Priključitev elektromotorja 380V na omrežje 220V s pomočjo kondenzatorjev in frekvenčnih pretvornikov

Zelo pogosto je potrebno električni motor 380V priključiti na omrežje 220V. V industriji se uporabljajo predvsem asinhronski motorji, vendar jih poganja trifazno omrežje. V življenju takih pogojev ni, v vsaki hiši je samo ena faza in nič. Toda samo moč enofaznih motorjev ne ustreza uporabnikom, zato je veliko bolj učinkovito uporabljati trifazni asinhroni. Vendar pa se pri napajanju iz enofaznega vezja moč izgubi (vendar je še vedno več kot ena faza).

Kako priključiti motor na omrežje 380V

Edini dve različici navitij asinhronih motorjev sta:
 • po shemi "zvezda".
 • Po shemi "trikotnik".
 • Najnovejše vezje za navijanje opisuje veliko moč, ki jo daje pogon. Ko pa je motor vklopljen, se sproži visok zagonski tok, kar je zelo nevarno za vse gospodinjske aparate. Če kombinirate shemo "zvezda", lahko dosežete najlažji zagon motorja, saj je tok nizek. Nič več moči, da poberem iz pogona.


  Shema priključitve električnega motorja 380V na omrežje 220V se izvaja z "trikotnikom", da se doseže največja moč. Če je napajanje od 380V, so navitja povezana s "zvezdico". V nasprotnem primeru bo visoka napetost ob zagonu povečala zagonski tok. V tem primeru lahko pride do okvare električnega pogona. Če ni dovolj moči, jo lahko zaženetemotor s priključenimi zvezdnimi navitji in šele po preklopu v način delovanja, da preklopi in obrne navitja s trikotnikom.


  Značilnosti veznih vezij

  Pri statorju katerega koli asinhronega motorja obstajajo trije naviti, vsak od njih ima dva sklepa. Žice so povezane s kontakti pod pokrovom. Za priključitev vseh šestih kontaktov (trije začetki navitij in enake številke) morajo biti skakalci pravilno nastavljeni. Povezava z zvezdico je zelo preprosta:
 • S pomočjo mostiča se povežejo vsi začetki navitij.
 • Napajanje iz omrežja se napaja na koncih navitij.
 • Konjugacija trikotnika se izvede na naslednji način: vsak začetek navijanja se poveže s koncem naslednjega. Vrstni red navitij lahko izberete poljubno. Če je polje pravilno nameščeno, morate nastaviti skakalec:

  Moč iz ene faze

  Priključitev električnega motorja 380 V na omrežje 220V brez kondenzatorjev se lahko izvede samo na dva načina:
 • Uporabite frekvenčni pretvornik. Takšne naprave so precej drage - najenostavnejše so od 5.000 rubljev in več. Ampak z njihovo pomočjo je mogoče nemoten zagon in zaustavitev motorja, prilagoditev hitrosti vrtenja. Najpomembneje - moč motorja bo ostala. To dosežemo z dejstvom, da je frekvenčni pretvornik vključen v enofazno omrežje 220 V. Na izhodu naprave pa s številnimi transformacijami obstajajo tri faze.
 • Uporabite masivnejšo strukturo, ki omogoča fazni premik. Narejen je iz statorjanavitja starega asinhronega motorja. Pomanjkljivost je velika konstrukcijska dimenzija in velika izguba moči.
 • Če ne želite zapletati konstrukcije, je lažje uporabljati kondenzatorje za napajanje električnega motorja.

  Uporaba kondenzatorjev z motorji z nizko močjo

  Kadar je električni motor priključen na trifazno omrežje, se vsaka začetna proizvodnja navitja napaja s fazo, na koncu vsakega navitja pa je nič (kadar je povezana z zvezdo). Priključitev elektromotorja 380V na omrežje 220V preko zaganjalnika bo izboljšala uporabnost. V gospodinjskem omrežju je samo ena faza in nič. Ko je motor vklopljen, morajo biti navitja povezana s trikotnikom - tako lahko dosežete največjo moč.
  Za zagon motorjev z majhno močjo se uporablja samo en kondenzator. S tem elementom obstaja fazni premik. V trifaznem omrežju so vse faze premaknjene glede na eno za 180 stopinj. Za povezavo z omrežjem 220V, morate povezati navijanje v trikotnik, eno točko za napajanje nič, drugo fazo, tretjo povezavo z izhodom kondenzatorja. Poleg tega mora biti drugi izhod kondenzatorja priključen na nič ali fazo (odvisno od smeri vrtenja rotorja, ki je potrebna).

  Povezovanje močnih motorjev

  Za zagon močnega asinhronega motorja morate uporabiti dva kondenzatorja - zagon in delovanje. Povezani so vzporedno, vendar se stikalo preklopi s stikalom. Ta kondenzator je zasnovan takopoveča začetni navor, premaknite motor v stabilno stanje.
  Za vklop kondenzatorja za zagon se uporablja serijsko stikalo. Ko kliknete na gumb za začetek ustavite, je vključitev moči in dodatnih stikov. Ko sprostite gumb, se dodatno sprosti odklopni kondenzator. Na navitju elektromotorja (in delovnega kondenzatorja) je samo napajalna napetost. Takšne sheme so se dobro izkazale v načrtih različnih mlinov, rezalnikov, vrtalnih strojev.

  Sorodne publikacije