sistema odlagajo. Če želite hitro aktivirati tempomat in se vrniti na hitrost, ki je bila nastavljena prej, mora voznik pritisniti gumb "Nadaljuj".
 • Gumb za zmanjšanje hitrosti ob obali Vsak klik gumba zmanjša hitrost 1 km.
 • Gumb Cancel (Prekliči) deaktivira sistem.
 • Glede na model avtomobila, lahko ta sistem predstavljajo drugi gumbi, korak klicanja in zmanjšanje hitrosti pa se lahko spreminja, toda načelo je natančno opisano. zgoraj

  Vrste

  V avtomobilu obstaja več vrst tempomata. Kaj pomeni pasivna ali aktivna vrsta? V prvem primeru ima voznik samo možnost nastavitve hitrosti avtomobila. Druga vrsta pa je uporabaprefinjene elektronske naprave, ki plazijo pred avtomobilom, kar odpira dodatne možnosti vožnje glede na vozne razmere.

  Pasivni tip (PPC)

  Kot smo že ugotovili, pasivni tempomat omogoča vzdrževanje določene hitrosti, ki je primerna za dolga potovanja na dolge razdalje. Zaradi konstantne hitrosti motorja je zagotovljena varčna poraba goriva.
  Izklop krmiljenja se izvede z rahlim pritiskom voznika na stopalko za plin. Zasnova takšnega sistema ima poseben pnevmatski pogon, ki uravnava dotok v zgorevalno komoro zmesi zrak-gorivo skozi dušilni ventil. To odpravlja potrebo po uporabi pedala za plin.

  Aktivni (ali prilagodljivi) tip

  Prilagodljiv tempomat je izboljšana različica aktivnega tipa. Poleg tega, da lahko podprete hitri način brez pritiska na pedal za plin, lahko prilagodljivi avtomobili za tempomat izračunajo razdaljo do avtomobila naprej, zmanjšajo ali povečajo hitrost, odvisno od situacije na cesti. To pomeni, da če sistem ugotovi, da se razdalja do avtomobila pred avtomobilom zmanjša, potem sistem zmanjša hitrost gibanja. Zmanjšanje hitrosti se izvede, dokler interval med avtomobili, po mnenju sistema, ne bo optimalen. Če senzor ne bo videl ovire spredaj, bo avto pridobil hitrost in držal ta način hitrosti.

  Varnost

  Na avtomobilu je nastavljiva prilagodljiva tempomatdovolj pameten, zagotavlja ne samo udobje pri vožnji po avtocestah in avtocestah, temveč tudi varnost voznika, ki je lahko preveč sproščujoča na cesti. Poleg tega lahko ta sistem proizvaja ne samo zaviranje v sili, ampak tudi manevre izogibanja. To močno poveča varnost prometa in pogosto ti sistemi v različnih situacijah na cestah rešujejo življenja ljudi in celovitost avtomobila. Upoštevajte, da je prilagodljiv (ali aktiven) tempomat tesno povezan z delovanjem sistemov ABS in ESP (sistemi za stabilizacijo in tahograf), in če vsaj eden od njih preneha delovati, potem tempomata ni mogoče aktivirati.

  Dinamični tip

  Poleg prilagodljivega in pasivnega tempomata je tudi dinamičen. Predstavlja eno izmed sort pasivnega tipa. Značilnost tega sistema je nadzor motorja, ki vam omogoča varčevanje z gorivom in motornimi viri.
  Na primer, pri vzpenjanju na hrib se sistem upočasni in zmanjša hitrost, ki varuje motor pred nepotrebnimi obremenitvami. Prav tako se hitrost zmanjša tudi, če pride do težav z motorjem in ko avtomobil vstopi v zavoje. Po prehodu zavoja se ponovno vzpostavi prejšnja hitrost.
  Zdaj smo ugotovili, kaj je to - tempomat v avtomobilu. Ugotovite glavne prednosti in slabosti.

  Pros

  Prednosti tega sistema so za vsakega voznika očitne. Na prvem mestu, to je udobje pri vožnji in zmanjšanje obremenitve na hrbtu zaradi pomanjkanja potrebe, da držite nogo na pedalu za plin. Nekateri vozniki opozarjajo na ekonomičnost porabe goriva kot prednostpodoben sistem. Teoretično so prihranki doseženi z zagotavljanjem enotnosti motorja in odsotnostjo sprememb v vbrizgavanju goriva. Poleg tega, če je nameščen prilagodljiv tempomat, zagotavlja tudi dodatno varnost vozila.

  Slabosti

  Glavna pomanjkljivost je visoka cena sistema. Avtomobili s sistemom tempomata so dragi in nedostopni za večino potrošnikov. Toda avtomobili s klasičnimi pasivnimi sistemi so že na voljo srednjemu razredu potrošnikov. Če menite, da odzivi nekaterih voznikov, ki aktivno uporabljajo ta sistem, ekonomičnosti porabe goriva ni v celoti na voljo, v nekaterih primerih pa so stroški celo višji. Še ena resna pomanjkljivost je nevarnost uporabe sistema, ker se lahko voznik preveč odmakne za avtomobilom. Stalno držite nogo na pedalu za plin, ne bo preveč sprostila.
  Še ena pomanjkljivost je nezmožnost uporabe sistema pri pogostih spustih in kotnih cestah ter na avtocestah z visokim pretokom prometa. O uporabi sistema v mestu na splošno ni treba govoriti. Mnogim voznikom ni priporočeno, da uporabljajo ta sistem na cestah po dežju ali med njim, saj mora voznik med zaviranjem občutiti avto. V nasprotnem primeru lahko pride do nesreče. Ta sistem je primeren samo za tiste voznike, ki pogosto potujejo iz mesta v mesto. V mestnem prometu je funkcija praktično neuporabna, ker v mestu ni dolgih odsekov poti, kjer bi bilo mogoče dolgo časa stabilno vzdrževatihitrosti

  Zaključek

  Zdaj popolnoma razumemo, kako je to v avtomobilskem tempomatu. Takšen sistem je resnično koristen in potreben - mora biti v vsakem avtomobilu. Postopoma se taki sistemi pojavljajo tudi v avtomobilih srednjega in celo proračunskega razreda, vendar je to doslej le pasivna sorta. Poleg tega je možno namestiti ta sistem tudi na avto, v katerem proizvajalec ne zagotavlja te tehnologije. V avtomobilskih trgovinah se prodajajo posebne naprave. Na to lahko postavite točko. Ugotovili smo, kaj je to - tempomat v avtu. Tehnologija je v nekaterih primerih uporabna, vendar je ne smemo zlorabljati, saj voznik ne more izgubiti koncentracije na cesti.

  Sorodne publikacije