Kako zamenjati oljni filter z lastnimi rokami?

Postopek zamenjave olja v motorju je dokaj preprost. Obstajajo pa tudi nekatere majhne nianse, ki jih je treba upoštevati pri izvajanju dela. Informacije bodo koristne tudi za novince, ki se prvič soočajo z zamenjavo. Preučili bomo, kako spremeniti oljni filter in določili intervale zamenjave.

Nekaj ​​splošnih informacij

Za mazanje, hlajenje in odstranjevanje ogljika iz motorja se uporablja posebno mazivo. Za vse nas je znan kot motorno olje. Lahko ima drugačno viskoznost, kakovost in ambient. Skoraj vsi sodobni avtomobili polijejo povsem sintetična motorna olja. Toda nekateri avtomobili z velikim prevoženim kilometrom imajo smisel zapolniti polsintetiko. Mineralna baza trenutno ni tako priljubljena in je večinoma primerna za klasiko.

Najpomembnejša stvar je kakovost olja, ne glede na njegovo osnovo. S tem se strinjajo vsi - izkušeni vozniki in strokovnjaki. Druga pomembna točka je interval zamenjave. Ne odlašajte s tem. Dejstvo je, da med delovanjem motornega olja izgubi svoje lastnosti in že deluje ne tako stabilno. Zato ga je treba spremeniti v obdobju, ki ga je predpisal proizvajalec. Običajno je to 7-15 tisoč kilometrov, odvisno od znamke avtomobila, kilometrine in pogojev obratovanja. Skupaj z oljem je treba filter zamenjati.

Spregovorimo o tem, kako spremeniti oljni filter in to narediti prav. Začnimo v redu.

Začetek dela

Prvič,morate kupiti ustrezno količino motornega olja. Za avtomobil z motorjem od 16 do 3 litre je običajno dovolj, da ima 5-litrski vsebnik. Poleg tega morate kupiti in oljni filter. Spreminja se z vsako spremembo motornega olja, kar je praviloma potrebno. Nato moramo najti primerno mesto. Najbolj optimalna možnost je garažna luknja. Torej bo postopek najbolj udoben. Ampak lahko še vedno obvladujejo na tem področju, tukaj, raje, glavna stvar - želja. Kar se tiče orodja, ni potrebno nič posebnega. Potrebujete ključ, da odvijete čep za izpust v ohišju motorja. Pogosto pri 17, vendar, odvisno od znamke avtomobila, morda druge velikosti. Pred zamenjavo motorja segrejte na delovno temperaturo. To je potrebno, da se zmanjša viskoznost in pretrese vse blato. Če zamenjate hladen motor, potem praktično vse odplavite med delom, blato pa ostane v okrovu ročične gredi in se zmeša s svežo mastjo.

Kako zamenjati oljni filter in olje

Sedaj se lahko povzpnete pod avto in predpakirate posodo za popravilo. Ne pozabite, da je olje vroče, zato je priporočljivo nositi gumijaste rokavice, ko jih ne odvijete. Seveda, če nekaj tekočine pride na roko, se lahko preprosto obriše s krpo, nič ni grozno.
Medtem ko se maslo spaja, odvijte filter. Najpogosteje je nameščen ročno oziroma ga ročno odvijte. Ampak za ta namen, se prodajajo posebne striptizete, ki stanejo 300-400 rubljev, čeprav je to mogoče storiti za sebe.

Upoštevajte, da je zamenjava oljnega filtra z odtokom olja preprosta, saj je tudi kontaminirana. V njej je določena količina vročega olja - pri razstavljanju bodite previdni. Olje se popolnoma izklopi iz motorja v približno 10 minutah. V tem času lahko razstavite stari filter.

Končna faza

Olje je poplavljeno, filter se odstrani. Sedaj moramo odviti vtič polnilnega vratu motorja. Pred tem namestimo nov oljni filter. Predhodno namažite tesnilni obroč z motornim oljem. Ni ga treba popolnoma zapolniti. Zategnitev se izvaja ročno brez kakršnih koli nastavitev.
Zategnite vijak za izpust z ustreznim naporom. Pomembno je, da ne povlečete okrog, saj je mogoče raztrgati nit. Poleg tega se od mnogih proizvajalcev zahteva, da zamenjajo pluto za vsako novo zamenjavo olja. Toda v praksi tako ne vsi. Še vedno je treba napolniti sveže olje. Vse je odvisno od zahtevanega zneska. Vaš motor je na primer 47 litrov. Najprej nalijemo 45 litrov, nato pa se s poudarkom na sondi postopoma dodamo. Če je v sistemu malo dela, potem ne sme vstopiti 47 litrov, zato bo prišlo do prelivanja, v katerem ni nič dobrega.

Kako zamenjati oljni filter "Opel Astra"

Tukaj skoraj vsa dela potekajo podobno kot zgoraj. Interval zamenjave za ta avto je 10-12 tisoč kilometrov. Če je bil iz kakršnega koli razloga znatno presežen, je treba uporabiti motor za izpiranje. Kako spremeniti oljefilter na tem avtu, če ga ni ročno obrnil? Enostavno je, če uporabljamo končno kapico na 24. Da bi odvrnili čep za izpust, potrebujete ključ TORX T45 ali preprosto zvezdasto šobo. Zamenjava oljnega filtra Duster je lahko podobna. Res je, da je v večini primerov zaščita motorja vozila nameščena na francoskem avtomobilu. Najprej ga morate odstraniti. V ta namen uporabimo potrebne tipke. Pod 4-prednjo ploščo izpraznite čep na "8". Količina se vlije v oljni motor - 54 in 48 litrov za motorje prostornine 20 oziroma 16 litrov. Čep za izpust je treba oceniti vizualno. Če je v normalnem stanju, potem ne morete spremeniti. Filter se odvija ročno, če ne, potem pa poseben striper.

Povzamemo

Ker je enostavno zamenjati oljni filter, se praktično vsaka oseba, ki tega ne počne že prej, spopade z nalogo. Glavna stvar - izbrati le kakovostnih materialov in skrbi za lastno varnost. Še posebej, če se zamenjava izvede v terenskih pogojih na dvigalu. Na primer, za zamenjavo oljnega filtra Renault Logan je najlažje. To je olajšano z njegovo lokacijo - nameščena je na bloku valjev blizu radiatorja. Zamenjava je primerna, če se spustite pod pokrovom, čeprav je z jamo še vedno malo enostavnejša. Filter se v večini primerov izkaže ročno, če pa je pomišljaj, potem je morda potrebna tudi striptizeta. S ključem za 10, plutovinasto zvit. Priporočljivo je, da delo izpraznite v 15 minutah, da dosežete najboljši učinek. Kot viditenič zapletenega. Sčasoma ne bo trajalo več kot pol ure.

Sorodne publikacije