Kaj je Sata? Vrste priključkov in hitrost

Pri zbiranju računalnika ali spreminjanju njegovih komponent se uporabnik pogosto srečuje z velikim številom vmesnikov. Z njimi ni lahko obravnavati takoj, saj so, prvič, zelo veliko, in drugič, imajo nekaj sort. To pogosto postavlja vprašanje, kaj je SATA ali ATA? Vendar pa je pomembno tudi razumeti vrste tega vmesnika, razlike in naloge.

Vmesnik

Preden pogledate, kakšen je SATA, morate na kratko pojasniti, kaj je vmesnik. To je element interakcije, ki ga sestavljajo signalne linije, krmilnik in niz pravil. Kabel vsakega računalniškega sistema sodeluje z vašo napravo in matično ploščo. En konec vmesnika se poveže s specifično strojno opremo, drugi pa z ogrodjem platforme.

Izmenjava podatkov

Kaj je SATA? Ta vmesnik ima dosledno izmenjavo podatkov z napravami, zbira informacije. Če govorimo na primer, se v tem trenutku SATA uporablja za priključitev trdega diska na matično ploščo.


Ta vmesnik je od takrat postal univerzalen, saj je upošteval napake iz preteklih izumov in je bil najbolj primeren za priključitev trdega diska na sistem. SATA ima 7-pinski priključek, njegov predhodnik PATA pa ima 40 nožic. V zvezi s tem se je velikost vmesnika znatno zmanjšala, kar je povzročilo zmanjšanje zračnega upora. Tako je postalo veliko lažje organizirati hladilni sistem in zrak, ki bi ga razpršili hladilniki, je začel priti do vseh elementov oskrbe. Še en pozitivenZnačilnost kablov SATA je postala njegova odpornost na več povezav. Proizvajalci so poskrbeli, da ima napajalni kabel kakovostne in trajne materiale. Druga sprememba je bila princip povezovanja kablov. Prej, ko je bil vmesnik PATA priljubljen, je bila povezava izvedena v parih. Ena zanka lahko združi dve napravi. Zdaj je vsaka komponenta povezana z enim kablom. Takšna sprememba je vplivala na tehnologijo skupnega delovanja opreme. Poleg tega so se težave s celotnim sklopom sistema znatno zmanjšale, težave z uporabo neprekinjenih zank so izginile.

Variacije

Ker se je svet naučil, kakšen je SATA, je ta vmesnik preživel dve generaciji. Poleg tega ima veliko število modifikacij za različne naprave. Med glavnimi vrstami je 1 2 in 3 revizije. SATA je dobil tudi veliko modifikacij in adapterjev.

Prva revizija

HDD SATA je bila prvič uvedena leta 2003. To je bil prvi poskus ustvariti vmesnik. Pnevmatika je delovala pri hitrosti 1500 MHz. Hkrati pasovna širina ni presegla 150 MB /s. V primerjavi s to različico Ultra ATA, ki je imela nekoliko nižje hitrosti prenosa podatkov. Vendar pa je mogoče izpostaviti nekatere inovacije. Najprej se je serijska vodila spremenila vzporedno. Drugič, to je povzročilo in delovalo pri višjih hitrostih. Tretjič, sinhroniziranje kanalov ni problem. Tak izum je postal revolucionarni v računalniški tehnologiji.

Druga revizija

SATA 2 ni bilo treba čakati dolgo in se pojavila v posodobljeni različiciformat. Začel je delati na frekvenci 3000 MHz. Hkrati je pasovna širina znašala 300 MB /s neto. Ko so proizvajalci drugih mehanizmov preučili potencial tega vmesnika, so ga začeli uporabljati za svoje nove izdelke. Nvidia, ki je prvi uporabila ta vmesnik v čipu, je bila prva v proizvodnji novih naprav. Novost je bila delo s pre-SATA revizijo. Toda mnogi uporabniki se soočajo z dejstvom, da so v nekaterih napravah krmilniki potrebovali ročno posredovanje v načinih delovanja. Zato so nekateri proizvajalci uvedli posebne skakalce za preklapljanje med SATA 1 in SATA 2.

Tretja revizija

SATA 3 tudi ni bilo treba čakati dolgo in je bila že leta 2008. Ta revizija je dobila pasovno širino 6 Gbit /s bruto. Poleg tega, da je novi vmesnik postal hitrejši, je bilo izboljšano tudi upravljanje porabe energije. Glede na napake preteklih revizij so razvijalci upoštevali združljivost vseh predhodno izdanih vmesnikov v tej seriji.
SATA III je bil pozneje preoblikovan. Torej sta bila še dva tipa. SATA Revizija 3.1 je prejela veliko pomembnih in ne zelo pomembnih sprememb. Na primer, obstaja možnost za mSATA za mobilne naprave. Z novo tehnologijo vmesnik z ničelno močjo v mirovanju ni več potreboval moči. Prav tako se je izboljšalo delovanje polprevodniških pogonov, zmanjšala se je celotna poraba energije in pojavile so se tudi zmogljivosti identifikacije gostiteljev.

Sledi SATA Revizija 3.2. Običajno se ta različica imenuje tudi Express. Na splošno je ta vmesnik povezan s klasičnim SATA,toda nosilni vmesnik je v tem primeru postal PCI Express, kar je jasno iz imena. Vse to je pripeljalo do sprememb v zasnovi pristanišča. Novost ima dva SATA priključka na dolge razdalje, ki omogočata povezavo obeh trdih diskov in pogonov, ki delujejo s SATA Expressom. Eden od priključkov je deloval pri 8 Gb /s, drugi - 16 Gb /s. Skupaj s to revizijo je postala znana sprememba mikro SSD. Zasnovan je bil posebej za majhne vgrajene pogone za shranjevanje.

"Hot Replacement"

Naprave so se razvile in z njimi so se pojavile nove različice vmesnikov. Malo kasneje, po prvi reviziji SATA, se je na trgu pojavila varianta eSATA. Ta vmesnik je omogočil priključitev opreme v način "hot swap".
Kaj je ta način? Vroča zamenjava omogoča vklop ali izklop naprave v sistemu, ki lahko deluje neprekinjeno. V tem primeru vam ni treba odklopiti računalnika, da s tem priključite trdi disk. Različica eSATA ima svoje značilnosti:
 • Vmesnik je bil manj krhek in bi lahko imel več povezav kot SATA. Problem je bil le v tem, da sta bila dva vmesnika nezdružljiva.
 • Za povezavo dveh kablov.
 • Dolžina žice se je povečala. To je bilo storjeno, da bi nadomestili izgubo spremembe ravni signala.
 • Stopnje prenosa so bile nad povprečjem.
 • Za uporabo tega priključka je bilo treba v operacijski sistem Windows vključiti poseben način. To morate storiti tako, da obiščete BIOS in izberete vmesnik Advanced Host Controller.
  V temveliko uporabnikov je naletelo na težavo, zaradi katere bi se operacijski sistem lahko ustavil prenosa. Toda to je bilo šele v trenutku, ko je bil Windows XP priljubljen, ki je bil priključen na krmilnik z načini ATA. Zdaj ta problem sploh ni relevanten, saj se ta operacijski sistem praktično ne uporablja, v novem pa takšnega problema ni.

  Sprememba eSATA

  Sprva je bil SATA priključen na trdi disk. Toda mnogi razvijalci so začeli ustvarjati spremenjene različice. Torej je bil Power eSATA. Ta možnost združuje eSATA in USB. Vmesnik omogoča hkratno uporabo kabla Power Over eSATA in priključitev pogona brez adapterjev.

  Mini verzija

  Klasični vmesnik SATA ima tudi svoje lastne spremembe. Leta 2009 je postal znan znan priključek Mini-SATA. Zdaj je definiran kot faktor oblike za polprevodniške pogone, ki imajo zmanjšan priključek za trde diske. Mini-SATA deluje na prenosnih računalnikih in drugih napravah, ki delujejo na majhnih SSD-jih. Najverjetneje je mSATA prišel iz vmesnika PCI Express Minin Card. Oba priključka sta električno združljiva, vendar imata razliko v signalih.

  SATA adapterji

  Če pogledamo široko paleto različic SATA in njegovih različnih sprememb, postane jasno, da je za vse to dobro treba kupiti adapterje. Seveda adapterji niso vedno potrebni. Vendar pa obstajajo naprave, ki imajo zastarelo vrsto povezave in zahtevajo ustrezen vmesnik.
  Najbolj priljubljen adapter je SATA na IDE in obratno. Ker je IDE zastarela različica, je potreba po adapterjih praktično enakaizginil. Prej je bilo to vprašanje pomembno, ker je veliko naprav, vključno z matičnimi ploščami, delalo z ATA. Zdaj vsa oprema deluje na različnih revizijah SATA (večinoma na tretji), zato ne potrebuje adapterjev. Vprašanje o adapterjih je lahko pomembno v primeru sodobnejših vmesnikov. Torej, nekateri uporabniki iščejo mSATA-M adapter. 2 ali USB SATA. Adapterje je enostavno najti. Še posebej so v priljubljenih kitajskih spletnih trgovinah veliko. Mimogrede, tam so najpogosteje naročeni podobni mehanizmi.

  Sklepi

  Priključek SATA ima dolgo zgodovino. Razvija se in vsako leto pridobi nove spremembe, ki se kažejo veliko hitreje in učinkoviteje. Kot pri vsakem drugem vmesniku je predvideno, da ga bo kmalu zamenjal še en z izboljšano različico, ki se bo pojavila s povečano hitrostjo prenosa.

  Sorodne publikacije