Kaj so formati datotek: opis, funkcije

Med delom na računalniku se nekako srečujemo s potrebo po prejemu ali pošiljanju katerekoli datoteke prijateljem ali sodelavcem na delovnem mestu. Pogojno lahko vse oblike datotek, ki jih mora uporabnik obravnavati, združimo v več skupin. To so običajno video in glasbene datoteke, fotografije, arhivi, programski paketi, besedilni dokumenti in preglednice.

Kaj je datoteka?

V smislu programerja predstavlja datoteka določeno področje v dolgoročnem računalniškem pomnilniku, ki je namenjeno shranjevanju, branju in zapisovanju podatkov. Lahko ima določeno ime in vsebuje informacije določene vrste. Toda v smislu preprostega uporabnika, je datoteka - to je predvsem določena stvar. Dokument, film, pesem ali namestitveni paket programa.


Programer mora preprosto razmišljati drugače, ker je njegova naloga, da končne uporabnike, ki jih imamo z vami, ne premišljuje o tem, kako delati z isto datoteko. Želimo ga samo odpreti in dobiti rezultat. Na nek način nam datoteke prinašajo to priložnost. Operacijski sistem prepozna, katero datoteko želi uporabnik uporabiti, in jo odpre v ustreznem programu za to nalogo. Priznavanje se običajno zgodi z razširitvijo ali s tako imenovanimi čarobnimi številkami, posebnimi oznakami, ki omogočajo datotečnemu sistemu, da določi vrsto informacij, shranjenih v datoteki.


Razširitev datoteke

Od časa DOS smo podedovalidobite razširitve, ki vam omogočajo vizualno določanje formatov datotek. Velikost razširitve je običajno tri črke in se nahaja na meji imena datoteke. To se imenuje 8.3-shema v spominu na čas, ko je bilo za datoteko dodeljenih le osem znakov.
Sodobni datotečni sistemi omogočajo, da so imena datotek sestavljena iz 255 znakov, vendar je razširitev v večini primerov, kot prej, sestavljena iz treh. To so enake * .doc, * .jpg, * .avi, ki so vse znane in jih lahko uporabite za določanje, s katero datoteko se ukvarjate.

Združevanje datotek po vrsti

Kot smo že povedali, lahko najbolj priljubljene formate datotek po meri združimo glede na vrsto uporabe in posledično na razširitev. Priljubljene vrste datotek

Tip datotekeRazširitveProgrami izvršljivih datotek


29) * .exe, * .msi, * .apkArhiv* .zip, * .rar, * .7zVideo datoteke* .avi, * .mov, * .mp4fotografije
)


* .jpg, * .png, * .gif* .mp3 * .ogg, * .flactest files* .doc, * .docx, * .odtTabele* .xls, * xlsx, * .ods

Večino podanih vrst datotek odprejo sredstva operacijskega sistema in ne delujejo z njimi. vas ahaye od uporabnika nobenega posebnega znanja in spretnosti. Z dokumenti je položaj nekoliko drugačen. Za delo z njimi potrebujete posebne programske pakete. Zato bomo podrobneje obravnavali oblike besedilnih datotek in osnove interakcije z njimi.

Besediloprocesorji

Glavni namen besedilne datoteke je jasno iz njenega imena. Ustvarjeni so z uporabo besednih procesorjev, ki so del pisarniških programskih paketov. Najbolj znan tak procesor je Word. Bil je zelo razširjen zahvaljujoč glavnemu načrtu Microsofta - Windows.


Word ima široko zmožnost dela z besedili, ki vam omogoča ustvarjanje dokumentov visoke kompleksnosti. Vključuje ta priročen in produktiven urejevalnik besedil Microsoft Office in vključuje platforme Windows in MacOS. Še več, to je daleč od svobodnega, Microsoft se v tem pogledu ni nikoli razlikoval v altruizmu. Ali obstajajo alternativni programi s podobnimi zmogljivostmi? Da, obstaja. Najbolj znana rešitev se imenuje OpenOffice. To je brezplačen programski izdelek, ki vključuje Writerjev urejevalnik besedil. Ja, ne izgleda tako lepo kot Word, ampak se mu praktično ne zdi v smislu funkcionalnosti dela z besedilom. Na voljo je na vseh namiznih platformah, izdane različice za Windows, Linux in MacOS.
Moram reči, da OpenOffice ni edini brezplačni paket. Na njeni podlagi je nastalo več podobnih programov. Najbolj znan je program LibreOffice, ki ima bolj svobodno razvojno politiko in ga je razvila skupina razvijalcev, ločenih od projekta Aspen. Distribuira se brezplačno in ima različice za vse priljubljene operacijske sisteme.

Priljubljeni besedilni formati

Poglejmo, katere oblike datotek uporabljajo najbolj znani urejevalniki besedil. Najbolj razširjena v Rusijitako v svetovnem formatu * .doc. Dolgo je bila oblika, v kateri so privzeto pripravljeni vsi besedilni dokumenti. Njegov nadaljnji razvoj * .docx formata. Ta oblika se je pojavila v povezavi z Microsoft Office 2007. Za razliko od svojega predhodnika, popolnoma zaprti binarni format * .doc, * .docx temelji na odprtem formatu XML. OpenOffice kot brezplačen programski izdelek uporablja odprto obliko datoteke z razširitvijo * .odt. OpenDocument Format je leta 2006 prejel mednarodno standardizacijo in je prvotno temeljil na XML-u. Ustvarjen je bil v nasprotju s popolnoma zaprto obliko Microsofta. V številnih evropskih državah se uporablja precej široko, njegov delež v kroženju dokumentov pa je 22%.
Najnovejše različice pisarniških programskih paketov zagotavljajo praktično popolno interoperabilnost dokumentov, ki so jih pripravili. Ustvarite lahko Wordov dokument in ga shranite v datoteko * .odt in obratno, medtem ko delate v brezplačnem pisarniškem paketu za ustvarjanje dokumentov * .doc.

Druge oblike besedila

Poleg priljubljenih oblik, ki jih razmišljamo, nam omogoča, da delamo z besedilom v različnih možnostih, druge pa lahko najdemo. Te oblike besedilnih datotek sploh ne podpirajo oblikovanja ali pa jih podpirajo na začetni ravni. Ti formati vključujejo * .txt * .rtf. Posebnost teh formatov je popolna združljivost z različnimi operacijskimi sistemi in možnost dela z njimi brez pisarniškega paketa. Odpre se in ureja z rednimi sredstvi, programi so v začetku del OS. Na primer, za Windows bo to Notepad in WordPad, MacOS se bo odprlv programu Pregledovalnik.

V zaključku

Med razvojem računalniške tehnologije je bilo ustvarjenih veliko število različnih programov, od katerih ima vsak svojo obliko zapisa datotek in ima zato določeno razširitev. V tem gradivu smo upoštevali le majhen del njih, tistih, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju. Za podrobnejšo študijo tega vprašanja, vam lahko priporočamo rusko-jezikovni vir Fileext.ru, kjer lahko najdete podroben opis katerekoli datoteke za njeno širitev.

Sorodne publikacije