Kaj izbrati diagnostični skener za avto? Pregled najboljših modelov, njihova primerjava in pregledi

Vsak motorist se prej ali slej sooča z napačnim vedenjem svojega avtomobila. Plavajoča hitrost motorja, slab zagon, prekoračitev goriva - vse to in še več lahko prehiti voznika v najbolj neprimernem trenutku. Prej, da bi ugotovili vzrok problema, je bilo potrebno odpreti pokrov in razumeti. Zdaj je vse poenostavljeno, po drugi strani pa je težje, odvisno od okvare. Diagnostični skenerji se uporabljajo za ugotavljanje vzroka okvare. Bolj sodoben je avto, bolj v njem so električni sistemi in bolj pomembna je ta naprava. Danes bomo izvedeli, kaj je diagnostični skener za avto in kako ga izbrati, in tudi najboljše modele.


Zgodovinska referenca

V Ameriki je bil v zgodnjih 80. letih prejšnjega stoletja raztresen avto, ko je koncert General Motorsa začel uporabljati to tehnologijo kot ukrep za nadzor kakovosti vozil na poti iz montaže. Elektronska kontrolna enota (EBU) je poučevala neodvisno diagnostiko. Osebje inšpektor VTK je samo upoštevati podatke novega stroja s pomočjo posebne naprave (prototip sodobnega skenerja). Po določenem času je ameriško podjetje izboljšalo tehnologijo skeniranja in jo prilagodilo za množično uporabo na bencinskih servisih.


Sledi General Motors in drugi avtomobilski velikani. Sprva je Ford izdal Star Scanner, nato pa je Chrysler Company ustanovil DRB. Dokaj hitrotrend se je razširil po vsem svetu. Zanimivo je, da so predstavniki evropske avtomobilske industrije (zlasti Nemci) že dolgo nasprotovali uvedbi tehnologije avtosnimanja. To so pojasnili s tem, da je kakovost njihovih izdelkov vedno na višini in da nove tehnologije za njeno preverjanje niso nujno potrebne. Ameriki ni bilo všeč in se je skupaj s Kanado odločila, da bo uvedla zakon, ki bo obvezoval prisotnost tehnologij za samo-diagnosticiranje v avtomobilih, uvoženih iz Evrope. Nemci so se morali strinjati, sledili pa so mu vsi ostali.

Oblikovanje univerzalnih naprav

V prvih 20 letih so avtomobilska podjetja razvila tehnologije skeniranja izključno v svojih modelih. Ni bilo univerzalnih skenerjev. Največ, kar bi lahko imeli skenerji, je delo z družinskimi blagovnimi znamkami. Razlog za to je edinstveno programsko kodiranje za vsakega proizvajalca. Posledično je bilo razvitih veliko specifičnosti skenerjev, namenjenih ozki aplikaciji.
Vsako leto se je povpraševanje po enotni diagnostiki povečalo. Posledično so se začele pojavljati univerzalne naprave, ki jih zaradi visoke cene ni bilo mogoče določiti na trgu. Dejstvo je, da je bilo za izdelavo univerzalnega skenerja potrebno zbrati veliko dragih patentnih informacij. Nato so se brezobzirna podjetja in posamezni obrtniki odločili, da bodo situacijo popravili z vdiranjem izvornih kod programske opreme in njihovim poenotenjem. Torej je cena auto skener začela padati in do danes je dosegel povsem sprejemljive kazalce.


Racionalnost pri izbiri

Obstaja večosnovne vrste diagnostičnih skenerjev. Vse niso primerne za uporabo nekvalificiranih strokovnjakov. Dejstvo je, da imajo nekateri modeli profesionalno funkcijo. Če ga uporabljate nepravilno, lahko poškodujete celoten električni sistem avtomobila. To lahko vodi ne le do okvar, ampak tudi do nesreče. Torej, tisti, ki kupujejo skener, vendar nimajo posebnega izobraževanja, morajo pobrati napravo z najbolj preprosto in varno funkcionalnost. V nasprotnem primeru lahko porabite veliko denarja in poškodujete avto. Diagnostične avtomobilske naprave so visoko specializirane naprave, tako da lahko z njim igrajo zlobno šalo v rokah amaterja. Ker je cena naprave pogosto odvisna od njegove funkcionalnosti, preprost gonilnik ne sme preganjati dragih modelov. Diagnostični skener za avto mora ustrezati ne le kupčevi torbici, ampak tudi njegovemu znanju na tem področju.

Kaj naredi auto-skener

Skupaj z razvojem avtomobilske tehnologije se je razširila tudi funkcionalnost skenerjev. Sprva je krmilil vžig injektorja. In v sodobnem avtomobilu je zelo malo vozlišč, ki niso opremljena z diagnostičnimi senzorji. Za razliko od, na primer, motornega testerja, skener ni merilni instrument. Merjenje parametrov in njihova analiza se izvaja na računalniku, priključenem na senzorje. Skener mora le razmisliti o informacijah in ga posredovati v obliki, ki je razumljiva osebi. Tako je funkcija optičnega bralnika odvisna od sposobnosti računalnika, nato pa od podjetja proizvajalca in modela.

Vrsteskenerji

V napravi za strojno opremo so lahko diagnostični skenerji za avtomobile dveh vrst: samostojni in adapterji. Samostojni skenerji se običajno izvajajo kot samostojna naprava. Po velikosti so podobne standardni. Takšne naprave je mogoče priključiti na diagnostično ploščico naprave in podatke brati neposredno iz računalnika. Nekateri modeli lahko komunicirajo z računalnikom. Samostojne skenerje pogosto uporabljajo strokovnjaki. Njihova glavna pomanjkljivost je zapletenost posodabljanja baze programske opreme. Za dokončanje tega postopka se obrnite na servisni center. Adapterji za skeniranje so majhne velikosti s šibico. Delajo izključno z zunanjim računalnikom (prenosni računalnik, tablični računalnik ali telefon). Takšne naprave so priljubljene, ker omogočajo diagnostiki, da delajo v bolj priročnem programskem okolju in po potrebi uporabljajo napredne funkcije računalnika (iskanje in posodobitev gonilnikov, dešifriranje kod napak, spremembe programske opreme itd.).
Treba je opozoriti, da razlike v strojni opremi ne vplivajo vedno na oblikovanje cen. Na trgu lahko najdete tako proračunske avtonomne naprave kot tudi dragi profesionalni adapterji. Funkcionalni avtomobilski skenerji so prav tako različni. Tukaj ločimo tri skupine:
 • trgovci.
 • Vintage.
 • Univerzalno (multimorrect).
 • Vsaka vrsta se obravnava ločeno.

  Trgovec

  To so klasični skenerji, ki jih proizvajajo ali na avtomobilskih podjetjihizvajalci. Imajo originalno programsko opremo (programsko opremo) in so primerne samo za eno blagovno znamko strojev. Včasih se optični optični bralniki prilagajajo več sorodnim žigom. Poleg ozke specializacije je razlikovalna značilnost takih naprav široka funkcionalnost in posledično visok strošek (do nekaj tisoč dolarjev). Te naprave uporabljajo strokovnjaki, da zagotovijo najbolj natančno diagnozo in popravek na računalniku. Tovrstni skenerji se običajno prodajajo ali dajejo v zakup uradnim servisnim centrom trgovca ene ali druge znamke avtomobilov.

  Vintage

  To je tudi strokovna skupina. Takšne naprave uporabljajo nepooblaščene servisne delavnice in bencinski servisi. Po opremi so podobni skenerjem trgovcev, vendar manj funkcionalni. Vintage modeli so neoriginalni, vendar ohranijo ozko specializacijo - delajo samo z določeno znamko avtomobila. Takšne skenerje izdelujejo različna podjetja in se prodajajo le v številnih državah. V najbolj razvitih državah je uporaba starinskih optičnih bralnikov zakonsko preganjana kot tehnično kopiranje. Seveda so takšni skenerji cenejši kot trgovci. Njihova cena se giblje od nekaj sto do tisoč dolarjev.

  Multimorrect

  To je najpogostejša skupina, saj mati v svojem arzenalu univerzalni diagnostični skener za diagnosticiranje vseh avtomobilov želi veliko. Ta skupina je močno slabša po svoji sposobnosti do dveh prejšnjih, zato se uporablja na pol-profesionalnem in vsakodnevnem nivoju. Treba je omeniti, da omejeno funkcionalnost varuje avto prednesposobnost samouk - glavni kupci univerzalnih skenerjev. In to je morda ena glavnih prednosti multi-diagnostičnega skenerja za avto. Univerzalna naprava ima lahko popolno ali lokalno poenotenje. Popolna združitev omogoča skeniranje vseh znamk sodobnih avtomobilov. In lokalno - napravo pripne na geografsko regijo (Evropa, Azija itd.), Avtomobilski trg (ZDA, Koreja, Japonska itd.) Ali diagnostični protokol.
  Današnji multimillage naprave v celoti izpolnjujejo potrebe voznikov avtomobilov za preproste voznike. Običajno je univerzalni diagnostični skener za avtomobile vreden več deset do sto dolarjev.

  Koristni nasveti

  Če uporabljate profesionalni skener, ne smete delati s funkcijskim blokom za reprogramiranje brez popolnega zaupanja v svoja dejanja. Če ne delate s tem sistemom, lahko pride do sprememb nastavitev vgrajenega računalnika. S priključitvijo na domači stroj z več-diagnostičnim skenerjem za avtomobil (OBD-2 priključek), lahko naletite na dejstvo, da program ne bo prepoznal računalnika. Problem rešujemo ročno z obojestranskimi vhodi. Zdaj veste, kaj je samodejni diagnostični skener. Kaj je bolje vzeti? Razmislite o oceni avtomobilskih skenerjev, ki temelji ne le na kombinaciji njihovih značilnosti, ampak tudi na realnih pregledih lastnikov. Začnimo z poceni amaterskimi modeli.

  1.ELM327

  Pred obravnavo tega priljubljenega modela je treba omeniti, daIme ELM327, ki ga kitajske blagovne znamke pogosto uporabljajo za svoje poceni naprave, je dejansko v lasti ameriškega podjetja, ki je razvilo prvi v svetu vmesnik, ki pretvarja avtomobilski protokol v ukaze enotnih serijskih vrat. Torej, ko so se na trgu srečali diagnostični skener ELM327 za avtomobile različnih znamk, po poceni ceni, ste lahko prepričani, da je to kitajski nelicenciran model. Vendar pa so v kakovosti takšne naprave popolnoma skladne s svojo ceno in so primerne za subtilne uporabnike.
  Glede na polnjenje strojne opreme ima kitajski skener lahko povezavo USB ali vmesnik Bluetooth. Zadnje čase so postali priljubljeni modeli wifi, ki pa še niso uveljavljeni, saj je večina aplikacij namenjena povezovanju prek USB ali Bluetooth. Še en marketinški korak, ali pa ne vpliva na praktičnost naprave, je megabajtni komunikacijski kanal z bloki, diagnostična linija katere ima več tisoč kilobitov hitrosti. Kitajski diagnostični skener za 327ELM auto je pridobil popularnost zaradi nizke cene in široko paleto proste programske opreme za vse vrste platform. Na primer, posebej za lastnike pametnih telefonov je program Torgue, za voznike domačih avtomobilov pa obstaja dober program OpenDiag. Še eno prednost lahko imenujemo kompaktnost, ki ima diagnostični skener za avtomatski ELM327. Bluetooth, Wi-Fi in drugi čari so običajno dobri, toda tehnične pomanjkljivosti se ne prekrivajo. Med pomanjkljivostmi takšnih naprav lahko omenimo: nizko učinkovitost optičnega bralnika, ki je običajno odvisna od kakovosti, in tovečino, ki so jo ustvarili amaterji; in dejstvo, da kitajski skenerji prepoznajo najmanj naprav in niso primerni za resne operacije. Cena te naprave je približno 20 evrov.

  2. Zaženi CReader V

  Ta naprava je popolnoma avtonomna in ne zahteva računalniškega vmesnika. Na zaslonu s tekočimi kristali so prikazani vsi potrebni indikatorji. Podatki se lahko prikažejo tako v besedilu kot v grafih. To je primerno za določanje okvar lambda sond, spremljanje odvisnosti pretokov zraka itd. To je funkcionalni diagnostični skener za avto. Podpira OBD-2, kar pomeni, da se lahko uporablja za analizo delovanja krmilne enote motorja in osnovne diagnostične manipulacije: branje shranjenih in trenutnih napak, branje diagnostičnih podatkov in upravljanje mehanizmov sistema za vbrizgavanje goriva. Pomanjkljivost naprave je dejstvo, da je za takšno ceno njegova funkcija kljub temu majhna. Diagnostični skener za avto stane približno 70 $. No, glavna prednost naprave je njena avtonomija in prisotnost priročnega zaslona.

  3.Ancel AD310

  To je cenovno ugodna naprava, ki ima večkanalni zaslon s tekočimi kristali in lahko deluje z različnimi znamkami avtomobilov. Diagnostični skener "Ansel AD310" je namenjen branju in ponastavitvi kod napak, prikazu podatkov s senzorjev in kontroli parametrov delovanja motorja v realnem času. Naprava je primerna tako za ljubitelje domačega avtomobila kot za majhne servisne centre. Eden od njihPrednosti naprave je dejstvo, da deluje z vsemi znamkami avtomobilov, ki so združljivi z najbolj običajnim standardom "OBD2". Auto Diagnostic Scanner Ansel AD310 ima med drugim vgrajeno knjižnico opisov kod napak. Cena naprave je približno 60 dolarjev, kar seveda uživa.

  4.Autophix ODBMate OM123

  Še en poceni model, ki je povsem dovolj za začetnike in tiste, ki ne želijo preveč poglobiti diagnostike avtomobila. Predstavljajte si, da je ta kitajska naprava tako priljubljena, da jo Kitajci kujejo. Auto-diagnostični skener Autophix OM123 je eden izmed najcenejših modelov podjetja, vendar mu ne preprečuje, da bi nezaščitenemu uporabniku zagotovil osnovne funkcije. Naprava prebere trenutne kode in naleti na napake ter si brez težav ogleda nekatere samodejne nastavitve. Poleg tega omogoča sledenje "živih" podatkov stroja: hitrost, hitrost, temperatura motorja in še več. Seveda vam skener omogoča ne samo prepoznavanje kod napak, temveč tudi njihovo brisanje. Pomanjkljivost kitajske naprave je dejstvo, da je celoten obseg njegovih funkcij mogoče izvajati daleč od vseh avtomobilov. No, cena 20 $ - dostojanstvo skenerja. Zdaj pa se vrnimo k obravnavi resnejših, profesionalnih skenerjev.

  1.Bosch KTS 570

  To je profesionalna naprava, zasnovana za uporabo z avtomobili in tovornjaki. Uradno se priporoča za uporabo z Boschevimi sistemi dizelskega goriva. Orodje omogoča popoln dostop donajpomembnejše funkcije prodajnega nivoja: kodiranje in konfiguracija elektronskih blokov, prilagoditev in testiranje sistema. Poleg standardnega diagnostičnega vmesnika naprava vsebuje tudi digitalni multimeter in dvokanalni osciloskop. Če želite uporabljati optični bralnik, ga morate priključiti na računalnik ali prenosni računalnik. Programska oprema, ki je priložena napravi, med drugim vsebuje referenčno podatkovno bazo ESItronic, v kateri katalog vsebuje električne tokokroge, regulativne podatke in opis standardnih diagnostičnih postopkov. Ena od glavnih prednosti naprave je dejstvo, da lahko v celoti deluje z 52 znamkami avtomobilov in tovornjakov, tako da lahko celo rečemo, da je to univerzalni diagnostični skener za diagnozo vseh avtomobilov. Naprava stane približno dva tisoč dolarjev, kar je njegova glavna pomanjkljivost.

  2.Carman Scan VG +

  Kot kažejo ocene, je na današnjem trgu najmočnejši diagnostični skener za avto. Univerzalna naprava lahko upravlja z vsemi ameriškimi, evropskimi in azijskimi avtomobili. Poleg standardnega diagnostičnega vmesnika lastnik naprave prejme:
 • digitalni 4-kanalni osciloskop.
 • 4-kanalni multimeter.
 • Visokonapetostni osciloskop za analizo krogov vžiga.
 • Signalni generator simulira delovanje različnih senzorjev.
 • ​​Naprava ima ohišje, odporno proti udarcem. Prikaže vse informacije na zaslonu na dotik. Glavno krmiljenje je podvojeno z gumbi na straneh ohišja. Pravzaprav naprava združuje v enem primeru: skener,motornega testerja, kot tudi signale simulatorja. Tako je popolno orodje za instrumentalno in računalniško diagnostiko. Naprava ima precej velik in informativen sistem pomoči. Njegov minus je zelo trdna cena - okoli 6 tisoč dolarjev.

  3.Autel MaxiDas DS708

  To je univerzalni diagnostični skener za avtomobile, podpira približno 50 ameriških, evropskih in azijskih blagovnih znamk. Naprava deluje v operacijskem sistemu Windows CE. Vse potrebne informacije so prikazane na 7-palčnem zaslonu na dotik. Naprava ima ohišje, odporno proti udarcem, z gumijastimi blazinicami za lažji napad. Pri nekaterih avtomobilih (večinoma evropskih) naprava deluje na prodajnem nivoju: programira imobilizator čipov, določa parametre krmilne enote. Lahko prikaže parametre več meritev v obliki sinhronega grafa. Poleg tega skener shrani rezultate predhodnih analiz, da prepozna plavajoče napake. S podporo za Wi-Fi in polna vrata LAN skener lahko vzpostavi povezavo z lokalnim omrežjem in poišče posodobitve na internetu, pošilja poročila tiskalniku in išče informacije. Očitno je edina pomanjkljivost naprave majhen zaslon. Za udobno delo ne bi preprečili priključitve na računalnik. Toda cena tisoč dolarjev je povsem upravičena.

  4. "Scanmatik 2"

  Dokonča naš pregled ruskega diagnostičnega skenerja za osebne avtomobile in nekatere tovornjake. Za sinhronizacijo z računalnikom ima vrata USB in podporo za Bluetooth. Naprava je bila zasnovana predvsem za delodomačih avtomobilov, zato se običajno uporablja v ta namen. Kljub temu je diagnostični skener za ruske avtomobile v dobrem stiku z večino tujih avtomobilov. Scanmatic 2 ima dokaj funkcionalno programsko lupino. To lahko v realnem času zgraditi več grafikonov, narediti C-popravek, graditi in takoj poslati na tiskanje diagnostičnih poročil. Napravo lahko priključite ne samo na prenosni računalnik, ampak tudi na tablični računalnik ali pametni telefon. Edina pomanjkljivost naprave je, da nima podpore za ustreznejše platforme iOS in Windows Phone. Skener stane približno 250 $.

  Zaključek

  Danes smo se seznanili s takšnim konceptom kot avtomobilski skener in obravnavali najboljše diagnostične skenerje za avto. Če povzamemo zgoraj navedeno, lahko opazimo, da so na trgu te naprave predstavljene precej široko, zato lahko vsak avtomobilist prevzame ustrezno možnost. Pri delu z optičnim bralnikom morate biti zelo previdni, da ne poškodujete avtomobila.

  Sorodne publikacije