Kako podaljšati življenjsko dobo in trajanje baterije prenosnika: namigi

Članek vsebuje najpomembnejše trenutke metod za vzdrževanje ravni življenjske dobe prenosnega računalnika za uporabnike vseh ravni. Kaj se zgodi, če napolnite baterijo vašega prenosnega računalnika? Odgovor je čim krajši: nič. Če pozabite prenosni računalnik ob polni obremenitvi, se mu ne bo nič zgodilo.

Litij-ionske baterije

Večina sodobnih računalnikov deluje na litij-ionske baterije. Lahko jih ponovno napolnite stotinekrat, ne da bi to vplivalo na trajnost baterij. Znotraj je zanka, ki ustavi postopek polnjenja, ko je baterija popolnoma napolnjena. Brez tega cikla se je med polnjenjem ogreval in ga je mogoče zlahka izžgati. Takšnih baterij ne smete segrevati, če se to zgodi, je pred vami okvarjen izdelek.


Nikelj-kadmij

Prenosni računalniki starejše generacije delujejo na nikelj-kadmijeve baterije. Zahtevajo pogostejša popravila in zamenjave kot litijevi ioni. Enkrat na mesec mora biti baterija popolnoma napolnjena in izpraznjena, kar pomaga podaljšati njen obstoj. Tako kot pri litij-ionskih baterijah, če jih pustite prazne po polni napolnjenosti, to ne bo vplivalo na njihovo življenjsko dobo.

Baterije na MacBooku

Apple proizvaja naprave z vgrajenimi litij-ionskimi polimernimi baterijami, ki ohranjajo prostor in kompaktnost naprave. Če želite preveriti stanje baterije, morate pritisniti gumb Option in klikniti indikator napolnjenosti baterije v vrstici bližnjic. Po tem se lahko pojaviveč sporočil:
 • "Zamenjaj kmalu" - baterija deluje normalno, vendar ima manj napolnjenosti kot takrat, ko je bila nova.
 • "Nenadoma zamenjaj" - del deluje normalno, vendar ima veliko manj stroškov kot takrat, ko je bil nov. Računalnik bo deloval, vendar lahko stanje baterije negativno vpliva na zmogljivost, zato morate računalnik poslati pooblaščeni službi Apple, da jo spremenite.
 • "Prikaži storitev" - baterija deluje normalno. "MacBook" se lahko uporablja, ko je priključen na električno omrežje.
 • Varčevanje z energijo v Windsoru 10

  V sistemu Winds 10 se način varčevanja z energijo samodejno vklopi, ko je raven napolnjenosti baterije prenosnika 20%. Glede na nastavitve se svetlost zaslona zmanjša, tako da je raven napolnjenosti daljša. Če želite to preveriti, pojdite na Sistem in varnost na nadzorni plošči, nato pa v nastavitvah porabe. Vse spremembe je mogoče opraviti ročno. Da bi prihranili baterijo, je priporočljivo, da je bluetooth stalno v odklopljenem stanju. Če ne uporabljate interneta, lahko svoj prenosni računalnik začasno namestite v letalski način, kar bo v veliki meri prihranilo polnjenje vaše naprave.


  Podaljšajte življenjsko dobo baterije

  Če želite podaljšati življenjsko dobo baterije, jo po nakupu pustite polniti 12 ur pred uporabo. Litijevi ioni lahko trajajo dlje, če je raven akumulatorja med 20 in 80%. Čeprav konstantno polnjenje ne vpliva močno na litij-ionske baterije, je še vedno priporočljivo, da ga odstranite, če je prenosni računalnikje stalno priključen na omrežje. Če prenosnega računalnika ne boste uporabljali več kot mesec dni, odstranite baterijo. Če ga ne odstranite, naj bo raven napolnjenosti baterije pred zapiranjem manj kot 50%. Če je baterija predolga, se lahko baterija poškoduje. Prav tako se je treba izogibati visokim temperaturnim spremembam. Računalnik ne morete pustiti v zaprtem avtomobilu v vročih poletjih pod soncem ali v zelo mrzlih zimah.

  Nadaljevanje trajanja baterije

  Za podaljšanje življenjske dobe baterije med ponovnim polnjenjem lahko:
 • zmanjšate svetlost zaslona;
 • nastavite čas spanja in časovnik za izklop zaslona za kratek čas;
 • izklopite Wi-Fi in bluetooth;
 • zaprite nepotreben upravitelj opravil ";
 • zaprite nepotrebne zavihke v brskalniku,
 • ne blokirajte dostopa do hladilnika (baterija se hitro segreje);
 • Pridobite neuporabljene USB-kable in diske,
 • Nobena baterija nima doživljenjske garancije, zato je potrebno občasno zamenjati stare baterije z novimi.Če je starec še vedno sposoben držati 15-20 minut polnjenja, ga lahko vzamete s seboj na dolgih potovanjih, v sili jo zamenjati z drugo.
  Upoštevajte nasvete za varčevanje z življenjsko dobo baterije, izogibajte se uporabi prenosnega računalnika, ki je ves čas povezan z omrežjem, nato pa boste opazili, kako dolgo traja baterija.

  Sorodne publikacije