Koliko antifriza v hladilnem sistemu avtomobila?

Če ste se najprej odločili za zamenjavo hladilne tekočine, morate zagotovo vedeti, koliko antifriza v hladilnem sistemu motorja. Pravočasna in pravilna zamenjava hladilnega sredstva zagotavlja pravilno delovanje motorja v daljšem časovnem obdobju, zato tega vprašanja ne smemo zanemariti. Da bi dobili popoln odgovor, morate ugotoviti, kaj je hladilni sistem ICE, kako deluje in koliko litrov antifriza se vlije v hladilni sistem.

Zakaj potrebujem hladilni sistem za motor?

Dejansko ni treba biti strokovnjak, ki bi razkril določitev hladilnega sistema ICE. Odgovor leži v samem imenu. Hladilni sistem je potreben za zaščito motorja z notranjim zgorevanjem pred pregrevanjem. Med delovanjem ICE obstaja velika količina toplotne energije, ki brez pravilnega delovanja hladilnega sistema nujno vodi do pregrevanja motorja in s tem do njegovega okvare.

Hladilni sistem je poleg svojega neposrednega namena aktivno vključen v nekatere procese avtomobila. Na primer, v klimatski napravi ali v procesu hlajenja olja. Zato, nepravočasna zamenjava antifriza (in za pravilno zamenjavo morate vedeti, koliko antifriza v hladilnem sistemu) lahko onemogoči ne samo motor vašega avtomobila, temveč tudi nekatere njegove pomembne komponente.

Zasnova hladilnega sistema

Ne glede na to, katero gorivo uporablja motor z notranjim zgorevanjem, je hladilni sistem sestavljen iz enakega \ telementov Zasnova sistema vključuje:
 • radiator;
 • ventilator;
 • kontrolna enota;
 • toplotni izmenjevalnik;
 • termostat;
 • ekspanzijska posoda;
 • vodna črpalka (črpalka);
 • povezovalne cevi in ​​ventili.
 • Hladilno sredstvo se vlije v ekspanzijsko posodo, ki nato kompenzira možne spremembe količine hladilne tekočine v sistemu. Nato se antifriz dovaja v sistem pod tlakom, ki ga tvori črpalka. Naloga hladilne tekočine -, da gredo skozi ravnino bloka valjev in na koncu priti v radiator.

  Hladilna tekočina

  Lastniki avtomobilov uporabljajo tri izraze v pogovorih o hladilnih sistemih: sončnično olje proti zamrzovanju in hladilno sredstvo. Zato je treba pred ugotovitvijo, koliko antifriza v hladilnem sistemu, ugotoviti, kateri od njih je boljši.
  Pravzaprav vsi ti trije izrazi pomenijo isto stvar. Hladilna tekočina je sinonim za besedo "antifriz". V preteklosti se je voda uporabljala za hlajenje ledu, ki v naših podnebnih razmerah ni zelo primeren, saj ima voda zmožnost zamrzovanja. Antifriz lahko prenese zmanjšanje temperature zraka na -50 ° C. Zob je ime antifriza, ki je tesno nameščen v besednjaku voznikov. Zato razmišljajte o tem, koliko antifriza v hladilnem sistemu, ne dvomite, da ga boste napolnili s tem, kar potrebujete.

  Kako pogosto moram zamenjati antifriz?

  Da bi zaščitili glave valjev in radiator hladilnega sistema pred nastajanjem rje, strokovnjaki priporočajozamenjavo proti zmrzovanju izvedite približno vsaki dve leti. Toda ali je res? Dejansko lahko samo proizvajalec da natančna navodila za zamenjavo hladilne tekočine. Na primer, domača tovarna avtomobilov daje precej natančne navedbe o tem, kako pogosto je treba spremeniti tekočino in koliko antifriza v hladilnem sistemu VAZ. Strokovnjaki priporočajo zamenjavo hladilnega sredstva vsakih 75.000 km vožnje.
  Priporočila proizvajalcev pa so, da bo lastnik avtomobila napolnil antifriz iste znamke, s katero je avto prišel s tekočega traku. Znamka antifriza je predpisana v servisni knjigi avtomobila skupaj z drugimi priporočili. Če jih ne nameravate voditi, je še vedno potrebno zamenjati hladilno sredstvo vsaj enkrat na dve leti.

  Količina antifriza v sistemu

  Za odgovor na vprašanje, ki mu je namenjen ta člen, primerjajte dva avtomobila - Renault-Logan in VAZ-2110. Vse komponente hladilnega sistema OU so enake, zato bo primerjava poštena. Torej, koliko antifriz v hladilnem sistemu VAZ-2110? Proizvajalec priporoča, da se v lijak za raztezanje nalije od 7 do 8 litrov tekočine. Sprva se zdi, da je dovolj velik za takšen avto. Ampak ne smete shraniti, popravilo motorja se bo izkazalo za veliko dražje od pretirane steklenice proti zmrzovanju.
  Zdaj čakalna vrsta avtomobila Renault-Logan. Koliko antifriza v hladilnem sistemu? Logan ima prostornino motorja 14 ali 16, zato je priporočljivo napolniti raztezno kabino s 55 litri antifriza. Kot lahko vidite, količina hladilne tekočine v temAvto je za 25 litrov manj kot v avtomobilu VAZ-2110. Poleg tega, proizvajalci "Renault" svetujemo, da kot hladilno tekočino ni pripravljen antifriz in razredčen. Produkt ločimo z destilirano vodo v razmerju 1: 1 in nato vlijemo v hladilni sistem ICE. Izkazalo se je, da je za načrtovano zamenjavo antifriza lastniku "Reno" dovolj, da kupi tri litrske steklenice koncentrata, ga neodvisno razredčimo do želenega deleža in vlijemo v hladilni sistem.


  Kako spremeniti antifriz?

  Ko smo ugotovili, koliko antifriza je v hladilnem sistemu motorja, ostane samo, da ga zamenjamo. Vsa dela na zamenjavi hladilne tekočine lahko razdelimo na več osnovnih korakov:
 • Počakajte, da se led popolnoma ohladi. Zamenjava sredstva proti zmrzovanju z ogrevanim motorjem je zelo nevarna, saj je temperatura hladilne tekočine 95-100 ° C.
 • Na čep za odvod hladilnika postavite prazno posodo in jo odprite.
 • Izlijte star antifriz.
 • Hladilni sistem izpirajte tako, da najprej preverite vse cevi zaradi mehanskih poškodb.
 • Mnogi ne vedo, koliko litrov antifriza v hladilnem sistemu. Napolnite toliko tekočine kot litre ekspanzijske posode.
 • Vozite avto in vklopite kabino v pečici, tako da se antifriz enakomerno porazdeli po sistemu.
 • Kot lahko vidite, ni nič zapletenega pri zamenjavi hladilne tekočine avtomobila. Prosimo, upoštevajte, da če v starem antifrizu obstajajo sledi rje, se morate obrniti v bližnji prihodnosti.težave s servisiranjem avtomobila.

  Sorodne publikacije