IPS TV: Pregled, ocene, nasveti za izbiro

Vodilni položaji na sodobnem trgu elektronike in gospodinjskih aparatov zavzemajo televizorje z IPS-matrico. Priljubljenost je posledica številnih tehnoloških prednosti. Kateri IPS televizorji so uvrščeni na najvišje mesto in kaj iskati pri izbiri - vam bomo v članku povedali.

Kaj je matrica IPS?

IPS matrika s tekočimi kristali je bila razvita leta 1996, vendar je bila razširjena nova tehnologija sprejeta šele leta 2010. Ime matrike nove generacije - In-Plane Switching - je razloženo z vzporedno razporeditvijo molekul tekočih kristalov glede na ravnino zaslona. Tehnologija prikaza IPS se nenehno razvija. Danes imajo IPS-matrix televizorji visoko kakovost, natančnost in jasnost slike ter odlično ločljivost.

Prednosti tehnologije

Glavna prednost televizorjev z IPS zasloni je prenos barv: moderni modeli odsevajo več kot 16 milijonov odtenkov in barv, kar omogoča prenos najbolj natančne in naravne slike. Obstajajo še druge prednosti:


 • Visoka stopnja kontrasta in svetlosti;
 • Najmanjša mrežna pika med podobnimi zasloni s tekočimi kristali;
 • slike z visoko ločljivostjo;
 • Največja globina bele in črne.
 • Prednosti matrike IPS so jim zagotovile ne le priljubljenost, ampak tudi prednost velike večine proizvajalcev tehnologije.

  Televizorji z IPS matrico

  Sodobni tehnološki trgi ponujajo široko paleto televizorjev z zaslonom IPS,opremljene z različnimi funkcijami in nastavitvami. Tovrstna raznolikost ponuja kupcem veliko izbiro, a sam proces izbire otežuje. Omogoča lažjo uvrstitev televizorjev z matrico IPS. Večina tehničnih lastnosti televizorja je odvisna od nameščene matrike. Isti matrični modeli se lahko razlikujejo: proizvajalci uporabljajo različne materiale in komponente, ki vplivajo na kakovost končnega izdelka.


  Prednosti in slabosti televizorjev z zasloni IPS

  Kot smo že omenili, je glavna prednost matrice IPS naravnost reprodukcije barv. Poleg tega obstajajo še druge prednosti televizorjev z naslednjimi prikazi:
 • Razpoložljivost. Glavni konkurenti takšnih modelov televizorjev so plazemske plošče, vendar so cenejši IPS dražji. Hkrati stroški niso garancija kakovosti - to je zaradi tehničnih lastnosti.
 • Dolga življenjska doba. Za razliko od plazme ali VA, je IPS dva do trikrat daljši.
 • Utripajoča frekvenca LED osvetlitve matrike IPS je dovolj visoka, da človeško oko ne zazna. V skladu s tem gledanje IPS televizorja ne vpliva na organe vida.
 • Visoko frekvenčna posodobitev matrike IPS omogoča uporabo tako aktivne kot pasivne 3D funkcije na televizorjih.
 • Svetlost in kontrast IPS zaslonov z LED osvetlitvijo ni slabša od plazemskih zaslonov.
 • Široki koti gledanja.
 • Do nedavnega so imeli televizorji z matrico IPS en odzivni čas, vendar s prihodomnovih tehnologij, ki jih je uspelo odpraviti. Danes imajo televizorji s podobno tehnologijo vodilne položaje na trgu. Ponujamo vam oceno najboljših IPS televizorjev.

  Philips 40PFH4100

  Šestemu mestu na lestvici je dodeljen 40-palčni LCD Philipsov IPS matriks, kakovostna slika in izvirno oblikovanje. Osvetlitev ozadja - LED-bar, ločljivost je povsem standardna - 1920x1080 slikovnih pik. Vidni koti so idealni za podajanje IPS matrice na televizorju - 178 stopinj. Frekvenca je 60 Hz, toda za model, ki nima 3D, je to dovolj. Dvojni sprejemnik podpira digitalno in analogno televizijsko oddajanje. Med navedenimi standardi so T in DVB-C, ki zadostujeta za kabelsko televizijo, ne pa tudi za prizemno. Povezava poteka prek HDMI, analognih VGA in univerzalnih SCART priključkov. Na voljo je funkcija za predvajanje datotek iz pomnilniških naprav USB in pisanje programov na zunanji trdi disk ali kartico s flash. Avdio reproducira zvočnike z močjo 16 vatov. Zunanje zvočnike lahko priključite preko 35 mm priključka ali "optike". Vključen z TV je univerzalni nosilec.

  Toshiba 40S2550EV

  40-palčni model televizorja Toshiba z matriko IPS in ločljivostjo 1920 x 1080 slikovnih pik. LED LED osvetljeni trakovi zagotavljajo svetlost 250 cd /m 2. Frekvenca skeniranja ni slabša od standardnih televizorjev - 60 Hz. Koti gledanja - 178 stopinj. Vgrajen sprejemnik podpira digitalno in analogno oddajanje. Funkcije satelitskega in kabelskega sprejemnika izvaja tuner. S pomočjo dveh HDMI priključkov lahko priključite predvajalnik ali računalnikodpravlja potrebo po kabelski televiziji. Na voljo so SCART, VGA in klasični "tulipani" priključki. Televizor lahko priključite na računalnik kot monitor, dostopna vrata USB in podporo za glavne formate.
  Sistem zvočnikov - dva zvočnika s skupno močjo 16 vatov. Stereo sistem se poveže prek 35 mm priključka, standardna konzola pa omogoča, da televizor pritrdite na steno.

  LG 32LF510U

  Model televizorja LG z matriko IPS je v celoti korejski. LG se nikakor ne šteje za najboljšega razvijalca IPS zaslonov: ni slabši od Sharpove kakovosti. Televizor ima diagonalo 32 palcev, ločljivost pa je 1366x768 slikovnih pik. Kot monitor, model ne bo deloval, ampak kot televizor je popoln. Vidni koti so standardni - 178 stopinj, frekvenca skeniranja - 300 Hz. Analogni in digitalni sprejemnik sprejema signale satelitske, zemeljske in kabelske televizije. Med vmesniki so USB pogoni s podporo za HDMI, antene, avdio priključke in SCART. Izhod zvoka v domači kino je prek optičnega izhoda ali standardnega "priključka" 35 mm. Sistem zvočnikov - 2 zvočnika za 6 vatov - sta odgovorna za predvajanje zvoka. Prisotna podpora za prostorski zvok Virtual Surround. S pogoni flash se predvajajo skoraj vsi razpoložljivi avdio in video formati. Montaža na steno je standardna - VESA 20 x 20 centimetrov.

  Samsung UE-32J5100

  Samsung je uvrščen med vodilne svetovne proizvajalce zaslonov. Blagovni izdelki so različnivisoka kakovost in zanesljivost, specifikacije pa so skladne z deklariranimi. Model Samsung je 32-palčni LCD-televizor IPS-matrix. Ločljivost zaslona 1920x1080 slikovnih pik, polna osvetlitev LED. Hitrost osveževanja slike je 100 Hz, koti gledanja za IPS ali VA so 178 stopinj.

  Tuner, vgrajen v televizor, podpira digitalno in analogno oddajanje. Proizvajalec trdi, digitalnih standardov, vključno s satelitsko S2 oddaja DVB-T2 in kabelsko televizijo C. Razen vhoda antene, se vir slike poveže prek "tulipanov" in nekaj HDMI priključkov. Na voljo je tudi optični izhod, 35 mm priključek in USB priključek. Zvok se oddaja v zvočnike 10 W s podporo za stereo. Stereo sistem se poveže s posebnimi priključki. Video - in avdio datoteke se predvajajo iz zunanjih pogonov, odčita se vse razpoložljive oblike. Vključen s televizorjem je stojalo za noge in stenski nosilec.

  Sharp LC-40CFE4042E

  V proizvodnji IPS-matrik podjetja Sharp ni enak: pravočasno za iPad in iPhone je bila tista, ki je dobavljala zaslone v zahtevani količini. Zato Sharpovi televizorji z IPS matrico uporabljajo najboljše prikaze tega tipa. Ta model je upravičeno zaslužil svoje mesto na lestvici najboljših: funkcionalna tehnologija s širokim zaslonom in po dostopni ceni. Hitrost osveževanja je 100 Hz, resolucija 1920x1080 je diagonala 40 palcev, LED osvetlitev je del prednosti modela.
  Najnovejša različica sprejemnika podpira vse digitalne in analogne radiodifuzijske standarde ne glede na izvor - satelit, eter alikabel Izhod slike je narejen iz katerega koli vira z uporabo priključkov HDMI, "tulipanov", SCART in VGA. USB vrata omogočajo predvajanje informacij z zunanjega trdega diska ali bliskovnega pogona, obstaja podpora za format MKV. Oddaje lahko posnamete na zunanji pogon. Prostorski stereo zvok podpirajo dva 8-voltna zvočnika, skozi katera se predvaja zvok. Optični kabel ali 35 mm vtičnica vam omogočata izhod zvoka na zunanji sistem zvočnikov. Standardna platforma za televizorjem je, da televizor pritrdite na steno.

  Sony KDL-32WD603

  Cenovno ugoden Sonyjev LCD televizor z IPS matrico in 32-palčnim zaslonom. Matrika, ki je nameščena v modelu, se razlikuje po natančnosti prenosa slike in globljih barvah. Koti gledanja so standardni za televizorje te kategorije - 178 stopinj. Sistem zvočnikov predstavljajo dva zvočnika s skupno zmogljivostjo 10 vatov. Sam sprejemnik, neodvisen. Podpira Wi-Fi, HDMI, USB vmesnike. Visoko kakovost barvnega prenosa zagotavlja nameščena matrica IPS. Dinamični obseg modela je impresiven: vse podrobnosti so prikazane v temnih in svetlih prizorih. Druge prednosti so daljinski upravljalnik, kakovostni zvok, kompaktne dimenzije. Kljub slabostim, ki jih najdemo v modelu, velja za eno najboljših zahvaljujoč IPS tehnologiji z visoko točnostjo prenosa in pomanjkanjem sijaja v dinamičnih prizorih.

  LG 32LF580V

  LG - priznani proizvajalec matrik IPS - je izdal visokokakovosten model televizorja 32LF580V. Ločljivost zaslona -1920x1080 slikovnih pik, je nameščena LED osvetlitev. Frekvenčna menjava okvirjev s tehnologijo PMI - 400 Hz, dejanska frekvenca - 100 Hz. Povečanje efektivne frekvence za 4-krat je mogoče zaradi inteligentnega nadzornega sistema. Sprejemnik podpira analogno oddajanje, prizemno, kabelsko, satelitsko in digitalno televizijo. Slike iz zunanjih virov se oddajajo prek priključkov SCART, HDMI in "tulipani". Wi-Fi vmesnik sinhronizira televizijo z mobilnimi napravami, ki podpirajo WiDi in Miracast. Za dostop do interneta je Ethernet vrata, ki so logična za SmartTV. Delovanje s spletnimi storitvami je mogoče zaradi operacijskega sistema NetCast. Televizor je opremljen z dvema zvočnikoma z močjo 10 W, podprt je virtualni prostorski zvok. Zunanji sistem zvočnikov je priključen prek 35 mm priključka ali optičnega izhoda. Standardni nosilec VESA omogoča obešanje televizorja na steno.

  Sorodne publikacije