Naprava in krmiljenje uplinjača K-62

uplinjač je zasnovan za sprejemanje in oskrbo z mešanico zrak-gorivo za motorje na prisilni vžig. Dolgo časa so bili večino motorjev opremljeni s karburatorji. Trenutno se uplinjači uporabljajo na motorjih majhnih dimenzij, namenjenih za vgradnjo na skuterje, kosilnice, motorne žage itd.

Ozadje nastanka D-62

V ZSSR se je ob sprostitvi katerekoli tehnike pogosto uporabljalo poenotenje vozlov in delov. Karburatorji niso bili izjema. Karburator K-62 se je začel proizvajati sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja v obratu Lencarz (Leningradski karburator in ojačitev), imenovanem po St. Čl. Kuybyshev in nadomesti serijo K-36.
Eden glavnih razlogov za oblikovanje novega modela je bilo povečanje moči motorja. Taki motorji so zahtevali povečane zračne kanale za pripravo večjega volumna delovne mešanice. Razpoložljivi modeli karburatorjev niso smeli povečati kanalov, poleg tega pa niso imeli veliko naprednih rešitev. Novi karburator K-62 je bil opremljen s plavajočo komoro z osrednjim položajem, ploskim dušilnim ventilom in obliko plovca.

Zahvaljujoč takšni inovaciji je bilo mogoče zmanjšati dimenzije uplinjača in zagotoviti stabilno delovanje motorja z nenadnimi spremembami načinov gibanja motornega kolesa.

Spremembe

Različne izvedbe uplinjača K-62 so bile uporabljene na dvotaktnih motorjih motornih koles v Minsku in Izhevsku, na motornih čolnih serije Neptune, motornih skuterjev."Tullya". Ker so delovni pogoji in prostornina teh motorjev različni, ima vsak uplinjač različne premere difuzorja in šob za dovod goriva, kar se odraža v indeksu modela:
 • K-62 s 30 mm difuzorjem je bil uporabljen na IU "Jupiter 4".
 • K-62B z difuzorjem 32 mm je bil uporabljen na IZh "Planet 4".
 • K-62V z difuzorjem 26 mm je bil uporabljen za "Sunrise 3".
 • K-62RP. z difuzorjem 26 mm je bil uporabljen na skuterjih "Tulica".
 • Na JU 3 Jupiter je bil uporabljen K-62D z 28 mm difuzorjem.
 • K-62E z difuzorjem 30 mm je bil uporabljen v Serpukhovih motornih kolesih.
 • K-62P z 32 mm difuzorjem je bil uporabljen na Planetu 3 IZh ».
 • K-62L z 26 mm difuzorjem je bil uporabljen na motornih čolnih "Neptune 23".
 • K-62M z 32 mm difuzorjem je bil uporabljen na UPS enote PS.
 • K-62S z 26 mm difuzorjem je bil uporabljen na motornem kolesu "Minsk 3115".
 • Splošna naprava

  uplinjač je sestavljen iz ohišja, odstranljive float komore in zgornjega pokrova. Ti trije glavni deli naprave so izdelani iz cinkove zlitine. Ta material se uporablja pri izdelavi šobe v difuzorju. Velikost difuzorja vpliva na telo uplinjača in šobe. Kaj pa model izdelka? Označen je na ohišju uplinjača.

  Plavajoča komora

  Plavajoča komora je z vijaki pritrjena od spodaj na ohišje. Tesnilo delov, ki so zapečateni s posebnim kartonskim trakom. Plovec je sestavljen iz dveh elementov, pritrjenih na skupno os. Dovod goriva v komoro se nastavi z iglo. Spodnji del igle je povezan s ploščo na plovecmehanizem in zgornji - s kanalom za dovod goriva. Plovec se premakne na iglo, ki odpre in zapre dovod goriva v plavajočo komoro. Spreminjanje stopnje upogibanja plošče lahko spremeni raven goriva v plavajoči komori.

  Poleg tega ima igla tri fiksna položaja za različne delovne pogoje. Pri visokih temperaturah okolice (plus 35 stopinj in več) in na višini 2000 metrov nadmorske višine se igla nahaja v spodnjem položaju. Pri nizkih temperaturah - na vrhu.

  dušilni ventil

  dušilnik dušilke, pritrjen iz medenine, vgrajen v telo uplinjača in ima prečni prerez v obliki črke P; Na strani vstopa za zrak je izrez, namenjen usmerjanju pretoka zraka v cilinder motorja. Zgornji del blažilnika je opremljen s potiskom z omejevalnikom, ki omejuje stopnjo prekrivanja difuzorja (za nastavitev števila vrtljajev v prostem teku). Kabel je povezan z zaklopom, ki gre na ročaj plina na krmilu motornega kolesa. Pri odmetavanju plina se loputa vrne na vzmet.

  Zagonska naprava

  Skoraj vse različice uplinjača K-62 so bile opremljene z lansirno napravo. Imel je kabelski pogon od vrtljive ročice na motociklistu. Poleg tega, za spuščanje pri temperaturah pod minus 15 stopinj, je gumb plavajoče kapice. Z njegovo pomočjo se doseže dodatno obogatitev zmesi, kar je zelo pomembno pri zagonu hladnih dvotaktnih motorjev. Takšna naprava ni bila uporabljena za uplinjače motorjev za plovila.
  Da se prepreči polnjenje bloka motorjaGorivo in tekočina v tekoče cilindre v plavajoči komori sta drenažni kanal. Da bi omejili hitrost med obdobjem zagona motornega kolesa, se v uplinjaču uporabi omejevalnik ustavitve odmične gredi. Po zagonu se izbriše. Pritrdilna prirobnica uplinjača K-62 je identična prejšnjim modelom, kar omogoča, da se namesto starih modelov namesti brez sprememb.

  Nastavitev sprožilca

  Pri nastavljanju preverite položaj igle in jo spustite v skrajno spodnji položaj. Zaželeno je preveriti enostavnost vrtenja ročice na volanu in mobilnost kabla za pogon igle. Kabel in os ročice morata biti očiščena umazanije, rje in maščobe.

  Splošna priporočila za regulacijo

  Pravilno delovanje naprave je eden od pogojev delovanja motorja. Pred nastavitvijo uplinjača je potrebno preveriti pravilno delovanje vžigalnega sistema in oceniti stopnjo obrabe valja in skupine bata. Pred nastavitvijo uplinjača K-62 (kot vse ostale) je priporočljivo, da se svečke operejo ali namestijo nove. Med delom je prepovedano čiščenje curkov z žico ali drugimi kovinskimi predmeti. Za pranje ne priporočamo uporabe topil ali acetona. Karburatorji se očistijo s čistim plinom in odpihnejo s stisnjenim zrakom.
  Med deli uplinjača je treba preveriti odsotnost vrzeli in poškodovanih tesnil, saj lahko skozi njih pride do vstopa zraka. Prirobnica uplinjača mora biti tesno pritrjena na valjmotorja Tesnilo in prirobnica se ne smeta poškodovati. Vse priključne ravnine karburator je zaželeno, da preverite na šahovnici in čisto.
  Priporočljivo je pred nastavitvijo preveriti raven goriva v plavajoči komori in tesnost plavajočih površin. Pomembno je, da preverite namestitev obeh plovcev v isti ravnini, predpostavimo pristranskost, ki ni večja od 05 mm.Razdalja od plovca do stičišča komore in telesa ne sme presegati 265 mm - ta razdalja zagotavlja normalno raven goriva v komori pri standardnem atmosferskem tlaku. Pri vožnji z motornim kolesom na nadmorski višini nad 2000 metrov je treba razdaljo povečati na 28 mm. Ne smemo pozabiti, da se pri zamašitvi ne odstranljivega curka v prostem teku izčrpa delovna mešanica pri vseh načinih delovanja (zaradi posebnih značilnosti uplinjača K-62).

  Karburatorji motornih koles "Minsk" in IZh

  Na motornem kolesu "Minsk" so bili nameščeni različni modeli uplinjačev. Do leta 1978 so bili uporabljeni uplinjači K-Z6M in DO-Z6S. Od leta 1978 je na motornih kolesih nameščen uplinjač K-62C premera do 26 mm. Glavni curek goriva ima zmogljivost 165 ml goriva na minuto. IG uplinjač ima curek s povečano zmogljivostjo 260-270 ml. To je posledica velike prostornine motorja. Japonski karburator "Mikuna", ki ga je leta 1983 zamenjal domači K62M, je bil na prvih izdajah IZ PS.

  Kako prilagoditi uplinjač K-62 na motornih kolesih "Minsk" in IZh?

  Kaj morate vedeti? Krmiljenje uplinjača se izvaja na ogrevanem delovnem mestutemperature motorja. Karburator K-62S ima dva vijaka (en vijak pokriva kanal - kakovostni vijak, drugi vijak prilagodi položaj blažilnika - vijak zavihka), ki nadzoruje hitrost prostega teka in iglo, je odgovoren za kakovost mešanice. Ko je igla dvignjena, je mešanica ob spuščanju obogatena - postane osiromašena. Kakovost mešanice lahko enostavno določimo z vžigom sveče.
  Preden se motor segreje z vijakom, se razmak postavi med spuščen ventil in šobo v območju 2-25 mm. Sam ventil je treba enostavno premikati vzdolž vodil - brez tesnil in brez zračnosti. Na zgornjem delu ohišja je drugi nastavitveni vijak - vijak kakovosti. Ta vijak pokriva kanal, ki zagotavlja dodatno dovod zraka v vseh načinih delovanja, vključno z zaprtim ventilom. Pri spuščanju vijaka se kanal prekriva in zmes se obogati. Presečje tega kanala ima velik vpliv na prosti tek motorja. Pri drugih načinih delovanja presečišče kanala vpliva na delovanje motorja, vendar je zanemarljivo. Pred začetkom nastavitve uplinjača K-62 "Minsk" je potrebno priviti kakovostni vijak do konca in ga nato sprostiti za en obrat. Po tem morate zagnati in segreti motor. Nato je potrebno najti ustrezen minimalni stabilni položaj obračanja dušilnega ventila (s pomočjo vijaka z loputo). Nato zacnejo zmanjsati zmes tako, da izvijajo kakovostni vijak. Vijak je treba odviti, dokler ne pride do motenj v motorju. Nato privijte kakovostni vijak v stabilno stanjemotorja Na ta način je prikazana stabilna sestava zmesi za podatke o minimalni prosti tek. Ker so vrtljaji prostega teka jasno visoki, se vrtenje vijaka armaturne plošče zniža. Trenutek, ko se spuščanje blažilnika ustavi, povzroči okvaro motorja. Potem se presek kanala ponovi s kakovostnim vijakom. Takšne postopke je treba včasih večkrat ponoviti. Regulacija uplinjača K-62 IZh "Planet" se ne razlikuje od uredbe o "Minsk". Edina razlika je potreba po odstranitvi zaščitnega ohišja iz uplinjača.

  Preverjanje nastavitve

  Po nastavitvi minimalnega števila vrtljajev v prostem teku lahko preverite nastavljen uplinjač K-62. V ta namen močno povečajte in znižajte število vrtljajev tako, da odprete in zaprete loputo. Pravilno nastavljen uplinjač mora ostro reagirati, da spremeni položaj ročaja plina. Če pride do okvar pri delu ali če je motor pritisnjen, so potrebne prilagoditve nastavitve.
  Prvi način prilagajanja je privijanje ali sprostitev kakovosti vijakov za četrtino ali polovico prometa. V primeru težav z nastavitvijo plina se vijak navije. V primeru okvare motorja, ko se plin izprazni, se vijak izklopi. Če ta metoda ne pomaga, je potrebno ponovno upogibati uplinjač. Pregledali smo glavna vprašanja uplinjača K-62 v zvezi z njegovo regulacijo. Upamo, da vam bodo te informacije koristile.

  Sorodne publikacije