Kaj je dioda: definicija, značilnosti, shema uporabe

Kaj je dioda? To je element, ki je prejel različno prevodnost. To je odvisno od toka električnega toka. Uporaba naprave je odvisna od verige, ki mora omejiti prehod tega elementa. V tem članku bomo razpravljali o napravi, kot tudi o tem, katere vrste obstajajo. Razmislite o shemi in tem, kje se ti elementi uporabljajo.

Zgodovina videza

Izkazalo se je, da so bili pri izdelavi diod takoj dva znanstvenika: Britanka in Nemka. Treba je opozoriti, da je bilo njihovo odpiranje nekoliko drugačno. Prvi je izum zasnoval na žarnicah, druga pa na trdnih. Žal se v tistem času znanost ni mogla prebiti na tem področju, vendar je bilo veliko razlogov za razmislek.
Nekaj ​​let kasneje so se formalno odprle diode. Thomas Edison je patentiral izum. Na žalost ga v vsem svojem življenju ni potreboval. Zato so to tehnologijo razvili drugi znanstveniki v različnih letih. Do začetka XX. Stoletja so se ti izumi imenovali usmerniki. In samo čez nekaj časa je William Ikles uporabil dve besedi: di in odos. Prva beseda je prevedena kot dve, druga pa je pot. Jezik, v katerem je bilo ime dano, je grški. In če v celoti prevedete izraz, potem "dioda" pomeni "dve poti".


Načelo delovanja in osnovne informacije o diodah

Diodo v svoji strukturi ima elektrode. Je anoda in katoda. Če ima prvi pozitivni potencial, se diodo imenuje odprta. Tako postane upor majhen in tokprenesti Če je v katodi pozitiven potencial, potem dioda ni razkrita. Ne prenaša električnega toka in ima visok indeks odpornosti.

Kako je postavljena dioda

Načeloma smo ugotovili, kaj je dioda. Zdaj morate razumeti, kako je urejeno. Ohišje je pogosto izdelano iz stekla, kovine ali keramike. Pogosto se namesto slednjih uporabljajo nekatere spojine. V primeru lahko vidite dve elektrodi. Najbolj preprosta nit bo majhen premer. V notranjosti katode je žica. Šteje se, grelec, kot je v svojih funkcijah ogrevanja, ki se izvaja po zakonih fizike. Diodo se ogreje zaradi delovanja električnega toka.

Pri izdelavi rabljenega silicija ali germanija. Ena stran naprave je pomanjkanje elektrod, drugi - njihov presežek. Zaradi tega se ustvarijo posebne omejitve, ki zagotavljajo prehod tipa p-n. Zahvaljujoč njemu se tok izvaja v smeri, v kateri je to potrebno.

Značilnosti diod

Diodo v diagramu je že prikazana, zdaj pa morate ugotoviti, kaj morate iskati pri nakupu naprave.
Kupce praviloma vodijo le dve odtenki. Govorimo o maksimalni jakosti toka in obratni napetosti pri najvišjih hitrostih.

Uporaba diod v vsakdanjem življenju

Pogosto se diode uporabljajo v avtomobilskih generatorjih. Katero diodo, ki jo izberete, morate rešiti sami. Opozoriti je treba, da so v strojih uporabljeni kompleksi več naprav, ki so prepoznane kot diodni most.Pogosto so take naprave vgrajene v televizorje in sprejemnike. Če jih uporabljate skupaj s kondenzatorji, lahko dosežete dodelitev frekvenc in signalov.
Za zaščito potrošnika pred električnim tokom je naprava pogosto vgrajena v sklop diod. Takšen sistem varstva je zelo učinkovit. Prav tako je potrebno povedati, da napajalnik najpogosteje uporablja katero koli napravo v kateri koli napravi. Tako so LED diode zdaj zelo pogoste.

Vrste diod

Ob upoštevanju, kaj je dioda, je treba poudariti, katere vrste obstajajo. Običajno so naprave razdeljene v dve skupini. Prvi je polprevodnik, drugi pa ni polprevodnik. Trenutno je prva skupina priljubljena. Ime je povezano z materiali, iz katerih je izdelana taka naprava: ali iz dveh polprevodnikov ali iz običajne polprevodniške kovine. Trenutno je razvitih več posebnih tipov diod, ki se uporabljajo v edinstvenih vezjih in napravah.

Zener dioda ali zener dioda

Ta tip se uporablja za stabilizacijo napetosti. Dejstvo je, da taka dioda v primeru okvare dramatično poveča tok, s točnostjo največje. V skladu s tem so lastnosti te vrste diode precej čudne.

Predor

S preprostimi besedami, da bi pojasnili, kaj je ta dioda, je treba opozoriti, da ta vrsta ustvarja negativen tip upora na karakteristiki napetosti in amperja. Pogosto se taka naprava uporablja v generatorjih in ojačevalnikih.

Dial dioda

ČeGovorimo o tej vrsti diod, potem pa lahko ta naprava med delom v odprtem načinu spremeni napetost na minimalno stran. Ta naprava je analogna diodi tipa tunela. Čeprav deluje nekoliko drugače, vendar temelji na tem učinku.

WARRICK

Ta naprava je polprevodnik. Zanj je značilna visoka zmogljivost, ki jo je mogoče nadzorovati. To je odvisno od povratne napetosti. Pogosto se taka dioda uporablja pri prilagajanju in umerjanju vezij oscilacijskega tipa.

LED

Ta vrsta diode oddaja svetlobo, vendar le, če tok teče v smeri naprej. Pogosto se ta naprava uporablja povsod, kjer je treba osvetlitev ustvariti z minimalno ceno električne energije.

Fotodioda

Ta naprava ima povsem inverzne lastnosti, ko govorimo o zgoraj opisani različici. Tako proizvaja stroške samo, če dobi svetlobo.

Označevanje

Treba je opozoriti, da je za vse naprave značilnost, da ima vsaka postavka posebno oznako. Zaradi njih lahko ugotovite, kakšne so lastnosti diode, če se nanaša na tip polprevodnikov. Telo je sestavljeno iz štirih delov. Zdaj morate razmisliti o označevanju.
Na prvem mestu je vedno črka ali cifra, ki govori o materialu, iz katerega je izdelana dioda. Tako bodo parametri diode enostavno prepoznati. Če je navedena črka D, K ali A, to pomeni germanium, silicij, galij in indijev arzenid. Včasihnamesto njih se lahko navedejo številke od 1 do 4. Drugo mesto bo označilo vrsto. Prav tako ima različne pomene in značilnosti. Lahko so usmerjevalni bloki (C), varicapi (B), predori (I) in generatorji (C), usmerniki (D), ultravisokofrekvenčni (A). Predzadnji položaj je številka, ki označuje območje, v katerem je dioda uporabljena. Na četrtem mestu bo postavljeno število od 01 do 99. V njem bo navedena številka razvoja. Poleg tega lahko proizvajalec navede različne oznake na primeru. Vendar se praviloma uporabljajo samo na napravah, ki so ustvarjene za določene kroge.
Zaradi priročnosti se lahko diode označijo z grafičnimi slikami. To so točke, črte. V teh risbah ni logike. Zato, da bi razumeli, kaj je proizvajalec pomenil, bodo morali prebrati navodila.

Triode

Ta vrsta elektrod je analog diode. Kaj je trioda? V svojem kompleksu je nekoliko podobna napravam, opisanim zgoraj, vendar ima druge funkcije in obliko. Glavna razlika med diodo in triodom je, da ima tri sklepe, najpogosteje pa se imenuje tranzistor. Načelo delovanja je, da se z uporabo majhnega signala oddaja tok v tokokrogu. Diode in tranzistorji se uporabljajo v skoraj vsaki napravi, ki je elektronskega tipa. Gre tudi za procesorje.

Prednosti in slabosti

Laserska dioda ima kot vse druge prednosti in slabosti. Da bi poudarili prednosti teh naprav, jih potrebujetekonkretizirati Poleg tega bomo naredili majhen seznam minusov. Od prednosti je treba opozoriti na nizke stroške diode, odlično življenjsko dobo, visoko življenjsko dobo, vendar lahko te naprave uporabljate pri delu z izmeničnim tokom. Prav tako morate upoštevati majhnost, ki vam omogoča, da postavite naprave na katero koli shemo.
Glede minusov je treba opozoriti, da trenutno ni naprav za polprevodniške vrste, ki se lahko uporabljajo v visokonapetostnih napravah. Zato bo moral vgraditi stare partnerje. Prav tako je treba opozoriti, da so diode zelo škodljive za visoke temperature. Skrajša življenjsko dobo.

Nekaj ​​zanimivih informacij o diodah

Prvi primeri so imeli zelo malo natančnosti. Zato so bile lastnosti naprav precej slabe. Svetilke-diode so morali razpakirati. Kaj to pomeni? Nekatere naprave lahko prejmejo popolnoma drugačne lastnosti, tudi v eni seriji. Po umiku nezaželenih sredstev so bili označeni elementi, v katerih so opisali svoje prave značilnosti. Vse steklene diode imajo značilnost: občutljive so na svetlobo. Če se naprava odpre, torej ima pokrov, potem bo celotno vezje delovalo povsem drugače, odvisno od tega, ali je prostor odprt za svetlobo ali zaprt.

Sorodne publikacije