Šoba za zračni filter: okvara in zamenjava

Vzdrževanje vozila je obvezen postopek, ki lahko znatno podaljša življenjsko dobo vozila in prepreči nepredvidene okvare. Poleg čiščenja zračnega filtra in njegove periodične zamenjave je potrebno paziti tudi na odcepni cev. Napačno je, da ta postavka ne zahteva vzdrževanja. Spojnik zračnega filtra vpliva na delo drugih sorodnih sistemov. Če pride do motenj v tem delu, mešanica goriva ni pravilno pripravljena. To vpliva na zmogljivost motorja. Če vzrok motnje v času ni določen, ne zamenjajte cevi, bo motor hitro odpovedal. Popravilo ali zamenjava bo stala veliko več kot vzdrževanje kanalskega sistema.


Lokacija šobe

Šoba za zračni filter ima pri upravljanju vozila pomembno nalogo. Z njim se zrak dovodi v motor. Zmeša se z bencinom in oblikuje mešanico goriva.
Večina filtrov se nahaja v osebnih avtomobilih v ogrevalnem okviru. Obstajajo tudi cevi za dovod zraka. Nahajajo se v kotu med sprednjo ploščo motornega prostora in krilom avtomobila. Priključki so primerni za dovod filtra. Nameščeni so tako, da se na valovito lepenko dostavi kakovosten očiščen zrak.


Vsi elementi tega sistema morajo biti nameščeni nad kolesi. Njihovi konci so narejeni pred radiatorjem. Ta oblika vam omogoča, da se zrak dobro ohladi inNa motor nanesite prečiščene mase. Sam filter je zaščiten pred cestno umazanijo.

Namen šobe

Obstaja veliko število šob, namenjenih za eno ali drugo znamko avtomobilov. Ne glede na model te naprave opravljajo enake funkcije. Na primer, šoba zračnega filtra "Lanos 1.6", "Sens 1.3" in druge sorte pripomorejo k ohladitvi prečiščenega zraka v motor.
Če onesnaževanje v jeklenko vstopa skozi zgorevalno komoro, se njegova površina in obroči poškodujejo. Gostota povezave teh elementov in njihovo stiskanje sistema se zmanjšuje. Posledično se moč motorja znatno zmanjša. V tem primeru bo prišlo tudi do olja v prask. Ko se zgori, se pojavi dim iz izpušne cevi. To je cev, ki prinaša prečiščeni zrak iz filtra v sistem v sistem.
Tudi konstrukcijske značilnosti ne omogočajo namestitve filtra neposredno v bližini motorja. Njena lokacija pod pokrovom je jasno označena s strani razvijalcev. V tem primeru se dovod zraka izvede na sprejemljivi točki. Če pride do kakršnih koli delcev in pridejo v sistem, so v veliki meri verjetno, da se usedejo v cevi. Čez nekaj časa odideta.

Zakaj zamenjati cev?

Zračni priključek Ford Connect, Deo Sense, Chevrolet Lanos in drugih modelov avtomobilov je treba zamenjati ob prvih znakih okvare. V nasprotnem primeru bo prišlo do številnih negativnih pojavov. Bolj ko jih bo voznik ignoriral, posledice bodo resnejšev prihodnosti.
Če se iz nekega razloga šoba poškoduje, bo motor absorbiral neočiščen zrak. V tem primeru bo sistem imel točko ograje, ki je niso zagotovili oblikovalci kraja. Takšne mase imajo visoko stopnjo kontaminacije ali visoke temperature. V prvem primeru bo filter treba pogosteje zamenjati.


Tudi če je odcepna cev zdrobljena, se njena dolžina zmanjša. Cestni prah se v njem ne bo več usedel. Zamašila bo filter. Motor se nato zažene. Moč motorja se znatno zmanjša. Bolje je enkrat zamenjati cev kot popraviti motor ali pogosto kupiti nove filtre.

Kdaj naj se obrnem na strokovnjake?

Če voznik nima dolgoletnih izkušenj pri vzdrževanju svojega vozila, je bolje, da se obrne na strokovne mehanike. Sicer bodo popravila sčasoma še dražja.
Na primer, po potrebi zamenjajte šobo zračnega filtra "Lanos 1.6" s senzorjem, nato morate najprej izbrati pravilen del in ga nato pravilno namestiti v sistem. Na nezadostni ravni usposobljenosti je mogoče narediti napako. To bo negativno vplivalo na delo avtomobila.

Samoodločanje okvar

Če je lastnik avtomobila dovolj izkušen v servisiranju svojega avtomobila, lahko sam opravi podoben postopek. Najprej morate ugotoviti, zakaj šoba za zračni filter ne deluje pravilno.
Najpogostejši vzroki okvarCorrugature zračnega kanala je njena mehanska poškodba. Cev je izdelana iz gume. Njegov prelom ni nenavaden. Lahko tudi oslabi namestitev tega dela. Včasih lahko v masi najdete maslo. To tudi pomeni, da sistem deluje nepravilno.

Zamenjava šobe

Ko ste se odločili zamenjati šobo zračnega filtra "Sens" (1.3 15), "Lanos 1.6" in druge modele podobnih delov, je treba ta postopek podrobno obravnavati. Pri zamenjavi filtra vsakič odstranite usedline in kontaminacijo. To se ne sme izvesti, če je cev priključena na kolektor. Hkrati obstaja velika verjetnost padca v prah. Vsi kavlji so pritrjeni s preprostimi objemkami. Da jih odstranite, potrebujete izvijač. Z njegovo pomočjo odvijte objemke in (če obstajajo) pritrdite adapter. Stara cev se odstrani iz sistema.
Morda boste morali tudi razstaviti stari filter. Nova sklopka, ki ustreza modelu avtomobila, je nastavljena na mesto prejšnjega dela. Izbira elementa sistema je najlažje opraviti s številko izdelka, ki je na voljo v katalogu originalnih nadomestnih delov. Profesionalni mehaniki ne priporočajo uporabe analognih modelov za podobne namene, ki niso popolnoma skladni z izvirnim delom.

Olje v kanalu

Pri preverjanju šobe zračnega filtra "Ford Connect", "Mercedes", "Chevrolet" in drugih znamk avtomobilov je treba preveriti, ali je v zračni liniji med motorjem in filtrom olje. V številnih težavah lahko drugi avtomobilski sistemi v panogiopazovati takšne pojave. Skozi cev (sapon) olje vstopi v cev. Običajno gre skozi pline. Ko napaka z njo v valoviti tudi pridejo pari olj. Najpogosteje se takšen vzorec opazi s povečanim tlakom plinov iz bloka motorja. To se zgodi, ko je v sistemu nesprejemljivo visoka raven olja. Občasno ima filtriranje zraka podobne učinke. Po preučitvi, kaj je povezava zračnega filtra in kako se zamenja, lahko vsak lastnik znatno podaljša življenjsko dobo svojega vozila in vzdržuje ustrezno vzdrževanje.

Sorodne publikacije