Senzorji za "inteligentni dom": vrste in destinacije

Fraza "Veliki brat vas spremlja" je danes bolj pomembna kot kdajkoli prej: seveda, popolno sledenje še ni bilo doseženo, vendar je mogoče interakcijo inženirskih sistemov videti lastne oči. Ogromna količina senzorjev, priključenih na krmilnike, zagotavlja varnost lastnine, osebne varnosti, udobja v pametni pisarni, domu, avtomobilu ali javni zgradbi. Senzorji za "pametni dom" so običajno razdeljeni v dve kategoriji: senzorji gibanja, senzorji za sledenje parametrom okolja.

Detektorji gibanja

So del sistema varnostne razsvetljave. Senzorji, ki sledijo gibanju predmetov, ki spadajo v kategorijo intelektualcev. Skenirajo hkrati več območij, določajo prostornino, maso predmeta in razdaljo do njega. Varnostni sistem z računalnikom, ki je povezan z nameščeno programsko opremo, sledi premikanju objekta v zgradbi in določa njegovo natančno lokacijo.


Dve vrsti občutljivih elementov, ki se uporabljata v varnostnih sistemih, ne spadata v kategorijo sledilcev - detektor zvočnega okvare stekla in giron.

Akustični detektor in reed stikalo

Delovanje reed stikala - elektromehanske naprave - se pojavi, ko so kontakti odklenjeni. To spremlja aktiviranje alarma in pošiljanje sporočila službi za hitro ukrepanje. Gerkons so brezžični in žični. Zagotavljajo visoko stopnjo varnosti. Akustični detektorji - senzorji za. \ T"Pametni dom", ki reagira na zvok, ko lomi steklo. Ko je vlom fiksiran, se signal pošlje v sistem daljinskega upravljanja.

Senzorji gibanja in prisotnosti

Načelo senzorjev gibanja temelji na tehnologiji spremljanja sprememb v ultrazvočnih in infrardečih poljih. Takšni senzorji se pogosto uporabljajo v varnostnih sistemih in avtomatskem nadzoru svetlobe. Infrardeči senzorji, ki se uporabljajo v sistemih razsvetljave, so opremljeni s senzorji osvetlitve. Nekateri modeli senzorjev za "pametni dom" imajo funkcijo oddaljenih IR sprejemnikov.


Senzorji prisotnosti delujejo podobno kot senzorji gibanja, vendar so bolj občutljivi na spremembe parametrov. Poleg infrardečega se razlikujejo kapacitivni in induktivni modeli. Slednja funkcionalnost vam omogoča sledenje kovinskim predmetom na servisnih območjih. Visoka občutljivost indikatorjev prisotnosti ne omogoča, da se uporabljajo v varnostnih sistemih - namesto tega so vgrajeni v gospodinjske aparate in sisteme za nadzor osvetlitve.

Značilnosti senzorjev

Kljub vsem svojim prednostim, je glavna pomanjkljivost senzorjev za "pametni dom" možnost, da jih obidejo. Infrardeče senzorje, ki se odzivajo na spremembe telesne temperature, je na primer lahkoten. Zaradi tega varnostni uradniki priporočajo namestitev več senzorjev različnih spektrov za podrejene objekte, da se zagotovi popolna zaščita. Popoln nadzorni sistem "Intelligenthiša "je zgrajena samo na senzorjih prisotnosti in gibanja je praktično nemogoča. Signal ne prispe, če se predmet dolgo ne premika, zato ni gotovosti, da je soba prazna.
Programska oprema sistema pametnega doma beleži število ljudi v prostoru in shrani prejete podatke. Na hodniku ali odprtinah so nameščeni fotonapetostni senzorji, ki določajo, ali je človek prišel ven ali je vstopil. Oprema za "pametni dom" določa, ali se vrata odprejo ali zaprejo avtomatsko z zapiranjem ali odpiranjem, na objektih, ki so posebej zaščiteni z neomejenim proračunom, pa se laserski senzorji zamenjajo z laserjem. njihova razlika v primerjavi z optičnimi analogi je velika občutljivost in brez napak pri branju podatkov, delujejo na velikih razdaljah in reagirajo tudi na majhne objekte.

Temperaturne naprave

Ti senzorski kompleti za "pametni dom" so zasnovani za delovanje inženirskih sistemov. Sodobne grelne naprave so opremljene z različnimi tipi temperaturnih naprav. Zunanji senzorji spremljajo temperaturo zraka na ulici. Informacije, ki jih prejmejo od njih in domača vremenska postaja, omogočajo vzpostavitev optimalnega načina delovanja sistema za prezračevanje in ogrevanje. Senzorji sobne temperature "Smart Home" so nameščenipovratne in oskrbovalne vode hladilnega sredstva, vzdržujte optimalno temperaturo v prostoru.

Okoljski senzorji

Senzorji za uhajanje plina poročajo o uhajanju skozi signal za prebadanje. Gorivo se ustavi, če je na vhodu prisoten ventil z elektromagnetnim ventilom. Požarni senzorji beležijo dim v prostoru ali dvigajo temperaturo nad nastavljeno normo. Senzorji puščanja prekrivajo ventile, vstavljene v sistem oskrbe z vodo, ko voda vstopi v elemente v sledovih. Senzorji tlaka vode nadzorujejo tlak v cevovodu. Sistem "pametne hiše" se samodejno odloči za blokiranje vode, ko se spremeni kritični tlak. Senzor gostote beleži raven vlažnosti v prostoru in poroča o prisotnosti puščanja. Lahko prijavi težave z ogrevanjem ali odprtimi okni. Senzorji za dež, vgrajeni v sistem, beležijo odčitke in jih pošljejo v domačo vremensko postajo, ki nadzoruje delo drugih sistemov, vključno z avtopilacijo domačega območja.

Merila za izbor

\ t
Način priključitve senzorja je eden glavnih kriterijev za njegovo izbiro. Obstajata dve možnosti: žična in brezžična, prva pa je tehnično in moralno zastarela in se ne uporablja v sodobnih sistemih.
Za brezžično povezavo lahko uporabite naslednje:
 • radijski kanal. Uporablja se izjemno redko, saj ima številne pomanjkljivosti, zaradi katerih izgubi svoj pomen.
 • Z-Wave kanal. Združuje do 232 naprav.Najboljša možnost je, da povežete majhno število naprav.
 • Kanal ZigBee. Pridružite se do 6500 pripomočkov. To je najpogosteje uporabljena tehnologija pametne hiše, ki velja za standardno.
 • Wi-Fi. Ni najbolj primeren način povezovanja senzorjev, saj se signali različnih naprav lahko prekrivajo.
 • Sodobna tehnologija "pametnega doma" podpira več možnosti za povezovanje senzorjev, vendar je bolje izbrati določeno. Drugi kriterij izbire je obseg nastavitev. Senzorji so konfigurirani v normalne in kritične mejne podatke - območje delovanja pred delovanjem. Namestitev je pomembna za senzorje, ki so odgovorni za podnebje in varnost območja.

  Pri izbiri senzorjev za "pametno hišo" se upošteva proizvajalec. Sodoben trg ponuja široko paleto opreme, obstajajo očitni voditelji, katerih izdelki so zelo zanesljivi.

  Možnosti vgradnje

  Izdelki za električne inštalacije "Smart Home" so izdelani ne le v obliki standardnih senzorjev, temveč tudi v obliki senzorjev za vgradnjo v viseče strope. Ta način vgradnje omogoča, da se senzorji postavijo na raven: niso več različni od halogenskih žarnic. Sama instalacija se lahko izvaja na dva načina: steno in strop. Prvi se pogosto uporablja pri namestitvi sistema v prostorih z visokimi stropi. Optimalna višina senzorjev je 2-3 metre. Pri namestitvi se upošteva največja obremenitev - številka se istočasno sproži s pomočjo tipala senzorjanaprave Senzorji prisotnosti se lahko zaradi visoke obremenitve, ki jo dajejo fluorescenčne in LED sijalke, izgorejo. Optimalna obremenitev dimerjev in senzorjev, priključenih na LED žarnice, mora biti manjša od nazivne moči obremenitve 2-3 krat.

  Nastavitve

  Senzorji pred nastavitvijo so nastavljeni z uporabo regulatorjev na ohišju. Vrednosti sprožilnega praga so nastavljene: občutljivost, osvetljenost, časovni zamik in posebni načini delovanja. Kot senzorja je nastavljen na podoben način. To se doseže s pomočjo plastičnega prsnega koša s predali, ki je vključen v komplet - ti se imenujejo filtrirni signali. Vidni kot se prilagodi s pihanjem dela slepe zavese na matice.

  Koliko je "inteligentna hiša"

  Na končne stroške projekta vplivajo količina in zanesljivost opreme, kompleks modulov, kupljene multimedijske naprave, značilnosti inženirskih sistemov in objavljanje v hiši. Cena se lahko razlikuje glede na število hišnih in stanovanjskih prostorov, skupno površino stavbe, število oken in kvadrant kopalnic. Nič manj pomembna je tudi število funkcij, sprememba opreme, proizvajalec, posebnosti izvedenih del. Zato ni zgornje cenovne omejitve. Nekateri senzorji so obvezni za namestitev - na primer, varnostni sistemi in sistemi za gašenje požara. Iz katerega lahko zavrnemo, ne da bi izgubili kakovost in udobje sistema. Veliko je odvisno od tegaindividualne potrebe. Tehnologija lahko vključuje različne funkcije, med katerimi niso zelo priljubljeni, se imenujejo daljinsko vklop in izklop razsvetljave, ogrevanje "pametnega doma", samodejno vključevanje glasbe, odpiranje in zapiranje zaves. Njihova izključitev iz projekta vam omogoča, da shranite od 20 do 80 tisoč rubljev. Podobno stanje z drugimi podsistemi. Za namestitev opreme boste morali plačati 10-20% stroškov. Povprečna cena sistema Smart Home je 400 tisoč rubljev, toda najvišji stroški so lahko veliko višji. Luksuzni kompleti tehnologije lahko stanejo milijone.

  Sorodne publikacije