Povleci in spusti: način za manipulacijo elementov uporabniškega vmesnika

Najlažje je vzeti in dati nekaj, kot napisati, kaj vzeti in kje ga dati. Seveda, brez miške ali naprave, kot je ta, ne izberete ničesar in nič ne rečete, ampak tudi v trenutnem stanju stvari je uporaba ideje povleci in spusti zelo naravna in udobna.

Obseg ideje - ne le spletne trgovine, elektronske knjižnice, iskalni ali informacijski sistemi kot tudi uporabno področje. Ideja je zelo uporabna tudi pri razvoju spletnih strani in njihovih elementov, ustvarjenih in interaktivno spremljanih, brez sodelovanja programerja.

Opis ideje

Izberite, premaknite in postavite - ideja je naravna in primerna. Nenavadno je, da se ni rodila, ko je miška postala nepogrešljiv pripomoček za računalnik. Najbolj očiten primer je izbira blaga v spletni trgovini. Z miško dobite pravi izdelek in ga povlecite v nakupovalni voziček - to je preprosto, naravno in priročno. Prenesi datoteke: vzemite dokument izven okna brskalnika in ga postavite na element strani, s čimer začnete prenos dokumenta na strežnik - je tudi praktična ideja.
Za razvijalca je ideja "povleci in spusti" manipulacija elementov strani brez ročnega pretvarjanja koordinat in velikosti oznak, zmožnost izbire več elementov in poravnavanja ter premikanje strani oznak bloka.

HTML in CSS so odlični jeziki za opisovanje oznak in slogov njihovega oblikovanja, ko pa ima razvijalec možnost, da interaktivno manipulira z elementi strani brez navodils pretvorbo koordinat in velikosti, je delo bolj udobno in učinkovito.

Preprost prenos datotek

"Povleci in spusti": prevod iz angleščine v ruščino dobesedno zveni "povleci in vrzi". V praksi to zveni in deluje bolje: izbrali, premaknili in izpustili - prav in naravno. Izvajanje strani na strani za prenos datotek na stran, strežnik ali za druge namene je zelo preprosto.
V tem primeru je miška na namizju izbrala več datotek (leva stran). Pri izbiri je bil pritisnjen levi gumb miške in izbrani "šel" v koš. Brskalnik je sam pokazal, kako se dogaja, napisal je poziv za kopiranje in okrog ustvaril obrise premikajočih se datotek.
Ko je bila miška nad košaro, je obiskovalec spustil levi gumb miške, dogodek »povleci in spusti« se je zgodil in na strani spletnega mesta (spodnja slika) javascript-koda je bila sposobna sprejeti in obdelati vse datoteke, ki jih je obiskovalec zagotovil stran (stran).

Opis izvajanja

Koda, ki izvaja ta postopek, je zelo preprosta. Lahko se celo ponovi v kateri koli aplikaciji, tudi razvijalec začetnikov. Tukaj je uporabniški vmesnik predstavljen z dvema oznakama: scPlaceFile (to je voziček, kjer želite postaviti datoteke) in scPlaceFiles (to je rezultat obdelave datotek, v tem primeru njihovega seznama). Logika strani je naslednja. Ko naložite stran v brskalnik, je smeti lahko dodeljena dogodku »ondrop«, drugi dogodki so blokirani in se ne uporabljajo.
Stran deluje v običajnem načinu, vendar ko obiskovalec izbere datoteko (e) inče jih povlečete na sliko košarice, torej na oznako scPlaceFile, se bo začel dogodek »datoteke prispele«.

Ta vodnik preprosto natisne seznam datotek. Njihovo število se nahaja v datoteki event.dataTransfer.files.length in podatki o vsaki datoteki event.dataTransfer.files [i] .name. Kaj storiti s prejetimi podatki, določa, razvijalec, v tem primeru, preprosto oblikuje seznam prejetih datotek. Po obdelavi je dogodek blokiran in ne velja. Brskalnik se ne sme samozaposliti in se ne vmešava v proces obdelave prejetih informacij.

DnD in zunanji podatki

Prenos slik na strežnik v "povleci in spusti" je običajna praksa uporabe te tehnologije. Razvijalec praviloma ustvari obrazec za prenos datoteke

, ki deluje normalno

. Obiskovalec lahko običajno izbere datoteke in jih prenese.
Če pa bo obiskovalec na določenem mestu obrazca naredil »povleci in spusti«, se bo polje z imenom datoteke (datoteka) samodejno izpolnilo.
To je dobra odločitev. Seveda je zelo težko priznati, da na računalniku ni miške. Vendar je bolje, da uporabniški vmesnik razvijete na običajen način in v DnD-izvedbi.

DnD in notranji podatki

Skrb za interese obiskovalcev je vedno pomembna, vendar so pomembni tudi problemi razvijalca. Možno je izvajati "povleci in spusti" ne samo s standardnimi sredstvi, temveč tudi z obdelavo dogodkov miške na elementih strani. Naloga izračuna vrednosti koordinat oznak in njihovih velikosti se stalno pojavlja. Ročni izračun je dobra praksa, vendar je interaktivna različica bolj priročna. Vse oznake so vednoimajo pravokotno obliko in s sledenjem dogodkom "miške" na straneh elementov lahko ustvarite možnost za samodejno premikanje elementov na želeno mesto strani ali za njihovo spremembo.
Obdelava dogodka gumba miške je lokacija klikanja lokacije, na primer, eden od elementov elementa. Premaknite miško - stran se pomakne v pravo smer. Spustite tipko miške - stran se ustavi in ​​njene koordinate se spremenijo. Da, spremenite lahko položaj elementa ali njegovo velikost. Formalno ni "povleci in spusti", vendar je učinek podoben in praktičen. Z univerzalnimi obdelovalci za vse elemente na strani lahko dobite dober interaktivni rezultat, pospešite razvoj in poenostavite kodo.

Vizualno in ročno programiranje

Miška na računalniku in prsti na pametnem telefonu - popolnoma različni pristopi k izvajanju uporabniškega vmesnika (obiskovalec, razvijalec). Obstaja povsem naravna in sodobna zahteva za čezmejno povezovanje.
Vse to skupaj komplicira ustvarjanje strani, toda z uporabo ideje "povleci in spusti" v standardni obliki, z uporabo svojih dogodkov, ki združuje to idejo z običajnimi dogodki na elementih, lahko spoznaš mehanizem, v katerem se bo ustvarjanje strani pojavilo vizualno. Zdaj pa si poglejmo izbor elementa ali elementov. Dejstvo je, da je na voljo kontekstni meni, na primer cilj - poravnava izbranega (levo, desno, središče) ali porazdelitev elementov navpično ali vodoravno z istim korakom ali sprememba njihove velikosti (relativno minimalna,največ). Samodejni preračun koordinat in velikosti pretežno ročnega. Manj napak - cilj je hitrejši. Poleg tega lahko naredite spletno mesto v enem brskalniku, shranite položaj in velikost elementov. Z odpiranjem te strani na pametnem telefonu lahko prilagodite vrednost koordinat in velikosti ter si jih zapomnite za določen model pametnega telefona ali različico brskalnika. Tako bo ena in ista stran brez ročne skladnosti skladnosti imela različne podatke za prikaz na različnih napravah in v različnih brskalnikih.
Če dovolite obiskovalcu, da sam izvede te postopke, in tudi, da izbere potrebne elemente strani iz številke, ki jo je dal razvijalec, lahko navzkrižno brskanje zagotovi potrebno funkcionalnost strani ob upoštevanju mnenja uporabnika.

Sorodne publikacije