Solarna baterija: moč, značilnosti, izbira in namestitev

Prebivalci Rusije vedno bolj opremljajo svoje domove in stanovanja s samostojnimi ali vodovodnimi sistemi. To ni presenetljivo pri stopnji rasti računov za komunalne storitve. Na primer, če ne morete shraniti na električno energijo brez namestitve dodatne opreme, nakup močnega sončnega kolektorja z moči plošče za celotno hišo ali cenejši, ki lahko zagotovi del stanovanja bo dobra ideja. Seveda, tukaj lahko storite brez začetnih naložb, vendar se odplačajo precej hitro. Gre za takšno avtonomijo, o kateri bomo danes razpravljali.

Solarna baterija - kaj je to?

Natančneje v definicijah je baterija sama po sebi neuporabna za avtomatizacijo doma. Da bi sistem deloval, je potrebna dodatna oprema. Za pretvorbo ultravijoličnega sevanja v električno energijo potrebujete komplet sončnih kolektorjev, ki je najpogosteje nameščen na strehi stavbe ali na zunanji strani sončne strani balkona apartmaja.


Moč same baterije je zelo pomembna - določa količino opreme, ki bo delovala s takšno opremo. Vendar pa je veliko odvisno od tega, koliko sončnih dni na leto je v določeni regiji. Vsa energija, ki jo na dan pridobivajo elementi za sončne celice (plošče), se nabira v bateriji in porablja v temnem času dneva.

Sestavljajo jih sončna baterija

\ t
Podoben sistemSestavljen je iz 4 glavnih elementov:
 • plošč, ki so ultravijolični žarki in jih prenašajo na pretvornik.
 • pretvornik lahko ustvari napajanje z DC.
 • baterij, ki shranjujejo energijo, zbrane iz panelov.
 • senzorji zatiranje stroške. To ne bo dodatno baterijo in povečuje učinkovitost sistema.
 • Stroški sončne celice za dom lahko močno spreminja, odvisno od njihove sposobnosti in zmogljivosti (določenem 1 akumulatorja 60W, baterije, krmilnik in pretvornik za ceno od 27.000 rubljev. Brez namestitvi, medtem ko je sklop štirih baterij 230 W - več kot 300.000).


  Prednosti in slabosti teh sistemov

  Če primerjamo število pozitivnih in negativnih lastnosti sončnih (moč ne glede na to, tukaj), prednosti je mogoče najti veliko več kot slabosti. Glavne prednosti so:
 • ni treba plačati za električno energijo, ki se shranjuje v družinski proračun;
 • trajnost;
 • ne potrebuje vzdrževanja za čas trajanja dela;
 • pojavlja
 • hrup, na primer, ko se uporabi običajnega generator odsoten;
 • ustrezen koeficient učinkovitosti (COP);
 • , proizvodnja električne energije je okolju prijazna - nekateri emisije manjkajo.
 • Pomanjkljivost tovrstnih sistemov - relativno visoka cena sončnih kolektorjev. Prav tako je odvisno od vremenskih razmer in potrebe po izkušnjah v namestitev in ožičenje.

  Cenasončne kolektorje in njegova odvisnost od učinkovitosti

  Vredno je omeniti, da se od takih sistemov ne pričakuje previsoke stopnje učinkovitosti. V povprečju je 9-19%. Najcenejša oblika (od 70 rubljev na 1 Watt) proizvodnje električne energije lahko imenujemo plošče iz kadmijevega telurida - njihova učinkovitost je 11%.
  Malo dražji (od 200 rubljev na 1 W) bo stalo filmske izdelke, katerih koeficient je okoli 9%. Vendar jih je najlažje namestiti. Najdražja so monokristalne silicijeve plošče (1 set od 20000 rubljev). Težje jih je namestiti, vendar imajo učinkovitost do 19%.

  Merila za izbiro energetske opreme

  Glede na to, katero napajanje bo oprema uporabljala, bodo izbrani tudi njihovi parametri. Zato morate pred izračunom moči sončnih celic za dom prepisati značilnosti gospodinjskih in svetlobnih naprav na posebnem listu. Nato se zbirajo vsi indeksi moči, dobljeni vrednosti pa se doda 30%. To je storjeno, da bi ohranili možnost povezovanja nove tehnologije, ki v stanovanjih z vsakim letom postaja vse več. Pri izbiri je treba spomniti, da se baterije z nizko porabo energije uporabljajo samo za osvetljevanje doma in polnjenje več naprav. Srednji razred je že sposoben zagotoviti vse električne gospodinjske aparate. Toda sončni kolektorji visoke moči omogočajo dodatno povezovanje in ogrevanje. Če ste namestili podobne baterije in pravilno izbrali število plošč, je tozagotoviti popolno avtonomijo in neodvisnost od centralizirane oskrbe z energijo.

  Kako preveriti izhodno moč sončnega kolektorja (plošče)

  Pogosto se potrošniki pritožujejo zaradi neskladja med zahtevanimi parametri opreme in dejanskimi. To še posebej velja za fotocelice, kupljene na kitajskih internetnih virih. Za preverjanje pravilnosti tehničnih podatkov lahko uporabite več metod. Seveda, najbolj natančen, vendar hkrati drag, je, da se plošča v specializiranem laboratoriju. Toda v Rusiji so ljudje navajeni, da se spopadajo z vsemi vprašanji sami. Poleg tega so nepotrebni stroški tukaj nič za kaj in zato je vredno razmisliti o drugih možnostih.

  Bolj zapleten način samopreverjanja

  Za njegovo proizvodnjo je potreben poseben krmilnik MRTT. Oprema ni draga, toda tisti, ki so naleteli na podoben problem, vedo, da je napaka pri merjenju le 5%. Prav tako morate imeti pri roki rahlo izpraznjeno baterijo. Vse meritve se izvajajo v sončnem vremenu pri temperaturi, ki ni nižja od +18 ° C. Postopek je naslednji:
 • plošča je nastavljena pod kotom 45? sončnim žarkom;
 • krmilnik se priključi na akumulator, po katerem je s tem povezana fotocelica;
 • morajo biti zapisani parametri (napetost in tok), prejeti na zaslonu;
 • kazalniki se pomnožijo.
 • Rezultat je resnična moč, ki jo lahko proizvaja panel. Treba je omeniti, da bo pričevanje MRTT krmilnika resnično le pod pogojem, da je trenutninad zmogljivostjo baterije. V nasprotnem primeru je treba končne podatke o moči pomnožiti z 095.

  Najenostavnejša različica preskusa moči

  Ni treba uporabljati drage opreme. Dovolj običajen multimeter. Pred preverjanjem moči sončne celice mora biti nameščena podobno kot pri prejšnji različici, nato pa namestite tester z največjo enosmerno napetostjo. Po snemanju teh pričevanj morate preklopiti multimeter na 10A in ponovno zakleniti podatke. Razumeti je treba, da bo končni rezultat napake približno 10%. Na zadnji stopnji produkt fiksnih kazalnikov pomnožimo s koeficientom 078.

  Namestitev in preklop sončnih kolektorjev

  Mnogi verjamejo, da če je zmogljivost baterij zadostna, se lahko centralizirano napajanje popolnoma prekine, vendar to ne drži. Podobno zagotavljanje električne energije je odvisno od vremenskih razmer, ki jih ljudje ne morejo urediti. Konec koncev, če bo zima mračna in snežno vreme, ki bo v regiji zamujala za 2-3 tedne, potem ne glede na zmogljivost sončne celice ali njene zmogljivosti, ko bodo stanovanja ostala brez elektrike. Zato je treba sistem pravilno namestiti. To bo omogočilo (v primeru pomanjkanja sončne svetlobe) brez težav preklop na centralizirano hrano. Glavno preklopno delovanje izvaja pretvornik. To je povezan z njim centralizirano žice napajanja in sončne celice. S pomočjo posebnih mikrokontrolerjev takšna naprava neodvisno preklopi vir, če je baterijase bo razrešil in obratno. Tako so lastnik in njegova oprema popolnoma zaščiteni pred skoki ali padci napetosti.
  Čeprav so v regiji, kjer so nameščeni sončni kolektorji, sončni dnevi daljši in vreme ne prinaša presenečenj, ne smemo pozabiti na možnost okvare opreme. Od okvare nihče ni zavarovan, in da ostane brez svetlobe in toplote pozimi je komaj kdo želel.

  Možnosti za preklapljanje baterij glede na tip plošč

  Tu lahko naredite analogijo z LED trakovi, ki lahko delujejo iz različnih napetosti. Najpogosteje je 1224 ali 36 čl. Edina razlika je, da lahko sončni kolektorji proizvajajo 1224 ali 48 Art. Od tega in bo odvisno od možnosti priključitve akumulatorjev:
 • pri napetosti 12 V je preprosta - več kot ena baterija je vklopljena vzporedno, kar poveča njihovo zmogljivost;
 • 24 V - 2 baterije so priključene zaporedno. Možna namestitev štirih, šestih, itd. Število mora biti večkratnik dveh (enakih);
 • 48 V - 4 (812) baterija s serijsko povezavo 4 kosov.
 • Mnogi imajo zadnjo možnost več kot le prijeten, vendar ne smemo podcenjevati napetosti 48 - že velja za nevarno za življenje in zdravje ljudi. Zaradi tega strokovnjaki ne priporočajo vzpostavitve takšnih sistemov brez ustreznih izkušenj in znanja o električni varnostni tehnologiji.

  Nekateri nasveti za vgradnjo baterij in panelov

  Pri nameščanju takšne opreme ne poskušajte zapreti celotne površine strehe. Polaganje panelov na sončni strani je popolnoma upravičeno,toda tukaj, kjer žarki le redko padejo, fotocelice nimajo ničesar opraviti. Baterije je treba zaščititi pred vlago. So škodljive za njih in neposredne sončne žarke. Varnost otrok je treba predvideti, če sploh, tudi doma. Kljub temu, da je za odraslega 12 V stres praktično neškodljiv, lahko zdravje tega otroka povzroči resno škodo, do smrtnega izida, da ne omenjamo 24 in 48 v. Optimalna lokacija baterije bo podstrešje. Če je namestitev načrtovana na balkonu, je malo verjetno, da bi baterije lahko namestili vzdolž sten. Kar se tiče splošne namestitve, so zelo podrobne informacije predstavljene v naslednjem videu.

  Če povzamemo

  Zmanjšanje računov za gospodarske javne službe je sanje praktično vsakega prebivalca naše države. Če se vse pravilno izračuna, bo namestitev sončnih kolektorjev z zadostno močjo, da bo zagotovila vso potrebno električno opremo in naprave, prvi in ​​najpomembnejši korak k popolni avtonomiji hiše in neodvisnosti od centralizirane oskrbe z električno energijo. V prihodnosti bo, ko bo vrtala vrtino v dvorišču, lastnik popolnoma opustil storitve komunalnih storitev. Edina stvar, ki je odvisna od avtomatizacije doma, je odvisna od finančnih zmožnosti. Konec koncev, na prvi morate precej spodoben znesek, ki se bo izplačalo šele po 2-3 letih. Tako lahko rečemo, da so sončni kolektorji dolgoročna naložba, ki bo sčasoma prinesla velike dividende.

  Sorodne publikacije