Procesorji AMD FX-6300: opis, funkcije in pregledi

Procesorji AMD FX-6300, izdelani na podlagi računalniške platforme AM3 +, so pripadali računalniškim rešitvam na srednji ravni. Proizvajalec meni, da bi morali ti čipi postati neposredni konkurenti PROCESORJI iz serije Core i5, vendar se je v praksi vse izkazalo, da ni tako. Gre za to cenovno ugodno in produktivno mikroprocesorsko rešitev, o kateri bomo razpravljali.

Namen čipa. Njeni glavni tekmeci

Procesne rešitve v računalniški platformi AM3 + so bile razdeljene na naslednji način:
 • Čipi na ravni proračuna so pripadali dvema družinama: Sempron in Athlon. Vključevali so 1 do 4 bloke obdelave kode, imeli so samo 2 ravni predpomnilnika in občutno zmanjšali število ur. Običajno so taki silicijevi kristali omogočali izdelavo pisarniških računalnikov.
 • Računalniki začetne ravni igre so temeljili na PROCESORJI serije FX-43XX. Takšni čipi so obvezno vključevali 4 računalniške enote. V tem primeru je predpomnilnik že vključeval 3 ravni, frekvenčni faktor CPU pa je bil odklenen.

 • Računalniki igralnih avtomatov srednjega razreda so temeljili na procesorjih serije FX-63XX. Ključna razlika med mladimi modeli je prisotnost šestih računalniških jeder.
 • V tem primeru so bile vodilne rešitve FX-83XX, ki se je hvalil z osmimi računalniškimi bloki.
 • Paket

  AMD FX-6300 procesorji so na voljo v dveh možnih različicah. Glavni je TRAIL. Vključeval je naslednje:
 • Chip.
 • Zaščitna transportna embalaža.
 • Hitri vodnik.
 • Nalepka z logotipom CPE.
 • Serija potrdil o skladnosti.
 • Garancijska kartica.
 • Drugo različico celotnega sklopa, imenovano VOX, je dopolnil hladilni sistem. Ker je bil ta čip odklenjen s frekvenčnim množiteljem, je bila najboljša možnost nakup prve možnosti dostave. V tem primeru je bilo mogoče kupiti tudi izboljšan hladilni sistem, da bi pospešili CPU in na račun tega dodatnega povečanja hitrosti. Druga možnost ni popolnoma ovila procesorske naprave.

  Arhitekturne značilnosti. Strojna platforma

  Na procesorje AMD FX-6300 lahko namestite dve vrsti priključkov procesorja: AM3 in AM3 +. Prva vtičnica je zastarela platforma in je danes moralno in fizično zastarela. Druga strojna platforma je bila posebej zasnovana za to družino mikroprocesorjev pod kodnim imenom Vishera. Čeprav je po podatkih proizvajalca v podjetju AMD ta čip vključeval 6 računalniških enot, v resnici pa ni bilo vse tako preprosto. V resnici je ta silicijev kristal vključeval 6 integralnih blokov in 3 procesne enote s plavajočo vejico. Ta ureditev je po eni strani močno poenostavila proizvodni proces polprevodniške osnove, po drugi strani pa je zmanjšala učinkovitost pri številnih nalogah.

  Frekvence. Pospešek

  Osnovna ura, pri kateri deluje procesor AMD FX-630035 GHz. Najvišja frekvenca tega čipa je 41 GHz. Podobno dinamično sprememboTa funkcija je na voljo s pomočjo tehnologije TurboBust. Bistvo tega je, da se pri reševanju nalog, ki porabijo vire, in nizki stopnji segrevanja polprevodniške baze postopno poveča taktna frekvenca. Ko se kompleksnost kode zmanjša ali se temperatura polprevodniškega kristala začne povečevati, se frekvenca zmanjša. Obstajata dva načina za overclock AMD FX-6300 procesor. Ena od njih temelji na povečanju frekvence vodila. In drugi - za povečanje vrednosti multiplikatorja. Kot kažejo izkušnje, lahko s pravilno postavitvijo osebnega računalnika podoben polprevodniški "kamen" razpršimo na 5 GHz.

  Organizacija predpomnilnika

  Organizacija predpomnilnika je ena od glavnih prednosti, ki se lahko pohvali s procesorjem AMD FX-6300. Pregledi lastnikov poudarjajo dejstvo, da zaradi tega bistveno povečuje hitrost računalniškega sistema kot celote. Na prvi stopnji je zmogljivost predpomnilnika le 48 kb. Druga raven tako hitrega pomnilnika vam omogoča, da postavite 6 MB, tretji pa 8 MB. Znatna količina predpomnilnika omogoča temu čipu dokaj visoko zmogljivost pri nalogah, ki uporabljajo velike količine podatkov. To je lahko sistem UBS ali neka vrsta strežniške programske opreme.

  Termični paket. Raven porabe energije. Temperatura

  Precej skromna vrednost toplotnega paketa se lahko pohvali z obravnavano rešitvijo, ki je enaka samo 95 vatom. Glede na prisotnost šestih računalniških jeder in zastarelihtehnološki postopek z dovoljenim odstopanjem do 32 nm je res skromna vrednost. Temperatura procesorja AMD FX-6300 v normalnem nominalnem načinu je v območju od 50 do 70 ° C. Po overclockiranju se lahko temperatura dvigne na 80-85 ° C. )

  Benchmarking in primerjava z glavnimi konkurenti

  Visoki rezultati kažejo, da so procesorji AMD FX-6300 optimizirani za večnitno programsko opremo in da imajo nizke enojne navoje. Kot nasprotniki junaka tega članka najbolj optimalno izberemo naslednje CPE:
 • FX-8320.
 • i5-3450.
 • i3-3240.
 • Igra Far Cry 3 v resoluciji 1680x1050 je dala naslednje rezultate v sliki:
 • i5-3450 - 70-85.
 • FX-8320-66-81.
 • FX-6300-64-79.
 • i3-3240 - 61-75.
 • Vsi čipi kažejo sprejemljivo raven učinkovitosti, ki je več kot 2-krat višja od minimalne dovoljene 30 sličic na sekundo. Vodja je i5-3450 s štirimi fizičnimi jedri. Za njim v hrbet dihata dva žetona AMD. In razlika med njimi je minimalna. Samo malo od vseh ostalih zaostaja za i3-3240. Prilagajanje sil v igri WoT se korenito spreminja. V tem primeru se v istem načinu prikažejo naslednji rezultati:
 • i5-3450 - 46-67.
 • i3-3240 - 38-58.
 • FX-8320 - 33-53.
 • FX-6300 - 31-51.
 • V tem primeru so rezultati skromnejši, rešitev AMD pa se približuje spodnji meji udobnega igranja 30 fps. Igra je optimizirana za enojno obremenitev in Intelova rešitev iz tega razloga kaže boljše rezultate. Povečanje urne frekvence na 46-47 GHz AMD čipovvam omogoča, da se približate mlajšemu modelu iz "Intel" in se približate i5. Število okvirjev lahko tako doseže 40-60 sekund.
  ​​

  Stroški CPU. Perspektive Procesorji AMD FX-6300 so precej dostopni. Cena za tak mikroprocesor se začne pri 7.000 rubljih. Upoštevati je treba eno pomembno značilnost, to je, da je bila ta procesorska naprava uvedena leta 2012. To pomeni, da je ta čip prodan že 5 let. Po standardih računalniške tehnologije v tem času je obravnavana polprevodniška rešitev popolnoma zastarela. Posledično ni možnosti, da bi ta računalniška platforma spregovorila. Danes nadomešča AM4, ki ima že bolj produktivne procesorske naprave z izboljšanimi tehničnimi specifikacijami. Povratne informacije lastnika kažejo na prednosti tega mikroprocesorja:
 • Nizki stroški.
 • Visoka zmogljivost pri optimizirani večnitni programski kodi.
 • Potencial za pospeševanje. Slabosti v tem primeru so dve. Eden od njih je zastareli tehnološki proces. Drugi pa je nizka zmogljivost v enojnih programih, ki vključujejo večinoma igrače. Če eno "Intel" jedro lahko izvede štiri navodila za en cikel dela, potem AMD rešitve lahko dobijo le dva.

  Rezultati

  Procesorji AMD FX-6300 so precej sporni. Po eni strani imajo zelo, zelo demokratično vrednost. Tudi dobre tehnične specifikacije in sprejemljiva zmogljivost v večnitni programski opremikodo Tudi ti čipi se lahko pohvali z velikim potencialom permeacije. S pravilno postavitvijo računalniškega sistema jih je bilo mogoče brez posebnih težav razpršiti na 47-50 GHz. Toda tukaj energetska učinkovitost in nizka produktivnost v enojni programski opremi nista dovolili, da bi tekmovali z odločitvijo podjetja "Intel". Slednje pa so bile na račun bolj napredne arhitekture bolj vsestranske rešitve, ki so v skoraj vseh primerih pokazale skoraj popolne rezultate. Zdaj so se razmere na trgu mikroprocesorjev dramatično spremenile, ker so se pojavili PROCESORJI, ki temeljijo na AM4, ki nimajo mikroprocesorskih pomanjkljivosti za AM3 +. In prav za njih je zdaj bolj upravičeno staviti.
 • Sorodne publikacije