Shema "Rigonda-102". Omrežno svetilko "Rigonda-102" je izdala radijska postaja Riga, poimenovana po AS Popov

Sovjetska industrija je izdelala radio "Rigondu-102", shema v njem pa je standardna za tisti čas. Do danes je možno te naprave ujeti v starih stavbah, pogosto opravljajo funkcijo pohištva, zelo težko je najti delovne primere. Včasih pa obstajajo radijske zanke, na katerih lahko poslušate stare plošče, nastavite radio za val vaše najljubše postaje. Zdaj je to redkost, ki je ne morejo obnoviti vsi, saj je osnovna osnova v prodaji zelo majhna, in če je, potem je cena motna.


Ozadje

Radiola Rigonda-102 je bila izdelana v tovarni, ki se nahaja v Rigi, od tod tudi ime. Ta naprava omogoča poslušanje radijskih oddaj v naslednjih valovnih dolžinah:
 • Dolga.
 • Sredina.
 • Kratko - to območje je bilo razdeljeno na dva dela.
 • Ultra kratka.
 • Občutljivost v območju KV, DV, SV - 20-60 mikronov. Za VHF je ta parameter 3-6 μV. Prav tako je nameščen pogon za snemalnike, ki je bil priključen na ojačevalnik nizkih frekvenc. Preklapljanje je potekalo z gumbi na sprednji strani radia. So daleč od dotika, za potiskanje gumba, so morali porabiti veliko energije. Vsak otrok in celo najstnik ne bi mogel opravljati preklopa. V sovjetski tehnologiji, to ni nov pojav, preklopi televizijskih kanalov so prav tako zelo tesno delovali, zato so si morali zelo prizadevati.

  Akustični sistem

  \ tSpodnja polovica radia Rigonda-102, tako kot mnogi drugi, je skoraj prazna. Namestili so samo zvočnike in anteno, da bi delovali v obsegu ultrakratkih valov. Radijski aparati so uporabljali tri ali štiri zvočnike. Oba sta bila nameščena na čelni strani, običajno z okroglimi difuzorji. Na stranskih stenah je bil nameščen par ovalnih zvočnikov.


  Shema "Rigonda-102" je zelo preprosta: akustični sistem je povezan z dvojno žico z majhno vilico na nizkofrekvenčni ojačevalnik. Moč ojačevalnika nizkih frekvenc ni presegla 10 W. Do danes je to zanemarljivo, saj lahko najpreprostejši ojačevalniki na istem čipu proizvedejo veliko energije. In dimenzije v takšnih strukturah bodo veliko manjše od radijskih.

  Zadnja stena

  Celotna hrbtna stran je zaščitna prevleka s čipi z režami. Na to so bili postavljeni glavni pomembni podatki: imenovanje določenih sklepov na šasiji naprave. Tukaj je kratka varnostna navodila. Napisi opozarjajo uporabnika, da je notranjost visoka napetost. Sijalke se napajajo z enosmernim tokom, napetost 150250 Art.
  Kavitete v zaščitnem pokrovu so narejeni za odstranjevanje toplote, saj so svetilke zelo močno segrete. Zato ni priporočljivo namestiti radioaktivnega znaka v bližini ogrevalnih baterij. Zadnji pokrov je pritrjen s pomočjo dveh okroglih ključavnic v spodnjem delu.

  Snemalnik

  Ker so bile te naprave izdane v 60. in 70. letih 20. stoletja (zlasti "Rigonda-102" Stereo "" se je začeloleta 1971), ko sta bili na vrhuncu priljubljenosti vinilni zapisi, brez posebnega igralca pa preprosto ni bilo dovolj. Igralec je temeljil na masivnem lesenem pokrovu na vrhu radia. Snemal je zapise v tristopenjskem načinu. Napajalniki z indeksom II-EPP-40 in II-EPP-50 so nameščeni na radiu.
  Imeli so 2 ali 3 hitrosti, zamenjali so jih z mehansko napravo. Gumijasti valj povezuje rotor elektromotorja in notranji del kovinske plošče, na katero so montirane plošče. Rotor elektromotorja je opremljen z rokavom iz mehke kovine. Narejen je v obliki korakov z različnimi premeri, kar vam omogoča, da spremenite hitrost vrtenja kovinskega diska in snemalnika.

  Snemanje zvoka in hitrost vrtenja plošč

  Zvok se prosto vrti okoli svoje osi pod majhnim kotom, kar je dovolj za predvajanje diska od začetka do konca. Ko dosežemo konec zapisa, je zaustavitev elektromotorja in pobiranje pickup-a. Igla pogona za pobiranje je priključena na kontakte znotraj ohišja. Iz teh stikov je bila opravljena oklopljena žica na Rigonda-jev radiofrekvenčni ojačevalnik. Napajanje elektromotorja se izvaja iz AC 110 V. Če pogledate povezovalno shemo, lahko vidite, da je napajalni kabel priključen na primarni navitje transformatorja, natančneje, s skrajnimi in povprečnimi zaključki.

  Nizkofrekvenčni ojačevalnik (LF)

  LF ojačevalnik na radiu je izdelan po klasični shemi, kot tudi večina sovjetskih radijskih sprejemnikov tistega časa. Kot pred-ojačevalnik se uporablja dvojni trojni tip 6H2P.
  V shemi "Rigonda-102" v mejni kaskadi sta nameščeni ena ali dve svetilki 6P14P, ki sta močna pentoda. Z uporabo dveh 6P14P svetilk je mogoče doseči povečanje moči, kot tudi izvedbo vezja integriranega stereo ojačevalnika. Nastavitev v ojačevalniku:
 • Prilagajanje zvoka z visokimi frekvencami.
 • Nizkofrekvenčni popravek.
 • Spreminjanje glasnosti zvoka.
 • Vse te kontrole so na sprednji plošči. Na hrbtni strani je priključek s šestimi luknjami za priključitev zunanjega mikrofona ali zvočnega vira. Na primer, lahko povežete izhod televizorja ali kaseto z radiom. Na voljo je tudi reža za priključitev sistema zvočnikov sprejemnika svetilke.

  Block KSDV-IF

  Tako strašno ime, toda dešifriranje je lahko zelo preprosto. To je enota, ki je odgovorna za radijsko delovanje v območju kratkih, srednjih, dolgih valov, kot tudi vmesnega frekvenčnega ojačevalnika. Vse to je potrebno za pravilno delovanje katerega koli radia. To je glavna plošča, ki se nahaja na ohišju Rigonda radia. Ima vsa stikala, kot tudi priključke za priključitev na zunanjo anteno in ozemljitev. Kot anteno je potrebno uporabiti kos bakrene žice, zaželeno je, da je njegova dolžina nekaj metrov. Teleskopskih anten ni mogoče uporabljatiza dober sprejem v razponu kratkih, srednjih ali dolgih valov. Izhod te enote je povezan z ojačevalnikom nizkih frekvenc. Tu je priključen tudi indikator na levi strani sprednje plošče - zelena luč.
  Desna stran matične plošče ima izmenični tridelni kondenzator, ki je povezan s skalo na sprednji plošči. Za premik puščice se uporablja zapleten mehanizem, sestavljen iz plastičnih blokov, niti, vzmeti. To je taka design napotke (kot v shemi "Rigonda-102"), ki se uporabljajo v večini sovjetskih radijskih sprejemnikov.

  VHF blok

  Ta blok, ki se nahaja v skrajnem desnem kotu, ima ločen spremenljiv kondenzator posebne izvedbe za vgradnjo. Če želite poslušati dve različni radijski postaji, ki oddajajo v razponu kratkih in ultrashort valov, morate narediti samo enkratno nastavitev, potem pa lahko preklopite le gumbe na sprednji plošči. Končana enota samo na en tip tipa 6N23P. Zagotavlja zanesljiv sprejem glavnih jezikovnih radijskih postaj v obsegu 658-73 MHz. V tej vrzeli je znana vsa radijska postaja "Mladina". Danes je predvajanje na internetu lažje kot na radiu.

  "Piratski" radio

  V času Sovjetske zveze so bili razdeljeni krožni krogi, v katerih so otroke in mlade moške učili zbirati vezja, sprejemati sprejemnike neodvisno in različne elektronske igrače. Toda to se ni končalo, veliko mladih je šlo še dlje in izdelalo posebne radijske oddajnikenaprave Toda oddajanje v civilnih pasovih je bilo nezakonito, po ulicah v mestih so bili leteči bombniki, ki so odkrili kršitelje.
  URF "Rigonda-102" je bil uporabljen kot del radijskega oddajnika - na njegov vhod je bil priključen mikrofon ali trak. Iz anode so izhodne žarnice odstranile modulacijsko napetost, ki je bila napajana na najpreprostejši generator. Izdelana je bila na najbolj priljubljeni svetilki - 6P3C. Podrobnosti o glavnem oscilatorju:
 • Spremenljiv kondenzator.
 • Induktivna tuljava.
 • Svetilka 6P3C. Lahko se uporablja 6P14P, 6P15P, 6H8C in podobno.
 • Stalni kondenzator.
 • To so vsi elementi, s katerimi je bilo mogoče oddajati in oddajati v majhnem mestu ali naselju. Shema "Rigonda-102" dovoljeno uresničiti preprost oddajnik. Mladi so "zvijali" svojo najljubšo glasbo. Praviloma je bil to domači pop, kot tudi "prepovedane" skupine, kot so Rolling Stones, The Beatles, Boney M in mnogi drugi. Nekateri radioamaterji so šli v "višjo" ligo - zbirali so močnejše naprave in tekmovali s kolegi v komunikacijskem obsegu.

  Radijska obdelava

  Večina radijskih zvez Sovjetske zveze je bila izvedena izključno na svetilkah. Bližje do konca 80-ih so začeli prodajati tranzistorske predvajalnike z vgrajenimi GPS sprejemniki. Manjši so bili po velikosti, skoraj varni, saj so bili napajalni tokokrogi izvedeni s konstantnim tokom, ki ne presega 24 Art. Vendar pa so nepopolne, imajo veliko slabosti. Sodobna elementna baza vam omogoča, da popolnoma obnovite vsak radio, spremenite ga v nepriznavanje. Izogibaj se staregaradio bi moral imeti le lesen kovček, akustični sistem, šasijo, električni predvajalnik. Na radijski tovarni v Rigi je bilo veliko sprememb radia, ki so trenutno zastarele. Lahko jih obnovite ali nadgradite. Pomen obnove je le, če ga nameravate pripeljati v stanje blizu ideala, da bi kasneje prodali (ali se prepustili, če se ukvarjate z zbiranjem radijske opreme).
  Vendar pa je možno narediti popolno obdelavo "Rigonda-102" z namestitvijo modernega stereo ojačevalnika na čip. Lahko ga narediš sam in kupiš pripravljen. Kitajski UHF s tembre nadzor, sposobnost za povezavo subwoofer, so dovolj poceni - najenostavnejši so ceno 500 rubljev in več. Če potrebujete radijski sprejemnik, lahko namestite enoto, ki vam omogoča poslušanje VHF pasu. Glavna stvar - obrniti sprejemnik svetilko v večnamensko napravo, ki lahko "prebere" vse vrste medijev: snemalniki, CD-ji, flash pogoni in drugi. Če pa ne želite nadgraditi tehnike redkosti, je bolje opraviti obnovo, da dosežemo stanje blizu tistega, v katerem je bil med prodajo. Težko je narediti, toda z malo vztrajnosti lahko dosežete cilj.

  Sorodne publikacije