Panasonic Lumix DMC-FT5: Pregled, tehnični podatki, navodila in pregledi

Panasonic Lumix DMC-FT5 - varna kamera s skoraj vsemi sodobnimi funkcijami. Zamenjala je FT3 in postala še bolj stabilna kot njen predhodnik. Med novimi lastnostmi so slikovni senzor z višjo ločljivostjo (16MP namesto 12MP), Wi-Fi, NFC, hitri zaporedni posnetek, video 1080 /60p in še več. Življenjska doba baterije se je izboljšala tudi za 20% zaradi uporabe zmogljivejše baterije, ki je vedno dobrodošla v energetsko učinkovitih funkcijah, kot sta GPS in Wi-Fi.


Panasonic Lumix DMC-FT5: Opis modela

Ko je v roki, ta fotoaparat takoj razglasi svojo moč in zanesljivost. Njegovo telo je skoraj v celoti kovinsko, vidni vijaki na sprednji in zadnji strani pa bolj kot orodje kot kamera. Objektiv je zaščiten s kovinskim projiciranjem, ki ga obdaja. Model je na voljo v štirih barvah: oranžna, modra, srebrna in črna. DMC-FT5 ima 5 stopenj zaščite. Vodoodporna Kamera na globinah do 13 m, prenese kapljice do 2 m, udarce 100 kg, od mraza do -10 ° C in zaščitena pred prahom. Objektiv ima vodoodbojni premaz, ki preprečuje tudi njegovo meglenje. Glede na povratne informacije uporabnikov, voda res izteka iz optike, čeprav gre na dno zvočnika, ki ga obdaja. Prstni odtisi ostanejo na objektivu, zato morate vedno imeti pri roki prtiček. Zasloni večine zaščitenih kamer imajo običajno nizko svetlostna prostem, še posebej OLED. Panasonic je našel način za zagotavljanje dobre vidljivosti prek avtomatskega nadzora moči zaslona. To seveda zmanjšuje življenjsko dobo baterije naprave.


Čeprav so parametri bliskavice FT5 presenetljivi (56 m v širokozaslonskem načinu in 31 m pri telefoto), ne odražajo resničnih zmožnosti, saj so zasnovani za samodejno občutljivost ISO, katere največja vrednost je 1600, kar vodi do zelo glasne slike. Če se zmanjša na ISO 400, se območje zmanjša na 14 m oziroma 08 m.

Navodila za odklop opozoril

Vse kamere tega tipa spremlja množica opozoril o uporabi na prostem, zlasti pod vodo. Opozarjajo, da na tesnilu ne sme biti smeti, vse pokrove pa je treba zapreti, preden je podvržen elementarnemu vplivu. Panasonic je šel na drugačen način, tako da je uporabnika ob vsakem vklopu fotoaparata premetal, dokler ne razume, kako ga izklopiti. Če želite preprečiti, da bi se opozorila ponovno pojavila, morate odpreti meni Nastavitve in izbrati element »Previdnostni ukrepi«. Kljub napisu na prvem zaslonu se morate pomikati skozi vseh 12 strani opozoril, preden lahko pritisnete gumb Set, potem pa se opozorilo ne bo več pojavljalo.

Načini fotografiranja

Panasonic Lumix DMC-FT5 ima veliko funkcij za tiste, ki se ne želijo zmešati v nastavitve. Najpomembnejši so seveda inteligentni samodejni način, ki izbere sceno, prepozna obraz, prilagodi kontrast,in Auto ISO, ki omogoča zaznavanje gibanja in nastavitev ustrezne občutljivosti. Poleg tega lahko kamera vključuje ročno nočno snemanje in HDR, če meni, da je to potrebno. Za večji nadzor nad funkcijami lahko preklopite na Programirano samodejno.
Na voljo je veliko prizorov. Najpomembnejši je ročno nočno fotografiranje (ki združuje več slik v eno, zmanjšuje hrup in zamegljenost), HDR (združuje 3 sličice z različnimi osvetlitvami, povečuje obseg svetlosti) in "Zvezdno nebo" (ročna osvetlitev). Na voljo je tudi snemanje po posameznih sličicah, ki posname fotografije v določenem časovnem obdobju, ki ga je mogoče shraniti ločeno ali video. Čeprav ni dvoma, da HDR obnovi podrobnosti svetlih območij in osvetli sence, morate plačati za vse. HDR slika se lahko zdi bistveno mehka in zelo mehka. To je lahko posledica samodejne nastavitve občutljivosti ISO. Na voljo so tudi 4 scenski načini za "pustolovsko" fotografiranje. To so šport, sneg, plaža in potapljanje. Zadnji dve ponujata podvodno barvno možnost, ki odstrani modrikast odtenek, ki se pogosto pojavi na takih slikah.

Panasonic Lumix DMC-FT5: Pregled ustvarjalnih priložnosti

Fotoaparat podpira številne posebne učinke, ki jih Panasonic imenuje Creative Controls. To vključuje običajen komplet, vključno z ekspresivnimi, ki zagotavlja živahne barve, kamero z igračami, učinek sličic, mehko ostrenje in selektivno barvo. Dodatna prednost fotoaparata je ročna kontrola osvetlitve. S pritiskom na gumb Mode in izbiro načina M lahko nastavite hitrost zaklopa in zaslonko. Obseg osvetlitve - od 4do 1/1300 s. Apertura zahteva podrobnejšo razlago. Vsaka goriščna razdalja omogoča nastavitev 2 možnosti zaslonke. Na primer, v širokem kotu lahko izberete F3.3 ali F10. Pri telefoto so te vrednosti F5.9 in F18. Toda v resnici ni takšnih majhnih lukenj - zaradi difrakcije bi naredile prizore grozne. Fotoaparat jih posnema z nevtralnim filtrom, ki zmanjša količino svetlobe, ki gre skozi optiko do 3 membrane. Prav tako lahko ročno nastavite ravnovesje beline in kompenzacijo osvetlitve. Na voljo je tudi samodejno bracketing, ki zagotavlja pravilno izpostavljenost.

Panoramski pogled

Panasonic Lumix DMC-FT5 ima način, ki vam omogoča, da dosežete 180 ° prostora. Samo pritisnite na sprožilec, obrnite fotoaparat v želeno smer in ponovno pritisnite sprožilec. Slika se bo oblikovala takoj. Proizvajalec reklamira FT5 prvi model, ki vam omogoča, da uporabite posebne učinke za panorame. Na voljo so vse ustvarjalne kontrole, razen mehkega ostrenja in zvezdnega filtra. Maksimalna velikost horizontalnih panoram je 8000 x 1080 in navpična - 1440 x 8000 slikovnih pik.

Brezžična povezava

Fotoaparat ima velike, vendar neprimerne zmogljivosti Wi-Fi. Na prvi pogled je vse odlično: fotoaparat lahko upravljate na daljavo, pošiljate fotografije na mobilno napravo ali računalnik in si jih ogledujete na televizijskem zaslonu. Poleg tega naprava podpira NFC komunikacijo, ki vam omogoča, da se povežete s pametnim telefonom, ki se približuje kameri. Pri telefonu je W-Fi povezava dobro nameščena, vendarposkuša povezati Mac ali PC ali uporabiti NFC za obup. Poleg tega je Panasonic Lumix DMC-FT5 Orange zelo slabo prejel Wi-Fi. Brezžično se lahko povežete na dva načina. Lahko greste na obstoječe omrežje ali ustvarite svoje. Prva možnost je enostavna, če je omrežje odprto ali podpira WPS. V nasprotnem primeru boste morali vnesti geslo z nerodno tipkovnico, ki zahteva veliko klikov.
Po povezavi lahko na daljavo fotografirate, si ogledate posnetke na televizorju ali mobilni napravi, ki je združljiva z DLNA, sliko pa pošljete takoj po fotografiranju. Pri uporabi pametnega telefona morate prenesti aplikacijo Panasonic za iOS ali Android. Po tem se lahko povežete s kamero prek javnega omrežja ali konfigurirate povezavo med vrstniki. V teoriji, če je pametni telefon z NFC podporo, lahko naredite vse, vključno s prenosom posnetkov, tako, da se jih dotaknete na dnu fotoaparata. Povratne informacije od uporabnikov, ki so poskušali vzpostaviti komunikacijo NFC z več telefoni v praksi, niso uspeli. Podjetje proizvajalec ni uspelo zagotoviti zanesljivega delovanja te funkcije. Najlažje je uporabiti kamero kot omrežno vozlišče in aplikacijo za povezavo pametnega telefona z njo. Vse ostalo samo ne deluje, kljub pritožbi proizvajalcu.

Geo pozicioniranje

Panasonic Lumix DMC-FT5 ima dokaj dober GPS sistem. Določa ne samo zemljepisno dolžino in širino, temveč tudi višino in globino (pod pritiskom), smer kamere in kaže tudilokalnih znamenitosti. Edina stvar, ki manjka, so karte. Vendar pa obstajajo primerne baze mest, ki pokrivajo večino sveta. Če fotoaparat naredi napačno izbiro, lahko uporabite druge možnosti - vnesite svoje ime ali ga popolnoma izbrišite. Druga velika značilnost GPS-a je zgodovina nadmorske višine. Če uporabnik odide na gorski izlet, lahko vidi graf, ki prikazuje višino za določeno časovno obdobje. Kamera lahko spremlja tudi pot, ki jo je mogoče prikazati kot datoteko KML in jo nato uvoziti v program Google Zemlja. Po privzetku je GPS zelo počasi. Ampak, če spletno mesto prenesete podporne podatke, bo proces znatno pospešil.

Video snemanje

Panasonic Lumix DMC-FT5 je bil edina kamera, ki je zaščitena s fotoaparatom in je lahko posnela 1080 /60p stereo video. To pomeni, da kamera posname bolj gladko sliko v primerjavi s 30r brez prepletenega skeniranja okvirjev 60i. Če ne želite uporabljati AVCHD, lahko greste v MPEG-4, ki je nekoliko lažje urediti in distribuirati, čeprav se hitrost sličic zmanjša na 30 na sekundo. Snemate lahko do pol ure neprekinjenega videa v formatu AVCHD in nekoliko manj v MPEG-4, omejeni na 4 GB. Glede na povratne informacije uporabnika lahko med snemanjem videokamere uporabite optični zoom in stabilizator slike, ostrenje pa lahko stalno prilagajate. Za osvetlitev objekta je predvidena LED, čeprav je njen obseg omejen na meter in pol. Uporabnik je na voljo samoRočno uglaševanje v video načinu - filter za veter. Posneto gradivo lahko urejate. To vam omogoča, da odstranite neželene okvirje. V videoposnetku lahko vdelate GPS podatke.

Učinkovitost

Panasonic Lumix DMC-FT5 uporabniški pregledi se imenujejo dovolj hitra kamera. Vključitev traja le 09 s, impresivna pa je hitrost AF pri močni svetlobi. Na žalost, ko svetloba ni dovolj, traja približno 15 sekund. Ko je možnost samodejnega pregleda izklopljena, je zakasnitev med slikami zelo kratka. Naslednjo fotografijo lahko naredite v 7 sekundah. Pri bliskavici se čas podaljša na 35 s, kar ustreza povprečju. Fotoaparat ponuja več serijskih načinov, od 2 do 10 bps. Proizvajalec meni, da lahko pri hitrosti do 5 k /s posnamete 100 sličic, ki jih pred vsakim posnetkom ponastavite. Vendar pa je testiranje uporabnikov načina 5-v-1 s super-hitro SDHC kartico (95 MB /s) pokazalo, da lahko fotoaparat upočasni samo do 11 sličic. Na voljo je tudi hitrejša serija (103 dpi), ki je omejena na 7 sličic. V inteligentnem samodejnem načinu se fotoaparat lahko odloči na podlagi gibanja subjekta, ki zahteva hitrost slikanja. Podobno kot pri drugih kompaktnih fotoaparatih lahko FT5 neprestano zajema izjemno visoko sliko. Kamera je sposobna zajemati posnetke s hitrostjo 40 ali 60 k /c, vendar bo resolucija zmanjšana na 5 oziroma 25 Mp.

Življenjska doba baterije

Fotoaparat lahko snema dolgo časa, saj je opremljen z baterijo litij-ionske baterije 45 Vh. Njegova CIA ocena je 370fotografij na eno polnjenje, kar je dovolj za kompaktno. Vendar, ko je omogočen GPS, največja svetlost zaslona in uporaba Wi-Fi, se bo življenjska doba baterije končala veliko prej. Uporabniku bo težko ostati v 24 urah. Polnjenje baterije poteka izven kamere in traja približno 3 ure.

Kakovost slike

Digitalni fotoaparat Panasonic Lumix DMC-FT5 ni slabši od drugih kompaktnih fotoaparatov svojega razreda. Barve so svetle, ekspozicija je dobra. FT5 ne zmanjšuje podrobnosti svetlih področij, kot so nekateri konkurenčni fotoaparati, in tudi če se to zgodi, lahko funkcija HDR reši ta problem. Vendar pa fotoaparat maže dele slike z nizkim kontrastom. Večina uporabnikov ne bo skrbela, če ne nameravajo povečati slike, narediti velikanskih odtisov ali agresivno rezati okvir. Obstajajo tudi težave s kromatskimi aberacijami, ki jih ne pričakujete od Leica optike, zlasti na robovih okvirja. Pri visokokakovostnih fotoaparatih ISO je kakovost višja od pričakovane. Niso primerni za tiskanje plakatov, vendar so precej dobri za spletne strani in male natise. Najboljši rezultati bi pripomogli k doseganju podpore za RAW, vendar ta funkcija v tem modelu ni izvedena. Pri snemanju pod vodo je vedno veliko neuspešnih posnetkov (običajno zaradi zamegljenosti), vendar pa se v Panasonicovem Lumix DMC-FT5 Silver odstotku takšnih slik zdi bolj normalno. Glede na povratne informacije uporabnikov se fotografije pogosto pojavljajo z modrim odtenkom, ki se pogosto dogaja pod vodo. Če je slika videti preveč modra, potem naZ uporabo načinov podvodnega snemanja ali v načinu predogleda lahko poskusite možnost »Barvna reprodukcija«. Ploskve za "plažo" in "potapljanje" zagotavljajo raven ISO pod 200, ki vam omogoča, da obdržite hrup pod nadzorom. Ker je leča FT5 lahka, uporabnike poziva, naj streljajo pri majhnih goriščnih razdaljah. Telefoto stisne maksimalno zaslonko na F5,9, če preskoči premalo svetlobe. To pomeni, da se mora za ostro sliko povečati občutljivost na svetlobo in s tem raven hrupa. 16 Mp je dovolj za obrezovanje okvirja, kot želite, zato vam širokozaslonsko snemanje ponuja več možnosti.

Prednosti in slabosti

Kot večina kamer, je DMC-FT5 bolj potrošniško usmerjen kot fotografski navdušenci. Avtomatizacija je odvisna od izbire scene, prepoznavanja obrazov, inteligentnega kontrasta in funkcij za ostrenje. Na voljo je tudi širok nabor scenskih načinov, vključno s HDR in veliko ustvarjalnimi posebnimi učinki. Proizvajalec ponuja poklon bolj izkušenim uporabnikom in omogoča ročno nastavitev izpostavljenosti. Vendar pa so lastniki omejeni le na dve opciji membrane, oziroma na enakovredno luknjo, saj fotoaparat uporablja filter nevtralne gostote. Vgrajeni GPS v uporabniških pregledih Panasonic Lumix DMC-FT5 se imenuje eden najboljših na trgu. Wi-Fi je tudi razočaranje: majhna antena slabo prejme signal, pri vstopu v varno omrežje pa morate vnesti geslo (včasih večkrat) z nerodno tipkovnico na zaslonu. Zaščitite brezžično povezavolahko ima NFC, vendar deluje nezanesljivo. Fotoaparat omogoča snemanje 30-minutnih stereo posnetkov 1080 /60p z uporabo kodeka AVCHD. Med snemanjem videoposnetka je na voljo optični zoom, fotoaparat pa fotografijo drži v fokusu. Uporabniki podpirajo podporo MPEG-4. Kakovost videa za kompaktni računalnik je precej dobra. Po mnenju lastnikov se fotoaparat zažene in fokusira zelo hitro, vendar v slabih svetlobnih pogojih njegova zmogljivost ni tako impresivna. Podrobnosti slike so namazane tudi pri osnovnih vrednostih občutljivosti ISO, obstajajo močne barvne aberacije, leča je majhna in izhodna bliskavica je nizka. Hkrati pa Panasonicova fotografija Lumix DMC-FT5 ustvarja svoj razred, odlično vzdržljivost in trajno zaščito pred prahom in vlago, jasen zaslon, ročno nastavitev osvetlitve, baterija pa zagotavlja dolgotrajno delovanje kamere z neaktivnimi moduli Wi-Fi in GPS.

Zaključek

Za aktivne potnike je kamera Panasonic Lumix DMC-FT5 opremljena z visoko zanesljivostjo, dobrim zaslonom, zmogljivostjo za zajem videa in podporo za Wi-Fi in GPS. Toda za fotografe, ki načrtujejo snemanje pri šibki svetlobi in uporabo bliskavice, je vredno iskati ustreznejši fotoaparat.

Sorodne publikacije