Kaj je koda PUK? Zakaj je?

Pri nakupu sim kartice, zelo malo skrbno preuči informacije, ki so priložene v kuverti, s pogodbo operaterja. Vendar pa se omenjajo različne kode in gesla, ki so programirana na sedem kartic. Z PIN kodo so nekateri naročniki že dolgo »prijatelji«, toda kaj je PUK-koda? Kaj potrebuje in na kaj vpliva? Ali bo sploh lastnik sim kartice? Razumevanje je vedno boljše.

Kaj je PIN?

To je pežna identifikacijska številka, ki jo operater določi za vsako sedem kartico. Natisnjena je na nosilcu sedme sedem, včasih pa je navedena v pogodbi, ki jo je podpisal naročnik. Vendar pa se lahko preprosto spremeni v tisto, ki vam je bolj všeč, ko greste v sedem nastavitev operaterja v telefonu.


Praviloma je ta koda sestavljena iz štirih številk, vendar lahko v skladu z mednarodnimi standardi vključuje do dvanajst znakov. Zakaj ga potrebujete? Najprej je to varnostna koda. Vsako napravo lahko konfigurirate tako, da zahteva vnos PIN-a kot gesla pri vklopu, ponovnem zagonu ali zamenjavi kartice SIM. Tako boste zaščitili telefon pred vsiljivci ali v primeru kraje. Izvedejo se trije poskusi vstopa. Če vsi ne uspejo, boste v tem primeru potrebovali kodo PUK.

Kaj je PUK-koda za SIM

To je niz številk, ki se bo ponastavil, če je bila kartica SIM zaklenjena po nepravilni vnosu PIN trikrat. Kratica je dešifrirana kot "Personal Unlock Key".


Gesla, za razliko od PIN-a, ni mogoče spremeniti. Tiskana je tudi na plastičnem nosilcu, vendar je dodeljena vsaki naročniški kartici posebej. Možno je izvedeti tudi pri operaterju - na spletnem mestu (v vaši osebni pisarni) ali tako, da se obrnete neposredno na urad za komunikacijo. Za vnos te kode ne dobite več kot desetkrat. V primeru, da so vsi poskusi izčrpani, bo sedem blokiranih. Ok Možnosti samo-deblokiranja - iz varnostnih razlogov ni. Ampak bodimo odkriti, celo razumevanje, kaj je PUK-koda in kje jo je mogoče gledati, ne zagotavlja odsotnosti napak in nepredvidenih naključnih napak.

Kaj naj storim, če je kartica SIM zaklenjena zaradi napak pri vnosu PIN ali PUK?

Drugih izhodov ni, kot da obiščete pisarno upravljavca. Pri odklepanju kartice SIM se morate obrniti na ponudnika storitev. Pomembno je razumeti, da se vsako dejanje z naročniško številko izvaja le z dovoljenjem in v prisotnosti lastnika sedmih ali osebe, ki ima pooblastilo, ki ga potrdi notar. Če je kartica izdana drugi osebi, potem mora biti obisk urada skupaj z njim. V skrajnem primeru izdajte pooblastilo za ta postopek. Zato je vedno najbolje obdržati pogodbo in celoten komplet kartice SIM, v kateri lahko vedno pogledate kodo za odklepanje ali najdete naslov in telefonskega operaterja.

Sorodne publikacije