Kakšna je velikost kamere, kamkorderja? Kako določiti velikost matrice?

Prodajalci in proizvajalci kamer poskušajo pritegniti pozornost strank na število megapikslov in prezreti tako pomemben parameter, kot je fizična velikost matrike. Seveda je to nepošteno, vendar nihče ni preklical trženja in uspešno narekuje svoje pogoje, zato so proizvajalci in prodajalci preprosto prisiljeni dati uporabnikom, kar želijo.

Zakaj je matrika tako pomembna?

Število megapikslov sploh ne vpliva na kakovost. Določa le, kako velika bo slika. Slika je lahko le ogromna, vendar slaba. Da bi bila kakovostna, je potrebna velika matrika. Te informacije niso nove, ampak so jih namerno pozabile tudi v trgovinah.


Medtem je dobra velikost matrice kamere (ni maksimalna, ampak samo dobra) pomembnejša od dovoljenja, ker je odvisna od kakovosti slike in od tega, koliko svetlobe pade na sam senzor. Dovoljenje igra vlogo le, če je načrtovano tiskanje fotografij na velikem mediju. Na primer, za tiskanje fotografije v formatu A1 je potrebna visoka ločljivost, toda tudi tukaj bo dovolj 4 Mp. Toda za tiskanje na običajen foto papir velikosti 10 x 15 cm je ločljivost 2 MP, ne več. Na splošno večina uporabnikov naloži fotografije v socialna omrežja, kjer so že stisnjene.

Kakšna je velikost matrike?

To je razmerje med dejansko velikostjo matrike kamere in standardno velikostjo filma, ki je enaka35 mm Pojasnite: moderne kamere imajo okrnjene (obrezane) matrike, zato njihova velikost pogosto ni enaka polovici standarda. Vendar pa je vedno označen z delno vrednostjo (na primer 1 /3,2 ") in kupec se nato popolnoma zaplete.


Pogosto ljudje vidijo velik pomen in menijo, da je to dobro, vendar resnično pomembno v imenovalcu - to je slabo. Konec koncev, bolj ko je, bo velikost video kamere ali matrice kamere manjša, zato bo kakovost slik slabša.

Tipične dimenzije

Velikost matrice je lahko majhna, srednja ali velika, odvisno od tega, kako draga ali dobra je kamera. Spodaj so značilne velikosti, ki se najpogosteje pojavljajo.
Začnimo z najmanjšimi matrikami:
 • 1 /3.2 "- matrika s to velikostjo je najmanjša. Slabše ničesar na trgu ne more biti. Če pogledamo takšen parameter lastnosti fotoaparata, ga ni vredno kupiti.
 • 1 /2,7 "- ta velikost je prav tako majhna (4 x 54 kvadratnih milimetrov) in se pojavlja le v poceni kamerah.
 • 1 /2.5 "- fizična velikost matrike s tem razmerjem je 43 x 58 kvadratnih metrov. Večina sodobnih" kavč "srednjega cenovnega razreda je opremljenih s takšnimi senzorji. kamere
 • 1 /1,8 "- geometrijska velikost senzorja je 53 x 72 kvadratnih. mm Zato se kategorija začne bolj ali manjvredne kamere. Drage kamere z zrcali srednjega razreda so lahko opremljene s senzorjem s takšnimi geometrijskimi parametri. Tudi preprosta majhna mila imajo lahko takšne matrike.
 • 2/3 "je razmerje, pri katerem je fizična dimenzija enaka 66 x 88 kvadratnih milimetrov. Senzorji s tem parametrom se uporabljajo v dragih zrcalnih in kompaktnih fotoaparatih z izmenično ali nezamenljivo optiko.
 • 4/3 "- matrike s takšnim razmerjem veljajo izključno za drage fotoaparate. Velikost je 18 x 135 kvadratnih metrov. mm
 • DX, APS-C. Redko je velikost označena s črkami. Če vidite takšen parameter, to pomeni, da je matrika v fotoaparatu več kot prejšnja oblika, njena velikost pa je 24 x 18 mm. Ustreza polovičnemu okvirju 35 mm. Te matrice so zelo priljubljene in jih pogosto vidimo v polprofesionalnih kamerah. V proizvodnji so poceni in velikost pikslov tako ostane visoka tudi pri ločljivosti 11-12 MP.
 • Celotna matrika. Po velikosti ustrezajo klasičnemu okvirju 35 mm, velikost pa je 36 x 24 kvadratnih. mm Na trgu je malo kamer s takšnimi matricami. To so profesionalni modeli, ki so zelo dragi. Sama matrika je v proizvodnji zapletena, kar pojasnjuje visoke stroške kamer, ustvarjenih na podlagi teh senzorjev.
 • Kako določiti velikost matrice?

  To je enostavno. Vedno je navedena v tehničnih specifikacijah vsake kamere. Toda to lahko naredimo vizualno. Na primer, digitalni fotoaparati z 1 /2,7-palčnimi matrikami bodo majhni in lahkimatrika 1 /1.8 "z drugimi enakimi lastnostmi bo nekoliko večja in težja.
  Velikost vpliva na težo in prostornino fotoaparata, ker je velikost optike tesno povezana z geometrijskimi parametri senzorjev. Profesionalni fotografi lahko "na oči" ugotovijo, katera velikost matrice se uporablja v tej ali tisti kameri.

  Hrup

  Barva na fotografiji je ena najpogostejših napak na fotografiji. Če ima fotoaparat majhno matrico, je količina svetlobe, ki jo vnese, prav tako majhna. Zaradi tega, v omejenem svetu (na primer v zaprtih prostorih), takšne kamere proizvajajo fotografije z zrnatimi (zvoki). V enakih pogojih bo fotoaparat z matrico velikosti 1 /1,8 "naredil fotografijo z manj hrupa kot model z matrico 1 /2,3". Seveda pri pojavu hrupa obstajajo tudi notranji električni procesi, napake ali segrevanje matrice, vendar to ne velja za našo temo.
  Zaključek
  Ne pozabite, da bo kamera z ločljivostjo 20 milijonov slikovnih pik in velikostjo matrice 1 /2,3 "naredila fotografijo slabšo od fotoaparata z ločljivostjo 8 MP, vendar matriko velikosti 1 /1,8". Torej stvar tukaj sploh ni v dovoljenju, kar vpliva samo na velikost slike. Sploh ne, v trenutnih okoliščinah, igra vlogo, saj ljudje svoje fotografije večinoma "polivajo" v družbena omrežja, kjer nihče ne bo odkril njihove prvotne velikosti. Ne pozabite: velikost matrike je fizična realna velikost uporabljenega senzorja, ki ima največji vpliv na kakovost slike. Pri izbiri kamere najprej bodite pozorni na geometrijskedimenzije senzorja, ki so vedno označene v značilnostih. In šele nato pogled na druge možnosti, vključno z dovoljenjem.

  Sorodne publikacije