Kaj je boljše olje, 5w30 ali 5w40 pozimi, da zapolni različne modele avtomobilov?

Pravilno izbiranje motornega olja je izredno pomembno. Dejansko je stanje ICE odvisno od tega, kako učinkovito bo mazanje tornih delov in njihovo hlajenje. Na srečo proizvajalci avtomobilov opozarjajo na blagovno znamko, vrsto in viskoznost motornega olja, kar olajša delo. Pogosto pa avtomobil z veliko kilometrino zahteva individualen pristop. Spregovorimo o tem, katero olje je bolje - 5w30 ali 5w40 - pozimi in poleti.

Glavne lastnosti 5w30 in 5w40

To motorno olje je vsestransko in se uporablja za mazanje tako dizelskih kot bencinskih motorjev. Črka W označuje Zima, ki označuje delovanje v zimskem obdobju. Številke kažejo tudi viskoznost olja pri pozitivnih in negativnih temperaturah. Torej, 5w30 je vsestranski, tako kot 5w40. Kljub temu je obseg dela prvega dela nekoliko manjši od drugega.


Katero olje je boljše, 5w30 ali 5w40 pozimi, je odvisno od minimalne temperature. V našem primeru ni razlike, saj je prva številka v prvem in drugem primeru "5", kar kaže na delo pri -35 stopinjah Celzija. Če je temperatura nižja, je to olje debelejše, kar precej otežuje zagon motorja. Torej, glavna razlika je, da bo 5w40 normalno deloval pri višjih temperaturah, saj je bolj viskozen.

Katero olje je boljše - 5w30 ali 5w40 - pozimi v avtomobilu Toyota

Japonski avtomobili imajo precej zanesljiv motor, ki lahko "teče" ne sto tisočkilometrov Vendar je izredno pomembno, da se motor opremi z visokokakovostnim mazanjem. Proizvajalec priporoča uporabo sezonskega olja 5w30 za zmerno podnebje. Če vozilo vozi v severnem delu Rusije, kjer lahko temperatura pade pod -35 stopinj Celzija, je smiselno uporabiti 0w30 ali 0w40.


Na splośno je vredno upośtevati priporoćila proizvodnega obrata in vlivati ​​le tisto, kar je zapisano v priroćniku. Enako velja za maziva. Seveda ne gre za določeno blagovno znamko, temveč za potrebne tolerance za določen avto. Če ima olje potrebno potrdilo za SAE in API, ga lahko vlijemo v motor, če ne, potem je bolje, da ga ne tvegamo.

Kakšno olje je bolje - 5w30 ali 5w40 - pozimi na VAZ-u?

Tu se morate osredotočiti na model avtomobila. Na primer, "klasika" ne priporočajo uporabe sintetičnih olj. Ponavadi je smiselno, da se omejijo na mineralne ali polsintetične. Glede na neposredno viskoznost se izbere glede na temperaturo zraka v okolici. Hladnejša, manjša prva številka. Na primer, če uporabljate -15, lahko napolnite 15w, pri -35 pa priporočamo uporabo 5w. Enako velja za zgornjo oznako, večja kot je temperatura v morju, več bi morale biti zadnje številke.
Bolj pomembno je kupiti dokazano olje. Domače olje "Lukoil" praktično ne ponareja, kar ni mogoče reči o takih blagovnih znamk, kot "Shell" ali "Mannol". Od kakovosti maziva je odvisna življenjska doba motorja. Če naletiteponarejanje, vir katerega bo proizveden v nekaj tisoč kilometrih, in ga pravočasno ne opazimo, nato pa lahko z lahkoto pridemo do popravila.

Kaj je bolje za dizelski motor?

Načelo dizelskega motorja je popolnoma enako kot bencinski motor, z nekaj razlikami. Na primer, je bolj toplotno obremenjen in v procesu izgorevanja mešanice goriva in zraka nastane velika količina saj. Zato je treba olje bolj pobrati. Konec koncev ni mogoče brisati vseh topov. Zato je edinstveno odgovor na vprašanje, katero nafto je boljše - 5w30 ali 5w40 - pozimi na dizel, je zelo težko. To je posledica dejstva, da imajo predstavljeni tipi enako nizko temperaturo 5w. Tukaj je treba upoštevati tudi priporočila proizvajalca. Razumeti je treba, da je lahko 5w30 tako mineralna kot sintetična. Sodobni dizelski filtri za trdne delce niso izkoriščeni za mineralna olja. Prednost je treba dati visokokakovostnim sintetičnim oljem dokazanega proizvajalca. Ponovno smo popravili temperaturna nihanja in pogoje delovanja motorja.

Olje za "Priori"

Že nekaj smo ugotovili, kakšno olje je boljše - 5w30 ali 5w40. V zimskem času, na primer, "Priorya" ni priporočljivo zapolniti tako prve kot druge. Za te motorje (več njih) je bolj primerno uporabiti polsintetična olja. Pregledi voznikov se v večji meri zmanjšajo na uporabo ZIC 10w40. Ima dobre pralne lastnosti in se praktično ne zbudi. Teče gladko okoli 100.000 milj brez izgubelastnosti. Več, seveda, ni priporočljivo.


Čeprav na domačih avtomobilih obstajajo ljubitelji in sintetika. Ampak morate razumeti, da je to dražja možnost. Pogosto se na primer uporablja »Castrol« 5w40, ki je sezonska sezona. Če je olje kvalitativno, bo koristilo le motorju in ne bo škode. Toda, če nalijete kvalitativno semisintetično, bo rezultat enak, zato je malo verjetno, da je smiselno plačati.

Prava izbira za dizelski BMW

Če je motor opremljen s filtrom za delce, je treba dovoliti LongLife-04. To so olja z nizko toleranco. Ena izmed najboljših možnosti za delovanje v severnih regijah je Castrol EDGE Turbo Diesel 0W-30. To olje ima potrebna dovoljenja in certifikate in je posebej razvito za dizelske motorje, kar je velik plus. Druga dobra možnost je Valvoline Synpower Xtreme XL-III C3 5W-30. Vsebnost pepela tega izdelka - 08 enot, kar je meja za malosolnym olja. Paket dodatkov je precej dober, čeprav ga lahko imenujemo standard.
Bodite pozorni tudi na Liqui Moly Top Tec 4200 5W-30 ali Mobile 1. Dovolj visoko kakovosten in primeren za dizelske motorje nemških avtomobilov. Na splošno 5w40 nima smisla, ker je prva številka bolj pomembna, mora biti bodisi "0w" ali "5w". Izhajajoč iz tega je jasno, katero olje je boljše - 5w30 ali 5w40 - zima za "BMW". Dizel je težko zagnati pri nizkih temperaturah, zato je pomembno, da ga upoštevate in pravilno izberete olje, odvisno od regije.

Zadomači avtomobili

Eden od najbolj priljubljenih avtomobilov v Rusiji - VAZ-2110 - je opremljen z motorjem 1616 ventilov. Motor je bil dolgo raziskan in zelo zanesljiv. Lahko se uniči, če ne zamenjate časovnega intervala in uporabljate manj kakovostno maslo. Priporočljivo je, da uporabite sintetične ali polsintetične. Da bi se izognili pipam hidrokompenzatov na hladnem ICE, je vredno litja 5w, če je podnebje zmerno, potem lahko in 10w.
Edina pomanjkljivost istega "Vicious Moths" 5w30 je strošek. Ponavadi ni pritožb glede kakovosti in življenjske dobe. Če je zima hladna in poletje vroče, potem je najboljša možnost 5w40, ker je delovno temperaturno območje širše. Na splošno je težko reči, katero olje je boljše - 5w30 ali 5w40. Pozimi bodo na VAZ-2110 delali na enak način, poleti pa je bolje 40., še posebej, če je zelo vroče.

Povzamemo

Svet sodobnih olj ponuja potrošniku veliko izbiro in kupca zamenjuje. Vendar pa je dovolj, da izkoristite priporočila proizvajalca, saj bo vse takoj začelo veljati. Olja z viskoznostjo 5w30 in 5w40 v zimskem obdobju po lastnostih se praktično ne razlikujejo. Vse je odvisno od poletne temperature okolice. Če prenaša za + 30-35 potem je bolje dati prednost 5w40.
V nekaterih primerih je smiselno uporabljati poletna in zimska olja. Treba je omeniti, da nekateri proizvajalci priporočajo spreminjanje viskoznosti olja, odvisno od teka ICE. To je posledica dejstva, da se sčasoma vrzeli v skupini valjev-propelerja povečajo, inpreveč tekočega olja lahko gre v zgorevalno komoro. Povečana viskoznost ne omogoča toliko, da bi rešila problem, kot da neomejeno upočasni remont motorja. Morate biti sposobni narediti pravo izbiro in zaželeno je, da vas vodi katera koli dokumentacija. Inženirji, ki razvijajo motor, očitno bolje vedo, da je treba zapolniti in v katerem intervalu. Zato je bolje, če zaupajo in ne preizkušajo svojega motorja.

Sorodne publikacije