Odometer: kaj je to, načelo delovanja, indikacije, prilagoditve

Vsi avtomobili imajo nameščen števec kilometrov. Kaj je, vsak motorist ve. Vendar pa ne vsi poznajo napravo te naprave, načelo delovanja, motnje v delovanju in metode popravil. Poleg tega so sodobni avtomobili opremljeni z elektronsko opremo, ki jo je težko razumeti. Poglejmo vse, kar zadeva odometre.

Namen in naprava

Kaj je ta naprava? To je poseben mehanizem, ki je namenjen za merjenje števila obratov koles avtomobila med vožnjo. Z drugimi besedami, ta element vam omogoča, da izmerite pot, ki jo opravi stroj. Odčitki kilometrov se prikažejo na armaturni plošči avtomobila. Naprava vozniku prikaže dnevno in skupno kilometrino. Obe lestvici se nahajata neposredno na enoti za merjenje hitrosti.
Zato je namen odometra jasen. Zdaj morate preiti na oblikovanje mehanizma. Ta naprava je sestavljena iz števca, ki je namenjen za štetje hitrosti kolesa avtomobila. Naprava ima tudi poseben krmilnik. Je neposredno priključen na števec in je potreben za fiksiranje vrtljajev. Nazadnje je kazalnik. Izdelek je na merilniku hitrosti in neposredno prikazuje kilometrino, ki je bila posredovana vozniku.

Načelo ukrepanja

Sedaj bi morali preučiti, kako deluje odometer. Kaj je bolj ali manj jasno. Načelo delovanja tega merilnega instrumenta je močno odvisno od vrste naprave. Lahko je elektronski kilometrski ali mehanski. Torej, koloAvto v procesu prehoda vsak kilometer nosi določeno število vrtljajev. Hkrati je ta indikator vedno enak, ne glede na hitrost avtomobila. Če natančno veste, koliko vrtljajev naredi kolo, potem je enostavno izračunati razdaljo, prevoženo s kilometri (miljami ali ameriškimi avtomobili), ki je prikazana na pultu. Najstarejši mehanski merilniki delujejo na račun prožnega kabla. Slednji se vrti z enako hitrostjo kot kolo. Takšna rotacija se prenaša z izhodne gredi kontrolne točke. Kabel napaja boben, ki je nameščen na armaturni plošči avtomobila. Na napravi je pet bobnov s številkami.
Medsebojno so povezani s črpalko. Kabel je priključen na prvi boben skozi gonilo. Mehanske naprave so dobre, ker je popravilo števca prevoženih kilometrov tako enostavno in zahteva zamenjavo obrabljenih delov.

Kaj je koristno?

Zdi se, da bi ta majhna naprava, za katero se domneva, da je kilometrov, lahko koristila lastniku avtomobila. V resnici pa je vloga voznika v življenju voznika precej velika. To je pomembno orodje z uporabo dokazov, ki določajo čas vzdrževanja stroja, zamenjavo olja, krmiljenje ventila, zamenjavo krmilnega traku, preverjanje vzpenjanja in druge operacije.
Naprava najbolje opisuje stanje avtomobila. Konec koncev, ne samo tako izkušeni vozniki, ki kupujejo avto iz svojih rok, so zainteresirani v teku. Na podlagi tega so se nekateri brezvestni prodajalci naučili zmanjšatiŠtevilo prevoženih kilometrov. Zato, nakup avtomobila na sekundarnem trgu, ni odveč, da opravi majhno testno vožnjo. Med potovanjem je potrebno opazovati puščico merilnika hitrosti. Če se merilnik prevoženih kilometrov premika, z napadi, se puščica merilnika hitrosti ne premika gladko, potem se je število kilometrov spremenilo. Prodajalec je pred prodajo odtrgal odometer. Kaj je, odlični prodajalci vedo, zato na sekundarnem trgu, pošteno kilometrino skoraj ni mogoče najti.

Kako uporabljati dnevni števec?

S to napravo lahko voznik natančno določi porabo goriva avtomobila. Včasih se zdi, da je motor porabil preveč. V tem primeru ne smete iti naravnost v bencinski servis in diagnozo. Najprej morate natančno določiti porabo goriva. V prtljažnik odložite posodo z bencinom, počakajte, da se gorivo izčrpa, nato odložite števec na nič, nalijte bencin iz posode in vozite avto v normalnem načinu, dokler se rezervoar ponovno ne izprazni. Potem ostane, da število litrov razdelimo na skupno kilometrino dnevnega števca in rezultat pomnožimo s 100.
Na tako enostaven način lahko dobite natančno številko porabe goriva. Poznavanje informacij o tem, koliko avtomobila "poje" gorivo, lahko natančno izračunate, koliko bencina je napolnjeno v rezervoarju. Izkušeni vozniki priporočajo spust dnevnega števca po vsakem polnjenju. Določite lahko tudi kilometrino za določen čas ali razdaljo med različnimi mesti na progi.

Različni tipi prevoženih kilometrov

Ta točkaje klicanje. Toda to je le del naprave. Na sekundarni gredi kontrolne točke je menjalnik, ki je v stiku z gonilom zobniškega gonila. Ta del je s fleksibilnim kablom povezan z enoto, ki je odgovorna za merilnik kilometrov. Mehanske naprave so med najstarejšimi. Na vsaki vrteči se napravi lahko zožite kilometre. Števec upošteva hitrost, zato je s pomočjo katerega koli električnega motorja mogoče zavrteti in priviti številke na pultu. Elektromehanski števci so sistemi, ki temeljijo na isti prestavi na sekundarni gredi menjalnika (in ni pomembno, ali gre za avtomatski ali mehanski prenos).
Vendar že aktivira elektromehanski senzor. Senzor proizvaja električne impulze, ki skozi žice padejo v merilnik hitrosti, kjer se z majhnim elektromotorjem poganja pogostost njihovega prihoda - pogon števca. Ta naprava je opremljena z večino avtomobilov, vključno s sodobnimi. Nastavitev števca prevoženih kilometrov se opravi z napravami CAN. Elektronski števci se razlikujejo od elektromehanskih v popolnoma elektronskih senzorjih in LCD indikatorjih. Razširjeni so v osebnih avtomobilih in tovornjakih. Njihovo širjenje je posledica dejstva, da bo prilagajanje števca prevožene poti takšnega načrta težavno. Vendar pa zdaj in to ni poseben problem. Popravek se izvede s posebnimi napravami.

Tipi senzorjev števca prevoženih kilometrov

Uporabljajo se impulzni senzorji, ki temeljijo na Hallovem učinku.
Uporabljajo se tudi naprave indukcijskega tipa, ki delujejo na principu elektromagnetne indukcije. Pri mehanskih elementih se uporabljajo kombinirani sistemi. To je zobnik, ki je priključen na sekundarno prenosno gred in impulzni.

Odometer in napaka

Skoraj vsi merilni instrumenti imajo napake. Odometri niso izjema. Zdaj obstaja določen standard napak. Pri mehanski opremi ni več kot pet odstotkov. Če se avto uporablja v težkih pogojih, se stopnja napake poveča na 15 odstotkov. Težki pogoji vključujejo odstopanje. Zdi se, da se avto premika, ker se kolesa vrtijo, vendar ostane na mestu. Poleg tega na stopnjo napake močno vplivajo vrzeli, oslabljene vzmeti v obliki, šibka vrv, slaba oprijemljivost. Odčitki elektromehanskega odometra VAZ se odčitajo s krmilnika hitrosti. V tem primeru bo napaka zelo nizka. Treba je omeniti visoko zanesljivost naprav. Tovrstni pripomočki redko izdajo številko z napako več kot 5%. Elektronski kilometrski števec je eden najbolj natančnih.
Konstrukcija ne vključuje mehanske povezave med sestavnimi deli. Vendar pa je tu napaka. Pogosto je povezana z obrabo ali zamenjavo koles.

Povzetek

Tako smo ugotovili, kako je bil urejen kilometrski števec, kaj je in kakšne vrste je. To je stvar v avtu. Veliko lahko storite z njim. Števec kilometrov omogoča natančno določanje, kdaj zamenjati olje, prav tako pomaga določiti porabo goriva.

Sorodne publikacije