Popravite starter z lastnimi rokami: kje začeti?

Lastnik novega avtomobila mora po nakupu avtomobila nemudoma razviti sposobnosti popravila. Še posebej, če ne želi iti v uradne trgovce. Poglejmo elementarne okvare. Da, starter pogosto ne uspe. Začetniki vozniki morajo biti sposobni izvesti popravila starter z lastnimi rokami. V tem članku bomo obravnavali to vprašanje.

Kaj je to?

Starter predstavlja napravo, ki je odgovorna za zagon motorja. Ta element odklene ročično gred motorja z notranjim zgorevanjem. Pogosto se starterji za različne modele avtomobilov praktično ne razlikujejo drug od drugega. Imajo enako napravo in načelo delovanja. Razlike so lahko v velikosti delov, iz katerih je sestavljen zaganjalnik.

Naprava

Mehanizem vključuje električni motor, ki sestoji iz rotorja in statorja, držala za krtačo, pomičnega releja in dodatka.
Zložljivi rele je namenjen za sinhrono delovanje zaganjalnika. Ko voznik vklopi vžig in poskuša zagnati motor, se ta rele napaja z električnim tokom. Tako nastane magnetno polje. Nato rele vpliva na vzvod vklopa, ki se pritrdi na prestavo na vztrajniku. Poleg tega električni tok vstopi v navitje samega starterja. Sidro ali rotor je odgovoren za vrtenje zobnikov benixa. Ko se motor zažene, sidro preide v prvotni položaj. Opremljen je z vrtljivo vzmetjo, ki odklene kontakte. Bendix ali istoZa krmiljenje hitrosti gredi je potrebna nadzemna sklopka, tako imenovana. Pogonska gred mora delovati pri visokih hitrostih kot pogonska gred. Krtače, kot tudi držala za krtače, so namenjene za oskrbovanje sidrišč. Na račun ščetk se poveča tudi moč električnega motorja.

Kako najti starter?

Izkušeni avtomobilski navdušenci so prepričani, da bodo, če bodo začetniki lahko popravili starter s svojimi rokami, potem sledili še drugi neuspehi. Zakaj tako pravijo? Vse je preprosto. Ta del je nameščen na zelo neprijetnem mestu pod pokrovom. Da bi jo lahko razgradili, bo moral vložiti veliko truda. V večini avtomobilov je zaganjalnik pod motorjem na voznikovi strani.
Da bi razstavili napravo, morate imeti potrpljenje in dober nabor orodij - rogovi, glave, ovratnik. Fleksibilni adapterji bodo nevidni. Najbolje je razstaviti element na kontrolni jamici na nadvozu.

Zakaj izvesti razstavljanje?

Če je načrtovano, da se popravilo starterja izvede z lastnimi rokami, je vnaprej potrebna diagnoza. Brez pravilne odstranitve ni mogoče ugotoviti, kaj je bilo narobe. V procesu delovanja je zaganjalnik zelo umazan. To je posledica njegove neuspešne lokacije in uporabe grafitnih ščetk. Torej, tudi če ne morete takoj ugotoviti, zakaj je mesto izven kraja, temeljito čiščenje ga sploh ne postavi. Prav tako po demontaži preverite celovitost vseh delov in elementov.

Kako popraviti zaganjalnik: tipične težave

Viri sodobnih motorjev, ne pa tudi sodobnih, so precej višji od časa zagona starterja. Prej ali slej bo treba to vozlišče popraviti ali spremeniti. Ampak ne hitenja za nakup novega starterja. Če ne deluje, potem razlog morda sploh ni v njem. Včasih se pri diagnosticiranju izkaže, da je bila težava v bateriji ali celo v vztrajniku. In končno, popravilo starterja z lastnimi rokami je veliko cenejše kot zamenjava z novim.
Da bi se popravilo izvedlo čim hitreje, učinkovito in uspešno, je treba določiti razloge, zakaj se je vozlišče odločilo za neuspeh. Obstaja nekaj najbolj priljubljenih okvar. Torej, pokvarjeni rele ne uspe. Zaradi tega gred bendix ne pade v reže na vztrajniku. Pogosto lahko opazujete tudi obrabljene grafitne ščetke. Ti elementi se med delovanjem izperejo. Vendar jih je mogoče zamenjati.
Ležaji so obrabljeni in pokvarjeni. Diagnosticirana je z zelo močnimi vibracijami. Lahko opazujete uničene dele mehanizma, čeprav lahko zaganjalnik dobro deluje. Med delovanjem bodo največje obremenitve testirale prestavo na bendix. Nekaj ​​let kasneje se zobje izbrišejo, zato se motor ne zažene ali zažene, vendar ne vedno. Problem je rešen z zamenjavo gonila menjalnika ali z namestitvijo novega ključa vztrajnika.

Diagnostika

Če želite preveriti delovanje zagonskega avtomobila, uporabite napolnjeno baterijo. Masa se pridruži telesu. Pozitivna žicauporabljajo za iskanje okvare.
Če je plus povezan z ustreznim kontaktom na izvlečnem releju, bo deloval in dal bendix pod pogojem, da deluje. Če rele ne deluje, je priporočljivo, da ga zamenjate ali poskusite popraviti zaganjalnik z lastnimi rokami. VAZ ali tuji avto ni pomembno - vozlišče je urejeno enako na vseh avtomobilih. Ampak včasih popravilo ni mogoče - sodobni releji ne delujejo. Če je pozitivna žica priključena na kontakt po releju, se mora zaganjalnik zagnati. Če se nič ne zgodi, morate razstaviti vozlišče in poiskati napako v njem.

Zaganjalnik VAZ-2110

Ta avtomobil je opremljen s štiripolnim motorjem za ščetko, z dvo-motornim vlečnim relejem in planetnim menjalnikom. Moč je 155 kW. Tok pri prostem teku je 80 A. V zaprtem stanju naprava porabi 700 A. V načinu največje moči - 375 A.

Začetek popravila zaganjalnika VAZ-2110 se začne z razstavljanjem. Odklopite negativni kabel iz akumulatorja, nato odstranite žico iz vlečnega releja. Nato ključ na 13 obrnite matico, držite plus kabel in ga odstranite. Nato ključ do 15 vrtljivih matic na sklopki ročične gredi. Zdaj lahko odstranite zaganjalnik.
Nato preučite shemo in postavite diagnozo. Če se tipka vrne, vendar se nič ne zgodi, starter ne prejme toka. Vzemite indikator in začnite iskati uhajanje. To je najpogosteje posledica napak pri izvlečnem releju. Vijake izvijača lahko zaklenete na pokrovrele Če se starter obrne zelo šibko, potem je najverjetneje v vasi AKB. Preverite in akumulator ter sistem za polnjenje. Drugi razlog so ščetke, rokavi, navitja, reduktorji, sidra, zobje, krone in vztrajniki. Te podrobnosti (če obstajajo v njih težave) se nadomestijo z novimi. Lahko jih kupite v kateri koli avtomobilski trgovini.
Zgodi se, da je zaganjalnik slabo zasukan. Potem se še močneje. Če naprava deluje pravilno, vendar sliši hrup, to pomeni, da je težava v škatli. Zaganjalnik razstavi in ​​zamenja obrabljene dele.

VAZ-2106-07

Popravilo zaganjalnika VAZ-2106 z lastnimi rokami bo zahtevalo veliko potrpežljivosti in spretnih rok. Najprej razstavite napravo. Nato ključ do 13 popustite matice, držite žico na stikih zložljivega releja in odstranite konico žice. Nato izvedejo diagnostiko - napajajo se na rele 12 V, negativna žica pa je pritrjena na ohišje. Odpornost ohmskega števca na kontaktnih vijakih. Če je zaganjalnik dobro, bo sidro speljalo naprej. Vijaki so zaprti. Če je vlečni rele okvarjen, se spremeni v nov.
Nato odstranite pokrov z zaganjalnika. Če želite preveriti stanje krtač, s pomočjo drsnega izvijača izklopite vijak, ki drži kontaktni vodnik. Držite vzmet, potegnite eno krtačo in nato vse ostalo. Ohmmeter se preveri s ključavnico na ohišju. Nato z vizualnim pregledom preverite kolektor in navitja. Če so slednje okorne, je to slab znak. V tem primeru popravilo zaganjalnika VAZ-2107 zagotavlja zamenjavo sidra. Gusset benix bo enostavno vrteti v samo enistrani Na njem ne sme biti nobenih čipov ali pa je grob, kjer so zobje povezani z vztrajnikom. Če je orodje obrabljeno, ga zamenjate. V sklop lahko vgradite tudi celotno sklopko. Potem se iz škatle izpiha vsa smeti. Namažite vse gibljive dele - ležajne ležaje, rotorske puše, reže na sidrni gredi. Nato se zbira zaganjalnik. Na enak način se starter VAZ-2109 popravlja z lastnimi rokami. Naprava vozlišča je podobna starterju za klasične modele VAZ.

Bencinsko orodje, skuterji

Diagnosticiranje okvare zaganjalnika na skuterju je lahko enako kot pri avtomobilih. Naprava in načelo dela sta praktično enaka. Pogosto je večina okvar povezana z močnim onesnaženjem glavnih vozlišč.
Popravilo starter skuterja z lastnimi rokami je najbolje, da začnete s temeljitim čiščenjem. Potem morate sprati z alkoholom, namestite nove krtače. Namažite rokave in napravo zberite nazaj. Po tem mora vozel zaslužiti.

Trimerji

Postopek spuščanja podstavnega vozička poteka z napenjanjem kabla. Potem pes vstopi v kletko z zobmi tuljave. Nadalje, če potegnete močneje, se bo motor zagnal. Če se trznete zelo močno in močno, bo to povzročilo, da bo pes in kolut neuporaben. Drugi razlog je okvara fleksibilne gredi. Trimer starter trim ni mogoč z lastnimi rokami. Proizvajalci dovoljujejo popolno zamenjavo modula.

Zaključek

Torej smo ugotovili, kaj je starter in kako ga popraviti z lastnimi rokami. Če mehanizem pokaže prve znake okvare, se ne mudi, da ga spremenite. Morda je problem zbanalno obrabljena krtača.

Sorodne publikacije