Kdaj je AMD pokazal prvi dvojedrni procesor? Zgodba o soočenju velikanov

AMD je eden od vodilnih na sodobnem trgu mikroelektronike za računalnike, večinoma pa je specializiran za mikroprocesorje. AMD že dolgo drži visoko lestvico, kljub konstantni konkurenci z velikani Nvidia in Intel. Vendar pa je vredno posvetiti pozornost dogodkom v zadnjem stoletju, ko so se računalniki pojavljali šele, in potem je postalo jasno, kdaj se je zgodba o AMD-jevem uspehu začela.

Pregled

Advanced Micro Devices je 1. maja 1969 ustanovil Jerry Sanders. Pred tem je osem let delal v Silicijevi dolini in zbiral denar za začetek s prijatelji. Do osmega leta so mladi uspeli zaslužiti približno sto tisoč dolarjev, ki so jih vložili v proizvodnjo prvih izdelkov. Prva pisarna je bila v stanovanju enega od Sandersovih prijateljev, vendar so kmalu najeli novo sobo v Sunnyvaleu (Kalifornija). Mimogrede, sedež AMD je še vedno na istem mestu.

Mnogi vedo, da je AMD pokazal prvi dvojedrni procesor, vendar je podjetje do takrat šlo daleč. Ključno vlogo je verjetno igrala Sandersova marketinška izkušnja. Ustanovitelji podjetja Intel so bili predvsem inženirji, ki so se osredotočali nanj, in Jerry Sanders bi lahko poleg tega oblikoval odlično poslovno idejo. Poleg tega je res uspel prodati, kar je pomembno za vsak trg, vključno z IT. Pod jasnim vodstvom ustanovitelja je AMD uporabil uspešno trženjena primer strategija trgovanja z izgubo. Njegovo bistvo je bila prodaja visokotehnoloških izdelkov po nizkih cenah: čeprav je bila trgovina v izgubi, je podjetje osvojilo trg, in inženirji so takrat delali za znižanje stroškov proizvodnje. Enak sistem je bil uporabljen, ko je AMD pokazal prvi dvojedrni procesor.

Licenca Intel

Zanimivo dejstvo: AMD je v prvih letih delal ne le na svojih izdelkih, temveč tudi na izdanih licencah. Leta 1975 so podpisali sporazum z Intelom in se odločili, da bodo izdali svoj prvi procesor za osebni računalnik. Njihov analogni Intel 8080 je bil razvit z metodo povratnega inženiringa, glede na nabor ukazov je bil popolnoma združljiv z originalom, vendar je bil 40% hitrejši.

Družba je hitro obvladala sprostitev originalnih izdelkov, saj je veliko denarja porabila za ta razvoj. V istem letu se je izdala prva matična plošča - Am1902, ki je pričela s proizvodnjo mikroprocesorja serije Am2900. Napredne tehnologije, uporabljene pri razvoju, so naredile čip komercialno uspešen. Ugodno se je razlikoval od analognih hitrosti, programabilnih navodil in zmanjšanega sproščanja toplote. Toda več kupcev je pritegnilo ugodno ceno.

Razvoj podjetja

Osemdesetih let prejšnjega stoletja je zaznamovalo aktivno vključevanje osebnih računalnikov v vsakdanje življenje. AMD je pred tem izdal mikroprocesorje pod licenco podjetja Intel, ki se pridruži mlademu podjetju v konkurenci za trg in beleži zaslužek v obetajoči IT industriji. Vendar, vseposkusi odstranitve AMD s trga niso bili uspešni. Pomembno vlogo je imela navzkrižna licenca, ki sta jo podpisali obe družbi, ki sta vsaki stranki zagotovili pravico do uporabe intelektualne lastnine druge stranke.
Ko konkurentu ni uspelo, je Intel odločil, da je najboljša možnost v tem primeru nadaljevanje sodelovanja, zato je bil leta 1982 sporazum o navzkrižnem licenciranju podaljšan in AMD je dobil pravico do proizvodnje vseh procesorjev družine x86. Kljub temu, da je Intel uspel potisniti, je bil pravi korak naprej, ko je AMD pokazal prvi dvojedrni procesor.

Izdelki

AMD več let ni razvil lastnih mikroprocesorjev, leta 1991 pa je predstavil analogni model Intel 38386 Am 386, strokovnjaki pa so začeli razvijati lastno mikrokodo. To je podjetju pomagalo, ko je Intel s sodišča preklical uporabo mikroprocesorjev 80386 in 80486.
AMD, ki je zaslužil ugled zaupanja vrednega proizvajalca procesorjev, je v tem času kupil svoje stalne stranke in začel razvijati lastno linijo. Do takrat, ko je AMD pokazal svoj prvi dvojedrni procesor, je bilo še vedno nekaj dobrih izdelkov, ki so tekmovali z Intelom, vendar je ključnega pomena procesor AMD Athlon 1999, ki ga Windows popolnoma podpira in je boljši od Intel Pentium. Hitro je pridobil popularnost, zlasti za igralce. Mnoga podjetja so izdala čipove in matične plošče posebej za AMD Athlon.

Prvi dvojedrni procesor

Družba je nato uvedla številne revolucionarne inovacije:
  • Leta 2000 je bila to družina mobilnih mikročipov AMDK6-2 +, ki so se uporabljali v prenosnih računalnikih in jim je omogočeno, da podaljšajo življenjsko dobo baterije.
  • Leta 2001 je obvladal tehnologijo 017 mikronov.
  • Leta 2002 je bil Au1100, procesor za podjetja, takoj na voljo za uporabo v podjetniški komunikaciji in mobilni tehnologiji.
  • Istega leta se izdelujejo superračunalniki Cray za ameriško vojsko, ki izvajajo virtualno testiranje orožja.
  • Tako je do takrat, ko je AMD pokazal prvi dvojedrni procesor, na njenem računu že prišlo do nekaj revolucionarnega razvoja. Leta 2004 je AMD objavil Athlon 64 x2 čip za Intelom. Od takrat se je prestiž podjetja povečal do te mere, da je AMD, mlado podjetje, ki deluje na proračunskem trgu, postalo iskan partner za številne korporacije in države.

    Sorodne publikacije