Sistem zvočnikov DALI Zensor 5: opis, značilnosti in pregledi

DALI je podjetje, ki nima nič skupnega s nadrealizmom ali tibetanskim budizmom. To je kratica, ki predstavlja dansko podjetje Audiophile Loudspeaker Industries, dansko podjetje za proizvodnjo avdiofilmov, ki je v zadnjih 30 letih od prodaje na lokalni ravni postalo ugledna mednarodna blagovna znamka. Kljub uspehu se izdelki podjetja pogosto ne najdejo.

Kompaktni mini stolp

Šteje se, da je akustični sistem tri izmed petih modelov ravnila. Vključuje mini stolp Zensor 5 za levi in ​​desni kanal, Zensor Vokal za centralno in kompaktni Zensor 1 za tri-kanalne položaje. Drugi zvočniki so velik stolp in velika poluchnoy akustiko. S subwooferjem Hsu Research VTF-1 MK2 so zelo prilagodljiv sistem, z nič manj privlačno ceno v višini 2.244 $. Poleg tega se DALI Zensor 5 AX spreminja, z vgrajenim vgrajenim 2x50 W stereo ojačevalnikom, Bluetooth, apt-X, analognim mini vtičem in optičnim TOSLink priključkom.


Dungeon from China

Čeprav so Zensor zvočniki zasnovani in izdelani na Danskem (vsaj tako kot je zapisano na škatlah), so, kot skoraj vse konkurenčne akustike danes, izdelani na Kitajskem. Res je, da se domneva, da grejo v podjetje, ki je v celoti v lasti DALI, ki ima tudi lastnike in kjer se delo izvaja pod vsakodnevnim nadzorom danskega vodje v skladu s standardi,nameščen v evropski tovarni.

Dali Zensor 5: Pregled značilnosti

Zasnova se razlikuje po prisotnosti odstranljive sprednje plošče, trdne aluminijaste osnove in povezave z enim vodnikom. Dvopasovni model je izdelan iz MDF obdelanega z vinilnim premazom, ki je na voljo v beli barvi (DALI Zensor 5 White), črni (Black Ash) in Walnut (Light Walnut). Skupaj s samimi vozniki so zvočniki opremljeni s križnimi zasloni, ki prikazujejo kakovost komponent. V jedru modela ohišja je preprosta škatla, ki je pravokotni paralelepiped. To je nezahtevno in poceni, vendar lepo okrašena z vidno nego in kakovost, ki jih ni mogoče spremeniti. Dimenzije stebrov - 163x825x267 mm. Teža - 103 kg DALI Zensor 5 se po dostojnem delovnem času zlahka spopada s svojimi odgovornostmi in značilnostmi, ki se zdijo neverjetne za "žepne" omarice s 25-milimetrskim visokofrekvenčnim zvočnikom z mehko kupolo, par 134mm membran iz lesenih vlaken , MF /LF gonilnike in prednjo odprtino faznega pretvornika s frekvenco 44 Hz. Akustika omogoča predvajanje zvokov od 43 Hz do 265 kHz.


Zvok, ki ga proizvajajo, je širok in koherenten, medtem ko je nepoškodovan vokal enakomerno usmerjen. Zgornji del frekvenčnega območja je čist in podroben, integracija najvišjih zvokov z najnižjo pa je zelo gladka. Ostri dinamični premiki niso problem in tonski DALI je uravnotežen in edinstven. Res je, da ima Zensor 5 težave z natančnim prenosom nizkih frekvenc - namesto tega zvočniki nekoliko pogoltnejo spredajsprednje opombe. To rahlo pokvari ritem in odpravi zapis zadnjih petih napadov, zaradi česar je težko poslušati. Toda to ni kritično.
Občutljivost - 875 dB pri frekvencah od 500 Hz do 2 kHz.

Nastavitve

Vsi Zensor zvočniki imajo toge multi-konektorje, zato je povezava enostavna in mehansko močna. Če povežete vseh šest zvočnikov in jih uravnotežite, lahko začnete s testiranjem.
Pozorno poslušanje celotnega spektra (brez subwooferja) hitro potrdi vizualno jasno od samega začetka - mini žage DALI Zensor 5 so prenizke. Njihova majhna višina premakne akustično središče 30 cm pod ušesa, ko je poslušalec v sedečem položaju. Navpična porazdelitev je precej dobra, vendar še vedno pušča opazen padec v "atmosferi", če sedite ravno, v primerjavi s spuščanjem na raven stolpca. Razmere lahko popravite tako, da preprosto nagnite zvočnike nazaj, tako da so njihove akustične osi usmerjene proti ušesom. Proizvajalec priskrbi DALI Zensor 5 črni pepel, beli in lahek oreh z nastavljivimi nogami (in gumijastimi odbijači za lesena tla), vendar za doseganje zahtevane višine morate uporabiti dodatne elemente. To je dalo nagib okoli 12 stopinj - ni dovolj, da je primer, levo na vrhu, začel zdrsniti, vendar je bil daleč od njega.

Poslušanje

Zaradi take manipulacije zvoka postane DALI Zensor 5 opazno bolj odprt in širok. Govorniki imajo zelo pošteno, naravno tonalno ravnovesje. Glede na preglede uporabnikov, v primerjavi z monitorji s podobno odprtino inObseg resonatorjev Energy Veritas, Zensor 5 zveni malo "temnejše", z rahlo opaznim odtenkom manj enostavnosti (ali morda manj globine). Ne prenašajo najnižjih frekvenc, ki so posledica majhne dinamike nizkih tonov, namigujejo samo na toploto srednjega basa in ne dajejo kristalno jasnega basovskega zrcala, čeprav se mu poskušajo približati. In to je pohvalno, saj je energija Veritas stala dvakrat toliko v dneh, ko so bili sproščeni.
Zahtevni material, kot je na primer Orkester za Gordon Goodwin, je pokazal miniaturale na pozitivni strani. Njihova sposobnost, da projicirajo kompleksno glasbeno strukturo tega velikega benda, vključno z ne le pihalnimi instrumenti, ampak tudi vodilnim basom, vse v sterilnem, skoraj originalnem zaprtem teku, je bilo impresivno in hkrati precej osupljivo. Ni bilo nobenih težav s potapljanjem v to zelo naslikano glasbo, veliki prehodi iz basa in bobnov so trčili z resnično verodostojnostjo. Stereo učinek, kot je običajno pri majhnih dvo-stolpnih zvočnikih, je precej natančen in stabilen, vendar nekoliko manj bogat s frontalno globino in atmosfero, v primerjavi s tistim, kar bi rad slišal od dražjih modelov. Jasnost srednjega razreda močnih solo elementov (kot so cevi ali ženski vokali) je odlična, imajo lepo, trdno (čeprav skromno) projekcijo na sprednji strani sterea, pa tudi zanesljivo čist, oster ton, tudi pri visoki glasnosti.

Proračunska alternativa

Če primerjate DALI Zensor 5 z Zensorjem 1, lahkoreči, da so zelo podobni, kljub prisotnosti dodatnega LF zvočnika in sprednjega fazonverterja, v nasprotju z zadnjo v drugi različici in veliko višjem telesu. Oba modela slišita precej blizu izvirniku, vendar v sosednjih, vendar fizično ločenih položajih. Zensor 5 proizvaja le nekoliko nižje frekvence in nekoliko glasnejši, vendar je razlika precej manjša, kot bi bilo mogoče, in v večkanalnem sistemu z dobro izbranim in dobro uglašenim globokotoncem, bi morda pomanjkljivosti prenosnega modela bledele, vsaj v precej majhnem prostoru. . Koristno bo poznati tiste, ki želijo shraniti. Nameščena na stojala na želeni višini brez nagiba, opcija regala idealno ustreza nagnjenim mini tauerjem. Skoraj popolno ujemanje med prvim in petim modelom je še bolj presenetljivo, saj imajo različne frekvenčne delitve: 2400 in 2900 Hz.

Eden od mnogih

Na splošno, nič slabega o DALI Zensor 5 ne pravi, da lastniki pravijo: akustika je fino uravnotežen in dobro zasnovan sistem. Kljub temu pa ima veliko konkurentov: skoraj vsi trdi proizvajalci (in še manj spoštovani) ponujajo relativno poceni izbor, izdelan v kitajskih dvosmernih zvočnikih, tudi zelo kakovostno. Takšno bogastvo izbire seveda pozitivno vpliva na potrošnike, akustični DALI Zensor 5 pa bo zanje dobra rešitev.

Razsodba

Med pozitivnimi stranmi modela uporabniki imenujejo nevtralno ravnotežje, odlično tonalno poravnavosredišče z levim in desnim kanalom, glavna pomanjkljivost pa je majhna višina mini stolpa. Kombinacija vrhunske zmogljivosti visoko kakovostne dvosmerne akustike z poceni 10-palčnim subwooferjem ustvarja cenovno ugoden sistem, ki tekmuje s številnimi proizvajalci stolpcev v tem cenovnem razredu. Sistem je osredotočen na kakovost zvoka, ne razkriva, podroben, vendar ne analitičen, uravnotežen, vendar ne dolgočasen. Potrebujejo primerno sobo in visoko kakovostno spremljajočo akustiko.

Sorodne publikacije