Lokator sledenja (sledilnik GPS)

GPS navigacija je v naše življenje vstopila trdno in nekako presenetljivo hitro. Strošek enostavnega navigatorja je nekoliko višji od cene dobrega tekočega kompasa, niza funkcij, informativnosti teh dveh navigacijskih naprav in nič. Glede na to, da danes 95 od 100 telefonov prihaja z vgrajenim GPS modulom, ki cilja na zvezde, krone dreves in mah na kamne, bo kmalu postal enak anahronizem kot poštar s telegramom v torbi.

Po drugi strani pa je škoda, da tatvina avtomobilov in druge nepremičnine v naši državi ni neobičajna. Manjkajo, na žalost, in včasih ljudje. Torej, na primer, po statističnih podatkih, ne manj kot nekaj sto ljudi letno ne pride nazaj iz "mirnega lova". To še posebej velja za starejše. Mnogim neprijetnim dogodivščinam se je bilo mogoče izogniti z uporabo običajnega sledilnika GPS, da bi spremljali vašo lokacijo.


Kako deluje

Spomnimo se na malo geometrijo šole. To nam bo pomagalo razumeti, kako bug deluje za sledenje lokaciji in na splošno za sistem za pozicioniranje objekta na površini Zemlje. Recimo, da imamo nekaj točk "X", ki jih je treba izračunati. Na razpolago so naslednji podatki:
 • razdalja od neznane točke do drugih treh (T1 T2 in T3);
 • Koordinate teh treh točk.
 • Željeno mesto točke "X" je preprostejše za določitev: zadostuje, da se na shemo uporabijo točke do znanih koordinat:
 • za konstruiranje kroga s središčem v točki T1 inpolmer, ki je enak razdalji od točke T1 do točke "X";
 • delujejo tudi s točkami T2 in T3;
 • bo presečišče zgrajenih krogov dalo točko "X".
 • In napaka za sledenje lokaciji, kot tudi druge naprave GPS, ki temeljijo na tem načelu, najde svoj položaj na površini planeta. Točke z znanimi koordinatami so sateliti navigacijskih sistemov. Podatki o njihovem položaju v prostoru v realnem času prejmejo GPS modul naprave, trajanje prehoda iz njih pa signal, program izračuna razdaljo do vesoljskega plovila.


  Sistemi za določanje položaja

  Pionir satelitskih navigacijskih sistemov, ki so na voljo množičnemu potrošniku, je ameriški GPS. Prve naprave so bile nameščene na morskih ladjah in vojaški opremi, nato pa so se postopoma pocenile in izboljšale, prišle so do osebnih avtomobilov in celo mobilnih telefonov.
  Poleg Američanov so satelitske navigacijske storitve naša država, združena Evropa in seveda Kitajska. In če so prve civilne GPS naprave delovale, so praviloma samo "državni" sateliti, ki se trenutno proizvajajo, popolnoma "videti" in naš GLONASS, evropski "Galileo" in BeiDou, ki so se razvili v nebesnem imperiju.

  Kako uporabljati GPS-bug

  GPS-bug je simbioza dveh sistemov:
 • satelitske naprave za določanje položaja;
 • celična komunikacija na platformi GSM.
 • Vsak sistem ima svojo funkcijo. Modul GPS v realnem času spremlja svojo lokacijo in sprejema prejete podatke v geografske koordinate: zemljepisna širina inzemljepisne dolžine Celična enota na zahtevo zagotovi te koordinate mobilni napravi tretje osebe, katere število je vnaprej vneseno v pomnilnik hroščev. V ta namen je hrošče za sledenje lokaciji opremljeno z režo za kartico SIM.
  Pridobivanje koordinat na pametnem telefonu z napako (še vedno takšne naprave se imenujejo sledilci) je lahko na več načinov, odvisno od naprave sledilnika ali lastniških nastavitev. Pogosto na številko SIM-kartice hrošči pošlje samo prazno sporočilo SMS ali pa je klic "mirujoč". V odgovor na mobilni telefon prispe SMS s koordinatami signala.
  Naprednejši način je uporaba posebnih mobilnih aplikacij. Metoda je nekoliko bolj zapletena, vendar je lokacija objekta takoj vidna na interaktivnem zemljevidu. Če je potrebno, je mogoče na spletu spremljati vse premike osebe ali predmeta, sledilnega medija.

  Kako se GPS-hrošči uporabljajo v avtomobilu

  Hrošče za sledenje lokaciji avtomobila ima posebno anteno, ki omogoča pravilno skrivanje naprave pred očmi tretjih oseb, hkrati pa ostane vidna satelitskim navigacijskim sistemom. Prav tako ne obstaja običajna litij-ionska baterija, namesto da se sledilnik poveže z vozilom ali motornim omrežjem). Namestitev svetilnika je najboljša na mestih, ki jih ugrabitelj ni našel, ali pa bi bila demontaža nerazumno dolga. Včasih se lastniki odločijo za takšen trik: vzpostavijo pravi svetilnik, ki je dobro skrit, in "pustuck" - stari modul, ki ne deluje, vendarmanj s kartico SIM in povezano v omrežje. Napaka, ki sledi lokaciji avtomobila na vašem telefonu, je bolje zagotoviti SIM-kartico z ničelno klicno povezavo in dragimi klici.

  Če dedek gobe

  Veliko težav rešiteljice in skrb sorodnikov včasih prinašajo starejši - ki živijo na podeželju ljubitelji gob in jagod. Žal včasih ni mogoče najti živih bitij.
  V tem primeru bo vnaprej kupljena napaka za sledenje lokacije osebe sprostila sorodnike pred čustvi, starim stresom ali pa bo za njega sploh lahko odrešitev. Navsezadnje se ljudje včasih izgubijo, celo pokličejo telefon in ne morejo razložiti, kje je.

  Kje so naši otroci

  Lahko se tudi delno zaščitite pred otrokovimi strahovi z uporabo hrošča, ki sledi vaši lokaciji. Otroku je težko priti do natančnega kraja, kjer sledi našim navodilom: katera pot po šoli iz šole, kako se obnašati, itd. Posebni sledilci za otroke imajo poleg sledenja še dodatne funkcije. To je priložnost za poslušanje na daljavo itd. Takšni pripomočki so izdelani v obliki ure, obeskov za ključe in drugih nakit. In majhne velikosti jim omogočajo, da so skrite tudi v šolskih oblačilih. Vendar pa se je treba spomniti, da sledilnik ni rešitev. Temelj varnosti otrok je prava izobrazba in usposabljanje za varno vedenje.

  Sorodne publikacije