Kaj se nahaja na strežnikih FTP in kako jih uporabljati

Mnogi uporabniki niti ne razmišljajo o tem, kako je vzpostavljeno globalno omrežje. Spletna mesta se nahajajo na posebnih FTP strežnikih, ki shranjujejo vse potrebne podatke, s katerimi vidimo trenutni internet kot je. V tem članku bomo razpravljali o tem, kaj je na strežnikih FTP, zakaj so potrebni, kako delujejo in kako jih obdelati z operacijskim sistemom Windows in standardnimi upravitelji datotek.

Kaj je strežnik FTP

V bistvu je FTP poseben protokol, ki omogoča prenos informacij med računalnikom (odjemalcem) in strežnikom - posebnim računalnikom, namenjenim izključno za delo z internetom. Skratka, strežniki uporabljajo bolj produktivne procesorje kot običajni računalniki.
Strežniki so bili ustvarjeni za povezavo računalnikov. Vsak ponudnik ima svoje strežnike, vsako gostovanje, veliko spletno mesto, celo igre. Če želite povezati odjemalca, se morate prijaviti v sistem, tj dati potreben minimum podatkov o sebi, tako da je bil strežnik bolj priročen in učinkovit za prenos različnih podatkov v računalnik in nazaj.


Če pa je strežnik FTP popolnoma poenostavljen, je oblak skladišče, ki ga uporabnik uporablja po želji. Vse podatke, vse do družinskih fotografij na morju, lahko prenesete na ta strežnik. Mimogrede, to vrsto strežnika lahko varno kupite na eni od različnih strani za prodajo ali najem, če pa želiteosebno, potem morate kupiti lasten strežniški računalnik, ga povezati z internetom in dobili boste svoj FTP strežnik, seveda po njegovi popolni namestitvi v smislu programske opreme, itd. ] Strežniki FTP se običajno uporabljajo za shranjevanje v oblaku. Cena za njih je odvisna od tega, koliko prostora potrebujete za vaše potrebe. Šele pred kratkim so jih nadomestili strežniki FTPS, ki že imajo vgrajeno zaščito podatkov, vendar je to navedeno v naslednjem odstavku članka.

FTP strežniki uporabljajo tudi velika IT podjetja za povezovanje več uradov v eno. Obstaja eno podjetje, več pisarn, ampak kako varno in na daljavo povezati delo številnih članov ekipe brez uporabe virov tretjih oseb? Seveda, izbira pade na ustvarjanje lastnega strežnika, ki je vedno pri roki in ne zahteva dodatnih stroškov, razen električne energije. Vsak delovni računalnik namesti program FTP strežnik, po katerem ima vsak zaposleni dostop do strežniškega prostora. Ta pristop se uporablja tudi v računalniških pisarnah, ki uporabljajo en trdi disk za povezavo vseh računalnikov v pisarni. Na samem strežniku lahko prenesete vse datoteke, ki jih potrebujete, vendar jih ne morete poganjati neposredno s strežnika, s čimer odgovorite na vprašanje, kaj se nahaja na FTP strežnikih. Oglejmo si vprašanja dostopa spodaj.

Dostop do strežnika FTP

Nenavadno je, da za povezavo s strežnikom FTP potrebujete računalnik in stabilno internetno povezavo, kot tudi TotalComander za povezavo s FTP. Seveda lahko ustvarite lokalno omrežje, saj se lahko povezujete samo s strežnikom samo tisti, ki so z njim priključeni s povezanim parom, priključenim na priključek omrežne kartice.
FTP strežniki za Windows so najpogostejši, ker je najbolj inovativen in napreden operacijski sistem in ga je lažje in preprosteje uporabljati, zato strežniki namestijo Windows Server, ki ima datotečni sistem, ki ustreza datotečnemu sistemu Windows, tako da Poveča svojo produktivnost. Seveda lahko na strežnik namestite drug operacijski sistem, vendar je to mogoče le s potrebnim znanjem pri ravnanju s takšno programsko opremo.

Stopnja varnosti strežnika FTP

Kot smo že omenili, se strežniki FTP vedno manj pojavljajo, to dejstvo je povezano s številnimi ranljivimi takšnimi pristopi, saj lahko informacije med strežnikom in odjemalcem gredo skozi veliko povezovalnih točk (ponudnik, drugi strežniki, spletna mesta itd.). Toda podatki sami niso šifrirani, ampak pridejo na prostost.
Protokol FTPS je opremljen s posebnim encoderjem, ki lahko šifrira in dešifrira prenesene informacije med odjemalcem in strežnikom, kar zagotavlja maksimalno varnost podatkov, zato pri izbiri strežnika bodite pozorni na to dejstvo. Upajmo, da zdaj veste, kaj je na strežnikih FTP in zakaj so ustvarjeni sploh. Treba je omeniti, da lahko s pomočjo lastnega strežnika ustvarite shrambo v oblaku in jo zakupite, s čimer boste zaslužili precejšen dobiček.

Sorodne publikacije