Socket 478: procesorji, matične plošče

Podnožje 478 je računalniška platforma, ki je debitirala leta 2002. Zamenjal je priključek za procesor PGA423. Dovoljeno je ustvariti najbolj produktivne računalnike in proračunske računalniške sisteme. To bo o tem članku v tem članku.

Zgodovina nastanka

V prvi polovici leta 2000 je družba Intel uvedla računalniško platformo PGA423. Zasnovan je bil za namestitev čipov serije Celeron in Pentium 4 v eno jedro. Zaradi omejitev pri načrtovanju procesorske rešitve za to vtičnico niso bile zmožne delovati pri frekvencah nad 2 GHz. Kot rezultat, Intel je bil prisiljen zavrniti premakniti ta procesor priključek in ga nadomestil po 2 letih, Socket 478 prišel v. Podpora za 64-bitno računalništvo. Trenutna platforma PGA478 je ostala do leta 2006. Po tem je podjetje "Intel" prenehalo izdajati procesorske rešitve zanj.

Sklopi sistemske logike. Matične plošče

Dve veliki seriji lahko razdelimo v sklope sistemske logike znotraj Socket 478. Plošča je lahko zasnovana na čipih Intel ali kateri koli drugi proizvajalec. Slednji je pripadal SIS, ATI VIA. Seznam kompletov sistemske logike podjetja Intel v tem primeru je vključeval naslednje:
 • i875P.
 • i865 P /RE /G /GE.
 • i848P.
 • i845.
 • Ni težko uganiti, da je i875P bila vodilna rešitev. Podprl je najnaprednejše tehnologije. To je največja možna frekvencaSistemsko vodilo 800 MHz, to je tehnologija logičnega več tokovnega NT, to je 2-kanalni OCM krmilnik. Posledično so takšne matične plošče mogoče najti samo v najbolj produktivnih osebnih računalnikih pod LGA478 in v povezavi z najučinkovitejšimi čipi. Naslednji nabor sistemskih logičnih sklopov i865 je bil enak specifikacijam i875P, ki so bile le nekoliko "obrezane". Ponovno, da bi ustvarili najbolj produktivni računalnik, so bile njihove zmogljivosti tudi dovolj. Spodaj je čipov i848P v hierarhiji. Ključna razlika je v krmilniku OCP, ki je bil enokanalni. Tudi najvišja vrednost frekvence sistemskega vodila bi v tem primeru lahko znašala 533 MHz. Zato najbolj produktivnih čipov v takih matičnih ploščah ni bilo mogoče uporabiti.

  Najbolj proračunski nabor za PGA478 so bili i845. Poleg vseh funkcij, ki so značilne za i848P, je bila prikrajšana za podporo SATA in z njo ni mogoče povezati sodobnih pomnilniških naprav. Od tretjih proizvajalcev so bili neposredni konkurenti i875P SIS655 iz SIS in R880 iz VIA. Imeli so podobne lastnosti, nekoliko nižje zmogljivosti in nižje stroške. I848P in i845 sta tekmovala s telefonom V800. Parametri, ki jih je imel, so bili enaki, vendar je bil strošek nižji. Ločeno je treba upoštevati 9100IGP iz ATI. Ta sistemska logika je vključevala močno integrirano grafično jedro, ki je omogočalo uporabo takšnih računalnikov tudi kot začetne grafične postaje.
  Procesorji
  Pomemben seznam podprtih procesorjev se lahko pohvali s Socket 478. Procesorji so bili v bistvu razdeljeni v dve veliki skupini: Celeron in Pentium. PrvičOd tega je bil zasnovan za ustvarjanje najbolj proračunskih računalnikov z nizko zmogljivostjo. Imajo znižane hitrosti in znižane predpomnilnike druge ravni. Ta družina je pripadala:
 • Celeronu s frekvencami od 16 do 28 GHz.
 • Celeron M 13-17 GHz.
 • Celeron D 213 - 32 GHz.
 • Najbolj produktivni računalniki so v tem primeru temeljili na čipih Pentium 4, ki so pripadali:
 • Pentium 4 s frekvencami 14-34 GHz.
 • Pentium 4 s predpono Extreme in frekvencami 32 - 34 GHz.
 • Pentium M 06 - 26 GHz.
 • Vsi ti čipi so temeljili na NetBurstovi arhitekturi, imeli so le 1 računalniški modul in so lahko delovali le s 32-bitno kodo.

  Pomembnost v sedanjosti

  Od objave računalniške računalniške platforme Socket 478 je minilo več kot 10 let. Zato je popolnoma in popolnoma zastarela. V tem času so bili priključki procesorja Intel večkrat posodobljeni. Ampak tukaj je veliko tehnologij, ki so bile prvič implementirane v PGA478 in do danes je mogoče najti v današnjih čipih tega uglednega proizvajalca. Med njimi je mogoče pripisati lastniško tehnologijo večnamenske logike NT in dvokanalno organizacijo krmilnika RAM-a. V vsakem primeru pa so računalniki, ki temeljijo na Socket 478, danes popolnoma zastareli. pisarniške naloge Torej lastniki takšnih sistemskih enot smiselno razmišljatinadgradnjo računalnikov.

  Pregledi in stroški

  Neposredni konkurent Intel Socket 478 je bil PGA462 od podjetja AMD. Drugo ime procesorskega priključka je "Socket A". V vsakem primeru je ta računalniška platforma v obdobju 2004–2006 prevladovala na trgu računalniške tehnologije. Njeni čipi in matične plošče so imeli nižje stroške, njihova zmogljivost pa je bila višja. Glavni problemi čipov "Intel" je podolgovati transporter izvrševanja ukazov. S svojim nepravilnim polnjenjem je bilo potrebno opraviti veliko nepotrebnih ponovitev, kar je bistveno zmanjšalo zmogljivost elektronskih računalnikov. Zato, da bi dosegli ustrezno raven učinkovitosti z rešitvami AMD, je "Intel" povečal frekvenco svoje CPE. Prav ta poudarek na pregledih računalniških strokovnjakov tistega časa. Vse to je prispevalo k uvedbi LGA775 leta 2006. S svojim nastopom so čipi serije Pentium odločitve o proračunu.
  Podnožje 478 je bila najnovejša računalniška platforma, znotraj katere so bili bonusi in vodilni. V tem trenutku lahko PC v uporabljenem stanju na svoji osnovi kupite v zbirki za 2000-3000 rubljev. Ni smiselno, da jih kupujemo zato, ker so popolnoma zastareli, in tudi pri reševanju najenostavnejših nalog njihovega delovanja ni dovolj.

  Skratka,

  Socket 478 za čas je bila pomembna rešitev. Bila je vsestranska in je omogočala izvajanje računalnikov katere koli ravni. Zdaj je računalniška platforma zastarela. Moralno in fizično. Zato ni nikogar, ki bi kupil takšen računalnikpomena. Za računalnike, ki temeljijo na PGA478, je smiselno razmisliti o nakupu novega računalnika in odpravljanju težave z nezadostno zmogljivostjo računalniškega sistema.

  Sorodne publikacije