Kaj je "excel": tabele, formule. Uvod v program

V tem članku bomo določili, kaj je "Excel". V številnih primerih je potrebno ne le vnašati podatke, temveč jih z uporabo ustreznih formul izračunati z drugimi. To storite tako, da dodelite preglednice, ki vključujejo izdelek Microsofta.

Koncept preglednic

Ampak v redu. Začnimo razmišljati o tem, kaj "Excel" je iz analize pojma "preglednice". Pod njim razume program s predhodno oblikovanimi linijami, stolpci in celicami. Informacije lahko obdelujejo in analizirajo s pomočjo posebnih funkcij, na podlagi katerih je mogoče izdelati različne diagrame, konsolidirane tabele, trendne linije. Excelove preglednice se lahko uporabijo za analizo podatkov, vključno z disperzijo, korelacijo in drugimi vrstami analiz, ki se uporabljajo predvsem na znanstvenem področju. Poleg tega lahko izvajate dejanja s finančnimi in numeričnimi podatki. V obravnavanem programu je veliko ukrepov avtomatiziranih.


Excelove datoteke

Kaj je Excelova knjiga? To je zapis za datoteko, ki je ustvarjena v tem programu. Vsaka knjiga ima liste. Elektronska knjiga "Excels" ni bila izjema. Ustvarijo lahko različne podatkovne matrike, na primer v določenih letih, ki so lahko neodvisne druga od druge in se lahko med seboj povežejo z uporabo formul v Excelu. Vrstice na knjižnem listu so označene s številkami. Stolpci so običajno črke, čeprav v najnovejših različicahpojavila se je nekoliko drugačna oznaka. Toda prek nastavitev lahko obrnete tradicionalno. V presečišču vrstice z stolpcem tabele Excel je naveden naslov celice.
Slednji lahko vsebuje en element kakršnih koli informacij. Pogosto se uporabniki, ki začenjajo vnašati besedilo v celici, začnejo bati, da "preide na drugo", in po prehodu na to postane nevidni del besedila, ki se ne prilega v izvirno celico. Pravzaprav vnesene informacije ne gredo nikamor. Ona je, kot je bila, še vedno tam, kjer je bila uvedena. Če želite natisniti besedilo iz celice, morate bodisi razširiti obrobo stolpca, v katerem se nahaja celica, bodisi premakniti besede v obravnavanem obsegu skozi "Format". Pri ogledu se v zgornji vrstici prikažejo vse informacije iz označene celice.

Trak in njegovo uglaševanje

Začenši z različico programa Excel 2007, se je namesto običajnega menija pojavil trak z glavnimi ikonami, potrebnimi za delo v programu. Ikone, ki se ujemajo s posameznimi dejanji, so združene v skupine. Poleg standardnih skupin s piktogrami na svojih ukazih lahko uporabnik prilagodi svoje skupine in vključi ukaze, ki jih tam potrebujejo. To storite tako, da z desno miškino tipko kliknete trak in v meniju izberete "Nastavitve pasice". Izberemo "Nov zavihek", tam - novo skupino in jo povlečemo v potrebne ekipe.

Podaljšanje obravnavanega programa

Od leta 2007 se je razširitev programa "Excel" spremenila. Kaj se je spremenilo? Na koncu je bila dodana črka x, kar je povzročilo namesto xlsRazširitev je xlsx. Ta vrsta je postala odprta, za razliko od prej uporabljenih. Datoteke, ustvarjene v prejšnjih različicah, so na novo odprte in shranjene v načinu združljivosti. Poleg tega jih lahko shranite v novi obliki, vendar lahko to povzroči nekatere spremembe v prerazporejenih datotekah.

Uvedba formul

Osnovni namen uporabe podatkov preglednice je obdelava vhodnih podatkov. Slednje se izvaja predvsem z uvedbo formule v "Excelu". Iz prvih različic tega programa so bile formule nastavljene z znakom "=", sledili pa so sklici na ustrezne celice in aritmetične znake. V prihodnosti je bilo mogoče namesto znakov »=« vnesti znake seštevanja, odštevanja, toda pri klicanju čarovnika za funkcije je še vedno prikazano »=«. Najlažji novinec za delo z "funkcijo čarovnika", ki opisuje potrebne funkcije, po izbiri, ki se prikaže pogovorno okno, in obstajajo posebne "škatle". Nastaviti morajo obseg celic, prikazati, kje bo rezultat izpisan itd. Za vsako funkcijo lahko dobite podrobno pomoč. Če funkcije ne zadostujejo za opravljanje nalog, obstajajo možnosti, ki določajo, katere funkcije lahko razširite. Poleg tega z uporabo niza makrov lahko zelo olajšate analizo podatkov in avtomatizirate vrsto dejanj.

Makri

To so vdelana programska oprema, napisana v vgrajenem jeziku VBA. Njihov glavni namen - pospeševanje dela in njegova avtomatizacija. S pomočjo makrov lahko spremenite oblikovanje in sloge,izvajati operacije, ki niso na voljo v standardni izvedbi programa, uporabljati druge vire podatkov itd. Vsak uporabnik lahko ustvari makre. Res je, da je za ta namen bolje imeti osnove programiranja v jeziku VBA.

Na koncu

smo obravnavali, kaj je "Excel". To je elektronska preglednica za vnos, obdelavo in analizo informacij. Aplikacija ima podrobno pomoč, intuitivni meni, tako da se lahko začetnik hitro navadi na to.

Sorodne publikacije