Odstranite rjo iz telesa avtomobila s svojimi rokami. Odstranjevalec rje

Rust - najslabši sovražnik vsakega karoserije. Povzroča koroziven proces, ki jedko deluje na kovino. Če ni pravočasno sprejeti ukrepe za njegovo odpravo, bodo na površini skozi luknje, telo pa bo izgubilo ne le njegov videz, temveč tudi njegovo moč. Korozija se pojavi na različnih mestih. Danes bomo preučili načine za odstranitev rje iz karoserije avtomobila in tehnologijo za njeno odpravo.

Kje in zakaj se pojavlja?

V krajih tako imenovanega peščenjaka se pojavljajo različni "rižiki". To je notranji del lokov, prostor za pljuskami, pragovi. Tudi dno trpi, zlasti v zimskem času. Kemični reagenti (sol, pesek) se usedejo na površino kovine, kar povzroča korozijske procese.
Manj nagnjena k rjavenju telesa, obdelana po metodi vroče in galvanske cinkove prevleke. Vendar pa je v primeru nesreče izpostavljeno območje odprto za dostop do zunanjih dejavnikov - vode, peska in drugih. Zato v primeru nesreče ni treba odlašati s ponovno vzpostavitvijo celovitosti telesa. V nasprotnem primeru bo kovina razpadla.

Metode odstranitve

Za odstranjevanje rje iz telesa avtomobila s svojimi rokami lahko uporabite samo dve metodi:
 • Mehanski.
 • Kemikalija.
 • Bistvo prve metode je splakovanje, mletje in spackanje površine z naknadnim obarvanjem. Ta metoda je odlična v primerih, ko se rja dobro absorbira v kovino. S mehansko obdelavo se železo očisti do sijaja. Hkrati pa zmanjšuje debelino. Druga metodavključuje uporabo agresivnih snovi. Med delom se uporablja posebna tekočina za odstranjevanje rje iz karoserije avtomobila. Je ortofosforna ali katera koli druga kislina, nasičena s cinkom.

  Kaj je bolje?

  Katera metoda bo najbolje delovala? Na to vprašanje ni enega samega odgovora. Vse je odvisno od obsega in zanemarjanja korozijskega procesa. Če imate majhne izbokline, jih lahko odpravite z drugo metodo. Odstranjevanje rje z ortofosforno kislino iz karoserije avtomobila je optimalna možnost za to situacijo. Ampak, če je rja dobro zaužita v kovino in tesno sedel pod LKP, ki je že izterjala, brez mehanskega posega ne more storiti.
  Oglejmo si, kako z obema rokama pri obeh metodah prinaša odstranjevanje rje iz karoserije avtomobila.

  Mehansko čiščenje. Priprava orodij in materialov

  Tukaj potrebujemo celoten sklop, in sicer:
 • smirkov papir različnih stopenj zrnatosti (od majhnih do največjih).
 • Topilo.
 • Pretvornik.
 • Brusno orodje. To je lahko vaja ali bolgarščina z ustrezno brusno šobo.
 • Protikorozijska tla.
 • Kosi čiste krpe.
 • Kiti z trdilcem.
 • Številne barve in prozorni lak. Lahko naročite že pripravljeno kartušo s kodo, ki je na zunanji strani telesa.
 • Slikarski trak in film (ali več časopisov).
 • Ugotavljamo tudi, da je odstranjevanje rje iz telesa avtomobila z lastnimi rokami mogoče izvajati s peskalnim strojem. Iskre peska pod pritiskomstiskanje rje s površine in postane popolnoma čisto. Ampak težava je v tem, da se z enkratno uporabo ta naprava ne izplača. Zato pri samopopravljanju mnogi uporabljajo vrtalnik ali bulgarka z brusno šobo.

  Začetek dela

  Najprej moramo umiti območje iz umazanije in razmaščiti topilo. Lahko je bencin ali beli špirit. Nato vrgnemo vrtalno ali bulgarsko šobo z abrazivnim sredstvom in obdelamo poškodovano območje. Za vožnjo orodje je potrebno brez naglica, brez ostrih premikov. Poskusite se izogniti globokim praskam in prehodom.
  Če teh orodij ni, lahko ročno odstranite rjo s telesa avtomobila z lastnimi rokami. Za to vzamemo v roke leseno palico in jo ovijemo v brusni papir. Površino začnemo polirati s krožnimi gibi. Zakaj ne morete delati z umetno nohto neposredno z rokami? Dejstvo je, da bodo pri takšnem zdravljenju močni prehodi na LKP, saj je razlika v tlaku prstov pomembna. Pri obdelavi postopoma povečajte zrnatost papirja (do dva tisoč). Tako lahko po prebarvanju popravljene površine pregibe, ki bodo vrženi v oči, ugasnemo, kot v tem primeru:
  Če je rja globoka, se je ne bojte očistiti s kovinsko plastjo. Če korozija ni popolnoma odpravljena, bo vse delo ostalo nič. Poleg tega se bo "rizhiki" pojavil nekje v 3-6 mesecih po slikanju. Zato je zelo pomembno zagotoviti čim večjo briljantno, čisto površino. Nato jo obdelamo s posebno kemijo, da odstranimo rjo s telesa avtomobila(pretvornik).

  Usklajevanje napak

  Karkoli smo poskušali kvalitativno obdelati, bo še vedno prišlo do majhnih neenakosti. Morda na površini niso tako opazne, toda pri barvanju se iztekajo vse napake. Zato ne moremo storiti brez kita. Zmešamo ga s trdilcem (ki ga dobimo v kompletu) in nanesemo tanko plast na površino. Odstranimo dodaten brusni papir in ga predhodno zavijemo v isto barvo. Na koncu obdelamo fino zrnato nashachkaya in ponovno preidemo topilo. Odstranil bo preostali cvetni prah s kita. Nato lahko varno začnete s slikanjem in lakiranjem. Ne pozabite predhodno uporabiti antikorozijsko zemljo.

  Kemijska metoda

  Za razliko od prve, je enostavnejša in ne zahteva ponovnega barvanja poškodovanega elementa. Ampak samo opomba minus te metode - čas ukrepanja. Ne glede na dražje orodje za odstranjevanje rje se ne uporablja, lahko zaščiti le za 4-6 tednov. To je velika pomanjkljivost. Pri drugem elektrokemičnem odstranjevanju rje iz karoserije vozila obstajajo samo prednosti:
 • Hitrost delovanja. Rust se odstrani po 1-2 urah po nanosu izdelka.
 • Barvanje ni potrebno. Kemija deluje lokalno, ne da bi vplivala na rastlinsko plast LKP.
 • Ni potrebe po specializiranih orodjih. Ne potrebujemo vrtalnika, bolgarščine, kup šob, peskalne naprave in celo osnovnega brusnega papirja.
 • Kako je odstranjevanje kemikalij? Prvič, površina je oprana stran od prahu in umazanije, kot tudi razmaščevanje. Poleg parceleUporabi se orodje za odstranjevanje rje. To je lahko:
 • "uničevalec R-52".
 • Tsinkor.
 • Ortofosforna kislina.
 • Ali kateri koli drugi predelani izdelki po lastni presoji.
 • Bolje je kupiti sredstva v obliki pršila. Torej je kemija na površini čim bolj gladka, poleg tega ni treba mokri in brusiti vse s krpo. V skladu z navodili je potrebno območje zapustiti za 1-2 uri.
  Površino nato ponovno razmaščimo s čisto krpo. Dobro absorbira vso rjo s tega območja. Če je korozija zelo globoka, ponovite postopek. Praksa kaže, da je na ta način mogoče učinkovito odstraniti sledove rje brez znatnih stroškov, barvanja in mehanskih motenj.

  Kako nadaljevati učinek?

  Po nanosu izdelka na površino se tvori zaščitna cinkova plast. Vendar dolgo časa ne bo mogel zagotoviti dolgoročne zaščite. Edini način za podaljšanje učinka je ulov površine. Tako ga bomo popolnoma zaščitili pred zunanjimi agresivnimi okolji. Vendar je treba spomniti, da bodo vidna območja (kapuca, vrata, itd.) Vidna na prehodih na lak. Zato ni vedno smiselno uporabiti to metodo.
  Bolje je, da rje pogosteje zdravimo s kemijo. Še posebej, ker metoda ne zahteva veliko časa in truda. Po uporabi se lahko odločite za lastno dejavnost - sama kislina je barva celotnega rjavega bakra.

  Zaključek

  Tako smo ugotovili, kako lahko premagamo korozijo v avtomobilu. Da ne bi naleteli na takšne težave, strokovnjaki priporočajo, da se stroj za pranje pogosteje (tudipozimi, kot so soli na obokih in na dnu) in proti koroziji, če avto ni nov. Še ena učinkovita metoda preprečevanja je uporaba zaščitnega anti-gramoznega filma. Je pregleden in nikakor ne pokvari videza vašega avtomobila.

  Sorodne publikacije