Luč s senzorjem gibanja: načelo delovanja. Street Lantern

Uvedba avtomatiziranih nadzornih sistemov na področju izkoriščanja različnih električnih naprav je bistveno olajšala naloge končnih uporabnikov. Tudi na nekaterih področjih je koristna tudi v obliki prihrankov energije. Ta prednost avtomatizacije sega v svetlobno inženirstvo. Še posebej se je razširila lučka s senzorjem gibanja, ki je vključena v delo le takrat, ko obstaja praktična potreba.

Splošno načelo naprave

Lampa kot taka se ne razlikuje od običajnih analogov brez senzoričnega elementa. In zasnova ohišja in tip žarnice se lahko razlikujeta v različnih obratovalnih značilnostih, vendar v običajnih razponih. Proizvajalci pa večinoma pripravljajo detektorje LED. Dejstvo, da je LED bliskavica s senzorjem gibanja značilna trpežnost, minimalna toplota, varčevanje z energijo in visoka zmogljivost, kar je še posebej dragoceno za uporabo na ulici. Glavna značilnost delovanja svetlobnega inženirstva z občutljivimi elementi je, da lučka zasveti takoj, ko je v delovnem območju zaznana aktivnost. Ko uporabnik vstopi na mejo ploskve, ki skenira senzor, se lučka vklopi. Čez nekaj časa, potem ko zapustite to mesto, naprava znova preneha delovati. Izvedbi te tehnike je treba pripisati naslednje parametre:


 • Območje delovanja - 10-15 m.
 • Čas sijanja poustavitev gibanja v delovnem območju - 5-20 sek.
 • Zamuda v odzivnem času je neobvezna funkcija, ki vključuje prilagajanje.
 • Kako delujejo luči z ultrazvočnimi senzorji?

  Razlika v načelih delovanja senzorjev gibanja je določena z vrsto senzorskega elementa. Ultrazvočni detektorji so najbolj primerni za cestne razmere. V procesu dela širijo akustično sevanje v neprekinjenem načinu sprejemanja povratnih signalov. V trenutku vdora v objekt tretje osebe senzor registrira spremembe v prejetih impulzih in ustrezen ukaz preda krmilniku ali neposredno napravi. Prednosti ulične svetilke z ultrazvočnim senzorjem lahko vključujejo velik obseg delovanja, odpornost na zunanje vplive in nizek koeficient lažnih pozitivnih rezultatov. Vendar pa je treba upoštevati, da je sam po sebi ultrazvok škodljiv za živali. To lahko privede do duševnih motenj pri živalih, ki živijo na lokaciji s takšno svetlobno opremo.

  Načelo delovanja svetilk z infrardečimi senzorji

  Če je bil indikator indikacije v prejšnjem primeru zvok, potem infrardeči senzorji zajamejo toplotno sevanje. Pogosto se uporabljajo v industriji, proizvodnih obratih in delavnicah, pa tudi v zasebnih gospodinjstvih, ta možnost pa je lahko koristna. V središču detektorja je posebna fotorela, ki beleži na daljavo spremembo temperaturnega ozadja okolja. Še posebej pomembno je lučka z infrardečim senzorjemje sposoben razlikovati spektre toplotnega sijaja pri ljudeh. Toda takšne zmogljivosti so že odvisne od kakovosti določenega modela in njegove funkcionalnosti. Ali se takšen senzor upravičuje v smislu uporabe na prostem? Natančnost njenega delovanja na prostem se zmanjša, zato se poveča verjetnost lažnih ukazov luči, vendar se zanesljiva zaščita pred padavinami in drugimi tujimi vplivi, kot so ti modeli, izkazuje kot vredna - tako v širini območja pokritosti kot pri hitrosti reakcije. Vsaj nobenega škodljivega učinka infrardečega sevanja ne bo treba čakati.

  Značilnosti mikrovalovnega fiksiranja gibanja

  Takšni senzorji oddajajo elektromagnetna valovanja s frekvenco 58 GHz. Če se v območju razširjanja valov pojavi predmet, mikroprocesor poda signal krmilnika, ki nadzoruje funkcije luči. V primerjavi z zgoraj opisanimi senzorji lahko takšne naprave zajamejo gibanje tudi s fizičnimi pregradami v obliki zidov, oken, vrat, ograj itd. Še bolj pomembno je, da ulična svetilka z mikrovalovnim senzorjem še naprej deluje pravilno, ne glede na okoljske vplive. Senzor ni strašno nihanje temperature, visoka vlažnost in močni vetrovi. Glavna stvar je biti fizično zaščiten. Obstaja resno pomanjkanje te naprave. Sevanje mikrovalovnih naprav je za človeka nevarno, čeprav v tem primeru govorimo o majhnih količinah. Tako ali drugače strokovnjaki svetujejo nakup takšnih modelov le, če je njihova moč v območju 1 mW /cm2.

  Svetilke s kombiniranimi senzorji gibanja

  To je na neki način hibridna različica svetilke, ker zagotavlja več različnih senzorjev. V skladu s tem se funkcionalnost širi in povečuje učinkovitost. Na primer, to je lahko luč z senzorji gibanja na infrardečih in ultrazvočnih elementih. V nastavitvah različnih modifikacij je namenjena vzpostavitvi določenega načela zaznavanja objektov v vidnem polju in skupnega delovanja senzorjev. Prednosti drugega načina lahko pripišemo visoki natančnosti brez napačnih pozitivnih rezultatov, saj se signal za vklop luči pošlje le, če sta aktivirana oba občutljiva elementa.

  Sorte sistemov oskrbe z električno energijo

  Poleg ergonomije je svetlobni inženiring z detektorji gibanja zelo priljubljen zaradi zmanjševanja stroškov energije. Zato si energetske sisteme zaslužijo posebno pozornost. Na primer, svetilka na sončni celici s senzorjem gibanja ni priključena na električno omrežje. Podnevi uporablja sončne celice za kopičenje proste energije, zvečer pa ga razprši s svetlobnim sipanjem v intervalih vstavljanja pod ukazom senzorja. Primerna je za uporabo na uličnih in običajnih akumulatorskih svetilkah. Seveda zahtevajo ponovno polnjenje, ki povzroča določene stroške, po drugi strani pa izgine tudi potreba po neposredni povezavi z omrežjem. Baterije s senzorji gibanja baterije se prav tako pogosto uporabljajo in nameščajo ločeno. V tem primeru lahko priključite svetlobov omrežje in senzor bo samostojno deloval v ciljnem prehodnem območju z lastnim napajanjem.

  Priključitev svetlobne opreme s senzorjem gibanja

  Mesto namestitve je treba izbrati tako, da se odstranijo očitni nepomembni hrup, hrup in toplotni vplivi. Potem izberemo način namestitve, izračunamo kot senzorja in izvedemo namestitev. Kako povezati ulično svetlobo s senzorjem gibanja? Večina teh modelov je napajana z napajalnikom 220 V, zato zaženite kabel na delovno mesto, kjer je naprava nameščena. Priporočljivo je, da priključite svetilko z napajalno linijo preko trižičnega kabla, pri katerem prekinjalo omogoča tudi samodejno preklop. Nosilec žarnice je priključen tako, da ničelna žica vodi do zamaška, faza pa je priključena na izhodni konektor. Osredotočite se lahko tudi na barvno označevanje - v večini primerov je nič označena z modro, faza pa je rjava.

  Sklep

  Sistem ulične razsvetljave zahteva precej napora in napor za izvedbo namestitve in vzdrževanja. Da bi zmanjšali obseg finančnih in delovnih naložb, je smiselno kupiti luči s senzorjem gibanja, ki je opremljen z neodvisnimi napajalniki. Kot smo že omenili, so lahko polnilni in solarni modeli. V drugem primeru bo naprava vsebinsko brezplačna. Glede na izbiro tipa senzorja mora ta parameter temeljiti na posameznih zahtevah, pri čemer je treba upoštevati obratovalne pogoje zana določenem mestu.

  Sorodne publikacije