Konektor procesorja LGA 1155: vtičnica za produktivne čipe in ne samo

V letu 2011 je procesorski priključek LGA 1155 uspešno predstavljen na trgu računalniških sistemov, ki je v času izdaje postal revolucionarni in zagotavlja izjemno zmogljivost, povezano z odlično energetsko učinkovitostjo. On je postavil temelje, na katerih se Intelove računalniške tehnologije še naprej razvijajo.

Glavne tehnične specifikacije priključka za procesor

V procesorski priključek LGA 1155 je v svet računalniške tehnologije prišlo več pomembnih funkcij. Socket je bil to prvi, v katerem je bilo mogoče namestiti CPE z integrirano grafično jedro. In postavitev čipa je bila zmanjšana na dejstvo, da so bili na enem silicijskem kristalu tako računalniški del kot grafični podsistem. Poleg tega je bil v ta kristal premaknjen tudi severni most sistemskega logičnega sklopa. Kot rezultat, postavitev matične plošče znatno poenostavljena, in njeni stroški so bili zmanjšani.


Nabor čipov. Sistemski logični sklopi

Dva sklopa sistemskih logičnih sklopov sta temeljila na Socket 1155. Matična plošča bi lahko spadala v niz čipov 6X ali 7X. Sprostitev prvega od njih je bila časovno določena za začetek prodaje čipov "Nedeljski most", drugi - "Ivy Bridge". Vendar so bili medsebojno kompatibilni in lahko so namestili CPU za LGA 1155. Vtičnica, podana v tem smislu, je bila poenotena.

Čipi "Sunday Bridge"

Sunday Bridge je bila prva generacija procesorjev, kiNameščen v ta čip priključek od Intel. Socket 1155, kot smo že omenili, je debitiral natanko s temi CPU-ji v letu 2011. Procesorske rešitve v tem primeru so bile porazdeljene na naslednji način:


 • Pisarniški procesorji so Celeron. Minimalne funkcije in nizki stroški so odlični za izgradnjo enote za proračun na ravni sistema. Ti računalniki so odlični za poceni pisarniške računalnike. Ti čipi so bili predstavljeni z dvema možnima različicama: G4XX (vključno z 1 procesorskim jedrom) in G5XX (v tem primeru je bilo že 2 modula za obdelavo kode).
 • Nad vrhom hierarhije je bila locirana CPE serija Pentium. Imeli so že integralno jedro in povečan predpomnilnik. Dodaten dejavnik, ki poveča hitrost, je povečanje števila ur. Vse prej omenjene nianse so omogočile izdelavo računalniških sistemov, ki temeljijo na igri in temeljijo na tej procesorski napravi. V tem primeru sta obstajali tudi dve seriji procesorjev: G6XX in G8XX.
 • Procesorske rešitve i3 so še hitrejše in zmogljivejše. Uvedli so tehnologijo NT, kar je omogočilo 4 logični potek obdelave kode za 2 fizična jedra. Te CPU spopadajo s katero koli igro v času izdaje brez težav, in tudi zdaj najzahtevnejše igrače na takšne vire strojne opreme bodo precej uspešno delovale, vendar le z daleč od maksimalnih nastavitev.
 • Še višje v hierarhiji "Intel", ki se nahaja na i5. V tem primeru je število logičnih in fizičnih blokovEnak je bil in je bil enak 4. Prav tako je bil cache takšnih procesorjev še več (do 6 MB). Poleg povečanja taktne frekvence ti procesorji podpirajo tehnologijo TurboBust. S pomočjo zadnjega čipa lahko dinamično prilagodi frekvenco in izklopi neuporabljene računalniške vire. Takšne procesorske naprave so bile osnova najbolj produktivnih igralnih računalnikov, delovnih postaj in grafičnih postaj.
 • Najbolj produktivne procesorske rešitve so bile Core i7. V njih je bila kot i3 implementirana tehnologija NT. S svojo pomočjo lahko pravi 4 bloki obdelave kode delujejo v 8 logičnih niti. Posledično je bila v primerjavi z i5 stopnja rasti do 15%. Najpogosteje so se ti čipi uporabljali na strežnikih ali osebnih računalnikih, ki so specializirani za obdelavo večpredstavnostnih informacij (npr. Kodiranje videa).
 • Nadgradnje platforme ob Ivy Bridgeu

  Eno leto po objavi čipov Sunday Bridge, so leta 2012 predstavili procesne rešitve Ivy Bridge. Struktura polprevodniških kristalov in njihova učinkovitost sta bili skoraj identični. Rahlo povečanje zmogljivosti je bilo doseženo pri višji hitrosti 100-200 MHz. Toda tukaj se je tehnologija proizvodnje polprevodniških kristalov v tem primeru korenito spremenila. Če bi se predhodne sestavine sproščale pri toleranci 32 nm, je bila posodobitev že narejena pri 22 nm, kar je bistveno izboljšalo energetsko učinkovitost računalniške platforme, ki temelji na Socket 1155. Procesorji so imeli nižji toplotni paket, kar je zmanjšalo ravenporabo energije.

  Povzetek

  Resnično pomemben dogodek za svet računalniške tehnologije je bila izdaja LGA 1155. Podnožje je postavilo vektor razvoja za dolgo časa, ne samo za trg stacionarnih računalnikov in prenosnih računalnikov ter strežnikov. Njegovi procesorji so še vedno posodobljeni in vam še vedno omogočajo reševanje večine nalog. No, tehnologije blagovnih znamk se še vedno aktivno uporabljajo v sodobnih procesorjih. Poleg tega, ne samo v odločitvah Intel, ampak tudi AMD.

  Sorodne publikacije