Potovalni računalnik za VAZ-2115: navodila, povezava

Na VAZ-2115 je računalnik nameščen razmeroma pred kratkim. Dejstvo je, da so bile prve izdaje tega modela opremljene z motorji s sistemom vbrizgavanja karburatorja. Niso imeli elektronske krmilne enote, ki bi lahko prebrala vse informacije o delovanju motorja z notranjim zgorevanjem in drugih sistemov vozil. Vgrajeni računalnik vozniku olajša življenje. Namesti ga lahko tudi oseba, ki nima veliko izkušenj pri vgradnji posebne opreme. Povezava naprave ne bo povzročila težav, kot tudi nastavitev. Pri delu lahko uporabite navodila za uporabo, ki so priložena kompletu.

Ozadje

Funkcija tega aparata omogoča veliko funkcij. Z vgrajenim računalnikom na VAZ-2115 lahko določite skoraj vse parametre motorja. Kaj vam omogoča nadzor nad napravo:

 • Hitrost avtomobila v trenutnem času, povprečna vrednost, minimum ali maksimum.
 • Temperatura tekočine v hladilnih in zavornih sistemih.
 • Napetost v omrežju na vozilu.
 • Poraba goriva na 100 km ceste. Zaslon lahko prikažete kot povprečje in trenutni, največji, minimalni.
 • Raven bencina v rezervoarju za gorivo.
 • To je le nekaj parametrov, ki omogočajo sledenje elektronike. Z vgrajenim računalnikom na VAZ-2115 lahko preverite tudi stanje vseh sistemov za vbrizgavanje injektorjev. In noterNavodila za delovanje naprave morajo vsebovati informacije o tem, kaj koda napake ustreza okvari enega ali drugega senzorja. Z namestitvijo takšnega potovalnega računalnika na vaš avto, boste lahko pri prvem streljanju žarnice CHECK ENGINE pobegnili od obiskov proizvajalcev avtomobilov. Vsakič, vključno z vžigom, pred očmi vidite vse napake, ki so prisotne v avtomobilskih sistemih. Po potrebi jih lahko izbrišete.

  Kakšna vrsta VAZ-2115 lahko namesti računalnike

  V prodaji lahko najdete različne modele vgrajenih računalnikov za domače avtomobile. Najpomembneje je, da delajo z elektronskimi krmilnimi enotami, nameščenimi na avtomobilu VAZ. Na poti računalnikov ne smete shraniti, saj lahko drage naprave zagotovijo temeljito diagnozo avtomobila, pravočasno vas bodo opozorile na okvare. Imajo veliko daljšo življenjsko dobo, bolj funkcionalno kot poceni.

  V prodaji lahko najdete tudi vgrajene računalnike, ki so nameščeni namesto kombinacije naprav. So veliko bolj priročne, saj so vse informacije o delovanju avtomobilskih sistemov pred voznikovimi očmi.

  Tipične napake na krovu računalnikov

  Za preverjanje vgrajenega računalnika za VAZ-2115 je treba na armaturni plošči popolnoma izničiti dnevno kilometrino in izključiti vžig. Po tem morate pritisniti gumb, ki se nahaja v bližini ročice brisalca. Istočasno se na zaslonu prikaže različica vdelane programske opreme in kode napak, če so:
 • Uzato, če je v omrežju na vozilu previsoka napetost, se pojavi koda "2".
 • Če tipalo označuje raven goriva, bo svetila oznaka "3".
 • Ko se temperaturni senzor hladilnega sredstva ugasne, se prikaže koda "4".
 • Če pride do okvare temperaturnega tipala zunaj vozila, se prikaže napaka s kodo "5".
 • Pri pregrevanju motorja bo računalnik VAZ-2115 na vozilu izdal napako "6".
 • Ko se tlak olja spusti pod minimalno vrednost, se prikaže napaka "7".
 • Nezadostna raven tekočine v zavornem sistemu - koda napake "8".
 • Ko je baterija skoraj prazna, se prikaže koda "9".
 • Katere napake se pojavljajo najpogosteje?

  Pogosto se pojavijo napake s številkami "4", "6", "8". Prvi se pojavi, ko motor ni dovolj ogret. Napaka vgrajenega računalnika VAZ-2115 s kodo "6" se pojavi pri vožnji v mestnem načinu, ko se motor pregreje, in v primeru okvare hladilnega sistema. Za ponastavitev teh napak je potrebno za nekaj sekund držati gumb, ki ponastavi dnevno kilometrino avtomobila.

  Značilnosti priključitve računalnika na krovu

  Preden priključite računalnik na VAZ-2115, morate ugotoviti, kaj potrebujete. Prepričajte se, da primerjate značilnosti avtomobila in zmogljivosti računalnika na vozilu. Če nimate "vrtine" na avto, potem nakup drage in kompleksne sisteme nima smisla.
  Ugotovite tudi, kje bo nameščen zaslon sistemacentralni blok Najbolje je, da napravo namestite v osrednjo konzolo, če ima prostor. Če ga ni, je dovoljena namestitev na vrhu armaturne plošče. To ne izgleda tako lepo, zato je najbolje, da poudarite mesto v osrednji konzoli, saj ima enostavna uporaba naprave pomembno vlogo.

  Če imate potovalni računalnik v obliki kombinacije naprav, je lokacija njegove namestitve že določena. Vse napeljave je potrebno izvesti v posebnih ceveh, ki jih varujejo pred negativnimi vplivi okolja. Priključitev ožičenja se izvede šele potem, ko je enota nameščena na avto.

  Priključitev računalnika na avtomobilske sisteme

  Pred namestitvijo računalnika VAZ-2115 mora biti priključen na kabelski snop. Vsi podatki te naprave prejmejo iz diagnostičnega priključka. Kabel morate povezati z vgrajenim računalnikom od O-pasu do OBDII konektorja. Zaželeno je, da se uporabi za povezovanje evro-sklepov, če pa jih ni, potem je možno, da so napitki, kot so "očka" in "mama", zaviti v skrčljivo izolacijo.

  Demontaža računalnika

  Če je na VAZ-2115 nameščen pokvarjeni ali zastareli potovalni računalnik, so navodila za razstavljanje sledeča:
 • Odklopite od negativnega pola akumulatorja.
 • Odstranite zunanjo ploščo iz avtoradia.
 • Izvlecite ohišje avtoradia tako, da iz njega odklopite žico.
 • V luknjo je potrebno zagnati rokosprostite nosilec ohišja računalnika.
 • Zdaj lahko odstranite napravo in iz nje odklopite žice.
 • Po namestitvi novega računalnika ali priključka na sredinsko konzolo. V svoj domači kraj lahko povežete in namestite snemalnik. Vzpostavitev novega računalnika praktično ni potrebna. Edina stvar, ki jo potrebujete, je umerjanje senzorja nivoja plina v rezervoarju. V ta namen popolnoma izpraznite rezervoar, nastavite vrednost "0" na računalniku poti in napolnite do 3 litre goriva pred polnjenjem. Po zaključenem vgrajenem računalniku se podatki shranijo in preklopijo v stanje pripravljenosti. Evo, kako povezati računalnik z VAZ-2115 z lastnimi rokami. Podobno se opravlja delo pri vgradnji naprav na druga vozila za vbrizgavanje.

  Sorodne publikacije