Optimizirajte in konfigurirajte Windows 7

Kljub dejstvu, da je sedma različica operacijskega sistema Windows ena izmed najbolj priljubljenih med uporabniki po vsem svetu, so tovarniške nastavitve sistema Windows 7 takšne, da sistem, kot se je izkazalo, izvaja veliko storitev v ozadju, ki preprosto niso potrebne. Poleg tega sistem sčasoma akumulira ogromno količino tako imenovanega računalniškega smeti, zaradi česar se Windows začne upočasnjevati in produktivnost pada katastrofalno.

Kakšna je konfiguracija po meri za Windows 7?

Za začetek z nekaj besedami o tem, kaj je mišljeno z optimizacijo sistema. V večini primerov je nastavitev sistema Windows 7 odvisna od sprostitve sistemskih virov z izklopom nekaterih neuporabljenih storitev in komponent, ki so privzeto aktivirane. V primeru njihove deaktivacije je mogoče zmanjšati obremenitev procesorja in RAM-a.

Ne pozabite, da so lahko po brisanju nekaterih uporabniških programov v sistemu prisotne tudi druge komponente. Zlasti veliko število nepravilnih ali zastarelih registrskih ključev lahko znatno poveča zagonski čas OS. S stalnim premikanjem datotek, kopiranjem ali odstranjevanjem datotek se hitrost dostopa do trdega diska zmanjšuje. S tem se morate nekako boriti. Oglejmo si nekaj osnovnih korakov, ki vam bodo omogočili natančno nastavitev in optimizacijo sistema.

Nastavitev računalnika (Windows 7): onemogočanje zagonskih elementov

Najprej bodite pozorni na storitve in procese, kise zaženejo skupaj s komponentami sistema na začetku operacijskega sistema. Na tej točki konfiguracija sistema Windows 7 omogoča dostop do zagonskega odseka, ki teče skozi Run Console, tako da vnesete ukaz msconfig in nato izberete ustrezen jeziček.
Poleg postopka ctfmon, ki je odgovoren za prikaz jezikovne vrstice in razporeditve tipkovnice, je mogoče onemogočiti vse druge procese, ki so na seznamu. Izjema so lahko le nekateri kontrolni programi za diskretne grafične kartice. Če pa se ne pričakuje namestitev sodobnih iger na računalnik, se lahko tudi te storitve deaktivirajo. Ko shranite spremembe, vas bo sistem pozval k ponovnemu zagonu in po ponovnem zagonu bo učinek povečanja produktivnosti takoj opazen. Te parametre lahko spremljate ne samo na sistemskem monitorju. Vsak uporabnik bo občutil učinek hitrejšega zagona nameščenih aplikacij ali odpiranja strani na internetu.

Deaktiviranje neuporabljenih storitev in komponent

V drugem koraku je nastavitev sistema Windows 7 onemogočanje nepotrebnih storitev. Najdete jih v distribuciji programov in komponent, ki je v "Nadzorni plošči".
Ponovno je treba izklopiti vse neuporabljene komponente. Če želimo biti jasnejši, poglejmo en primer. Na primer, uporabnik nima tiskalnika in nikoli ne želi tiskati dokumentov. Na seznamu komponent najdemo storitev tiskanja in jo samo odstranimo iz izbire. Po tem, kot vV prvem primeru je treba sistem znova zagnati. Podobno lahko onemogočite modul Hyper-V, če niso na voljo navidezni stroji ali druge nepotrebne storitve.
Tudi ta modul se lahko deaktivira v nastavitvah BIOS-a in hkrati onemogoči uporabo komponente, kot je Super Fetch.
Včasih je koristno poklicati oddelek za storitve (services.msc), kjer lahko natančno preverite vrsto zagona nekaterih od njih. Na primer, pogosto je priporočljivo onemogočiti storitev indeksiranja ali odkriti interaktivne storitve, kar bo dalo takojšen rezultat.

Omrežne povezave in nastavitve

V operacijskem sistemu Windows 7 nastavitev povezave ne povzroča posebnih težav. Običajno za namenske vrstice ali pri uporabi navideznih zasebnih omrežij je naslov za vse računalnike ali naprave nastavljen samodejno.
Vendar pa bo za Window 7 nastavitev omrežja učinkovitejša, če deaktivirate uporabo proxy strežnika za lokalne naslove, kot tudi onemogočite protokol IPv6, ker ga praktično ne uporabljate v postsovjetskem prostoru. Poleg tega je za prenosne računalnike za konfiguracijo omrežnih adapterjev zaželeno onemogočiti deaktiviranje naprav za varčevanje z energijo.

Uporaba optimizatorjev

Vendar ročna nastavitev operacijskega sistema Windows 7 ne bo popolna brez uporabe posebnih programov, ki so veliko boljši od katerega koli uporabnika, ne le za optimizacijo sistema, ampak tudi za brisanje istega računalniškega smeti.

Vsak vzorčni paket, CCleaner, Advanced SystemCare in podobno, vsebuje več osnovnih paketovmodulov Na primer, imajo orodja, ki zagotavljajo popolno čiščenje in defragmentacijo registra, kar je izjemno težko uporabljati z lastnimi sistemskimi orodji. Tu lahko najdete module za pospeševanje na spletu, jasen sistemski predpomnilnik in predpomnilnik aplikacij, defragmentiranje trdega diska, odstranitev ali deaktiviranje sistemskih komponent ali plošče spletnega brskalnika, iskanje in brisanje dvojnikov in še veliko več. Ampak v vsakem primeru, če ne želite, da sitnost za dolgo časa, lahko uporabite storitev v enem kliku, ki je v kateri koli aplikaciji te vrste.
Ena izmed najbolj zanimivih možnosti bo uporaba posebnih orodij. Zelo zanimiv je v tem primeru namestitveni program Windows 7, imenovan Windows 7 Manager. Namenjen je samo za onemogočanje neuporabljenih komponent sistema s samodejnim skeniranjem.

Odstranjevanje programov s pripomočkom za vnovični zagon

Še ena ovira za sistem Windows je neustrezna ali nepravilna odstranitev nameščenih programov. Najpomembnejši problem je, da njegova storitev odstranjevanja, milo rečeno, ne izgleda najbolje. Po odstranitvi aplikacij je na voljo računalniško smeti. In če je pretirana dinamična knjižnica, se nenehno nalaga v RAM, lahko si predstavljate, kakšna je obremenitev virov.
Najbolje je, da uporabite program, kot je iObit Uninstaller, da ga odstranite. Njihov glavni adut je poglobljeno skeniranje datotek, map in registrskih ključev po odstranitvi glavne vsebine aplikacije.Če hkrati ne želite izbrisati programa, lahko uporabite funkcijo prisiljene odstranitve prisilnega odstranjevanja in odstranite ostanke programov z uporabo funkcije za uničevanje datotek.

Periodično vzdrževanje

Predvidevamo, da je na tej osnovni konfiguraciji sistema Windows 7 zaključena. Zdaj nekaj besed o tem, kako vzdrževati sistem čist in izboljšati njegovo učinkovitost. Najbolje je, da uporabite isto optimizacijsko programsko opremo. Tudi ko jih izključite iz avta, še vedno spremljajo stanje sistema in izdajo sporočilo o potrebi po vzdrževanju, ki ni neutemeljeno.
Poleg tega večina strokovnjakov pri postavljanju in optimizaciji sistemov, ki temeljijo na sistemu Windows, močno priporočajo, da trdi disk defragmentirate vsaj enkrat na mesec. Če pa uporabnik vsak dan dela na terminalu in uporablja veliko programov in datotek, je to orodje zaželeno uporabiti enkrat tedensko.

Sklepna ugotovitev

Nazadnje je treba rešiti, kako uporabiti vse zgoraj opisano pri vzpostavljanju sistema za sebe. Nezaželene komponente lahko onemogočite sami, vendar optimizirate bolje uporabiti specializirane programe, saj lahko v celoti ocenijo stanje sistema in izvedejo potrebne nastavitve, ne da bi pri tem ogrozili sam operacijski sistem. Seveda ne smemo pozabiti na vzdrževanje, saj je sistem tudi z dolgim ​​izpadom še vedno zbiralnik odpadkov in začenja prikazovati nižjo zmogljivost.

Sorodne publikacije