OLED televizorji - Kaj je to, funkcije in funkcije

Danes lahko kupite LCD TV z ločljivostjo 4K, ki podpira vse najnovejše standarde in odličen dizajn cenejši od 70 tisoč rubljev. Vendar pa OLED-i ponujajo bistveno boljše razmerje kontrasta. Res je, da za večino uporabnikov ta tehnologija ostaja nepotrebno draga. Cena OLED TV v povprečju za 70 tisoč rubljev je dražja od podobnih modelov LCD. Iz tega razloga nova tehnologija ni zelo koristna, če potrebujete velik zaslon. Na primer, projektor 4K je zmožen podariti 120 "slik pri polovični ceni 77-palčnega OLED televizorja. Pomanjkanje projektorjev je, da potrebujejo prosti prostor, kot tudi možnost nadzora nad nivojem osvetlitve v gledališču, zato niso najboljša možnost za Lastniki prostorov z velikim številom oken brez zavese se bodo morali omejiti na LCD zaslone namesto na OLED, ker pri svetlih sončnih dnevih bleščanje otežuje gledanje.


OLED televizorji: Kaj je to?

Modeli tega tipa so opremljeni z zaslonom iz ekoloških LED. Glavna prednost takih zaslonov je, da piksli sami oddajajo svetlobo, vendar ne uporabljajo osvetlitve ozadja. To pomeni, da so lahko televizorji precej tanjši, ker za ustvarjanje slik ne potrebujejo dodatnega sloja fluorescenčnih ali LED svetlobnih virov. Ampak ne samo debelina modela vam omogoča, da razumete, da je OLED TV. Možnost individualnega krmiljenja napraveslikovnih pik je pomembnejši dosežek. Ker je vsak piksel mogoče popolnoma izključiti, so takšni televizorji zmožni prikazati resnično globok črni zaslon. Prav tako imajo skoraj takojšen odzivni čas.

OLED vs LCD

Ključna razlika med LCD in LED zasloni je, kako ustvarjajo sliko. LCD zasloni delujejo tako, da svetlobo prehajajo skozi plast tekočih kristalov. Ker se piksli LCD ne morejo popolnoma izklopiti, vedno zamujajo malo svetlobe, tudi če mora biti slika črna. Nekateri LCD televizorji proizvajajo temnejše barve kot drugi zaradi lokalnih zatemnitev in drugih tehnologij, vendar nikoli ne zagotavljajo ničelne svetlosti. Na dejstvo, da je OLED TV, kaže na prisotnost pikslov, ki oddajajo svoj svet. Če je območje slike črno, bo popolnoma črno. Razlika s skoraj črno se zdi malo, v resnici pa je izjemno pomembna. Črne globine, ki jih televizor lahko reproducira, naredi vse drugo svetlejše in živahnejše ter vam omogoča boljše razlikovanje med elementi slike. Tudi pri predvajanju vsebine HDR, za katero je absolutna svetlost najpomembnejša, OLED-i izgledajo bolje kot LCD-ji, ker svetli predeli na popolnoma črnem ozadju izgledajo svetleje.

Koti gledanja

Razumite, da je ta OLED televizor in ne LCD prikazan, če gledate zaslon pod velikim kotom. Večina modelov tekočih kristalov trpi zaradi pomembnih spremembbarvo in svetlost že pri odmiku 20 ° od središča. Slika na zaslonu OLED-a je skoraj enaka, ne glede na to, v kateri kotu je bil pogled. Če je gledalec eden in je vedno v središču, ne bo videl razlike, toda za veliko skupino ljudi, ki iščejo z različnih strani, bo OLED izgledal bolje.

Prenos gibanja

LCD-televizorji lahko zameglijo sliko, ker potrebujejo čas za preklop z ene barve na drugo. OLED piksli se skoraj takoj spremenijo. Tako bodo slike pri gledanju športnih ali drugih hitrih učinkov jasnejše in podrobnejše. Vendar tehnologija OLED še vedno ni idealna za gibanje, saj uporablja vzorec in metodo shranjevanja, vendar deluje bolje kot LCD.

Svetlost

Zasloni OLED so svetlejši od plazme, vendar še vedno ne morejo tekmovati z LCD zasloni v celotni svetlosti osvetljenih prostorov. V prostoru z veliko odprtimi okni, skozi katero prehaja neposredna sončna svetloba, LED piksli morda niso najboljša možnost. Na primer, trenutni modeli Sonyjevih televizorjev OLED prikazujejo 1000 nits, vendar je njihova svetlost na celotnem zaslonu samo 135-150 gnezda. LCD zaslon Sony X900F lahko proizvede več kot 500 nits, ne glede na vsebino zaslona, ​​kar močno zmanjša zatiranje bleščanja in neposredno svetlobo v prostoru.

izgorelost

Čeprav je nevarnost zažiganja zaslona OLED nizka, se lahko vse poškoduje tako, da se na njem prikaže statična vsebina že dolgo časa. Podoben učinekNe vpliva na zaslon na tekoče kristale. Če televizor pustite na eni postaji z logotipom več ur na dan ali vsak dan igra isto igro s statičnimi elementi, obstaja velika verjetnost, da bo zaslon sčasoma izgorel (npr. OLED TV). Čeprav je proizvajalec predvidel posodobitvene mehanizme, ki bi to preprečili, niso idealni. Za večino to ni problem, vendar bodo vedno obstajale izjeme in na koncu se lahko izkaže, da je učinek trajen. Po neodvisni študiji se najhujše goreče scenariji pojavijo po ogledu vsebine s statičnimi elementi zaslona za 20 ur.

Teoretično je življenjska doba OLED televizije manjša od življenjske dobe tekočih kristalov. Toda v resnici, ko gledate nekaj ur na dan, bo model z vsako tehnologijo verjetno tehnološko zastarel tudi preden bo slika postala pretemna. LG predvideva življenjsko dobo svojih panelov v 100 tisoč urah, kar ustreza 10 uram ogledov na dan 30 let.

TV LG Signature OLED TV

To je eden najboljših primerov uvajanja tehnologije zaslona na organske LED-diode, ki dokazuje, da model 2017 ni bil samo sezonski pojav. Visokotehnološka linija izdelkov za leto 2016, ki jo je vodil 8. OLED TV W. Podpis za televizor LG. Tako kot njegov predhodnik se tukaj uporablja nenavaden pristop k zagotavljanju zvoka in slike. Zaslonska in zvočna ploščaločeni - povezani so s ploskim kablom, ki se priključi na vrata z zadnje strani.
Televizor z debelino 257 mm je pritrjen na steno s priloženim nosilcem in več skrbno nameščenimi magneti. Zato naprava izgleda kot okvir za fotografijo. Cena televizorja LG Signature OLED TV W 8. model z diagonalo 65 "je 550 tisoč rubljev.
Značilnosti
65-palčni televizor LG Signature OLED W8 ima po funkcionalnosti veliko skupnega z modelom iz leta 2017. Zvočna plošča je zvezdišče za vsa vrata, s 4 vhodi HDMI, združljivimi s HDR-jem 4K, 3 USB in digitalni optični priključek, prav tako vgrajeni TV-sprejemniki (kabelski, satelitski in zemeljski) in Bluetooth modul. Privlačen operacijski sistem LG WebOS je v glavnem ostal enak. Televizor LG Signature OLED je postal bolj natančen in se pojavil na glavnem zaslonu Sem nova funkcija iskanja. Vključuje vse glavne storitve, vključno s storitvami Netflix, Amazon, YouTube, Hulu in Google Play. Običajno je uporaba začetnega in različnih menijev pod nadzorom Magic Remote Motion Detection System. Na prvi pogled se zdi vmesnik privlačen in intuitiven, kot prej.
Ena od aplikacij OLED televizorja LG Signature leta 2018 je bila umetna inteligenca ThinQ AI. Izdelana je bila tako, da so izdelki LG še pametnejši, in vam omogoča uporabo bolj naravnega glasovnega vodenja. Sedaj lahko na primer spremenite kanal, poiščete programe ali preverite vreme z vrsto ukazov, ki jih sproži gumbmikrofon na daljinskem upravljalniku. Odlična novica je bil pojav grafičnega procesorja LG Alpha 9. Na voljo je za celotno linijo W8. LG trdi, da A9 izboljšuje kakovost slike na več frontah: zmanjša vidni hrup (pri 4 stopnjah), poveča ostrino, izboljša prenos globine in barve. 4K ločljivost je podprta s hitrostjo posodobitve zaslona za 120 sekund in izboljšano podporo vsebine HDR, vključno z Dolby Vision, HDR10 Advanced HDR iz tehnologije Technicolor in HLG. Televizor zagotavlja kakovostne slike in daje uporabniku več nadzora kot, na primer, Sonyjev OLED televizor. LG je integriral orodja za meritve Dolby Vision, SDR in HDR, vendar so nastavitve ISF Expert ali Technicolor zelo natančne. To je najboljša možnost za 4K in HDR formate, čeprav 1080p in SDR na njej prav tako dobro izgledata. Videoposnetek z visoko ločljivostjo se zdi oster in živ. Široka barvna lestvica omogoča prikaz barv, ki niso na voljo drugim modelom.
LG trdi, da se zvočna plošča OLED LG Signature ni spremenila. Njegovo ravnotežje je še vedno nagnjeno k srednjim in visokim frekvencam, vendar zagotavlja dobro raven podrobnosti in jasnosti. Poslušalcu se zdi, da zvok oddaja sam zaslon, ne zvočnike pod njim. Dolby Atmos ustvarja različne učinke zvoka reverb, ki gledalca še dodatno potopijo v to, kar se dogaja.

V zaključku

Novostni dejavnik za tanke, na primer ozadje, modele LG še vedno ni izgubljen. Očitno je, da je OLED TV prihodnost vizualnih prikazovalnih naprav. Medtem ko imajo nekatere plošče te vrste težave s homogenostjo 5%ravni svetlosti (upoštevajo se navpični pasovi), to je pogosto opazno samo na testnih vzorcih in ne pri prikazovanju prave vsebine. Glavni odvračilni dejavnik v priljubljenosti televizorjev LG OLED je cena.

Sorodne publikacije