PLC adapter: cena in pregledi

Lokalna omrežja danes izpolnjujejo potrebe vsakega družinskega člana. Kljub vsem svojim prednostim, je v nekaterih primerih brezžično omrežje neučinkovito in ni mogoče zgraditi omrežnega kabla. Druga možnost je uporaba ožičenja za prenos podatkov. V ta namen bomo morali pridobiti poseben adapter, ki prenaša podatke o elektrodah zaradi tehnologije, ki jo uporablja komunikacija Power Line.

Načelo delovanja PLC omrežja in adapterjev

Zmogljivosti PLC omrežij se praktično ne razlikujejo od drugih, vendar njihovo delovanje ne zahteva brezžične povezave ali posebnega kabla. Vsi podatki se prenašajo po domačem ožičenju. Če želite vzpostaviti povezavo s takšnim omrežjem, potrebujete dva PLC adapterja: eden se priključi na stensko vtičnico in se prek omrežnega kabla poveže z usmerjevalnikom ali računalnikom, kar zagotavlja internetno povezavo. Dodatni računalniki so povezani z namestitvijo adapterjev na isti liniji, tako da je mogoče obstoječe omrežje razširiti.


Prenos toka skozi žice v PLC omrežju poteka s frekvenco 50 Hz. Delovanje PLC-adapterjev MGTS je namenjeno pretvarjanju visoko frekvenčnih signalov računalniških podatkov (od 2 do 32 MHz), prenos katerih se izvaja hkrati s prenosom signalov izmeničnega toka. Vhodni električni signali se pretvorijo v računalniške podatke.

Tipi PLC adapterjev

Trenutno obstajajo tri glavne vrsteAdapterji za PLC omrežja:
 • Z Ethernet priključkom. Podatki iz vtičnice na računalnik se prenašajo s standardnim omrežnim kablom.
 • Z modulom WLAN. Prenos podatkov v takih komunikacijah poteka preko brezžičnega omrežja z računalniki, ki podpirajo WLAN. Ti modeli so opremljeni z Ethernet priključki.
 • S priključkom za satelitski krožnik. Primerjalno novi modeli komunikacijskih sredstev, ki se uporabljajo za oddajanje signala iz satelitske antene, ki se prenaša na televizijski sprejemnik ali računalnik preko gospodinjskega električnega napajanja.
 • Prednosti adapterjev za PLC omrežja

  PLC adapterji, ki so odlična alternativa obstoječim brezžičnim in kabelskim omrežjem, imajo številne prednosti:


 • Brez dodatnih žic. Če morate namestiti kabelsko omrežje, morate povezati celotno stanovanje ali okrog hiše. Za uporabo PLC-omrežja je dovolj, da priključite adapter.
 • Širok razpon zmogljivosti. Kljub dejstvu, da omrežja WLAN ne potrebujejo žic, je njihov obseg omejen. Komunikacijska stabilnost je zelo odvisna od motenj, zaradi česar lahko nekatere sobe, ki se nahajajo daleč od adapterja, ostanejo zunaj območja za dostop do signala, ne da bi uporabile brezžične repetitorje. Podobne slabosti omrežja nekoga drugega temeljijo na ožičenju, saj se vtičnice nahajajo v vsaki sobi.
 • Sposobnost hitrega povečanja obsega omrežja. PLC adapterji vam omogočajo, da takoj priključite vse naprave v stanovanjuLAN ali interneta. Proizvajalec priporoča namestitev največ 16 adapterjev, kot pasovne širine omrežja za tako veliko število udeležencev in povečan obseg prometa ne bo dovolj.

 • Slabosti PLC-tehnologije

  Vsak od trenutno obstoječih tehnologij ima tako prednosti in slabosti. Glavne pomanjkljivosti PLC-omrežja so:
 • motenj iz adapterjev. PLC-moduli lahko služijo kot vir motenj za kratki val in radijske naprave, ki so v neposredni bližini njih. Razlog za to leži v dejstvu, da adapterji pretvorbo računalniške podatkovne signale v ozadju korotkovolnovom frekvenčnem območju. Takšni signali, ki se gibljejo prek omrežja z AC signala.
 • Za razliko od koaksialni kabel z oklopom ne skupne napeljave, oziroma oddaja specifične signale. Iz tega razloga, mnogi proizvajalci komponent adapterji rezhektornыmy uzkopolostnыmy filtrov. Njihovo delovanje je namenjen blokira določene frekvence med prenosom podatkov, ki preprečuje nastanek ovir.
 • adapterja lahko preprečijo napetostne impulze, ki jih povzročajo različne naprave. Pod vplivom hitrostjo prenosa podatkov hrupa pade, še posebej pri gledanju filmov na lokalnem omrežju.
 • Stopnja prenosa podatkov v PLC omrežja

  Kot uporabljamo standardne podatke vpliva na hitrost, vendar pa bo zelo razlikujejo od navedenihproizvajalca. Do danes obstajajo štirje osnovni komunikacijski standardi:
 • HomePlug 1.0. Hitrost prenosa podatkov za tovrstne vmesnike je 14 Mbps, v pregledih za PLC adapterje pa uporabniki opozarjajo, da je največja hitrost samo 4 Mbps. Prenos velikih količin podatkov ni dovolj.
 • HomePlug 101 Turbo. Hitrost prenosa podatkov za adapterje tega standarda je veliko višja: rezultati testov so 30 Mbps, kljub temu, da proizvajalec trdi, da je vse 80 Mbps. Vendar pa je takšna hitrost dovolj za prenos vsebine v HD-kakovost.
 • HomePlug AV in DS2200. Današnji standardni podatki imajo najvišjo stopnjo prenosa podatkov v teoriji - 200 Mbps. Testi kažejo rezultat pri 60-70 Mbps, kar je precej dober kazalnik, ki zadostuje za oddajanje videa v HD kakovosti, ob upoštevanju sočasne paralelne izmenjave podatkov. Vsi sodobni modeli adapterjev delujejo na podlagi tega standarda.
 • IEEE P1901. Pojavil se je relativno nov standard za PLC. Razvijalci zagotavljajo, da zagotavlja bistveno hitrejši prenos podatkov od vseh prejšnjih. Teoretična hitrost je 500 Mbps.

 • Zaščita prenosa podatkov v omrežjih PLC

  Električni števec, ki tvori pregrado, v celoti ne ugasne omrežnega signala. V prisotnosti sosedov podobnega adapterja lahko dostopa do podatkov drugih ljudi zaradi dejstva, da njegov električni merilnik prejme signal zadostne moči. Kljub temu, da imajo adapterji dobro kriptostabilnost inTehnologija šifriranja podatkov, ki je privzeto nastavljena na geslo, je enaka za vse naprave določene blagovne znamke. V zvezi s tem je priporočljivo spremeniti geslo takoj po namestitvi in ​​priključitvi PLC adapterja. To lahko storite s pomočjo posebne programske opreme, ki je priložena opremi.

  Poraba energije adapterja

  V stanju pripravljenosti imajo adapterji PLC različnih blagovnih znamk od 3 do 8 W - enako kot pri standardnih usmerjevalnikih WLAN. Če želite ustvariti lokalno omrežje, morate namestiti vsaj dva adapterja, PLC omrežje pa bo porabilo približno 20 W - malo več kot podobno omrežje Wi-Fi.

  Združljivost adapterjev različnih proizvajalcev

  Adapterji različnih blagovnih znamk lahko delujejo skupaj, če podpirajo isti standard. Pri tem vprašanju se je priporočljivo posvetovati s strokovnjakom, preden kupite adapter. Naprave, ki podpirajo različne standarde, ne morejo komunicirati, vendar je njihovo delovanje znotraj enega PLC omrežja dovoljeno.

  Stroški adapterja

  Cena PLC adapterjev se giblje od 300 do 800 UAH, odvisno od znamke, modela in uporabljenega standarda. Zaželeno je, da kupite zanesljive in zanesljive adapterje, po posvetovanju s prodajalcem ali strokovnjakom.

  Sorodne publikacije