Motorno kolo "Tula": tehnične značilnosti, fotografija in zgodovina

Motorno kolo "Tula" je bilo prvo motorno kolo, proizvedeno v Sovjetski zvezi, ki je imelo velik prehod. Tehnične značilnosti tega modela so ga postavile na eno raven z dobro znanim vsem "Antom". S svojo zasnovo se kolo razlikuje od drugih modelov, njegove analogi pa niso na ozemlju vzhodne Evrope.

Zanemarljiva zgodovina

Zgodovina motornega kolesa "Tula" se začne leta 1984. Spustili so ga v Tulski strojno-predelovalni obrat, poimenovan po Ryabikovih. Že do konca leta je bilo prejetih približno sto izvodov. Najbolj priljubljen motor "Tula" je dosegel začetek leta 1986. Dve leti je bil na vrhuncu priljubljenosti.
Toda v praksi vse ni bilo tako preprosto. Obseg izdelkov je bil strogo nadzorovan z načrtovanimi storitvami ZSSR. Zato je bilo družbi strogo prepovedano proizvajati motorna kolesa iz lastnega razvoja. Oblikovalci, ki delajo v tovarni, so se odločili, da ne bodo odstopali od zastavljenega. Po nevarnosti so razvili in sestavili prvi motocikel "Tula" srednje velikosti. Da bi se izognili pravilom javnih storitev, so na svoj model postavili majhna kolesa, namenjena skuterjem. Ta korak je razvil model premaknil v drug razred tehnologije - moto. In dovoljenje za proizvodnjo te inženirske skupine v tovarni je bilo.

Podjetje je letno proizvedlo približno 11 tisoč izvodov. Vaščani, lovci, ribiči pogosto izberejo "Tulino" motorno kolo, katerega značilnosti se lahko gibljejooff-road Od začetka devetdesetih let se je proizvodnja začela postopoma zmanjševati. Že leta 1993 se je število zbranih enot močno zmanjšalo. Leta 1996 je bila proizvodnja motornega kolesa "Tula" ustavljena.

Značilnosti motornega kolesa

"Tula" - zanimivo po svoji zasnovi in ​​nenavadnosti v oblikovalčevi odločitvi motornega kolesa. Je majhen okvir, na katerem so nameščena še manjša kolesa. Primernejši so za motorna kolesa kot za motorna kolesa. Kljub temu pa takšna zasnova ni vplivala na prepustnost. Motorno kolo "Tula" je kot nalašč za vožnjo po neprehodni poti ali na primer na zapostavljenih podeželskih cestah.

Takšen učinek so oblikovalci dosegli na račun lahkega okvirja in precej močnega motorja. Slednji ima visok navor. Druga značilnost tega motornega kolesa je zmanjšana količina porabljenega olja, če primerjate to številko z drugimi besedami v ruski montaži.

Okvir in kolesa

Motorno kolo "Tula" (slika v tem članku) je zgrajena na podlagi duplex okvirja, katerega kakovost je povsem sprejemljiva. Ima visok indeks torzijske togosti. To omogoča razvijalcem, da dosežejo boljše ravnanje.
Kot je navedeno zgoraj, so majhna kolesa nameščena na motornem kolesu s širokimi profilnimi pnevmatikami, ki so bolj primerne za skuterje. Zaradi majhnega premera se je središče mase zmanjšalo in cestna nered se je izboljšala. To je privedlo do večje stabilnosti. Povečana širina kolesa je omogočila znižanje tlaka na tleh in povečanjes to prepustnostjo.

"Tula" (motorno kolo): tehnične značilnosti

Suha masa motornega kolesa ne presega 129 kilogramov. Hkrati je njena nosilnost 170 kilogramov. Dolžina "Tule" je 2000 milimetrov. Njegova višina - 12 tisoč milimetrov. Osnova kolesa - 1330 milimetrov. Očistek - 125 milimetrov. Hod sprednjega kolesa je 130 milimetrov, zadnji pa 80 milimetrov.
Poleg majhnih koles v kategorijo "Tula" se skuterji lahko pripišejo tudi z maksimalno hitrostjo. Ne presega 85 kilometrov na uro. Motorno kolo je opremljeno z električnim zaganjalnikom (12 voltov). Začetek lahko izvede tudi redni starter. Krmilne naprave in luči so vzeti iz drugih modelov domačega sklopa.
Motorno kolo "Tula" s hitrostjo 30 kilometrov na uro se lahko ustavi po 65 metrih. Zavorni premer - 150 milimetrov. Rezervoar za gorivo ima prostornino 11 litrov. V tem primeru je pol-litrski neprebojni ostanek, ki vedno ostane v rezervoarju. Menjalnik ima štiri korake. Stopalo preklapljajo s pedalom.

Motor in njegovi parametri

Motorni agregat tega motornega kolesa je bil razvit na osnovi motorja iz Tulitsa. Vanj je bil dodan cvetni list. Ta dovolj učinkovit del je omogočil izboljšanje tehničnih kazalcev motornega kolesa. Motor je postal bolj primeren za terensko vožnjo. Poraba goriva se je zmanjšala. To je 36 litrov na 100 kilometrov ceste. Kot gorivo smo uporabili mešanico bencina in olja v razmerju 1:33.


Motorno kolo "Tula"opremljen z dvotaktnim motorjem z enim cilindrom. Njena ohladitev je obvezna. Volumen motorja je 199 kubičnih centimetrov. Njegova moč je 125 konjskih moči. Proizvaja se pri 5300-5800 vrt /min. Pri rotacijah 4900-5500 je dosežen največji navor 18 kgfm

.

Že več kot desetletno zgodovino sta bili znani dve spremembi, v katerih je bilo izvedeno motorno kolo "Tula":
 • TMZ-5951, ki je nastal v obdobju od leta 1984 do 1990;
 • Proizvodnja TMZ-5952 se je začela poleti 1990.
 • Te različice se niso razlikovale le v okviru, ampak tudi v nekaterih tehničnih značilnostih. Tako je bila prva sprememba težja od treh kilogramov. Njena teža je bila 129 kilogramov. TMZ-5952 je tehtala 126 kilogramov. Kar zadeva pogonske enote, je bila moč prejšnje različice 125 konjskih moči. Naslednja sprememba je bila povečanje moči, ki je bila že 13 konjskih moči. Različna največja hitrost. Za prvo različico je bila 85 kilometrov na uro. V drugem primeru se je na račun povečane moči rahlo povečala največja hitrost. Njegova vrednost je bila 90 kilometrov na uro.

  Slabosti modela

  Trenutno se na cestah le redko srečujete s tem modelom bajke. Toda on ni popolnoma izginil iz naših cest. Še vedno lahko poiščete in kupite motorno kolo "Tula". Njegova fotografija pa ne bo vedno popolnoma skladna z izvirno zasnovo. V preteklih letih je večina modelov doživela številne spremembe.
  Zmanjšanje povpraševanja temelji na številnih pomanjkljivostih, ki so značilne za to vrstovozila. Med njimi so:
 • Majhna najvišja hitrost.
 • Velika teža, ki vpliva na gibanje neprehodnosti.
 • Zaradi velike širine koles na zavojih je motocikel nagnjen k "rezanju". Kolesa na mokri površini izgubijo stabilnost.
 • Nameščeni zaganjalnik je zahteval višjo vrednost začetne moči akumulatorja. Zato so prvi modeli postavili dve. V ZSSR v tistem času preprosto ni bilo baterije z majhno velikostjo in visokim tokom. Za novejšo različico ostane le ena baterija.
 • Kljub slabostim motorno kolo "Tula" zavzema svoje mesto v zgodovini tehnologije v sovjetski dobi.

  Sorodne publikacije