Priključek električnega motorja. Povezava enofaznega elektromotorja

Za priključitev električnih motorjev je na voljo več vezij. Vse je odvisno od vrste stroja. V vsakdanjem življenju vsaka oseba uporablja veliko električnih naprav, približno 2/3 vseh električnih motorjev z različnimi zmogljivostmi z različnimi lastnostmi v svoji konstrukciji. Praviloma, ko prestavi ne uspejo, lahko motorji nadaljujejo z delom. Lahko se uporabljajo v drugih konstrukcijah: izdelovanje domačih strojev, električnih črpalk, kosilnic, ventilatorjev. Vendar pa se morate odločiti, kakšno shemo boste uporabili za povezavo z gospodinjskim omrežjem.


Konstrukcija elektromotorjev in priključitev

Za uporabo električnih motorjev za domače aparate je potrebno pravilno povezati navitja. V enofaznem domačem omrežju 220 V lahko vključujejo naslednje stroje:
 • asinhroni trifazni električni motorji. Na električni pogon se priključi "trikotnik" ali "zvezda".
 • Asinhroni motorji, ki delujejo iz enofaznega omrežja.
 • Motorji kolektorjev, opremljeni z obliko ščetke za napajanje rotorja.
 • Vsi drugi električni motorji morajo biti povezani s kompleksnimi napravami, ki so namenjene zagonu. Toda motorji na stopnicah morajo biti opremljeni s posebnimi elektronskimi krmilnimi vezji. Brez znanja in spretnosti ter posebne opreme povezave ni mogoče vzpostaviti. Pridiza povezovanje električnih motorjev uporabite zapleteno vezje.

  Eno - in trifazno omrežje

  V gospodinjskem omrežju ene faze je napetost v njej 220 V. Vendar pa je možno priključiti nanj in trifazne motorje, izdelane za napetost 380 Art. Če želite to narediti, uporabite posebne sheme, samo za iztisniti iz naprave več kot 3 kW moč je praktično nerealno, saj obstaja nevarnost poškodb na ožičenje v hiši. Torej, če obstaja potreba po namestitvi napredne opreme, pri kateri morate uporabljati elektromotorje 5 ali 10 kW, je bolje, da imate v hiši trifazno omrežje. Povezovanje elektromotorjev s "zvezdico" v takšno omrežje je veliko lažje kot monofazno.


  Kaj je potrebno za priključitev motorja

  Načelo delovanja katerega koli elektromotorja z znakom vsakega, ki temelji na rotaciji magnetnega toka. Pri priključitvi enofaznih motorjev teoretično ne potrebujete teorije, zato boste imeli naslednje znanje:
 • Imeti morate idejo o konstrukciji elektromotorja, s katerim se delo izvaja.
 • Spoznajte namen, za katerega so navitja namenjena, in lahko namestite v skladu s povezovalnim načrtom elektromotorja.
 • biti sposoben delati s pomožnimi napravami - balastnimi podporami ali začetnimi kondenzatorji.
 • Veš kako priključiti elektromotor z magnetnim zaganjalnikom.
 • Prepovedano je vključiti električni motor, če ne poznate njegovega modela in imenovanje sklepov. Prepričajte se, da so povezave na navijanje dovoljenedelo v omrežju 220 in 380 čl. Na vseh električnih motorjih mora biti na karoserijo pritrjena kovinska plošča. Označuje model, tip, priključni diagram, napetost in druge parametre. Če ni podatkov, je treba z multimetrom priklicati vse navitje, nato pa jih pravilno združiti.

  Priključitev kolektorskega motorja

  Takšni električni motorji se uporabljajo v skoraj vsakem gospodinjskem električnem aparatu. Najdete jih v pralnih strojih, mlinih za kavo, mlinih za meso, izvijačem, grelnikih in drugih napravah. Elektromotorji so zasnovani za relativno kratek čas, vključeni so za nekaj sekund ali minut. Toda motorji so zelo kompaktni, hitri in zmogljivi. In vezje električnega motorja je zelo preprosto. Priključitev takšnega električnega motorja na domače omrežje 220 V je lahko zelo preprosta. Napetost prihaja od faze do krtače, nato pa skozi navitje rotorja - do nasprotnih lamel. Drugi čopič odstrani napetost in jo pošlje v statorski navitje. Sestavljen je iz dveh zaporedno povezanih polovic. Drugi izhod za navijanje se napaja z ničelnim kablom.

  Značilnosti vklopa motorja

  Za vklop in izklop električnega motorja se uporablja gumb s ključavnico (ali brez njega), vendar se lahko uporabi preprosto stikalo. Če je potrebno, sta oba navitja ločena in ju je mogoče izmenično priključiti. To se doseže s spreminjanjem hitrosti vrtenja rotorja. Vendar pa obstaja ena pomanjkljivost v takih motorjih - relativno nizkavir, ki je neposredno odvisen od kakovosti ščetk. To je zbiralno vozlišče, ki je najbolj ranljiva lokacija motorja.

  Kako priključiti enofazni asinhroni motor

  V vsakem asinhronem električnem motorju, ki je namenjen za napajanje z enofaznim omrežjem 220 V, sta dva navitja - zagon in delovanje. Kot "zbiralec" se uporablja valjasto aluminijasto valjankan, ki je posajen na gredi. Lahko celo opazimo, da je valj na rotorju v bistvu kratek stik. Obstaja veliko shem za vključitev asinhronega motorja, ki pa se v praksi uporablja malo:
 • Z uporom balasta, priključenim na začetek navijanja.
 • S kondenzatorjem na začetnem navitju.
 • S pomočjo tipkala ali relejnega zagona je vklopni kondenzator vključen v navijalno verigo zaganjalnika.
 • Pogosto se uporablja kombinacija gumbov ali relejskih zaganjalnikov, kot tudi trajno omogočen delovni kondenzator. Namesto releja se pogosto uporablja elektronski ključ na tiristorju. S tem stikalom je priključen enofazni motor z dodatno skupino kondenzatorjev.

  Praktične sheme

  Asinhroni električni motorji imajo ob zagonu zelo majhen navor. Zato je potrebno uporabiti dodatne naprave, kot so sprožilci ali balastni upori, kot tudi zmogljivi kondenzatorji za priključitev enofaznih motorjev. Navitja v motorjih so izdelana z delitvijo na več zaključkov. Če so trije sklepi, potem je eden od njihpogosti Lahko pa jih je štiri ali dva.
  Da bi natančno razumeli, kateri kontakti so priključeni na to ali tisto navijanje, morate preučiti tokokrog motorja. Če ne, morate opraviti klic z multimetrom. V ta namen ga prenesite v način merjenja upora. Če je v parih sklepov veliko upora, to pomeni, da ste istočasno izmerili dva navitja. Običajno pri delujočem navijanju asinhronih motorjev upor ni večji od 13 ohmov. Ob zagonu je skoraj trikrat višja - približno 35 ohmov. Da bi se z zaganjalnikom povezali enofazni asinhroni motor, je dovolj samo pravilno povezati vse kontakte z žicami. Za zagon asinhrone je potrebno v verigo na kratko vključiti dodatne elemente - kondenzator ali upor balasta. Če želite izklopiti električni stroj, ga je enostavno razstaviti.

  Trifazni motorji

  Trifazni elektromotorji imajo ob zagonu bistveno večjo moč in navor. Priključitev trifaznega motorja je enostavna le, če je vtičnica s tremi fazami 380 V. Toda za uporabo v domačih pogojih so motorji problematični, saj je trifazna mreža daleč od doma. Navitja so povezana po shemi "zvezda" ali "trikotnik", ki je odvisna od medfazne napetosti v omrežju. Ampak tukaj, če morate priključiti tak električni motor na gospodinjsko omrežje, boste morali uporabiti majhen trik. V bistvu imate nič in fazo v vtičnici. Tako je lahko "0"veljal za enega od sklepov oskrbe z električno energijo, to je faza, v kateri je odmik nič.
  V drugi fazi lahko vozi skozi dodatnega kondenzatorja za izvedbo oskrbe s premikom faze. Vse mora biti tri faze, vsak premik je sosesko 120 stopinj. Ampak, da bi spremembe pravilno, morate izračunati kapacitivnost. Tako, za vsak kilovat električne energije zahteva delovno storilnost 70 uF, in se začne približno 25 Uf. Vendar pa mora biti oblikovana za napetosti 600 in zgoraj. Vendar pa je najbolje, da opravi Električni priključek 380 V vrsto trifazni s frekvenčnih pretvornikov. Obstajajo modeli, ki se povezujejo z enofazno omrežje in s pomočjo posebne inverter vezja spreminjajo napetosti, ki povzročajo izhod zavije tri faze, potrebne za indukcijo moč motorja.

  Sorodne publikacije