Najboljši statusi zavisti

Kaj je ljubosumje? V številnih slovarjih lahko najdemo opredelitev soglasnikov naslednjega: to je občutek sovražnosti in sovražnosti v odnosu do uspehov ali priljubljenosti drugih v družbi, prevladujočega položaja. Uničujočo naravo te kakovosti je opazil tudi Francis Bacon: "Kdor se ne more sprijazniti s svojim sosedom, se poskuša z njim razpršiti, pri tem pa poškodovati njeno blaginjo."

Razširjenost destruktivnih čustev

Lahko rečemo, da je ta občutek eden najtemnejših in najbolj hudih. Prav tako odraža veliko statusov ljubosumja. "Ko ne morejo premagati, poskusiti tkati" - to je najbolj natančen izraz, ki na žalost odraža dejansko stanje za mnoge. Siromašni zavidajo bogatim, starim - mladim, poraženim - uspešnim ljudem. Vendar pa zavist drugih in uspeh zanemarja, da se človeku daje veliko z dolgimi in resnimi napori. Seveda lahko trdimo, da so mladi ljudje "za nič". Toda tudi tisti, ki zavidajo starejšim, nimajo nobenih utemeljitev - ker so imeli tudi mladost, in le so bili odvisni od tega, kaj bodo porabili.

"Zavist drugih je dokaz za vaš uspeh." Takšen status zavisti je primeren za tiste, ki mučijo okoliške ljudi, ne morejo biti brezbrižni do uspeha nekoga drugega. Takšni ljudje ne le težijo svojim uspešnejšim in premožnejšim prijateljem, ampak tudi sami mučijo. Zelo neprijetno je, ko postane nekaj, kar je bilo tako težko in dolgotrajnopredmet zavisti nekoga. Ni presenetljivo, da so v zadnjem času enciklopedije in potepanja postali tako priljubljeni. "Vsakdo reče v hrbet karkoli in v očeh - kaj je dobro," piše Paolo Coelho.

Oblikovanje zavisti

Škoda je za uspeh nekoga drugega, ki se začne z otroštvom. Pravzaprav prav od tam rastejo psihološke korenine tega problema. Ta neugodje postaja vse bolj stabilno pri tistih otrocih, ki ne prejemajo dovolj ljubezni in posvojitve od staršev. Na primer, mati lahko nenehno pravi hčere: "Oh, kako lepa hči v teti Mashi. V vsem, kar ona pomaga takšni lepoti. Še posebej takšne primerjave postanejo neprijetne v adolescenci in adolescenci, ko se začne intenzivnejša formacija osebnosti. Posledično postane otrok energetsko odvisen, ker od zunanjega sveta ne prejme potrdila o svoji lastni vrednosti. Vsak dan v svojem naslovu sliši samo negativne ocene.

Različni pogledi na pojav

Za stran v družabni mreži bo za zavist veljal tudi naslednji status: "Najboljše bogastvo je brezbrižnost do tega, kar je v drugih". Dejansko, če je človek brezbrižen do bogastva soseda, mu je veliko lažje opravljati svoje delo in kopičiti svojo lastnino. Zavist psihologi dvoumno razumejo. Nekateri menijo, da je ta občutek del konkurence, zato je lahko celo koristen. Drugi poudarjajo, da je ta izkušnja destruktivna, ker vključuje trpljenje zaradi misli, da ima nekdo določene koristi. Velikostatusi zavisti ljudi so v skladu s to idejo: "Srečno je tisti, ki se je naučil občudovati in ne zavidati." Drugi so prepričani, da je ljubosumje občutek neobčutljivosti za druge. Raziskovalci te kategorije so prepričani, da je opisana kakovost znak drobne narave, omejene zavesti, samo napaka.

Praznina v notranjosti povzroča motnjo

Ampak tukaj je še en zahtevnejši status zavisti: "Kdo nima svojega življenja, vedno posega v nekoga drugega." Ne moremo natančneje opisati značaja zavistnika - ni samo prazen v sebi zaradi pomanjkanja ljubezni, ampak tudi ne more graditi svojega resničnega življenja. Takšni ljudje ne cenijo svojega časa, ker nimajo najljubše afere, sicer bi vsak minuto prešteli in ga ne bi zapravljali zaman za zaklad, ki bi ga opravljali.

Sorodne publikacije