Kaj je ključ za Numpad 1? Tipkovnico uporabljamo v celoti

V digitalnem prostoru je vprašanje interakcije s človekom in strojnega vmesnika vedno zelo težko, saj računalniki danes opravljajo svoje delo milijarde krat hitreje, kot bi lahko z njimi sodelovali. Za informacije o digi-napravi uporabljamo monitor, tiskalnik, zvočnike in podobne zunanje naprave. Hitrost prenosa informacij iz računalnika v človeške možgane je dovolj visoka, vendar vse gre popolnoma drugače, ko gre za vnašanje informacij v računalnik.

Sistemi za prepoznavanje glasu

Sisteme za prepoznavanje glasu aktivno razvijajo in izvajajo velike družbe iz Silicijeve doline, vendar so še vedno precej netočne pri svojem delu, kar izkrivlja številne znake in niso več na voljo v številnih jezikih sveta.
Klasičen in najuspešnejši način za vnos podatkov v djitalno napravo je računalniška tipkovnica. Ta naprava izvira iz prvih tiskarskih stiskalnic, ki so imele nabor črk in številk za nadaljnje žigosanje na papirju. Toda sodobne tipkovnice se razlikujejo od njih, ker imajo veliko različnih variacij in dodatnih plošč in funkcij. Mladi uporabniki PC-ja se pogosto sprašujejo, če je to ključ za Numpad 1? Na tipkovnici je ta gumb videl vsak izmed nas, zato poskušajmo to vprašanje podrobneje rešiti.

Numpad 1 je preprosto ključ z enoto, ki se nahaja na desni strani tipkovnice. Če želite biti aktivnimora biti vklopljen Num Lock (gumb, ki se nahaja na istem delu tipkovnice, običajno od zgoraj levo). V pasivnem načinu ima ta tipka funkcijo premikanja kurzorja na koncu črte, kar pomeni konec. Pri tipkanju je priročno - po odpravi napake se lahko hitro vrnete v nedokončan stavek. Kot smo že omenili, aktivni način omogoča izbiranje številke 1.

Kje je tipka Numpad 1 na tipkovnici

Zgornja slika ponazarja klasično tipkovnico s ploščo za številke. Običajno se nahaja desno od glavnega bloka za vnos besedila in desno od gumbov za krmiljenje in navigacijo. Ploščica nude v svojem videzu je zelo podobna vmesniku kalkulatorja, in to ni presenetljivo, ker jih lahko uporabimo za izračune in matematične operacije.

Morda boste opazili, da so številske tipke že v shemi in se nahajajo v obliki traku na vrhu. Kakšna je potem potreba po številkah in kaj je ključ za Numpad 1? Vse je zelo preprosto - pomembno je, da uporabljate tipkovnico za delo in vnesete številske vrednosti v vmesnike programske opreme. Položaj številk od enega do devetih v obliki kvadrata je kot nalašč za to nalogo, saj lahko takoj premaknete svojo pozornost z enega gumba na drugega, kar se ne da doseči tako hitro s tipkami v obliki traku.

Alternativa običajnim tipkovnicam

Za ljudi, ki želijo za lastne namene prilagoditi katero koli napravo, obstajajo pripomočki takšnih bizarnih oblik, ki jihcelo težko si je predstavljati. Zgornji primer, vendar se strinjam, na prvi pogled, je precej težko najti pravi gumb in razumeti, kaj je za ključ - Numpad 1. Treba ga je doseči na delovnem mestu - to se običajno najde v levičarji, ker držijo računalniško miško v levi roki in številke na podoben način. To prinaša nekaj nevšečnosti, ker se morate raztegniti do zrna po celotni dolžini pripomočka za tipkovnico. V tabličnih računalnikih pa obstaja možnost, da preprosto zamenjate zaslonsko tipkovnico z ustreznejšo, ki vam ustreza.

Priročnost uporabe svetilke

Fizičnih vhodnih naprav ni mogoče enostavno spreminjati, stanejo denar in udobje je neposredno odvisno od vrednosti, saj so za raziskave ergonomije potrebne velike količine denarja. Dober primer ergonomije, kljub dejstvu, da je to merilo globoko individualen, služi kot tipkovnica korporacije Apple, ki pa jo je zaslužila njegova popolnost s povsem različnimi izdelki, toda kljub temu je naredila mini revolucijo s tipkovnico s sledilno ploščico.
Glavna razlika med to tehnologijo je ta, da sledilna ploščica spreminja vsebino glede na programsko opremo, ki jo uporabljate, in ponuja seznam najbolj priljubljenih možnosti. To omogoča, da ne izgubljamo časa pri iskanju prave kombinacije tipk - vse je zelo priročno. Zdaj vemo, kaj je ključ - Numpad 1.

Sorodne publikacije