Kaj je pametna hiša? Na kratko o prednostih in slabostih

Če želite na kratko označiti, kaj je pametna hiša, lahko v nekaj stavkih. Prvič, obravnavani sistem, ki uporablja inovativne tehnologije, omogoča avtomatizacijo dela svetlobe, televizije in druge opreme v skladu z danimi parametri. Drugič, kompleks opravlja ogenj in varnostno funkcijo ves dan. Poleg tega lahko sistem regulira in nadzoruje položaj drsnih vrat, žaluzij in drugih pripomočkov. Danes je tak komplet na voljo v elitnih domovih, kakor tudi vsak, ki ima potrebna finančna sredstva. Takšna zasnova omogoča osebi maksimalno udobje z minimalnimi stroški dela in časa za vsakodnevne težave.


Kaj je pametna hiša?

Na kratko, tak koncept vključuje uvedbo najsodobnejših tehnologij v gospodinjskih aparatih. Veliko ljudi je slišalo in videlo na takem sistemu na internetu ali na televiziji. Ta oprema je še posebej pomembna za lastnike kmečkih hiš, ki želijo čim bolj poenostaviti in avtomatizirati komunikacije in upravljanje stanovanj. Številni deli splošnega kompleksa se že vrsto let uporabljajo v nakupovalnih centrih in pisarnah. Ti elementi vključujejo: prezračevanje in klimatizacijo, video kamere, informacijske portale, senzorje gibanja in še veliko več. Če so te komponente integrirane v eno, bo na kratko opisal, kaj je pameten dom. Osnova intelektualne zgradbe vključujeIntegriran pristop, ki omogoča uporabo različnih sistemov za medsebojno interakcijo z namenom organiziranja centraliziranega nadzora iz ene nadzorne plošče.


Zgodovina ustvarjanja

Kaj je pameten dom? Kratka zgodovina nastanka bo nadalje obravnavana. Ta sistem je bil prvič predstavljen v Združenih državah. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so znanstveniki na Univerzi za intelektualne znanosti v Washingtonu izvedli celoten program o uporabi stanovanjskega prostora s pomočjo najsodobnejše tehnologije in obstoječih sistemov življenjske podpore. Na domačem trgu se je ta izum pojavil šele po četrt stoletja. Glede na visoke stroške samega sistema in težave z njegovim izkoriščanjem ni bilo posebnega navdušenja nad inovacijami med prebivalstvom. Ker je bila energija v tistem času vredna penija, hiša z inteligenco ni bila široko uporabljena v postsovjetskem prostoru. Šele v začetku leta 2000 se je začelo uvajanje takšnega sistema, ko se je začelo razvijati računalniško področje, pa tudi sektor avdio in telemarketing.

Značilnosti

Za bogate rojake so se takšne sheme uresničile. Simbol čudovitega življenja je postal zmožnost nadzora vseh funkcij v gospodinjski opremi, ne da bi se dvignil s kavča. Takšni modeli so postali statusni atribut uspešnega lastnika zasebnega doma. Potencialne kupce projekta je v mnogih pogledih privlačilo dejstvo, da je bila celotna funkcionalnost izvedena s pritiskom na nekaj gumbov na daljinskem upravljalniku. Na kratkoo pluseh pametnega doma lahko rečemo, da z možnostjo dostopa do interneta ureja skoraj vse procese v odsotnosti lastnikov stanovanj. To vključuje ne samo varnost stavbe, ampak tudi vse procese, ki se v njem odvijajo. Ta rešitev vam omogoča, da skoraj popolnoma nadzorujete situacijo na oddaljeni razdalji.

Razvoj

V nadaljevanju si poglejmo na splošno, kaj je sistem pametnega doma. Kratek pomen je, da vam omogoča, da večino domačih skrbi prestavite v umetno inteligenco. Strokovnjaki ugotavljajo stalno rast povpraševanja po tej vrsti tehnologije. Zdaj se lahko vse naloge programirajo v določenem zaporedju in v zahtevanem načinu, po katerem se nadzor izvaja z enim ali dvema gumboma. Veliko elitnih novih stavb, zlasti v prestolnici, so opremljene s sistemom "pametne hiše" v fazi projektiranja. V mestnih stanovanjih je taka tehnologija v zabavnem načrtu bolj zahtevna (multiroom, razsvetljava). Toda za države hiše in vikend možnost "pametna hiša" (kar je - na kratko navedeno v prejšnjih odstavkih) je način za optimizacijo sistemov za podporo življenju. Sodobne stanovanjske stavbe so kompleksna inženirska struktura, v kateri so različne intelektualne tehnologije. V domačih hišah se uporabljajo električna omrežja, klimatske naprave, prezračevanje in toplotna izolacija. Poleg tega so nameščeni avtomatski sistemi za odpiranje žaluzij, zapornic, nadzora temperature in količine vodebazen Taka večnamenskost - to je glavni argument v korist pametnega doma, ki vam omogoča, da zmanjšate celoten inženirski del stanovanj v en sam upravljan kompleks.

Inteligentni dom: kratek opis

Kmečke hiše so običajno opremljene s posebnim varnostnim sistemom, ki vključuje različne senzorje in krmilnike. Praviloma taka pametna hiša vključuje klimatsko napravo, razsvetljavo, zalivanje in gašenje požara. Načeloma so možnosti te tehnologije dovolj široke, zato je možnost izbire individualno, odvisno od zahtev in želja lastnika.
Minusi razumne hiše (na kratko o značilnostih, ki smo jih že omenili) so predvsem visoki stroški. Takšnega razkošja si ne more privoščiti vsakdo. Povprečna cena standardnega na domačem trgu je približno 25-3 milijonov rubljev. Kljub temu je tehnologija med bogatimi ljudmi v povpraševanju. Strokovnjaki predpostavljajo, da se bodo stroški upravljanja intelektualnih stanovanj postopoma zmanjševali, kot se je zgodilo v Evropi in Ameriki.

Zanimivosti

Po tujih statistikah se kljub visokim stroškom projekta, ki se pregleduje, izplača relativno hitro. Treba je razmisliti, da je pameten dom z računalništvom tesno povezan. Na kratko je treba omeniti glavno prednost sistema. Pameten dom lahko zmanjša operativne stroške za vse vrste javnih služb. Kot kažejo dolgoročna opazovanja, lahko prihranite do 30%električna energija, 40% - za vodo, do 50% - za ogrevanje. Treba je omeniti, da je več kot 25% podeželskih hiš zunaj obvoznice v Moskvi popolnoma ali delno opremljeno z inteligentnim nadzorom. Hkrati se število še naprej stalno povečuje.

Globalizacija

Kaj je pametna hiša iz 7. razreda? Na kratko - to je sistem, ki vključuje intelektualizacijo ne posameznih hiš, temveč celotne vasi. Hiše v takem naselju so združene z upravljanjem v eni kontrolni točki. Ta rešitev vam omogoča, da se pravočasno odzovete na različne izredne in izredne razmere. Vse informacije s števcev in drugih sistemov, v primeru kritične vrednosti, se posredujejo splošnemu poveljniškemu mestu. Na primer, lastnik koče je v odhodu, s pojavom požara. Informacije o nesreči pridejo do lastnikovega mobilnega telefona in do kontrolne enote. Da bi odpravili težavo, je na voljo krmilna naprava za določitev vira napake. Poleg tega bo edino intelektualno upravljanje stavb zagotovilo neprekinjeno opremljanje hiš z električno energijo, ki bo enakomerno porazdelila obremenitev med vse stavbe vasi. To močno poenostavi nadzor statusa vsake strukture, povezane s splošno konzolo.

Kaj je v prihodnosti?

Večina strokovnjakov domneva, da takšne vasi vidijo prihodnost vseh elitnih nepremičnin zunaj mesta. Inteligentni domovi in ​​celotna naselja bodo nedvomno našli svojega potrošnika. Strokovnjaki napovedujejo, da kmalu stavbe, ki nimajo vsaj delnopametna oprema bo težje prodati. Mnogi strokovnjaki opozarjajo, da je množično uvajanje "pametnih" naselij na domačem terenu še vedno nerealizirane sanje, katerih izvajanje je še zgodaj. Takšna naselja lahko preštejemo na prste. In če upoštevamo, da tuji analogi zagotavljajo sistem nadzora dostopa, požarni alarm, nadzor razsvetljave, podatke o razpoložljivih avtomobilih, regulacijo drenažnih in pitnih sistemov, resnično "pametna naselja" niso niti v elitnih predelih Moskve.

Izid

Strokovnjaki na dolgi rok zagotavljajo nepogrešljiv razvoj intelektualnih domov in naselij. Povezujejo jo s sposobnostjo pametnega doma, da uravnava podnebje, prilagodi se drugim zunanjim in notranjim dejavnikom. Takšne tehnologije so povezane z optimalnim obstojem v dobi tehnološkega razvoja.

Sorodne publikacije