Projektorska enota: princip delovanja, opis in značilnosti

Danes se projektorji pogosto uporabljajo v domovih in različnih organizacijah, naprave za izhod informacij pa se uporabljajo za prevajanje slike na posebno platno, ki se uporablja kot zaslon. Zaradi te projekcije se slika izkaže za veliko in prijetno za oči. Kar zadeva kakovost slike, so nekoliko slabše od televizorjev. Trg je zdaj poplavljen s projektorji za vsak okus. Pri izbiri takšne elektronike morate natančno vedeti, katere naloge se bodo soočale z napravo. Navsezadnje se sodobni modeli med seboj razlikujejo ne le glede na razred in področje uporabe, temveč tudi na tehnologije, ki prikazujejo sliko. Informacije o napravi in ​​načinu delovanja projektorja vam lahko pomagajo izbrati.

Vrste projektorjev

Najpogosteje, ko slišimo o projektorjih, predstavimo pripomoček, ki je nameščen na določeni lokaciji. Tovrstna naprava za oddajanje informacij v navpično ravnino je zelo zahtevna, čeprav nikakor ni edina. Stacionarne naprave so praviloma opremljene z največjo zmogljivostjo, saj proizvajalci niso omejeni na velikost ohišja. Težko jih je vzeti s seboj, vendar uporabnik dobi zmogljivo tehnično nadev. Obstaja tudi prenosni tip naprave, projektorji so enostavni za izvajanje predstavitev na različnih mestih. Imajo dobre lastnosti v kombinaciji s kompaktnostjo. Funkcionalni sklop je tudi tukaj na dobri ravni.


Toda proizvajalci se pri tem ne ustavijo, saj skušajo narediti velikost naprav še manjše. Rezultatkakšen je videz žepnih naprav in projektorjev za mobilne naprave z najmanjšimi dimenzijami. Teža prvega ne presega oznake 300 gramov. Za tiste, ki so v gibanju, model, ki se prilega žepu - je resnična najdba. Da bi zagotovili visoko prenosljivost, je tehnična komponenta rahlo obrezana. Najmanjši modeli se lahko povežejo s pametnimi telefoni, kar omogoča prikaz slik na zaslonu telefona. So enostavni za uporabo in enostavni za uporabo, vendar so uporabne funkcije v njih zelo omejene.

Področja uporabe

Projektorji so razvrščeni tudi kot pisarniški in domači. Naprave za dom proizvajajo sliko velikega formata z visokim kontrastom in realizmom, prav tako pa imajo visokokakovosten zvok, zaradi katerega lahko uživate v gledanju filmov, ki gledalca popolnoma potopijo v dogajanje. Velikost svetlobnega toka je v tem primeru drugotnega pomena. Kar zadeva pripomočke za pisarniško delo, so bolj vsestranski.


Kakšna je razlika med domačimi projektorji in pisarno?

Domači projektorji se od pisarne razlikujejo po nekaterih parametrih, med katerimi je treba poudariti naslednje:
 • format zaslona;
 • priključki in njihov namen;
 • uspešnost;
 • telesna teža;
 • barvni prenos;
 • raven hrupa in življenjsko dobo svetilke;
 • vgrajeni zvočniki.
 • Naprava in načelo delovanja

  Naprava projektorja je večinoma neustrezna. Tehnični arsenal multimedijske naprave je sestavljen iz optičnega sistema,slikovni modulator, svetilke, čistilni in hladilni sistemi ter elektronsko polnjenje. Svetlobni instrument, ki je v bistvu projektor, preusmerja svetlobo iz svetilke s koncentriranim tokom na želeno ravnino. To je precej zapleteno v vsebini naprave, ki je običajno razdeljena v dve kategoriji. Prvi vključuje modele s CRT-tehnologijo za pridobivanje slik opremljenih z elektronskimi žarki v višini treh kosov, v drugem pa - pogone DLP, LCD in LCoS, ki delujejo s fiksno matrično strukturo. Slednje so bolj priljubljene, ker zagotavljajo višjo kakovost. Naprava multimedijskih projektorjev praviloma vključuje ZOOM leče, saj se zaradi njih velikost slike spreminja brez potrebe po premikanju same naprave. Pri nekaterih modelih se goriščna razdalja spremeni z nadzorno ploščo, v drugih pa se objektiv ročno nastavi. Zadnji način ni tako priročen, vendar nastavitve natančneje določajo.
  V večini primerov se uporabijo kovinske halogenske žarnice, ki lahko proizvedejo več svetlobnega toka kot halogenske žarnice s podobno močjo. Toda do konca njihovega življenja je njihova učinkovitost prepolovljena. Uporabljajo se tudi v projektorskih projektorskih sijalkah projektorskega tipa z nizko porabo energije in visokim pretokom svetlobe, ki se razlikujejo v bolj naravnem spektru. V sodobnih projektorjih so vgrajeni zelo trajni svetlobni viri, katerih življenjska doba je od 1000 do 4000 ur. Da bi pravočasno zamenjali ta predmet, ima vsak merilnik števec.
  Optika je odgovorna za preusmeritev svetlobe na zaslonsko ploščo. Vključuje komponente, kot so ogledala, prizme in leče za projekcijo. Modulatorji slike so odgovorni za svetlost, ločljivost in zmogljivost, danes se uporabljajo DLP, LCD, LCoS in CRT sistemi, o katerih bomo podrobneje razpravljali spodaj. Pomembno vlogo pri projektorski napravi ima hlajenje, ventilator je zelo pomemben za normalizacijo temperature svetilke in elektronskih vezij. Za interakcijo z multimedijskimi viri imajo projektorji potrebne priključke na ohišju - VGA, DVI, HDMI in drugi. Številni modeli so opremljeni tudi z vrati USB in podporo Wi-Fi.

  DLP projektorji

  V takih napravah jedro igra posebno matriko, ki generira sliko. Vsako zrcalo se zlahka odziva na signal, ki ga prejmemo z obračanjem pod majhnim kotom. To ustvari slikovne pike. Projektor DLP omogoča prikazovanje visokokontrastnih slik in podrobnejših senc, kar je glavna prednost tehnologije. Modeli, opremljeni s takšnim sistemom, se izkazujejo na najboljši strani v smislu trajnosti in zanesljivosti, še posebej v primerjavi z napravami prejšnje generacije. Slaba stran je visoka cena projektorjev te vrste.

  LCD sistemi

  V večini primerov se uporabljajo naprave, opremljene s tremi tekočimi kristali, modre, zelene in rdeče. Močan tok svetlobe, ki prihaja iz svetilke, se prebija skozi njih. To ustvari sliko, ki je prikazana na zaslonu. Ta tehnologija imaveliko prednosti, njihovo število je mogoče pripisati enostavnost oblikovanja in enostavnost delovanja posameznih komponent. LCD projektorji ustvarijo kakovostno sliko, ki jo odlikuje realizem, barvna nasičenost in stabilnost. Toda lastniki takšnih pripomočkov lahko naletijo in z nekaterimi slabostmi v nekaterih primerih pride do neprijetnega vizualnega učinka, ki spominja na žično mrežo.

  Projektorji s tehnologijo LCoS

  Ta vrsta projektorjev se je pojavila ne tako dolgo nazaj. Močne točke te tehnologije so predvsem visoke ločljivosti brez učinka "mreže". Tudi druge značilnosti si zaslužijo pozornost. Takšne naprave temeljijo na matriki LCoS, ki je tekoči kristal na siliciju. Po razširjenosti je ta tehnologija slabša od LCD in DLP. Toda zaradi svojih edinstvenih značilnosti ima dobre možnosti. Zaradi uporabe kristalov LCoS dobimo sliko z odsevnim principom, namesto jasnega, kar je razvidno iz LCD naprav. Prikaže, da se matrika hitreje odziva na učinek, trikrat hitreje kot učna tehnologija. Poleg tega oblikovne značilnosti LCoS panelov omogočajo bolj učinkovito uporabo površine kristalov, kar omogoča povečanje števila slikovnih pik brez povečanja plošče. In to neposredno vpliva na kakovost slike. Projektorji LCoS niso zelo zapleteni, kar pomeni, da so v proizvodnji cenejši, saj ni mehanskih elementov.

  CRT projektorji

  Ta tehnologija je pionir pri oblikovanju projektorjev. Prva kopija s tosistem prikazovanja slike se je pojavil v sedemdesetih letih. Takšne naprave temeljijo na treh elektronskih žarkih ceveh, ki imajo filtre rdeče, zelene in modre svetlobe. Odgovorni so za nastanek svetlobnega toka, ki poteka skozi fokusne leče, pade na zaslon v obliki barvne slike. Danes so CRT naprave manj pogoste, dajo mesto sodobnejšim kolegom. Vrhunec priljubljenosti te tehnologije je zaostal. Vendar pa presega novejše tehnologije za številne parametre, in sicer za prenos barv, dovoljenje, življenjsko dobo žarnice in akustični šum. Njegove slabosti so kompleksnost nastavitve in obsežni vzorci, kjer se uporablja. Poleg tega ima nizko svetlost, zato morate osvetlitev izključiti za ogled.

  Prednosti in slabosti projektorjev

  Projektorji ponujajo veliko diagonalo zaslona, ​​kar je pomemben argument v prid nakupu te naprave. Informacije lahko posredujete več ljudem. Vse je odvisno od želje in velikosti sobe. Večja kot je slika, svetlejši je vtis. Če na monitorju obstajajo črne črte zaradi različnih video formatov, projektor ne bo imel težav. Z lahkoto prilagodi zaslon poljubnemu formatu. Oprema digitalnih projektorjev pogosto vključuje podporo za 3D sliko brez izgube kakovosti. Če ustvarite ustrezno okolje, ki bo zatemnilo sobo, bo slika boljša od monitorja LED. Obstajajo tudi slabosti. Najdražja postavkaProjektor je svetilka, ki se po približno štirih letih zbledi. Njegova zamenjava bo povzročila znatne finančne stroške. Zaradi aktivnega hlajenja žarnice projektor naredi veliko hrupa. Ko gledate video ali diaprojekcijo, morate prenašati zvok delovnih ventilatorjev.

  Merila za izbiro

  Pri iskanju primernega projektorja je treba iskati veliko točk, zato mora naprava za izhod slike vedno imeti dobro raven svetlosti. Čeprav ima ta parameter pomemben vpliv na pogoje delovanja, je dobro, če obstaja možnost izbire načinov, najpogosteje tri izmed njih - "Predstavitev", "Film" in "Dinamična". Za zasičenost je vredna tudi barve. Tri-dot projektorji proizvajajo bolj naravno sliko, ki presega eno-matrične naprave v zvezi s tem. Prav tako morate pogledati raven kontrasta. Ta možnost je še posebej pomembna, če potrebujete domači kino. Nenazadnje ločljivost slike vpliva na jasnost slike.

  Sklep

  Sodobni projektorji so precej zapleteni pripomočki, vendar lahko hkrati postanejo nepogrešljiva stvar v podjetju in tudi za domačo uporabo. Gledalcem omogočajo svetlo čustvo pred ogledom zaradi funkcij, ki niso na voljo na televizorjih ali monitorjih. Glavna stvar - pristop k izbiri z umom.

  Sorodne publikacije