MacBook A1181: Pregled Appleovega klasičnega računalnika

Apple se lahko obravnava drugače. Nekdo sovraži korporacijo zaradi pretiranega patosa in ogromnih vlaganj v trženje. Nekdo ima rad ustvarjanje unikatnih izdelkov in sodelovanje na premijskem trgu. Ampak ena stvar je zanikati nesmiselna - Apple naredi najboljše računalnike od zdaj.

O enem od teh in bo obravnavanih v tem članku. To je MacBook A1181. Pregled kultne izdaje avtomobila iz leta 2006.

Zasnova naprave, vrata

Danes si je težko predstavljati, da je Apple iz laptopa izdelan iz aluminija, vendar pred desetimi leti v Kaliforniji ni omenil plastike. Iz te bele plastike je bila izdelana ta naprava. Na splošno je zasnova podobna seriji računalnikov MacBook Pro - prav tako strogi in asketski.


Prenosnik je opremljen s trdnim nizom vrat in žičnimi vmesniki. Med njimi:
 • Dva standardna vrata USB-A.
 • Vrata FireWire za povezavo izključne periferije.
 • Vrata za priključitev dodatnih monitorjev VGA.
 • Infrardeči vmesnik za daljinsko upravljanje naprave Apple Remote.
 • Avdio vhod.
 • Avdio izhod.
 • Vrata za povezavo z internetom.
 • Tudi na robovih prenosnika je mogoče najti luknjo za ključavnico Kensington in optični pogon.

  Krmilni elementi

  Računalnik je opremljen s polno tipkovnico: 79 ključev, 12 funkcijskih in 4 puščice. Gumbi so mehkega in dokaj kratkega hoda. Vsak ključ ima rahlo depresijo v delovnem območju za natančnejšePozicioniranje z "slepim" uvodom. Črke so vrezane v sredini. Ruska postavitev je prikazana ločeno v kotu vsake tipke. Ni osvetlitve ozadja, kot je svetlobni senzor. Pod tipkovnico je Appleova znamka za sledenje. S sledilno ploščico lahko prepoznate en sam dotik, dvojno, pa tudi povlečete in pomikate.


  Zaslon

  V času, ko je bil izdan MacBook 13, A1181 ni obstajal, kot je zaslon Retina, zato so prenosniki opremljeni z običajnimi TFT-IPS matrikami. Diagonala zaslona je 133 palcev, njegova ločljivost pa je 1280 x 800 pik (114 dpi). Prikazovalnik MacBook A1181 ni visoke kakovosti. Zrnata slika, nerealne barve, barvna inverzija pobočja - popoln sklop pomanjkljivosti, ki preganja prikaze tistih časov.
  Vse to ima zaslon sijajno površino, ki negativno vpliva na uporabo računalnika pri dnevni svetlobi (kljub dostojni svetlosti). Premaz proti bleščanju je odsoten.

  Učinkovitost in avtonomija

  MacBook A1181 deluje na procesorju Intel Core Duo. To je dvojedrni procesor v seriji Yonah, pri čemer vsaka frekvenca jedra doseže 2000 MHz (pri pospeševanju). Procesor je zgrajen na 32-bitni arhitekturi, kar omejuje možnost razširitve pomnilnika in posodobitev programske opreme. Prav tako pod pokrovom prenosnega računalnika lahko zazna čipov GMA 950, ki je odgovoren za grafično zmogljivost, dva gigabajta RAM-a, trdi disk do 120 gigabajtov (hitrost)trdi disk - 5400 vrt /min) in akumulator s kapaciteto 55 vatov.
  Moč "železa" zadošča za nemoteno in stabilno delovanje operacijskega sistema in večine vgrajenih aplikacij. Pri delu s profesionalno programsko opremo se lahko pojavijo težave (padec števila sličic ali kratkotrajna zamrznitev). Moč baterije je dovolj, da prenosni računalnik deluje 6 ur.

  Programska oprema

  Najnovejša različica programske opreme za ta Mac - Mac OS X 10.6 Snow Leopard. Poleg klasičnega namizja Aqua uporabnik prejme tudi paket aplikacij iLife in lahko brezplačno uporablja iWork za 30 dni. iLife je program za ustvarjalne ljudi, ki vključuje programe za obdelavo fotografij in ustvarjanje glasbenih kompozicij. iWork je neposredni konkurent Microsoft Officea, ki ga je razvil Apple in vključuje programe za besedila, preglednice in predstavitve.

  Primernost nakupa (namesto zaključka)

  Torej, pred nami, funkcije MacBook A1181, ki so že dolgo zastarele moralno in fizično, in zunanja zasnova sploh niso impresivne. Naj ga kupim? In ja, in ne. Če je izbira med moderno napravo, ki temelji na sistemu Windows, in uporabljenim prenosnim računalnikom Mac, potem lahko s skoraj popolnim zaupanjem daste prednost drugi možnosti.
  Seveda, ko gre za nizek proračun. Dejstvo je, da je MacBook A1181 mogoče kupiti za patetično 10-12 tisoč rubljev (ali celo manj). Dober računalnik, ki temelji na operacijskem sistemu Windows, je dober računalnik po tej ceni - naloga z zvezdico, ki je pogosto neizvedljiva. Zato je vredno datiprednost naprave, ki je bila ustvarjena kot najboljša na trgu, in da se ne zanaša na nekaj novega, ampak na nek način.

  Sorodne publikacije