Razlika je Gtx 750 Ti proti Gtx 750. Primerjava prednosti in slabosti

Nvidia ne konkurira samo z drugimi proizvajalci, temveč tudi med svojimi modeli ustvarja tekmece. Zato so grafične kartice z enakimi oblikovalskimi, procesorskimi in frekvenčnimi vrednostmi pogosto sproščene, vendar so zelo majhne. Ta primer je bil nekaj GTX 750 Ti proti GTX 750. Obe kartici, in resnica, je izšlo podobno, oba sta našla svoje konkurente med različicami iz AMD. Mnogi uporabniki še vedno ne razumejo, zakaj je podjetje uvedlo te modele, ker bi lahko pustili eno različico grafične kartice. Kakorkoli, oba sta prišla na trg, pridobila zaupanje uporabnikov in našla kupca.

Novi čip

V glavnem je rezultat tega ravnila označil spremembo arhitekture zemljevida. Tako je svet postal znan procesor iz Maxwella. GM107 je nameščen v obeh modelih, vendar v različnih izvedbah. Postala je kompaktna in zato bolj proračunska kot na drugih zemljevidih. Toda tranzistorji v njem veliko število - približno 187 milijard.

Število računalniških blokov se je povečalo na 640 jeder in 40 teksturnih elementov. V različici GK107 je bilo na primer 384 in 32 kosov. Število ROP-jev je ostalo nespremenjeno - 16 in pomnilniška kartica je pustila prejšnji bit - 128 bitov. Na prvi pogled so te številke le malo tistih, ki bodo rekli, vendar morate upoštevati, da je poraba energije obeh čipov skoraj enaka - od 60 do 64 W. To vključuje tudi imenovanje novega čipa - povečanje učinkovitosti.

Razlika

Za primerjavo GTX 750 in GTX 750 Ti lahkotakoj začnejo s tehničnimi značilnostmi. Dejstvo je, da je referenčna različica zemljevidov v tem trenutku težko kupiti. Najpogosteje najdene na trgu so spremenjene različice. Zato embalaže ne smemo upoštevati. Toda za začetne indikacije obeh grafičnih kartic lahko rečete nekaj besed. Kot smo že omenili, sta obe kartici predstavljeni na čipu GM107. Izdelan je na 28nm tehnološkem procesu. Transistorji so bili dodani v količini prejšnjih modelov čipa - do 187 milijard. Urna frekvenca jedra v obeh modelih je enaka in je enaka 102 GHz. Njegova maksimalna vrednost doseže 108 GHz. Pomnilnik deluje pri 135 GHz.

Različni video pomnilnik GDDR5. GTX 750 je 1 GB, starejši pa 2 GB. To je prva razlika med modeli. Pomnilniško vodilo je prejelo nekaj 128 bitov. Tako je pasovna širina obeh kartic do 86 Gb /s.
Oba pospeševalnika podpirata najnovejšo različico DirectX-a, ki se je v tem trenutku pojavila v novih modelih. Bloki rasterizacije so se zmanjšali na 16 kosov. Potem pa ponovno različni kazalniki. V mlajših karticah so procesorji zagotovljeni v številu 512 in v starejših - 640. Teksturni bloki v GTX 750 so tudi manjši - 32 in v GTX 750 Ti - 40 kosov. Obstaja tudi razlika v toplotnem paketu. Mlajša različica uživa 55 vatov, starejša različica pa 60 vatov.

Videz

Toda videz GTX 750 Ti proti GTX 750 je enak. Referenčni vzorec obeh kart je videti minimalističen. Njegova kompaktna velikost. Pred nami je enojna plošča, ki ne potrebuje dodatne moči, saj čip porabi majhno količino energije. Dolžinaplošča je bila skoraj 15 centimetrov, kar je za prejšnje modele zelo majhno. Nvidia hladilnik je izbral majhen. Ne zasede celotne površine plošče, ampak visi nad samim čipom. Na levi strani hladilnika je napajalni podsistem, ki je sestavljen iz dveh faz. Ventilator se je izkazal za majhnega. Premer lopatic je le 60 mm. Radiator je običajno izdelan iz aluminija. Hladilni sistem je preprost: za toplotno moč 55-60 vatov ni potreben močnejši hladilnik.
Asus verzija
Ker je referenčna različica 750. modela težko najti, pogosto primerjamo GeForce GTX 750 in GTX 750 Ti z Asusovimi modeli. Od proizvajalca sta dve zunanji popolnoma različni modifikaciji. GTX750-PHOC se praktično ne razlikuje od referenčne različice. Na prvi pogled je viden samo rafiniran hladilni sistem. Plastični pokrov nad polovico območja plošče, je ventilator, in pod njim - radiator. Izkazalo se je, da je "sončna" oblika. Ima gosto jedro, iz katerega se razprostirajo ukrivljene plošče. Vmesnik v tej različici ni bogat: ima en priključek D-Sub, DVI in HDMI. Tiskano vezje se ni spremenilo. Ima dve fazi moči. Toda GeForce GTX 750 Ti OC Edition izgleda drago. Kljub temu, da je tudi sama plošča podobna referenčni verziji, je na vrhu prekrita z velikim hladilnim sistemom. Hladilnik je sestavljen iz ohišja, ki ima dva ventilatorja. Pod njimi je radiator, ki nima bakrene osnove, brez cevi za prenos toplote. Sistem kot celota je podoben tehnologiji DirectCU.


Poleg standardnih priključkov je bilo prijetno presenečenje prisotnost ločenega VGA video izhoda.

Možnost overclockinga

Specifikacije GTX 750 Ti proti GTX 750 smo že upoštevali. Toda Asusovi modeli se nekoliko razlikujejo od referenčne različice. Starejša modifikacija ima tovarniško overclock, pri kateri se frekvenca jedra poveča na 1072 MHz, z maksimalnimi vrednostmi 1150 MHz. Video pomnilnik je ostal enak in deluje na 5400 MHz. Tovarniški overclocking je dal tudi novo posodobitev Asus GTX 750. Frekvenca jedra se je povečala na 1059 MHz, do največ 1137 MHz. Pomnilnik deluje pri 5012 MHz. Pospešek ni razočaral. Frekvence v mlajšem modelu so narasle na 1194 MHz, pomnilnik je postal hitrejši in enak 6010 MHz. Starejša sprememba je pokazala višje stopnje. Frekvenca jedra se je povečala na 1207 MHz, pomnilnik pa do 6300 MHz.

Različica win-win

Družba je morala dolgo časa optimizirati svoje čipe za Kepler. Ko je bila nova različica Maxwella, se je spet vse zlomilo. Kljub temu so čipi te arhitekture zelo kompaktni in učinkoviti. Poleg tega so bili razviti proračunski modeli.
Nvidia tega časa ni razkrila vseh skrivnosti, kot pri takem procesu je bilo mogoče doseči visoko zmogljivost. Postalo je znano, da je proizvajalec delal na ravnovesju komponent, računalniških blokov in drugih. Dandanes je povečano produktivnost mogoče pojasniti s povečanjem števila procesorjev.
Na splošno je prva generacija čipov Maxwell postala nekoliko skrivnostna. Družba ni veliko uporabila za njihov račun. Znano je, da je namen širjenja na profesionalni osnovičeprav bodo prikazane tudi namizne kartice. Najverjetneje je takšna skrivnost povezana z delitvijo tehnologij in tehnoloških procesov. Nvidia je to pogosto storila: zemljevid se je najprej pojavil na novi arhitekturi, vendar je šele nato začel študij tehnološkega procesa. Bitka GTX 750 Ti proti GTX 750 se ni končala z zmago enega modela. Oba sta v dostopni ceni segmentu 4-6 tisoč rubljev. Večina uporabnikov išče pospeševalnik za to ceno. Obe kartici sta postali konkurenčni in vredni tekmecev: Radeon R7260X za močno modifikacijo Radeon R7260 za slabe. Če upoštevate rivalstvo med GTX 750 Ti in GTX 750, potem je jasno, da je prvi adapter v zmagi. Toda to je bil izračun. Konec koncev, ni za nič, da je grafična kartica prejela večjo količino pomnilnika in spremenila število blokov. Pospešeni potencial je druga zadeva. Bolje je pokazati najstarejšo različico. Čeprav mlajši ni veliko slabša od nje.

Drugi tekmeci

Pogosto starejša različica nasprotuje drugim tekmecem. Tako se primerja GTX 660 vs GTX 750 Ti. Kljub dejstvu, da je najnovejša različica novejša različica, uporabniki še vedno svetujejo, naj kupijo 660. model. Dejstvo je, da glavna pomanjkljivost novosti ni povsem razumljena arhitektura, pomanjkanje SLI in avtobus je 128 bitov. Tako je GTX 660 boljši. Čeprav če iščete spremembe, potem je morda močnejša različica GTX 750 Ti. Tudi testi iger kažejo očitno prednost stare kartice nad novo.
Stanje je primerljivo s primerjavo GTX 460 in GTX 750 Ti. Prvičmodel je precej boljši od novosti, saj ima 256 bitov bita, zato je bila pasovna širina 1,5-krat večja. Tudi pri vseh testih GTX 460 kaže višjo zmogljivost, ki mimogrede pravi razliko v ceni obeh "fantov". GTX 750 Ti je dobil ceno za 3-4 tisoč rubljev manj. Toda v bitki GTX 650 Ti proti GTX 750 Ti je očitna prednost novost. Z uspešnostjo je postala močnejša za 20-25%. Čeprav, če govorimo o variacijah GTX 650 Ti Boost, potem pa, nasprotno, poslabšanje kazalnikov iz novosti za 15-20%. Problem je tudi pasovna širina in število blokov.

Tekmovalec AMD

Danes je glavni konkurent, kot je bilo že omenjeno, Radeon R7260X. Toda sčasoma je AMD prišel do modela, ki je lahko izgubil svoj nos. Torej je v bitki RX 460 proti GTX 750 Ti neverjetna zmaga pridobila možnost od Radeona. To se kaže tudi v primerjavi z nekaterimi glavnimi kazalniki obeh grafičnih kartic. Osnovna frekvenca v RX 460 v referenčni različici je 1090 MHz, vendar je Nvidia izdelek le 1020 MHz. Hitrost pomnilnika - 7000 proti 5400 MHz. GTX 750 Ti je začel porabljati manj energije - 60 proti 75 U.S. Pomemben kazalnik, ki vpliva na zmogljivost, je pasovna širina pomnilnika. Razlika med modeloma RX 460 in GTX 750 Ti je velika - 112 GB /s v primerjavi z 87 GB /s. Procesor je tudi močnejši pri AMD-jevem "pihanju". To navaja število tranzistorjev - 3000 milijonov v primerjavi s 1870 milijoni. Mimogrede, pospeševalnik iz Radeon začel podpirati novejšo različico DirectX, vendar je to, raje, zaradi dejstva, da je bil izdan kasneje GTX 750 Ti. Routon RX 460 je veliko boljšinovosti na zmogljivosti.

Sklepi

Če se vrnemo na GTX 750 in GTX 750 Ti, moramo reči, da sta obe kartici postali zelo dobri v svojem cenovnem segmentu. So predstavniki proračunskih igralnih perifernih naprav. Lahko se ukvarjajo s številnimi sodobnimi igrami, morda ne tako popolnimi kot novejše različice. Toda glavna prednost je še vedno strošek.

Sorodne publikacije