Kaj je prenosni računalnik? Laptop modeli, naprave, specifikacije

V našem času, očitno vsi že vedo, kaj je laptop. Mnogi so že dolgo pridobili to napravo in so preprosto razumljivi nianse njenega izkoriščanja. Vendar pa daleč od vsakogar pozna značilnosti teh strojev, zato se naprava ne uporablja v celoti. Prenosnik ima svojo zgodovino. Postala je priljubljena na ravni stacionarnih osebnih računalnikov, tabličnih računalnikov in pametnih telefonov. O teh pripomočkih se pogovorimo podrobneje.

Koncept

Treba je začeti iz samega izraza "zvezek". Kot mnogi vedo, se prevaja iz angleščine kot "Notebook" ali "Portable PC." Tako ali drugače je prenosni računalnik prenosni osebni računalnik, ki ima vse enake elemente kot stacionarne naprave. Vsak model prejme zaslon, tipkovnico, miško, ki nadomešča sledilno ploščico. Vse to združuje v en tehnični "organizem" in tvori enoten sistem. To je glavna prednost takih naprav.
Ko govorimo o tem, kaj je laptop, je vredno omeniti njegovo glavno prednost. Ti stroji imajo v primerjavi s stacionarnim računalnikom precej kompaktne dimenzije in lahke, kar omogoča, da se po potrebi po nepotrebnem prevažajo. Glede na model lahko prenosnike dolgo časa napajate brez elektrike.

Drugo ime

Ta naprava se pogosto imenuje "prenosni računalnik". Ta izraz se imenuje netbooks, smartbooks in prenosni računalniki. Zagotavlja napravo, ki ima faktor zložljive oblike. Posledično se lahko prenese v kompozittako, da ne poškodujete zaslona, ​​sledilne ploščice in tipkovnice. Kot že omenjeno, je tako ime povezano z enostavnim prevozom. Pogosto imajo uporabniki dovolj nahrbtnikov ali posebne vrečke, da lahko z njimi delajo ali študirajo. Čeprav, kot smo še naprej prepričati, niso vsi modeli tako enostavni za prevoz.

Zgodovinski zapis

Pregled prenosnih računalnikov je najbolje začeti z njihovo zgodovino. In v teh napravah je precej bogata. Na splošno se je ideja o ustvarjanju naprave, primerne za delo, študij in zamenjavo prenosnega računalnika, pojavila leta 1968. Nato je Alan Key podjetja Xerox sanjal o ustvarjanju naprave z ravnim zaslonom in zmožnosti povezovanja v omrežja brez dodatnih kablov.

Vendar pa je trajalo 14 let, da se je ta ideja uresničila. Prvi laptop je postal priljubljen v svetu, zahvaljujoč Williamu Moigridgeu. Naprava po trenutnih standardih slabša celo od "pametnega" cvetličnega lonca. V notranjosti je bil Intelov čip s frekvenco 8 MHz, RAM pa le 340 KB. Toda ta različica je bila namenjena zaposlenim v NASI, zato jih ni mogoče najti na navadnih uporabniških mizah. Za njih se je model pojavil že leta 1981. Tehtal laptop 11 kilogramov, RAM je bil 64 KB, procesor je delal na frekvenci 4 MHz. V napravo sta bila vgrajena dva pogona s tremi priključki. Zaslon je bil 8x6 cm. Ta pripomoček je mogoče kupiti za 1.800 USD. Razvoj prenosnih računalnikov je bil hiter. Že v začetku devetdesetih je Intel posebej razvil mobilni procesor, ki je varčeval z energijo in ga je bilo enostavno vstavitikompaktna torbica.

Oblikovanje

Če nadaljujete pregled, morate razmisliti o napravi prenosnega računalnika. Kljub temu, da je v bistvu isti računalnik kot stacionarni, so njegovi elementi nekoliko drugačni od polnih velikosti. Poleg tega imajo deli devays svoje lastnosti, prednosti in slabosti, in kar je najpomembnejše - dimenzije. Naprava je sestavljena iz ohišja, hladilnega sistema, ki ga predstavlja hladilnik. Nato prenosni računalnik napaja zaslon, procesor, pomnilnik, sistem za shranjevanje podatkov in elementi za vnos informacij. Naj na kratko preučimo vsak element.

Zaščita

Glavna obramba vsega, kar je v tej napravi, je primer. Lahko je povsem drugačna tako glede uporabljenih materialov kot po videzu. Najpogosteje sodobne naprave uporabljajo visoko kakovostno plastiko s kovinskimi vložki. Tudi ohišje ima drugačno strukturo: valovita, mat, mehka ali sijajna.
Znotraj ohišja, čeprav je vse odvisno od modela, je matična plošča, trdi disk, pogon, tipkovnica in baterija. Uporablja tudi vrata, reže, konektorje, zvočnike in fotoaparat. V pokrovu si lahko ogledate antene brezžičnih modulov, mikrofonov in drugih odprtin.

Polnjenje

Kot veste, je prednost te naprave njegova mobilnost. Mnogi uporabniki se odločijo za to možnost tako, da zapustijo fiksni računalnik, ker lahko potujejo, delajo na cesti, se igrajo v naslanjaču, ne da bi bili vezani na vtičnico. Baterija za prenosni računalnik ima drugačen obseg, tako da lahkoDelajte od 2 do 15 ur brez ponovnega polnjenja. Vse je odvisno od modela in specifikacije. Gaming prenosniki, o katerih govorimo kasneje, pogosto nimajo zelo močne baterije, zato potrebujete omrežno kartico.


Treba je omeniti, da je baterija za prenosni računalnik pogosteje litij-ionska. Za nekatere modele jih lahko uporabite več. Poleg tega je možno baterijo vstaviti v luknjo za pogon ali jo pritrditi na dno ohišja. Obstajajo tudi modeli z baterijo, ki je ni mogoče odstraniti.

Izhod slike

Prikaz se lahko izvaja v skladu z različnimi tehnologijami. Pogosto se uporablja zaslon s tekočimi kristali z osvetljenimi LED diodami. Lahko ga uporabi za sijajno ali mat površino. Prva možnost je primerna za ljubitelje svetlih in bogatih slik, vendar bo morala sprejeti refleksije in refleksije. Druga možnost je bolj udobna za tiste, ki radi delajo v naravi. Je manj kontrasten, vendar še vedno zaščiten pred bleščanjem.
Velikost zaslona se lahko razlikuje. Obstajajo kompaktne 7-palčne različice. Takšni modeli so zdaj najmanj priljubljeni, saj bo kmalu tak zaslon prejel pametne telefone. Obstajajo tudi tablice s to diagonalo. Gaming prenosniki običajno dobijo velik zaslon velikosti 17 ali več palcev. Laptop modeli imajo razmerje stranic 16: 9 kot različice poslovnih diskov 16:10.

Zmogljivost

Ta del predstavlja matično ploščo, ki ima vgrajene procesorske čipe, OPERATING memory in video kartico. Takšna je edinaMehanizem je bolj verjetno onemogočil uporabnike, saj lahko sčasoma zamenjate pospeševalnik ali procesor v prenosnem računalniku. Čeprav obstajajo modeli in diskretni deli. Procesor za prenosni računalnik je običajno zasnovan drugače kot za osebni računalnik. Izvajati bi bilo treba posebne tehnologije, ki bi lahko zmanjšale porabo energije, odvajanje toplote. Ko so se te naprave pojavile na trgu, so imele zelo šibke čipe. Zdaj jih lahko veliko tekmuje s procesorji stacionarnega računalnika.

Pomnilnik

Laptop modeli imajo dve različici pomnilnika: operativno in notranje. RAM se izvaja z zmanjšano velikostjo formata SO-DIMM. Čeprav se specifikacije ne razlikujejo od RAM-a v stacionarnem računalniku, je cena različice prenosnika nekoliko večja. V primeru procesorja obstaja možnost razširitve RAM-a s pomočjo dodatnih slotov, včasih pa je, da je pomnilnik razdeljen na "motherboard", zato ga ni mogoče povečati.
Druga pomnilniška naprava je trdi disk. Ima tudi svoj format in je nekoliko dražji od standardnega modela. Količina RAM-a je lahko različna - do 1-2 terabajtov. Namesto klasičnih pogonov, namesto s trdimi SSD-ji, ki temeljijo na bliskavici.

Izhodna naprava

Tudi najcenejši prenosniki imajo tipkovnico in sledilno ploščico. Tipkovnica je popolnoma drugačna. Vse je odvisno od stroškov modela, oblikovanja in tehnologije izdelave. Proračunski modeli imajo integrirano zasnovo z zanko, vendar takšne možnosti niso vedno dobre, kot pri dolgoročnem delovanju, "izgubi" posamezne gumbe in, kot pravijov ljudeh, "plešasti". Obstajajo možnosti s tipkovnico, ki je vgrajena v telo. Vsaka tipka ima svojo luknjo, po želji pa je možno zamenjati le posamezne gumbe, vendar se ne spremeni popolnoma. Obstajajo tudi popolnoma gumirane možnosti, ki so poleg tega enostavne za pranje in menjavo. Sledilna ploščica je na splošno standardna pri vseh modelih.

Klasifikacija

Zdaj smo že ugotovili, kaj je zvezek, iz katerih elementov je sestavljen. Zdaj je čas, da razumete, kaj se zgodi s prenosniki. Seveda uradna klasifikacija ne obstaja. Vsakdo lahko pripiše napravo eni ali drugi skupini na nizu lastnosti. Vendar lahko še vedno ločite med dvema skupinama. Ena temelji na velikosti zaslona, ​​druga pa na specifikacijah naprave. Začnimo z zaslonom. Kot je bilo že omenjeno, lahko ima popolnoma različne velikosti. Najmanjši je 7 palcev. Ti vključujejo tako imenovane votle računalnike. V nadaljevanju je niz netbookov, ki izstopajo v svoji kompaktni velikosti: zaslon ima diagonalo od 7 do 12 palcev.
Strokovnjaki poudarjajo ultra prenosne računalnike z velikostjo 9-11 palcev, ultrabook in subnotebooks z 11-13 palcev. Delovni prenosnik ima običajno veliko velikost 14-16 palcev, in modeli s 17 palci spadajo v kategorijo "zamenjava namizja". Naslednja razvrstitev, kot že omenjeno, temelji na značilnostih. Obstajajo proračunski in povprečni prenosniki, poslovni modeli, multimedijske in igralne naprave, slike, zaščitene možnosti, pa tudi tiste z zaslonom na dotik in mobilno delovno postajo. Pregled prenosnih računalnikov lahko pomeni, da se eden ali drug model nanaša takoj naveč kategorij, kar dokazuje klasifikacijsko konvencijo.

Zanimivo oblikovanje

Temu naslovu je mogoče pripisati več kategorij prenosnih računalnikov hkrati. V nadaljevanju sledi ultrabook, netbook, ultraportable notebook, subnotebook in image model. Posledično se je ultrabook na trgu pojavil pred kratkim. Pogosto je ta naprava povezana z modeli "jabolka". Vse zato, ker je bila Apple sama ustanoviteljica tega modela. Ultrabook je ultra lahek in tanek prenosni računalnik z majhnimi dimenzijami in težo. V tem primeru naprava v večini primerov ostaja polnopravni prenosnik: zmogljiv in produktiven. Ta vrsta kontrastnega netbooka. ker je tudi kompaktna, se primerja z ultrabook, čeprav to ni povsem pravilno.
Dejstvo je, da so netbooki majhni in lahki, vendar še vedno šibki v učinkovitosti in spominjajo na preprost delovni prenosnik, ki je bistven za pisarniške aplikacije in brskanje po internetu. Oba razreda sta združena v subnotebooks. Prva taka naprava se je pojavila v 90. letih prejšnjega stoletja. In kasneje, v letih 2006 in 2008 so bila področja, kot so netbooks in ultrabook. Posledično so novi izdelki potisnili subnotebooks kot razred izven trga. Nazadnje morajo zunanje lastnosti vključevati modne pripomočke. Prenosni računalniki te kategorije imajo čudovit, nepozaben dizajn. Pogosto se izvajajo v majhnih tiskanih izdajah, pri nekaterih modelih in popolnoma ekskluzivno. Okrašeni so z dragulji, nepričakovanimi materiali, kot so les, tkanina ali kamen.

Specifikacija

Ta postavka se lahko doda tudiveč modelov. Prvič, poceni prenosniki, ki so del proračuna. Imajo omejene zmožnosti, namenjene pisarniškemu delu in iskanju na internetu. Ti vključujejo netbooke, v katerih je poleg majhnosti tudi majhen strošek. Obstaja tudi srednji razred naprav. To vključuje domači prenosnik, ki lahko združuje multimedijske funkcije. Ta kategorija je največja in precej "zamegljena", saj obstajajo dobre možnosti za ultrabooke, poslovne modele in celo za nove igralne pripomočke. Na splošno so v tej skupini povprečje, tako glede stroškov in značilnosti, kot tudi.
Drage naprave je mogoče pripisati številnim skupinam prenosnih računalnikov. Tu in možnosti za poslovanje, izvedene v strogem slogu, imajo odlično produktivnost in mobilnost. Obstajajo igralne naprave, ki zdaj zajemajo trg in postanejo najbolj priljubljeni modeli. Tudi drage kategorije so multimedijske naprave z nenavadnimi zasloni, odličen zvok in posebnost.

Primerjava s stacionarnim PC-jem

Glavno vprašanje, ki se bo pojavilo prej ali slej od kupca: kaj je bolje izbrati - stacionarni računalnik ali prenosni računalnik? Odgovor na vsakega posameznika, je vse odvisno od zahtev za imenovanje. Preučili bomo glavne prednosti in slabosti. Kaj so tako privlačni prenosniki? Cene in specifikacije so pogosto zelo podobne namiznim računalnikom, z napravami, ki so dovolj majhne, ​​da jih je mogoče preprosto premakniti iz kraja v kraj, kot tudi v primeru dela ali usposabljanja, ki se prevaža v prevozu. Prav tako, očitno, z vsemibila je takšna zgodba, ko so se luči ugasnile doma in prenosni računalnik ni prenehal delovati, ker ni nujno, da je bil napajan iz omrežja. Na koncu, v temi, lahko ubiješ čas v solitaire ali dokončaš delo. Med prednostmi so kompaktnost - to pomeni, da vam ni treba nositi dodatnih pripomočkov s seboj, kot so miška in tipkovnica. No, sposobnost za povezovanje brezžičnih omrežij. Če potrebujete poseben adapter za namizni računalnik, imajo prenosniki vgrajen modul Wi-Fi.

Slabosti

Vendar so pomanjkljivosti veliko večje. Zadržuje napajanje prenosnega računalnika in celotnega sistema polnjenja. Morda je to posledica veliko težav. Včasih modeli ne zdržijo napetosti, včasih pa je prizadeta neuspešna kakovost gradnje. Na splošno je zelo verjetnost okvare prenosnika velika. To je veliko bolj verjetno, da ne, kot namizni računalnik.
Nekateri uporabniki se morajo ukvarjati s tem, kar je v prenosniku krmilnik. Ta stopnja zaščite moči pogosto ne uspe. Zaradi tega menjava baterije ali nakup nove vtičnice ne pomaga vedno. Krmilnik bo lahko popravil samo v servisnem centru, saj je zelo težko samostojno. Naslednja pomanjkljivost je povezana z združljivostjo. Vsi programi za prenosni računalnik niso ustrezno optimizirani in delujejo. Podpora OS ne izvaja vedno izdelovalec naprave. Zaradi tega se težave z združljivostjo pojavljajo pogosteje kot na namiznih računalnikih. Obstaja zadnja stran medalje, ki jo je treba določiti dostojanstveno. Pogosto proizvajalec prihaja v paketu z firmware zaprenosni računalnik določenega modela. Torej, kupec preprosto vstavi disk, in namestitev vseh potrebnih programske opreme se zgodi samodejno.

Getting Started

Redko, ko želi kupec porabiti dodatna sredstva za nastavitve naprave. Pogosto je to veliko lažje narediti sami. Poleg tega ima internet veliko navodil, ki vam omogočajo, da korak za korakom izvedete vrsto dejanj. Kot rezultat, setup laptop se začne z namestitvijo operacijskega sistema, če ne "dal" v trgovini.
Po namestitvi operacijskega sistema boste morali vnesti podatke. Najprej morate vnesti uporabniško ime in geslo. Načeloma ni treba določiti šifre, pogosto je to le formalnost. Če ga niste najprej namestili in potem želeli, potem lahko vse naredite v računu kasneje. Običajno nastavitev prenosnega računalnika vodi do okvare trdega diska. Če OS ne namestite sami, potem morate razdeliti informacijski prostor. Sam sistem je standard na enem disku, drugi pa je zasnovan za osebne datoteke. Nato morate običajno namestiti različne programe in odstraniti nepotrebno programsko opremo. Če je priložen CD s programsko opremo, morate posodobiti samo nekatere programe.

Cene

Prenosniki imajo različne cene in funkcije. Ta dva parametra sta odvisna drug od drugega. Če govorimo o netbooks ali proračun gadgets, potem se stroški začne od 4-5 tisoč rubljev. Povprečni modeli imajo precej različne lastnosti, tako da je njihova cena enaka - od 15 do 40 tisoč rubljev. Naslednji cenovni segment zavzemajo ultrabooki. Čepravnekateri od njih še vedno nanašajo na "srednji kmečki", tanki modeli lahko stanejo do 60-70 tisoč rubljev. Ampak najdražji v tem trenutku so igralniški prenosniki. Cene in specifikacije so neposredno sorazmerne. Čim močnejši so nameščeni procesor in grafična kartica, tem več je nič. Da, lahko najdete igre različice od Asus za 150-200 tisoč rubljev. Tudi dragi so modni modeli. To ni posledica njihove visoke produktivnosti, ampak dragih materialov.

Sklepi

Zdaj, kaj je prenosni računalnik, vsi vedo. Seveda ni vsakdo seznanjen s sorto, značilnostmi itd. Kljub temu je naprava priljubljena ne samo v osebni uporabi. Pogosto je mogoče najti v organizacijah, pisarnah, podjetjih in na lokacijah. Prenosni računalniki imajo različne cene in specifikacije. Vse je odvisno od oblike, oblike, "polnjenja" in še veliko več. Torej, vašo napravo lahko enostavno poberemo prave velikosti, kakovosti, barve, oblike itd. Kot smo se že naučili, lahko prenosne računalnike klasificiramo ne samo diagonalno na zaslonu, temveč tudi po specifikaciji. Obstajajo igralne naprave, modeli za podjetja, pisarne in multimedije.
Glavna prednost prenosnika je njegova prenosljivost. Naprava je enostavna za premikanje, v vrečki pa je potrebno napajati samo prenosnik in napravo. Včasih morate porabiti več denarja za model z enakimi lastnostmi kot namizni računalnik. Zato je izbira med tema dvema napravama za vsakega posameznika. Če je produktivnost pomembna za vas, je lažje kupiti namizni računalnik, če pa to storiteraje mobilni model, potem je prenosnik boljša možnost.

Sorodne publikacije