Nevtralni načini transformatorja v električnih instalacijah: sorte, navodila in namen

Nevtralni način je točka ničelnega niza navitij transformatorja ali generatorja, ki se priključi na ozemljitveno stikalo, specializirano opremo ali je izoliran od zunanjih terminalov. Njegova pravilna izbira določa zaščitne mehanizme omrežja, uvaja bistvene značilnosti delovne zmogljivosti. Katere sorte obstajajo in koristi vsake možnosti, preberite v članku.

Splošni pogled

Nevtralni načini električnih instalacij so izbrani iz splošno sprejete, uveljavljene svetovne prakse. Nekatere spremembe izhajajo iz značilnosti državnih energetskih sistemov, kar je povezano s finančnimi zmožnostmi združenj, dolžino omrežja in drugimi parametri.


Za določitev nevtralnosti in načina delovanja je dovolj, da se usmerimo v vizualnih diagramih električnih instalacij. Posebno pozornost je treba nameniti energetskim transformatorjem in njihovim navitjem. Slednje lahko izvedemo z zvezdico ali trikotnikom. Več o tem - spodaj. Trikotnik pomeni izolacijo ničelne točke. Star - prisotnost ozemljitvenega vtiča, ki se priključi na:
 • ozemljitveno ploščo;
 • upor;
 • za iskalni reaktor.
 • Kaj določa izbiro ničelne točke povezave?

  Izbira nevtralnega načina je odvisna od številnih značilnosti, med katerimi je mogoče razlikovati:
 • Zanesljivost omrežja. Prvo merilo je povezano z konstrukcijo zaščite pred enofaznim zemeljskim stikalom. Za delovanje omrežja 10-35 kVnajpogosteje uporabljena je izolirana nevtralnost, ki ne odseka črte zaradi padca veje in celo žice na tla. Za omrežje 110 kV in več pa je potreben takojšen izlet, ki se uporablja učinkovito.
 • Stroški. Pomembno merilo, ki določa izbiro. Uvedba izoliranega omrežja je veliko cenejša zaradi pomanjkanja potrebe po četrti žici, prihrankov pri stroških, izolaciji in drugih odtenkih.
 • Vzpostavljena je praksa. Kot je navedeno zgoraj, so nevtralna stanja transformatorjev izbrana na podlagi globalne in državne statistike. To kaže, da večina proizvodnih podjetij, ki ustvarjajo energetsko opremo, izpolnjujejo te standarde. Zaradi te izbire določi proizvajalec transformatorja ali generatorja.
 • Razmislite o vsaki različici posebej in ugotovite prednosti in slabosti. Upoštevajte, da obstaja pet glavnih načinov.


  izolirano

  Nevtralni način, v katerem ni ničle, se imenuje izoliran. Na shemah je upodobljen v obliki trikotnika, kar kaže na prisotnost trifaznih žic. Njegova uporaba je omejena z omrežjem 10-35 kV, izbira pa je odvisna od številnih prednosti:
 • V primeru enofaznega ozemljitvenega napajanja potrošniki ne doživijo nefaznega načina. Vrstica ni prekinjena. V trenutku enofazne napake v poškodovani fazi postane napetost 0 za preostala dva, naraščajoča v linearno.
 • Druga prednost se nanaša na vrednost. Zaženi podobno omrežjeveliko cenejši. Na primer, ni potrebe po ničelni žici. Glavna pomanjkljivost te možnosti je varnost. Ko žica pade, omrežje ni odklopljeno, slednja ostane pod napetostjo. Ko se približujete razdalji več kot osem metrov, lahko dobite pod napetostjo stopnice.

  Učinkovito ozemljeno

  Nevtralni načini v električnih instalacijah nad 110 kV se izvajajo na predstavljen način, ki zagotavlja potrebne pogoje za omrežno in varnostno zaščito. Ničelna točka transformatorja je ozemljena na vezju ali preko posebne naprave, imenovane "ZON-110 kV". Slednje vpliva na občutljivost obrambe. Ko žica pade, se ustvari potencial med ozemljitvijo in točko prekinitve. Zaradi tega deluje relejna zaščita. Prekinitev poteka z minimalno zakasnitvijo in se nato ponovno vklopi. To je posledica dejstva, da lahko drevesna veja ali ptica vpliva na delovno zmogljivost. Ponavljajoče se aktiviranje (ATV) lahko zazna resničnost škode. Prednosti je treba obravnavati kot naslednje:
 • Razmeroma nizke stroške, ki omogočajo cenejše gradnjo visokonapetostnih omrežij. Treba je opozoriti, da imajo električni vodi tudi tri žice namesto štiri, kar je posebnost.
 • Večja zanesljivost v povezavi z varnostjo. To velja za pomembno merilo, ki določa izbiro predstavljenega tipa nevtralnega.
 • Praktično ni slabosti. V praksi velja, da je to idealna možnost za visokonapetostna omrežja.

  Vzpostavljeno prek DGC (DGR)

  Nevtralni način se imenuje resonančno prizemljen, ko njegova točka poteka skozi lok ali v obliki reaktorja. Podoben sistem se uporablja predvsem za kabelska distribucijska omrežja. Omogoča kompenzacijo induktivnosti in zaščito sistema pred obsežnejšimi in kompleksnejšimi poškodbami.
  Če pride do enofazne napake, začne tuljava ali reaktor delovati na tleh, kar kompenzira tok in ga zmanjša na točko okvare. Opozoriti je treba, da je razlika med DGC in DGR povezana s samodejnim prilagajanjem pri spreminjanju induktivnosti v omrežju. Glavna prednost je energijska kompenzacija, ki ne poškoduje kabelske linije od ene faze do interfaze. Glede na pomanjkljivosti je pojav drugih poškodb v šibkih območjih izolacije kabelskih vodov.

  Ozemljitev z nizko napetostjo in visokim uporom

  Nevtralno stanje, v katerem se ozemljitev točke ničelnega zaporedja izvaja preko zanke v obliki zanke ali upora z nizkim uporom, je resonančno ozemljeno in se uporablja v omrežjih 10-35 kV. Značilnosti sedanjega sistema so povezane z zaustavitvijo omrežja brez dolgotrajnega delovanja. To je v smislu zaščite omrežja priročno, vendar negativno vpliva na sproščanje električne energije. Takšen sistem ni primeren za odgovorne stranke, čeprav je odlična možnost za kabelske linije. Uporaba prenosa električne energije je neprimerna, saj videz zemljišča v omrežju vodi do odklopa napajalnika. Še en odtenek o ozemljeni nevtralnostiSkozi upor se pri zapiranju na sam upor pojavi velik tok. Bilo je primerov, ki so pripeljali do vžiga transformatorja zaradi tega trenutka.

  Sežiganje zemlje

  Način delovanja nevtralnega transformatorja za potrošniško omrežje se imenuje gluhi ozemljen. Značilnosti so naslednje. Predlagana sprememba vključuje ozemljitev ničelne točke na vezju transformatorske postaje, za katero deluje zaščita. Tak sistem se uporablja v distribucijskih omrežjih, kjer se izvaja neposredna poraba električne energije. Izhodna moč 4 kV ima štiri žice: tri faze in eno ničlo. Pri enofaznem zapiranju se ustvari potencial za ozemljeno točko. To izklopi stroj ali povzroči varovalke varovalke. Opozoriti je treba, da je delovanje zaščite v veliki meri odvisno od pravilnosti izbire vložkov varovalk ali nominalne vrednosti stroja.

  Zaključek

  Nevtralni način je način ozemljitve ničelne točke transformatorja ali generatorja. Izbira ene ali druge možnosti je odvisna od številnih meril, od katerih je najpomembnejša splošno sprejeta praksa. Lahko določite nevtralno s shemami, kjer je dovolj, da razmisli transformatorske navitja. To je treba upoštevati pri projektih tečaja, kadar je treba prikazati shemo transformatorskih postaj. Vsaka možnost ima več prednosti in slabosti. Na podlagi uporabe ene ali druge nevtralne se določijo pogoji dela in zaščita. Idealno za visokonapetostno omrežje se šteje za učinkovito ozemljeno, za distribucijsko-resonančno ozemljitev. Uporablja se za potrošnikagluhonosne Priporočamo, da razmislite o glavnih vrstah zaščite, ki se uporabljajo v sodobnem energetskem inženirstvu.

  Sorodne publikacije