Ključavnica za vžig, kontaktna skupina: naprava, načelo delovanja, popravilo

Ključavnica za vžig je glavni element sistema za zagon motorja. Vendar je nagnjen k različnim vrstam škode, zlasti če gre za domače avtomobile. V tem članku bomo pogledali, kako je vžigalna ključavnica urejena in deluje na primeru VAZ 2110. Prav tako bomo govorili o njenih okvarah in kako jih odpraviti.

Strukturne značilnosti naprave

Pri zasnovi vžiga "desetine" vključujejo:
 • sam grad (ličinke);
 • tipka;
 • zaporna naprava;
 • kontaktna skupina.
 • Ključne ličinke se uporabljajo za preprečevanje nepooblaščenega dostopa do sistema vžiga. Delujejo po enakem principu kot običajno zaklepanje vrat. Vstavimo ključ določene konfiguracije v vodnjak in dobimo dostop do zagona motorja. Poleg tega pri prvem obračanju ključa odklenemo volan tako, da izklopimo mehanski zaporni mehanizem. Glavna naprava, do katere dobimo dostop, tako da vstavimo ključ v ključavnico za vžig - skupino stikov. Z njim se električna energija iz akumulatorja napaja z zaganjalnikom in tuljavo.

  Kje je ključavnica za vžig

  V ducatih, kot pri večini sodobnih avtomobilov, se vozlišče za zagon motorja nahaja na volanskem stebru. Ključavnica za vžig, kontaktna skupina in zaporna naprava so skriti pod plastičnim pokrovom. Vidimo le luknjo za ključ, ki se nahaja na desni strani kolone. Da bi bilo temnoV času dneva ga lahko voznik zlahka najde, zunaj ključavnice ima osvetlitev ozadja. Aktivira se pri vklopu luči.


  Kako deluje ključavnica za vžig

  Ko je ključ odstranjen iz ključavnice, se aktivira zaklepni mehanizem. Vzmetni zatič je vključen v posebno luknjo na krmilni gredi in jo pritrdi v enem položaju. Da ga odklenete, morate ključ vstaviti v vodnjak in ga vrniti na prvo mesto.
  V tem primeru so nekateri kontakti zaklenjeni in napajajo glavne električne naprave. Zaganjalnik v tem položaju je izklopljen. Ko stikalo za vžig premaknemo v drugi položaj, kontaktna skupina napaja napravo za zagon motorja. Zaganjalnik se začne vrteti, kar povzroči premik kolena pogonske enote. Tako deluje na enostaven način, tako da vozlišče za vžig stikala "desetine".


  Kaj se lahko zgodi z vžigalno ključavnico

  Z zadevno napravo ni veliko težav. Vžigalna ključavnica sama, kontaktna skupina ali mehanizem zaklopa lahko pride do okvare. Za vsako razčlenitev so značilne lastne značilnosti. Če ste, z vstavljanjem ključa v vodnjak, opazili, da je prišel tja s težavami, ali pa se jedro ne obrne (ne pa popolnoma), je najverjetneje grad sam postal neprimeren. V primeru, da krmilna gred ni odklenjena v prvem položaju, je treba napako poiskati v zapahu. No, in ko ključavnica deluje pravilno, vendar vžig ni vklopljen ali vklopljen, in zaganjalnik ne deluje - problem je očitno v skupini stikov.Poskusimo razumeti vsak problem.

  Zapora in blokator

  Bolje je, da ne poskusite s problemom zaklepanja ali blokirnega mehanizma. Tudi če jih lahko popravite, se bo težava pojavila kasneje.
  Bolje je kupiti mehanizem za njegovo zbiranje in zamenjavo. Poleg tega ne stane tako drago. Cena naprave je približno 900 rubljev. Preživite ta znesek, zagotovo boste nekaj let pozabili na težave z vžigalno ključavnico.

  Kako preveriti skupino stikov

  Primarna diagnoza kontaktne skupine se lahko izvede brez razstavljanja. To zahteva ohmmeter ali multimeter. Algoritem za preverjanje je naslednji:
 • Eksplodiranje omrežja na krovu vozila z odstranitvijo negativnega pola iz akumulatorja.
 • Najdemo priključek gradu. Odklopite ga. Kontaktna skupina stikala za vžig VAZ-2110 ima 8 zaključkov: 4 zgornja in 4 nižja.
 • Ključ obrnite v prvi položaj in izmerite upor med kontaktoma 30 in 15. Nič.
 • Ključ postavimo v drugi položaj in izmerimo upor med kontakti 30 in 15 ter po 30 do 50. Pri običajni napravi mora biti upor nič. Če instrument proizvaja druge indikatorje, boste morali popraviti ali zamenjati skupino kontaktnih kontaktov.
 • Kot lahko vidite, diagnoza tega mesta ne povzroča posebnih težav. Gremo še dlje.


  Kako razstaviti ključavnico za vžig

  Če se je vžigalna ključavnica, kontaktna skupina ali blokator poškodovala, se lahko nadaljnje preverjanje naprave opravišele po razstavljanju. Za odstranitev vozlišča bodo potrebna naslednja orodja:
 • ključ do "10";
 • izvijač s križnim batom;
 • kladivo;
 • dleto.
 • Postopek je naslednji:
 • Ključ obrnite na 10-polno matico minus terminala baterije. Odstranimo terminal.
 • S križnim izvijačem odvijte 5 vijakov plastičnega ohišja volanskega droga. Odstranite obe polovici zaščite. Na volanskem drogu boste videli, da se vžigalni ključ sam sklopi. Pritrjen je na gred z dvema objemkama, ki sta med seboj povezana z vijaki brez podstavkov. Ne bojte se, to je narejeno zato, da avto ne krade.
 • Z dletom in kladivom te vijake previdno podrli (kovina, iz katere so izdelani, je precej mehka).
 • Odklopite priključek za zaklepanje z žicami.
 • Tukaj, načeloma, in vse. Zdaj je grad pripravljen za nadaljnjo diagnostiko in popravilo.

  Kako odstraniti kontaktno skupino ključavnice za vžig

  Razstavljanje ključavnice je samo pol. Zdaj morate odstraniti skupino stikov. To je enostavno. Za ta postopek potrebujete tanek izvijač. Z njegovo pomočjo je potrebno ukriviti dve plastični zapahi, ki na kovinsko ohišje ključavnice pritrdita skupino kontaktov. Nato ga lahko varno odklopite. Da bi popravili kontaktno skupino vžiga, jo je treba razstaviti. Prav tako bo prišel priročno s tankim izvijačem. Vzamemo ga in odrežemo dve zapahi na obeh straneh pokrova. Ko je pokrov odstranjen, preverite stanje stikov. Česo rahlo požgani ali oksidirani, morda je to razlog za okvaro. Stiki se očistijo s fino luskasto lupino. Za te namene nikoli ne uporabljajte noža ali datoteke. Torej lahko mesto pravilno razstavite. Če so izhodne plošče v zelo slabem stanju, je napravo bolje zamenjati. Cena kontaktne skupine ključavnico za vžig za VAZ-2110 je približno 80-100 rubljev. Strinjam se, da ni tako drago, da bi spletno mesto ponovno delovalo kot novo.
  Zamenjava kontaktne skupine ključavnice za vžig tudi ne zahteva dodatnih znanj. Preprosto ga pritrdite na ohišje naprave in vpnite zatiče. Nato priključite kabelski priključek in nastavite ključavnico na volanski drog. Toda tukaj je ena odtenka. Za vgradnjo boste potrebovali nove vijake z lomljivimi klobuki (4 kom.). Lahko jih kupite v kateri koli avtomobilski trgovini. Vijaki so priviti, dokler se klobuki sami ne razpadejo. Nato lahko namestite ohišje na volanski drog.

  Ne pozabite na rele

  Pojavi se in tako grad deluje, vendar se vžig ne vklopi in starter sploh ne reagira na obračanje ključa. V tem primeru preverite rele. Imenuje se - vžigalni rele. To je naprava za zaščito kontaktov za zaklepanje pred gorenjem, ko je električna oprema vklopljena.
  ​​Stikalo za vžig se nahaja v dodatni montažni enoti vozila. Če želite priti do njega, morate odstraniti plastično ploščo v sredinski konzoli na levi strani potniškega sedeža. Obstajajotrije releji in tri varovalke. Zahtevana naprava se običajno nahaja na desni. Če želite preveriti delo ali rele, postavite eno od sosednjih naprav na svoje mesto, vklopite vžig in poskusite zagnati starter. Če se začne obračati, zamenjajte okvarjeno napravo.

  Sorodne publikacije