Parktronics za avtomobil: vrste, značilnosti, namestitev in povratne informacije

V sodobnih mestnih razmerah je vožnja z avtomobilom potrebna veliko spretnosti - osebni prevoz postaja vsak dan več in manj svobode pri manevriranju. In če vozniki še vedno uspelo voziti, nato pa avto na parkirišču ali samo ustaviti v trgovini - to je že težka naloga, ki zahteva dobro okomiru in hitrost odločitve. Samo da bi olajšali to težavo in oblikovali parktronic za avto. O njih bomo danes govorili podrobneje.

Kaj je potrebno za

parktronike ali parkirne radarje, ki voznika opozarjajo, da se je njegov avto preusmeril na drug avto ali ovire. Naprava je precej preprosta, vendar zelo uporabna v situacijah z omejeno vidljivostjo in na omejenih mestih. Poleg tega, sodobnih avtomobilov, glede na to, da skoraj vsi izmed njih - s pogonom na sprednji kolesi, imajo dolgo spredaj obešen in nagnjeni pokrov motorja, ki je pogosto ni viden iz vozniškega sedeža.
Poleg navdušenja oblikovalca je zadnje steklo majhno, zlasti v limuzinah (kjer rob prtljažnika ni viden). Vse to ustvarja nelagodje in potrebo, da se "vrgne" razdaljo do tretjega predmeta "na oko". Včasih ni vedno uspešno. Posledično se odbijači praskajo s tesnih stikov.


Kako deluje

Parktronic je strukturno ultrazvočni radar, katerega senzorji so hkrati oddajniki. Proizvajajo ultrazvokvalovi in ​​vzemite njihov odsev.
Od vračanja odbitega signala naprava določi razdaljo do ovire. Večina sodobnih avtomobilov, ki so še vedno v tovarni, je opremljena s to preprosto napravo. Za vse stare avtomobile pa ga lahko namestite. Edino vprašanje je ugotoviti, kaj so parktroniki na avtu.


Vrste

Sistem je sestavljen iz več senzorjev, preklopne enote in informacijske plošče. Senzorji se lahko nahajajo na sprednjem in (ali) zadnjem odbijaču - v najbolj problematičnih, zahtevanih območjih, ki so bili omenjeni zgoraj. Senzorji za vsako cono so lahko od dveh do štirih. Dve stvari, ki se nahajata v kotih - najbolj ekonomična in poceni možnost.
Toda v središču tega ustvarja slepo cono, ki je sploh ne nadzira. Obstaja nevarnost nesreče, recimo, v nizko štrleči cevi iz tal. Trije senzorji odbijača so zanesljivejša rešitev. Toda najboljša možnost so štirje elementi na enaki razdalji drug od drugega. Tako je celotno območje odbijača v celoti nadzorovano. Po mnenju lastnikov, tak sistem - najbolj razširjena in priročno.

Alarmni sistemi

Informacijski zaslon je pravzaprav sistem za opozarjanje voznika na prisotnost ovir. Strukturno je škatla z zaslonom, ki simbolično prikazuje avto in senzorje, ki se nahajajo na odbijačih, odvisno od konfiguracije. Poleg znakov na zaslonu se lahko uporabi tudi dodatni signal. Tako obstajajo tri vrste opozoril:
 • Zvok.
 • Optični.
 • Simbolična.
 • Prvi način je najlažji način. V prisotnosti motenj na področju delovanja radarja (od 25 m do 25 cm) se začne zvok prekiniti signal. Ko se približuje ovira (ali avto), se signal začne povečevati. V neposredni bližini odbijača se zvok spreminja. S takšnim sistemom je primerno parkirati na ušesa, če pa je problem zaslišanje ali predvajanje glasne glasbe, je korist parktronike močno zmanjšana.
  Naslednji sistem je optičen. To je trak LED različnih barv, od zelene do rdeče, glede na bližino objekta. Ti pasovi se na desni in levi strani na informacijskem zaslonu ujemajo z lokacijo ovir na posameznih straneh avtomobila. Digitalni prikaz - zaslon, kjer so prikazane številke - razdalja v metrih do objekta. Številke so pogosto podvojene z zvočno indikacijo in LED trakovi. Sistem ima možnost različnih možnosti vključitve. V nekaterih primerih digitalni prikaz ni zelo potreben ali, nasprotno, pri vožnji v prometnem zastoju je zaželeno izklopiti zvočno opozorilo, v nasprotnem primeru bodo parktroniki nenehno utripali. Lastniške povratne informacije kažejo, da so vsi trije sistemi enako udobni, udobje uporabe pa je pogosto odvisno od vozniških izkušenj.

  Modeli

  Vrste parkirnih senzorjev na avtomobilu so zelo raznolike, vse pa spadajo v različne skupine, kar je treba omeniti:
 • Prva skupina je sestavljena iz parkur za avtomobile, katerih kazalniki so vgrajeni v vzvratnem ogledalu in so trakovi.stolpci vodoravnih črt različnih barv. Ko se avto približuje oviri, bodo prižgali enega za drugim.
 • Druga, naprednejša različica je parktronik v kombinaciji z vzvratno kamero. V tem modelu je informacijski zaslon digitalni zaslon, ki prikazuje sliko iz kamere, ki se nahaja zadaj (in včasih - spredaj). Na žalost se lahko objektiv fotoaparata umaže v slabem vremenu, kar se ne bo zgodilo z običajnimi senzorji - niso tako grozljive vremenske spremembe.
 • Najnovejši modeli parktronskih naprav niso senzorji na mestu, ampak na trak. Takšni senzorji so zelo enostavni za vgradnjo in ne toliko izstopajo na odbijaču, zato postajajo vse bolj priljubljeni.
 • Sodobni parkurji za avtomobil so pogosto opremljeni z dodatnimi funkcijami. Običajno nosijo prekomerne in nepotrebne informacije (ura, kompas). Pri izbiri ustreznega parktronic modela je bolje, da se osredotočite na model z maksimalno funkcionalnostjo in enostavnostjo uporabe.

  Na kaj morate opozoriti.

  Preden izberete parktronic za avto, bodite pozorni na območje, ki ga bo uporabljal.
  Pogosto se pomen za sprednji in zadnji del razlikuje. Prav tako je treba preveriti skladnost s temperaturnim režimom in pogoji vlažnosti prihodnjega obratovanja. Senzorji sami vgrajeni v odbijač avtomobila morajo imeti enako barvo, v skrajnem primeru - enako senco, tako da ne izstopajo veliko od videza avtomobila. Informacijski zaslon naj bi se prilegal notranjosti in se prilagajal organskibiti v harmoniji z njim. V idealnem primeru izgleda kot redna, tovarniška podrobnost. Obstaja veliko modelov, ki so zdaj na voljo, in enostavno je izbrati ustrezno kopijo.

  Namestitev

  Trenutno je vgradnja parkirnega motorja na avtomobil dokaj razširjena storitev v specializiranih servisnih centrih. Delo ni zelo zapleteno in je predvsem posledica ožičenja žic od senzorjev do preklopne enote in informacijskega zaslona.
  V odbijači se izvrtajo tudi vrtalne odprtine za senzorje. Če namestite parktronic na avto, bo cena močno odvisna od serije, kot tudi od vrste in velikosti avtomobila. Komplet lahko vključuje tako element kot tudi "bled" sistem z eno ali dvema kamerama in zaslonom. Namestitev parkirnega motorja na avto v Moskvi bo stala od 2500 do 4000 rubljev za najlažjo možnost s štirimi senzorji na zadnji strani. Možnost s kamero bo moral plačati 5-8 tisoč rubljev.

  Neodvisna vgradnja

  Seveda je možno shraniti in namestiti parktronic na samem vozilu (v navodilih je vse podrobno opisano). Vendar pa je to delo povezano z demontažo, montažo kabine in pogosto - in odstranitvijo odbijača. Poleg tega za povezavo naprave morate trčiti v električni sistem na krovu.
  Zato je pred začetkom dela zaželeno, da se ocenijo njihova znanja in sposobnosti.

  Zaključek

  Kot lahko vidite, je parktronik za avto - priljubljena in priljubljena možnost. V sodobnem življenjskem ritmu se premakne iz kategorije razkošja v potrebno temo, kar močno olajša življenje.

  Sorodne publikacije