Razvoj aplikacij IOS: kje začeti?

Vsakdo, ki namerava začeti svojo kariero v tej dejavnosti, poskuša ugotoviti, kaj naj razvijalec iOS-a ve. Drugi so prepričani, da je takšna različica zelo zapletena - vse enako programiranje ni dano vsem. Toda obstajajo tudi tisti, ki vedo: pod ležečim kamnom voda ne teče, ampak z naporom je mogoče gora premakniti na pravo mesto. Razvoj usposabljanja v okviru sistema iOS trenutno izvajajo specializirani uradi. Večinoma je to draga zasebna šola. Tisti, ki želijo shraniti, razvijajo tečaje razvoja iOS na spletu: na internetu je na voljo veliko prostih virov. Dober rezultat pa bo dosežen le z dodatnim največjim naporom.

Denar: kako priti?

Povpraševanje po samoukih oblikovalcih za iOS je postalo še posebej visoko od leta 2014. Takrat je avtor iz Vietnama, izdan v okviru te platforme, hitro osvojil svetovno znano igračo - preprosto izvedljivo, vendar težko prehodno. Projekt je dobil ime Flappy Bird in svojemu ustvarjalcu v nekaj mesecih prinesel več sto tisoč ameriških dolarjev. Potem je veliko ljudi, ki lahko vidijo prihodnost tehnologije in napovedujejo, kakšno bo povpraševanje po določenem času, spoznali, da je prišel čas za obvladovanje razvoja iz nič za iOS. Dejansko je trenutno povpraševanje po strokovnjakih na tem področju veliko, toda le tisti, ki lahko pišejo visoko kakovostno kodo, dobijo dober denar.


Razvoj aplikacij v okviru iPhonea za mnoge povzroča resnično problematiko. Povsem nejasno je, kaj naj začnem, kako uporabiti znanje, ki je že na voljo, kam itiučenje, da bi dobili dobro raven spretnosti. Kje začeti razvoj iOS aplikacij? Na to vprašanje odgovarjajo številne sodobne knjige, toda velike količine in zapleteni informacijski viri otežujejo neprofesionalce.

Osnovne spretnosti

Običajno se razvojne lekcije iOS-a začnejo neposredno iz pisanja kode, kakor tudi pojasnila tehnik, ki so lahko koristne za začetnega strokovnjaka. Ampak še zdaleč ni vedno obvladovanje nekoga, ki je že seznanjen z ustreznim programskim jezikom, zato je pravilneje reči, da je optimalna primarna faza - študija ustreznega orodja. Večina iOS razvijalcev uporablja Objective-C. Jezik pripada skupini objektno usmerjenih. Iz izkušenj mnogih razvijalcev iOS-a je jasno, da je pri ustvarjanju aplikacij za pametne telefone bolj priročno kot drugim. Vendar ne le za tehnologijo "jabolka" - lahko jo uporabljate pri delu z operacijskim sistemom Android.

Če se je ustvarjanje mobilnih aplikacij odločilo narediti človeka, ki je že obvladal nekakšen jezik iz skupine objektno usmerjenih, potem delo z novim orodjem ne prinaša težav. Vsi OOP-ji so zelo blizu, podrejeni tej logiki. Kako postati razvijalec iOS, če imate spretnosti za ustvarjanje kode? Morate vzeti knjigo, razložiti glavne značilnosti Objective-C in prakso pri programiranju elementov. To traja nekaj časa, vendar daje odličen rezultat. Začetnik bo obvladal skladnjo, razumel, kaj je skrito v jeziku, kako lahko organizirate kodo z največjo učinkovitostjo. To je vredno spominjatiče je koda kakovostna, je tudi razvijalec iOS zelo cenjen. Plača bo dostojna - več sto tisoč rubljev. Toda tisti, ki pišejo kompleksno, nerazumljivo, zmedeno kodo, dobijo veliko manj.

Postopek iz nič

Vendar pa razvoj aplikacij iOS ni na voljo le tistim, ki že imajo izkušnje z ustvarjanjem kode. Lahko varno prevzamete razvoj regije, brez specifičnega znanja in izobrazbe - to je preživetje. Seveda, Objective-C ni najpreprostejši jezik, vključno z kategorijo OOP, zato se bo z njim lažje spopadla, če boste najprej vstopili v logiko celotne skupine programskih orodij, nato pa se osredotočili na posebnosti določene možnosti. Kot pravijo strokovnjaki, je treba razvoj aplikacij pod iOS izvajati ob upoštevanju treh glavnih značilnosti orodja za ustvarjanje kode: to je polimorfizem, imitacija, enkapsulacija. To so kitovi programskega sveta za pametne telefone "jabolka". Leta 2014 je bil izdan zanimiv razvoj programske opreme - jezik Swift. Predstavil jo je sam Apple in ga predstavil kot sredstvo za ustvarjanje programov za njihovo tehniko. Glavna naloga tega izdelka je, da proces razvoja kode preprosto, hitro. Swift je namenjen funkcijam pametnih telefonov, zato je uporaba aplikacij za iOS veliko lažje kot pri prilagajanju izdelkov v ta namen, ki je bila prvotno zasnovana kot način za pisanje kode za stacionarne naprave, ki uporabljajo druge operacijske sisteme. Swift je pridobil nekaj priljubljenosti - ne le programska koda za pametne telefone, tablice, temveč tudi programska oprema za sistemekot UNIX.

Ne pršite!

Razvoj orodij Swift je smiseln v primeru, ko je programer že seznanjen z jeziki objektno usmerjenega programiranja. Mora biti namenjena razvoju "Apple" razvoja, in če je oseba sposobna pisati kodo na Objective-C. Ampak, če še vedno potrebujete za obvladovanje tega nepogrešljivo orodje za ustvarjanje mobilnih aplikacij, potem vam ni treba biti odvrnjen od glavne naloge. Swift je seveda pomemben in potreben, vendar ga bo mogoče narediti kasneje - ko bo mogoče "poraziti" Objective-C. In na začetku bo eno od teh novih orodij dovolj za nalaganje možganov v celoten program. Kot pravijo strokovnjaki, to definitivno ni najpreprostejši programski jezik, ampak je precej prilagodljiv in ponuja veliko možnosti za ustvarjanje učinkovite kode.

Zbirka orodij: uporabna za programerja

Razvoj aplikacij iOS vključuje interakcijo z več orodji, ki aplikacijo optimizirajo, delujejo, učinkovito in estetsko. Tradicionalno je najpomembnejše in omenjeno prvo razvojno okolje. Pri izdelavi izdelkov za mobilne naprave "jabolko" je najbolje, da se obrnete na XCode. To je popolnoma brezplačno, vendar ga lahko prenesete prek uradne trgovine app. Distribucija je brezplačna, dostop je na voljo vsem. Naslednje orodje za razvoj aplikacij iOS je urejevalnik, ki vam omogoča prilagajanje ustvarjene kode. Prednost je boljša zaradi enostavnih in enostavnih programov. Tradicionalno so najbolj priljubljene tiste, kjer je funkcija osvetlitve ozadja.Samo nekaj sekund - in sedaj je koda že napisana. Za zaznavanje napačnih nizov in popravkov je potrebno nekaj časa, ne naloži sredstev stroja, na katerem programer deluje.

Grafika je omembe vredna

Presenetljivo je, da številni začetniki programerjev ne namenjajo nobenega časa tej komponenti programa. Za razvoj aplikacij za iOS je postal proces, se bo končal z izdajo izvedljive privlačen program, morate obvladati orodja za prilagoditev videza programa. Tehnologija vektorske grafike je najbolj primerna. To bo omogočilo ustvarjanje edinstvenih podob, ikon, ki dajejo izdelku izvirnost, individualnost. Kljub dejstvu, da bodo drugi rekli, da je dekoracija zelo zapletena naloga, ne moremo uspeti, če izdelek vizualno ne bo pritegnil uporabnika. Še posebej v teh dneh, ko je konkurenca v Applovih trgovinah ogromna in obstajajo možnosti za vsak okus in za vsak namen. Da jih izriniti, da bi pritegnili pozornost na njihov razvoj bo uspelo v primeru, ko novost ne deluje le dobro, ampak izgleda lepo.

Pravilen začetek: jasen načrt

Brez podrobnega načrta ne smemo računati na noben uspešen rezultat. Strukturiranje ni najlažja naloga, vendar si zasluži pozornost. Preden začnete neposredno kodirati, morate dodeliti več ur in sedeti s skicirko, da pripravite optimalni načrt. V okviru načrtovanja je pomembno oblikovati idejo oblikovalske rešitve izdelka,oblikovati, za koga je namenjena in kakšno funkcionalnost ima. Razmišljanje o oblikovanju se začne z oblikovanjem koncepta. Prav tako morate izbrati, katere funkcije je treba izvajati v programu, jim podati kratek, vendar izčrpen opis in določiti vse možne sheme interakcije elementov, vključno s prehodi. Ne bo odveč črpati skic pomembnih elementov. Določeno s funkcijami, je potrebno dodeliti eno nalogo, katere rešitev je namenjena novemu izdelku, in oblikovati značilnosti programa, s poudarkom na tem cilju. V zvezi z občinstvom je pomembno razumeti, da starost, interesi, življenjski slog in spol močno vplivajo na okuse in cilje, s katerimi uporabniki nalagajo aplikacije. S pravilno izbiro ciljnega občinstva lahko uspešno izberete oblikovalsko rešitev in dodatno funkcionalnost.

Projekt: Prvi je izginil

Prvi projekt ne bi smel biti zapleten. Poskusite ustvariti izobraževalno aplikacijo, ki ima samo en zaslon. Če želite to narediti, odprite XCode, ustvarite nov projekt, postavite platformo za uporabo ustreznih orodij za optimizacijo in nato izberite vrsto programske opreme. Za poenostavitev razvoja okolja lahko začnete z aplikacijo Single View. Za projekt je podano unikatno ime. V standardnem načinu programsko okolje meni, da bo pisanje potekalo na Objective-C. Če želi programer uporabiti drugo orodje, se mora sklicevati na prevod možnih jezikov. Med predmeti v meniju je odgovorna za jezik, tam bi moralo bitidoločite najbolj primerno možnost, ki je na voljo. Nato preklopite na univerzalni način na zavihku Naprave. Navigacijska vrstica razširi hierarhično strukturo, da bi našla dokument Main.storyboard. Če ga izberete, lahko vidite ključ Interface Builder - aktiviran je, prikazana plošča izbere potrebna orodja, jih premakne na priročno mesto, poravna, izvede uglaševanje. Za prikaz elementov v kodi vsak objekt izbere miško s pritisnjeno tipko Ctrl, premakne se v ViewController.h, kar sproži zagon pogovornega okna Outlet, kjer lahko določite lastnosti ustvarjene povezave. Tu programer poda ime, s katerim lahko pozovete element v kodi programa. Če želite ustvariti učinkovit akcijski vodnik, boste morali ponoviti zgornjo verigo dejanj, vendar z uporabo pogovornega okna ViewController.m. V njem se oblikuje metoda s kodiranim programom. Naprava se bo obrnila nanj, kadar je to potrebno za interakcijo s komponento.

Verjamemo v rezultat: testiranje

V velikih podjetjih to nalogo opravlja več zaposlenih naenkrat. Uporablja se precej zapletena metodologija. Najprej se oblikujejo primeri, ki določajo, katere ukrepe je treba preskusiti, kakšne rezultate naj bi program izdal, pa tudi prave poskuse z določitvijo rezultatov. Za začetnike razvijalec mobilnih aplikacij pod operacijskim sistemom Apple je malo lažje (vendar težje hkrati). Tukaj testiranje spada v celoti na avtorja kode, toda same naloge, ki jih je treba preveriti, običajno malo, tako da lahko porabitedelovanje v ročnem načinu. To zahteva emulator, s katerim se zaženejo komponente programa. Med interakcijo je mogoče ugotoviti, katere rešitve so bile neuspešne, katere napake so bile sprejete, da jih zabeležimo zase in jih popravimo pri izpopolnjevanju kode.
Pri neodvisnem testiranju je pomembno, da si zamislite, da ste zunanji, ki ni povezan s kodo. Poleg tega si morate predstavljati sebe kot kritiko, ki ga zanima samo napake, oseba, ki ne zanima pozitivnih lastnosti programa, ampak le negativne. Program morate poskusiti prekiniti z vsemi možnimi metodami. Ali je treba vnesti številke? V to polje vnesite črko. Hitro pritisnite tipko - jo dolgo pritisnite. Skratka, testiranje je čas, ko morate razčleniti vsa uveljavljena pravila in priporočila.

Ne želim, ne bom!

Vsak programer ni pripravljen prevzeti lastnega programa z uporabo takih barbarskih metod interakcije. Druga se ne zdi dolgočasna naloga, ki vam ne stane časa. Da se znebite nepotrebnega dela, prihranite čas in odpravite neprijetne situacije, lahko pritegnete samostojne delavce k projektu. Obstajajo specializirane strani, kjer boste lahko našli pripravljeno za majhno nagrado za iskanje vseh vrst različnih žuželk v novosti. Kot pravijo strokovnjaki, zaupanje iskanja napak tujcu - to je dobra izbira, veliko bolj učinkovita kot neodvisna rešitev problema. Samozaposleni nima pojma, kaj naj bi program naredil in kaj ni, zato se njegova zavest ne pretrese s pretirano informacijami. Takšna oseba je lažje testirati programe,pomeni, da bomo lahko našli več težav in jih odpravili do uradnega datuma objave.

Več javnosti!

Če so poskusi na samostojnih delavcih pokazali, da je program pripravljen na "prosto plavanje", je čas, da ga objavite. Za ta izdelek prenesite v AppStore. Programsko okolje XCode, ko ga pritisnete, drži tipke za sestavo tipa, ki ga programer predhodno namesti. Izbrati morate možnost Distribucija. Prevajalnik bo ustvaril datoteko in jo zapisal v imenik, dodeljen projektu. Potem programer ročno naloži dokument v arhiv ZIP.
Naslednji korak je uporaba vmesnika za razvijalce iOS, kjer morate najti meni iTunes Connect. Z upravljanjem in dodajanjem funkcij lahko obiščete stran novega vprašalnika. Vsa polja, ki so navedena tukaj, morajo biti izpolnjena sama. Informacije lahko pripravite vnaprej - na primer med testiranjem projekta. Treba je napisati edinstven opis, določiti kontaktne podatke, narediti majhno ikono (resolucija 512 * 512), posnetke zaslona.

Kaj storiti potem?

Za objavo aplikacije morate uporabiti poseben programski izdelek za prenos novih objektov - orodje za prenos datotek. Lahko ga prenesete s klikom na povezavo, ki jo bo sistem odprl, ko bo uporabnik odšel v meni pripravljenosti za prenos. Na iTunes se vzpostavi samodejna povezava, po kateri lupina določi, katere projekte ima uporabnik. Ostaja samo, da izberete pravega, in bo napolnjen s programom, brez veliko truda. Po prenosu novega izdelkase pošlje v ček, ki običajno traja več dni ali celo tednov. Če razvijalec prejme negativen rezultat, prejme sporočilo na elektronski naslov, v katerem so navedeni razlogi za zavrnitev. Če lahko odpravite vse pomanjkljivosti, lahko ponovno predložite novost v moderiranje.

Novice so pomembne

Razvijalec XCode pogosto izdaja posodobitve za to okolje. Uporabiti morate novo različico. To ne samo, da omogoča delo s programom, ki zmanjšuje število napak, temveč omogoča tudi redno seznanjanje z vsemi posodobljenimi funkcijami. S pomočjo najnovejšega in zmogljivejšega vmesnika programer poenostavi nalogo, ki mu je postavljena. Poleg tega Apple redno izdaja posodobitve za iPhone SDK. Najnovejša orodja bodo zagotovila dober rezultat.

Žlička katrana v sodu medu

Če je program uspešno prestal preskus, bo spadal na področje splošnega dostopa. Verjetno, že na samem začetku razvijalec bo padla številne negativne ocene. Niso vsi konstruktivni. Morate biti sposobni analizirati informacije od uporabnikov, da bi izboljšali svoj izdelek, toda odvečno in nesmiselno negativo je treba zavreči, ne da bi mu dovolili, da bi se dotaknil sebe in spodkopal vere v njegove moči. Če se oseba obnaša nevljudno in nima koristi od njegove kritike, lahko preprosto prezrete sporočilo, ki ostaja za njih.

Sorodne publikacije