IPX7 - stopnja zaščite naprave pred vlago

V sodobnem življenju je veliko človeških dejavnosti, ki zahtevajo uporabo različnih elektronskih naprav, toda pogoji, v katerih se bodo uporabljali, zahtevajo dodatno zaščito pred vsemi vrstami škodljivih dejavnikov. Zato tehnologija različnih industrijskih podjetij razvija naprave, ki imajo višjo stopnjo zaščite pred prodiranjem škodljivih elementov v napravo. Obstajajo različne stopnje zaščite pred različnimi dejavniki. Poglejmo samo eno od njih. Ta IPX7 je stopnja zaščite naprave pred vlago.

Obstaja stopnja, ki napravo zadrži pred vlago, IPX7 pa je označen kot ena od najvišjih stopenj zaščite.

IP: klasifikacija stopenj zaščite

Za opis ravni zaščite različnih naprav je bila pripravljena mednarodna klasifikacija, ki je prejela oznako, sestavljeno iz dveh črk: IP, ki označuje sam sistem. Kot pravilo, po njih dal 2 več številk, ki označuje stopnjo varnosti naprave.


Vsaka naprava, ki jo proizvaja industrija, ima stopnjo zaščite pred zunanjimi vplivi, ki jih je mogoče označiti z IPxx, pri čemer se vsaki številki dodeli številka, ki določa varnost naprave. Prvi pa označuje varnost naprave pred vstopom tujih predmetov. Najvišja stopnja varnosti v tem primeru je šesta. To kaže, da je naprava odporna proti prahu. Druga številka vedno označuje varnost naprave pred vlago. Na primer, če je oznaka vklopljenaizdelek izgleda kot IPX7, stopnja zaščite pred vlago bo praktično maksimalna, vendar zaščita pred prodiranjem trdnih tujih predmetov (pesek, prah itd.) ni regulirana.


Oglejmo si bližje zaščiti naprave pred vlago.

Stopnja zaščite pred vlago

V klasifikaciji obstaja osem stopenj zaščite pred vlago. In IPX7 - stopnja zaščite drugega po kakovosti. Če upoštevamo tabelo, ki definira parametre teh stopinj, potem je enostavno videti, da se zadnji dve izmed njiju razlikujeta. Torej, če je stopnja zaščite - IPX7 dekodiranje označbe kaže, da lahko naprava za kratek čas brez posledic pade pod vodo do globine enega metra. V višjo stopnjo varčevanja bodo pripadali napravam, ki bodo še naprej delale pod vodo več kot pol ure, na globini več kot en meter. Opozoriti je treba, da v sodobnem svetu obstaja veliko naprav, ki zahtevajo določeno stopnjo zaščite pred vodo IPX7, toda iz vseh jih bomo upoštevali le eno. To so telefoni, ki ustrezajo temu standardu.

Telefoni z večjo zaščito pred vlago

Ne tako dolgo nazaj so bili telefoni glavni pripomočki, označeni z zaščito IPX7. Najpogosteje so jih uporabljali tam, kjer je trk z vlago stalen. Takšne naprave stanejo precej. In ena od prednosti je bila sposobnost nadaljevanja dela tudi po kratkotrajni izpostavljenosti vodi do majhne globine.
Ni skrivnost, danajpogosteje glavni razlog za prodajo rabljenih telefonov je, da so že v vodi in se začnejo sesovati. Ponavadi se imenujejo drowners, saj takšne pripomočke ni mogoče popraviti. Toda pred kratkim so nekateri proizvajalci telefonov niso le preklopi na sprostitev vlage dokaz telefonov, ampak tudi aktivno začel razvijati trg za pametne telefone s kodo IPX7. Stopnja zaščite take ravni je še posebej široko uporabljena v vozilih podjetij "Motorola" in "Apple".

Načini doseganja večje zaščite pred vlago

Sodobne tehnologije so že na ravni, ko dosežemo razred IPX7 (stopnja zaščite telefona), da ne poškoduje videza naprave. Konec koncev, ne dolgo nazaj, telefon, ki je zaščiten s standardom IP67, je mogoče zlahka prepoznati z edinstvenim pokrovčkom, pripomoček je shranjen. Sodobni pametni telefoni se praktično ne razlikujejo od njihovih kolegov, ki imajo nižjo stopnjo zaščite. Poleg tega je Apple objavil, da imajo vsi modeli njegove ure IP67 zaščito. Zato lahko vsak lastnik take naprave celo brez strahu vzame duše. Ampak seveda za vse preizkuse niso rešeni vsi uporabniki tega izdelka, saj stroški takšnih pametnih ur presegajo štiri sto dolarjev.

Uporaba zaščitnih ukrepov IPX7 na drugih področjih tehnologije

Telefonija ni edino področje, na katerem se ta standard uporablja. Večina opreme, ki ima to stopnjo zaščite v floti, ne glede na to, ali je civilna ali vojaška. Tudi s takšnimi napravamiOpremljen z reševalci, ki delajo v ekstremnih pogojih. In seveda, v znanstvenih raziskavah brez takšnih naprav ne more storiti. Zato bodo tehnologi še naprej delali za povečanje stopnje zaščite različne opreme.

Sorodne publikacije